אנצ'ילדה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אנצ'ילדה

אנצ'ילדהספרדית: Enchilada) הוא מאכל מהמטבח המקסיקני. המאכל מורכב מטורטיית תירס מגולגלת ובתוכה מילוי במִגוון טעמים וסגנונות, כל גרסה ומרכיביה השונים. המילוי יכול להיות מורכב מבשר בקר, בשר עוף, גבינה, שעועית מטוגנת, מאכלי ים, וירקות שונים.

הטורטייה הממולאת נטבלת או מכוסה ברוטב, כאשר מעל נהוג לפזר בתור קישוט או להוספת טעם, שלל תוספות כגון גבינה, עירית קצוצה, בצל קצוץ, פלפל צ'ילי גרוס, כוסברה קצוצה וזיתים.

לפי האקדמיה המלכותית ללשון הספרדית, אנצ'ילדה היא טורטיית תירס מגולגלת, ממולאת בבשר ומכוסה ברוטב עגבניות וצ'ילי.[1] המילה אנצ'ילדה היא צורת בינוני העבר של הפועל "enchilar" בספרדית מקסיקנית, "להוסיף פלפל צ'ילי, לתבל בצ'ילי".

היסטוריה

מקור האנצ'ילדה במקסיקו, שם המנהג של גלגול ומילוי טורטיה קיים לפחות מאז התקופה האצטקית.[2] האנשים שחיו בסביבת האגם בעמק מקסיקו אכלו טורטיות תירס מקופלות או מגולגלות במילוי דגים קטנים. ברנאן דיאז דל קסטיליו סיפר על סעודה בהשתתפות אירופאים באירוח הרנאן קורטס בעיר קויואקאן, שבה הוגשו טורטיות תירס במילוי מאכלים.[3] סופרת הבישול המקסיקני דיאנה קנדי ציינה דיווח של נוסע אמריקאי מ-1883: "אנצ'ילדות, כריך טורטייה שומני במילוי צ'ילי, מספר מרכיבים בלתי-מזמינים ושאר עיסות לא נעימות נמכרות בכל מקום, וממלאות את האוויר בניחוח חריף ומבחיל". דיאנה המשיכה וכתבה שהיא לחלוטין לא מסכימה עם הציטוט, שלדעתה נובע כנראה מהלם תרבות.[4]

גרסאות שונות

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אנצ'ילדה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. הגדרת המילה enchilada
  2. אנצילדה בdining chicago
  3. לינדה סטרדלי, ההיסטוריה של הטאקוס והטורטיה, ‏14 ביולי 2008 (באנגלית) (ארכיון)
  4. דיאנה קנדי, המטבחים הבסיסיים של מקסיקו, קלארקסון פוטר, 2000, עמ' 54, מסת"ב 0-609-60355-8


ערך זה הוא קצרמר בנושא מזון. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

אנצ'ילדה40827844Q876096