פורטל:מזון
מזון הוא חומר, הנצרך על ידי יצורים חיים על מנת לספק אנרגיה וחומרי צריכה אחרים (כגון חלבונים, מלחים, ויטמינים וכולי). נוזלים המשמשים למטרה זו נקראים משקה, אולם גם אלה נכנסים תחת ההגדרה של מזון.
בדרך כלל, מזונם של בני האדם מופק בחקלאות, בחווה כאשר מדובר באוכל מן החי או בשדה (מטע, גינה, בוסתן וכולי) כאשר מדובר באוכל מן הצומח. מזון המופק מבעלי חיים נעשה גם באמצעות דיג וציד. מזונות מסוימים נצרכים בצורתם הגולמית ללא הכנה, ומזונות אחרים עוברים לפני הצריכה תהליך של הכנה מטעמים בטיחותיים או לשם שיפור הטעם. תהליך ההכנה יכול לכלול שטיפה, חיתוך, הוספה של מרכיבי מזון אחרים (כדוגמת תבלינים), ערבוב, חימום, קירור, בישול וכו'. בבתים נעשה לרוב תהליך הכנת המזון בחדר מיוחד המיועד למטרה זו, מטבח. מטרתו של תהליך הכנת המזון הוא לשפר את הטעם או המראה של המזון או לעזור בשימורו. |
דבש – נוזל סמיך, דביק ומתוק שצבעו חום זהבהב, המופק מצוף פרחים על ידי דבורת הדבש (Apis mellifera). לדבש מגוון שימושים נרחב: כמקור לתזונה, כמרכיב במשקאות ובמתכונים וגם ברפואה. אפשר לומר בבטחה כי הדבש קדם לאדם, משום שנתגלו מאובנים של דבורת הדבש המתוארכים לתקופה של לפני 150 מיליון שנה. האדם גילה את הדבש עוד בתקופה הפרהיסטורית ועל כך מעידים ציורי קיר במערות ממקומות שונים בעולם. ישנן עדויות שעוד בתקופה הנאוליתית השתמש האדם בדבש ומוצריו. גילוי הדבש נעשה בנפרד על ידי תרבויות שלא היה ביניהן כל קשר כגון השומרים מצד אחד ותושבי אמריקה הקדומים מצד שני. |

מומלצי המכלול: דבש - דיג בארץ ישראל - חמאה - מטבח ימי הביניים - מניהוט מצוי - סדר ליל ראש השנה - רימון מצוי
נבחרי פורטל המזון: כשרות - מזון מהיר - אבסינת - נסטלה - שוקולד - קרמבו - ארוחת מנחה

מפעל עלית הוקם ברמת גן ב-1933 על ידי יהודי בשם אליהו פרומצ'נקו, שהיה בעל מפעל לממתקים בלטביה. במשך שנים הייתה רמת גן מזוהה עם ריח השוקולד, שהונצח בשירו של יהונתן גפן "ריח של שוקולד". המותג המזוהה ביותר עם המפעל עד ימינו, שוקולד פרה, החל את דרכו ב-1934 בשם "שמנונית", ורק בשנות ה-50 הפך ל"שוקולד פרה", על שם הפרה שעל עטיפתו.
כדי לאכול טוב באנגליה, צריך לאכול ארוחת בוקר שלוש פעמים ביום.
להלן קטגוריות המשנה שתחת קטגוריית המזון במכלול:

