אריק ריפר
אריק ריפר (בצרפתית: Eric Ripert; נולד ב-2 במרץ 1965 באנטיב) הוא שף צרפתי הפועל בארצות הברית.
חייו
ריפר נולד בצרפת ולמד לבשל בגיל צעיר מסבתו. כשהיה צעיר עברה משפחתו לאנדורה, שם גדל. מאוחר יותר הוא שב לצרפת ולמד בבית ספר לבישול בפרפיניאן. בהיותו בן 17 ב-1982 הוא עבר לפריז ועבד במשך שנתיים בלה טור דארז'אן, מסעדה צרפתית מפורסמת בת למעלה מ-400 שנה. ריפר המשיך ועבד בז'אמן תחת ז'ואל רובישון ובמהרה קודם לעוזר ראש הקו/פס (Assistant Chef de Partie). ב-1985 ריפר עזב כדי למלא את שירותו הצבאי, שבסיומו הוא חזר לז'אמן כ-Chef Poissonier (טבח האחראי על הדגים).
ב-1989 עבר ריפר לארצות הברית ונשכר כסגן שף במסעדתו של ז'אן ז'אן-לואי פאלאדן (Jean Louis Palladin) במלון ווטרגייט. הוא שהה שם שנתיים, תחנתו הבאה העיר ניו יורק, שם עבד החל מ-1991 עבור דייוויד בולי. הוא נותר שם שנה ואז עבר למסעדת לה ברנרדין ועבד עם השף ז'ילבר לה קוז (Gilbert Le Coze). ב-1994 ריפר נעשה השף המבצע של לה ברנרדין אחרי שז'ילבר לה קוז נפטר באופן בלתי צפוי מהתקף לב. בשנה שאחרי כן, בהיותו בן 29, זכה ריפר בדירוג של ארבעה כוכבים מהניו יורק טיימס. וב-1996 הוא נעשה בעלים שותף. במדריך מישלן האדום לעיר ניו יורק שראה ב-2006, מסעדת לה ברנרדין של ריפר הייתה אחת מארבע המסעדות בעיר ניו יורק שזכו בשלושה כוכבים, ניקוד בו היא מחזיקה עד היום (2011). והיא דורגה במקום ה-32 בין המסעדות הטובות בעולם לפי משאל 50 המסעדות הטובות בעולם בשנת 2006, במקום ה-26 בשנת 2007, במקום ה-20 בשנת 2008, במקום ה-15 בשנים 2009 ו-2010 ובמקום ה-18 בשנת 2011.
ריפר הוא יושב ראש City Harvest’s Food Council ונשיא קרן ז'אן-לואי פאלאדן. הוא היה שף אורח של שגרירויות צרפת במקסיקו ובוונצואלה ובבאלט העיר ניו יורק.
ריפר השאיל את שמו, כשרונותיו ומספר מחברי צוותו בכללם סגן השף דאז של לה ברנרדין Richard Brower לריץ' קרלטון, גראנד קיימן, בשתי מסעדות: Blue. ו-Periwinkle. הראשונה קיבלה דירוג של AAA Five Diamond Award, המסעדה היחידה בקריביים שזכתה לדירוג זה. שתי המסעדות מגישות אוכל יצירתי תוך שימוש נרחב במוצרי המזון המקומיים - במיוחד הלובסטר והלוטיין (red snapper), שנבחרים בקפידה ממימי הסביבה – כמו גם מלח ים שנאסף ומאודה. Blue מגישה תפריט קבוע של שלוש מנות מסורתיות, כמו גם תפריט טעימות בן שש מנות ומבחר אה לה קארט. הן היו המסעדות הראשונות שנשאו את שמו של ריפר וכפי שנמסר הוא הביא את צוותו למסעדות פעם בחודש כדי להבטיח את האיכות.
ווסטנד ביסטרו של אריק ריפר (Westend Bistro by Eric Ripert) בריץ' קרלטון ברחובות 22nd & M בוושינגטון די. סי. נפתח ב-8 בנובמבר 2007. הקונצפט מציג מטבח צרפתי רגיל ואוכל ביסטרו אמריקאי בשכונת DC's West End. בראשית 2009, על מנת לעודד אנשים להמשיך לצאת החוצה לסעוד למרות השפל הכלכלי, החלה ווסטנד ביסטרו להגיש ארוחת ערב בסגנון משפחתי של יום ראשון, של מנה ראשונה ועיקרית עבור $28 לאדם.
ריפר השיק את מיזמו החדש ביותר במלון ריץ' קרלטון בפילדלפיה באביב 2008. המסעדה קרויה 10 Arts (מנהלת אותה סגנית השף לשעבר של לה ברנרדין וכעת השפית המבצעת ג'ניפר קרול, שהייתה מתמודדת בתוכנית המציאות Top Chef) מקורה בכתובת המלון הממוקם בשדרת האמנות התוססת של פילדלפיה.
אריק ריפר הופיע מספר הופעות אורח בתוכניות בישול טלוויזיוניות, בכללן בתפקידי שופט אורח ועוזר שף בעונות השנייה, שלישית, וחמישית של "Top Chef" של Bravo. הוא חברו של אנתוני בורדיין והופיע בפרקים רבים של תוכניתו No Reservations. לאחרונה הוא השיק סדרת וידאו קצרים המופיעים על גבי המרשתת בנושאי בישול בשם "Get Toasted" באתרו AVECERIC.com, שמתמקדים בארוחות קלות ומהירות שניתן להכינן ולבשלן תוך דקות בעזרת מצנם. בסדרה הוא משתמש בתנור לבנים יוקרתי המבוסס על המצנם, של חברת Cuisinart. בנוסף לכך, רשת PBS שידרה תוכניות בשם Avec Eric (החל מספטמבר 2009) שבהן הוא מטייל ברחבי תבל ומוצא השראה ומחפש רעיונות לבישול ולבסוף מדגים את ממצאיו במטבח ביתו. הוא כיכב כשף בתוכנית הטלוויזיה Great Chefs. בשנת 2010 הוא גילם את עצמו בתוכנית הטלוויזיה Treme של רשת HBO (עונה 1, פרק 5)
ריפר מתגורר ב-Sag Harbor, לונג איילנד, בעיר ניו יורק, ביחד עם אשתו סנדרה ובנו.
ספריו
- Le Bernardin Cookbook (co-authored with Maguy Le Coze) (1998), מסת"ב 0-385-48841-6
- A Return to Cooking (co-authored with Michael Ruhlman) (2002), מסת"ב 1-57965-187-9
- On the Line: The Stations, the Heat, the Cooks, the Costs, the Chaos, and the Triumphs (co-authored with Christine Muhlke) (November, 2008), מסת"ב 1-57965-369-3
נדבנות
קישורים חיצוניים
- חן חדד, זאגאט 2011: המסעדות הטובות בניו יורק, עכבר העיר, 31 באוקטובר 2010
- עמית אהרנסון, מדריך הטרמפיסט לגלקסיית האוכל, 08/10/2010
- הבלג הפרטי של ריפר
- ביוגרפיה באתר CuisineNet
- ראיון וידאו עם ריפר
- ביוגרפיה באתר Global Gourmet
- iVillage's Secret Sauce: Eric Ripert's Warm Peekytoe-Maryland Lump "Crab Cake"
- iVillage's Secret Sauce: Eric Ripert's Grilled Trout with Sauce Vierge and Potato and Leek"
- אתר ווסטנד ביסטרו
- שולחן השף: לשתות עם אריק ריפר
28736304אריק ריפר