המטבח הים-תיכוני
קפיצה לניווט
קפיצה לחיפוש
המטבח הים תיכוני הוא המטבח של אזורים מסביב לים התיכון.
מדינות הים התיכון השפיעו זו על זו במהלך השנים כך שהבישול התפתח בכיוון של עקרונות משותפים. המטבח הים-תיכוני מאופיין בגמישותו, מגוון הירקות והשוני לפי אזורים. האזור היה ונשאר דומיננטי בגידול עזים וכבשים.
מנות דגים נפוצות ביותר, אף על פי שרוב הדגים מיובאים בגלל הגבלות דיג. פירות ים גם הם מרכיב חשוב במטבח הים-תיכוני.
שמן זית מופק מעצי זית הגדלים בישראל, יוון, טורקיה, איטליה, פורטוגל, ספרד ומדינות נוספות סביב הים התיכון. השמן מהווה תוספת מיוחדת לטעם האוכל.
לפי האמונה הרווחת, מרכיבי המטבח, במיוחד שמן הזית, הם תורמים עיקריים לאריכות חייהם של תושבי אזור הים התיכון.
ברביקיו או בשר גריל, פיתה ופלאפל פופולריים ביותר באזורים המזרחיים של המטבח.
מטבחים הנכללים במטבח הים-תיכוני
מטבח ים-תיכוני "טהור"
- המטבח הטורקי מהאזור האגאי ועד חופי הים התיכון.
- המטבח היווני
- המטבח האיטלקי ממרכז ודרום איטליה.
- המטבח הקפריסאי
- המטבח המלטזי
- המטבח הספרדי מהאזורים הים-תיכוניים: דרום ומזרח.
- המטבח הפורטוגלי
- המטבח הצרפתי מאזורי הים התיכון: פרובנס, קורסיקה ולנגדון-רוסיון
- המטבח המרוקאי
מטבחים עם השפעות ים-תיכוניות
- המטבח האלבני
- המטבח הבוסני
- המטבח הבולגרי
- המטבח הקליפורני
- המטבח הקרואטי
- המטבח הצרפתי
- המטבח הישראלי
- המטבח הלבנוני
- המטבח המונטנגרי
- המטבח המקדוני
לקריאה נוספת
- Sami Zubaida, "National, Communcal and Global Dimensions in Middle Eastern Food Cultures" in Sami Zubaida and Richard Tapper, A Taste of Thyme: Culinary Cultures of the Middle East, London and New York, 1994 and 2000, מסת"ב 1-86064-603-4.
- António José Marques da Silva, La diète méditerranéenne. Discours et pratiques alimentaires en Méditerranée (vol. 2), L'Harmattan, Paris, 2015 מסת"ב 978-2-343-06151-1. see extract* Massimo Alberini, Giorgio Mistretta, Guida all'Italia gastronomica, Touring Club Italiano, 1984, p. 37
קישורים חיצוניים
מטבחים בעולם | ||
---|---|---|
אוקיאניה | אוסטרליה • ניו זילנד | |
אירופה | אוסטריה • איסלנד • אירלנד • איטליה • אסטוניה • בלארוס • בולגריה • בלגיה • בריטניה (אנגליה • סקוטלנד) • גרמניה • הונגריה • הולנד • יוון • לוקסמבורג • ספרד • סקנדינביה (דנמרק • נורווגיה • שוודיה) • פולין • פורטוגל • צ'כיה • צרפת • רומניה • רוסיה • שווייץ | |
אמריקה | ארצות הברית • ארגנטינה • ברזיל • האיטי • ונצואלה • מקסיקו • פרו | |
אסיה | אינדונזיה • גאורגיה • הודו • וייטנאם • טורקיה • יפן • קוריאה • ירדן • ישראל • לבנון • מונגוליה • סוריה • סין • סינגפור • עיראק • פרס • קזחסטן • קטר • תאילנד • תימן | |
אפריקה | אריתראה • אתיופיה • דרום אפריקה • לוב • מדגסקר • מצרים • מרוקו • תוניסיה • גאנה | |
שונות | המטבח היהודי • מטבחי אמריקה הלטינית • המטבח המזרח-תיכוני • המטבח הים-תיכוני • המטבח האסייתי • המטבח ביוון העתיקה • מטבח ימי הביניים |