- מטבחי אירופה: המטבח האוסטרי | המטבח האיטלקי | המטבח האירי | המטבח האנגלי | המטבח הבולגרי | המטבח הבלגי | המטבח הבריטי | המטבח הגרמני | המטבח הדני | המטבח ההולנדי | המטבח ההונגרי | המטבח היווני | המטבח הסקנדינבי | המטבח הפולני | המטבח הצ'כי | המטבח הצרפתי | המטבח הרומני | המטבח השווייצרי
- מטבחי אסיה: המטבח האינדונזי | המטבח ההודי | המטבח הווייטנאמי | המטבח היהודי הבוכרי | המטבח הטורקי | המטבח היפני | המטבח הישראלי | המטבח הסיני | המטבח התאילנדי | המטבח התימני
- מטבחי אמריקה: מטבחי אמריקה הלטינית | המטבח האמריקני | המטבח הארגנטינאי | המטבח הברזילאי | המטבח המקסיקני
- מטבחי אפריקה: המטבח האתיופי | המטבח הלובי | המטבח המצרי | המטבח המרוקאי
- ראו גם: המטבח המזרח-תיכוני | המטבח הים-תיכוני | המטבח היהודי | מטבח ימי הביניים | המטבח ביוון העתיקה | מאכל לאומי | מטבח
- המטבח האוסטרי
- המטבח האוסטרלי
- מטבח ארצות הברית (המטבח האמריקני)
- המטבח הגרמני
- המטבח היפני
- המטבח הסיני
- המטבח הצרפתי

מחית תפוחי אדמה היא אחת הדרכים הנפוצות ביותר להגשת תפוחי אדמה ומקובלת כתוספת למנות בשריות.
מחית תפוחי אדמה מופקת ממעיכת תפוחי אדמה מבושלים בלי קליפתם. לעיתים מוספים למחית תפוחי אדמה מרכיבים אחרים, כמו חלב, שמנת, חמאה, שמן צמחי, שום, גבינה, קוביות קותל חזיר או שמנת חמוצה.
כרוב כבוש או כרוב חמוץ הוא כרוב קצוץ אשר מותסס באמצעות חיידקי תסיסה לקטית, היוצרים חומצה לקטית שתורמת לטעם החמוץ של המאכל.
כרוב כבוש הוא מאכל אופייני למטבח הגרמני, והוא מוגש כתוספת לנקניקייה או לשניצל.
מרק בצל (בצרפתית: Soupe à l'oignon gratinée) הוא אחד המרקים המזוהים כיום עם המטבח הצרפתי. מרק זה מתבסס בעיקר על הרבה בצלים, ומוגש בדרך כלל עם קרוטונים וגבינת גרויר.
מקורו של מרק הבצל עוד בתקופה הרומית, אז שימש בעיקר כמזון של עניים, וזאת בשל המחיר הזול של הבצלים לאורך ההיסטוריה. הגרסה המודרנית של המרק מקורה בצרפת במאה ה-17, והיא כוללת פרוסות בצל בקרמל, קרוטונים וגבינה מוקרמת (מקובל להשתמש בגבינת גרויר).
נזיד הוא מאכל העשוי מבשר (בשר בקר או בשר עוף) או מאכלי ים וירקות (בעיקר תפוחי אדמה או שעועית) המבושלים ברוטב או בציר.
הנזיד היה המאכל המקובל על מרבית האוכלוסייה החל מהעת העתיקה ובעיקר בימי הביניים, בשל צורת הבישול המקובלת - בסיר המכיל את הנוזלים ומוצרי המזון שבושל מעל אש פתוחה. ככלל הנזיד סמיך יותר ממרק, ודליל יותר מקסרול (מעין פשטידת ירקות לחה). הנזיד מהווה לרוב מנה עיקרית, ולא מנה ראשונה או תוספת למנה עיקרית. בניגוד למרק, הנזיד יכול להיות מבושל הן על גבי הכיריים והן בתוך תנור אפייה (בעוד שהקסרול מוכן תמיד בתנור אפייה, והמרק תמיד מבושל על גבי הכיריים).

- בישול יבש: אפייה · מנגל · צלייה · קלייה
- בישול מבוסס מים: אידוי · בישול לבן · בישול ירוק · הרתחה · חליטה · נזיד · שליקה
- בישול מבוסס שמן: הקפצה · טיגון · טיגון עמוק
- בישול בעזרת כלים: אמבט מרים · בישול במיקרוגל · בישול בסיר לחץ · סיר לבישול איטי


- בוקר :ארוחת בוקר | ארוחת בוקר אנגלית | ארוחת בוקר קונטיננטלית
- צהריים : בוהריים (בראנץ') | ארוחת צהריים | שעת התה
- ערב : ארוחת ערב | ארוחת לילה
- ראו גם : ארוחת ביניים | ארוחת טלוויזיה | ארוחת טיסה | גורמה | מזנון | פיקניק
מסעדה הינה בית אוכל, מוסד המוכר מזון מוכן ומשקאות לצריכת הפוקדים אותו. מסעדות רבות הן גם מקום מפגש ובילוי.
מסעדה יכולה להיות מוסד עצמאי או חלק ממכלול גדול יותר, כמו בית מלון. המבחר המוגש במסעדה רשום לרוב על-גבי לוח או בתפריט המסעדה.
- בתי קפה: בית קפה וינאי - אינטרנט קפה - סטארבקס - הארד-רוק קפה - ארומה אספרסו בר - ארקפה
- רשתות מזון מהיר: ברגר קינג - מקדונלד'ס - דומינו'ס פיצה - טאקו בל - קנטאקי פרייד צ'יקן - פיצה האט
- מסעדות ישראליות: אווזי - ארקדיה (מסעדה)- לחם ארז - מול ים
- מסעדות בחוץ-לארץ: - הוטרס - יונג קי - רלה א שאטו - נומה - מעדניית השדרה השנייה - חדר התה הרוסי - מקסים (פריז) - קפה פרוקופ
- סוגי מסעדות וחנויות מזון: מזון מהיר - מזנון (חנות) - ביסטרו - דיינר - טברנה - מעדנייה - מאפייה - פאב - גלידרייה
- ראו גם: 50 המסעדות הטובות בעולם - מדריך מישלן האדום - מדריך מילה - מדריך זגאט
- שפים ישראלים: אייל שני · ישראל אהרוני · צחי בוקששתר · חיים כהן · ניר צוק · מאיר אדוני · רפי כהן · עזרא קדם · איילת לטוביץ' · גיל חובב · מיקה שרון · ארז קומרובסקי
- שפים אמריקאים: אליס ווטרס · צ'רלי טרוטר · וולפגנג פאק · פול פרודהום · ג'וליה צ'יילד · תומאס קלר · רות ריישל
- שפים בריטים: ג'יימי אוליבר · הסטון בלומנטל · ריק סטיין · גורדון ראמזי
- שפים צרפתים: אוגוסט אסקופייה · מארי-אנטואן קארם · פרנאן פואן · ז'ואל רובישון · פייר גנייר · מישל גראר · בריה סאווארן · אלן דיקאס
- שפים ספרדים: פראן אדריה · חואן-מארי ארזאק
- מקצועות קולינריים נוספים: אופה · גבן (מקצוע) · מהנדס מזון · ייננות · שוקולטייר · קונדיטור
- ראו גם: שף · שפים נוספים
- חברות מזון: אסם - זוגלובק - טרה - שטראוס עלית - תנובה - נסטלה - ויטה פרי-גליל
- חברות משקאות: קוקה קולה - יפאורה-תבורי - פפסי - יקבי כרמל - החברה המרכזית לייצור משקאות קלים

- כאן וכאן אפשר למצוא ערימה של קצרמרים בתחום המזון והמשקאות שרק מחכים שירחיבו אותם.
- מה שווה דף בקשת ערך אם לא מתייחסים אליו?
- כאן תוכלו למצוא ערכים יתומים בנושא מזון ומסעדות וכאן שפים יתומים. אנא עיזרו לנו למצוא להם ערכים מאמצים.
- ישנם ערכים שאי אפשר שיישארו במצבם הנוכחי וצריך לעבור עליהם ולתקן אותם בהקדם, ראו מסגרת "ערכים מבוקשים ודורשי שיפור".
מצאו ערכים לשיפור בנושא מזון: לשכתוב • לעריכה • להשלמה • קצרמרים • חדשים • דורשי מקור • לפישוט •
בלי תמונה (יש לגלול את המסך כלפי מטה)