שלום קדוש
לידה |
1947 (גיל: 77 בערך) מרוקו |
---|---|
מסעדות | "פרה על הגג", "פרימוורה" |
שלום קדוש (נולד ב-1947) הוא שף ישראלי.
קורות חייו
שלום קדוש נולד ב-1947 במרוקו, עלה ארצה בגיל 14 וגדל בעפולה, בן למשפחה בת תשעה ילדים[1]. ב-1967 סיים ללמוד בבית הספר לבישול "יורדי ים" בחיפה והחל לעבוד כטבח באוניות נוסעים ואוניות מסע, עבודה בה עסק כשש שנים. הוא הגיע לירושלים ב-1974 והחל לעבוד במלון "הילטון" (היום "הולידיי אין") שנפתח אז בירושלים והיה אחראי על המרקים והתוספות. כעבור שישה חודשים נוסד מלון "גן אור", שלימים הפך למלון "לאונרדו פלאזה" בבעלות רשת מלונות "פתאל", והחל לעבוד בו כסגן-שף. כששף המלון פרש אחרי חצי שנה התמנה קדוש לשף המלון, משרה בה הוא מכהן עד היום. במלון בישל למנהיגים כמו ביאטריקס, מלכת הולנד, פרנסואה מיטראן, המלך חוסיין, ג'ימי קרטר, הנרי קיסינג'ר, ומנחם בגין.
במלון נפתחה בשנת 1984 מסעדת שף תחת ניצוחו של קדוש בשם "פרה על הגג", המסעדה נסגרה בעקבות האינתיפאדה השנייה. הוא עומד בראש "פרימוורה", המסעדה האיטלקית-חלבית כשרה של המלון. ב-2009 פתח במלון את בר הסושי הכשר הראשון בישראל, עליו מופקד המאסטר סושי היפני יאמה אויאמאדה. מבקר המסעדות דניאל רוגוב דירג את מסעדת "פרה על הגג" ומסעדת ה"פרימוורה" במלון שרתון פלאז’ה ירושלים בין 8 המסעדות הטובות והכשרות בישראל בשנת 1997. מסעדת "פרימוורה" נבחרה במדריך המסעדות של ג'יימס בירד לשנת 2006, כאחת משלוש המסעדות הטובות בישראל, יחד עם "מיקה" ו"ארקדיה". ב-1980 השתתף קדוש עם צוות המטבח של המלון בתחרות אליפות העולם בבישול, הם בישלו מטבח כשר וזכו בשתי מדליות זהב ושתי מדליות כסף.
הוא התלמד במסעדת "לה קוט סן-ז'אק" של מישל לורן ואחר-במסעדת "אוברז' דה ל'יל" של השף פול אברלן. אצל קדוש התלמדו בראשית דרכם כמה מגדולי השפים בישראל כמו יונתן רושפלד, אביב משה וירון שלו.
הקים וניהל פסטיבלים של אוכל ישראלי מסביב לעולם. ב-1996 ארגן את "סעודת דוד המלך" לרגל 3000 שנה לירושלים, בה בישלו תריסר שפים מהטובים בתבל.
היה העורך הגסטרונומי של "אנציקלופדיה לבישול ולאפיה" בת 16 כרכים, שראתה אור ב-1982 בהוצאת רביבים וכתב את הספר "בישול ואפיה עם פירות הארץ", שיצא לאור ב-1987, בהוצאת מעריב - הד ארצי.
הופיע בתוכניות בישול של ז'ואל רובישון ומרתה סטיוארט.
ב-2005 קיבל את עיטור המלונאות, מטעם התאחדות המלונות בישראל - הייתה זו הפעם הראשונה שבה ניתן הפרס לשף.
ב-2011 היה הישראלי הראשון שמצטרף למועדון הגסטרונומי "Des Chefs Des Chefs", עליו נמנים שפים של ראשי ממשלה, נשיאים ובתי מלוכה מ-30 מדינות בעולם.
ב-2013 בישל את ארוחת הערב הרשמית לנשיא ארצות הברית, ברק אובמה, בביקורו בישראל[2].
ב-2018 הוענק לו תואר יקיר ירושלים.[3]
לקריאה נוספת
- טל פרידמן ואלינוער רבין, ירושלים: הסיפור הקולינרי, הוצאת קוראים, 2010, עמ' 78–81.
קישורים חיצוניים
- דיוקן של שלום קדוש, באתר "שפים"
- עירית רוזנבלום, עיטור המלונאות לשף שלום קדוש, באתר וואלה!, 29 ביוני 2005
- שרי אנסקי, שבועת השף, באתר nrg, 3 במרץ 2006
- שמואל מולדובן, שף שלום קדוש - "השגריר הקולינארי", 16 בספטמבר 2006
- מיכל פלטי, שלום קדוש: לא אצה לו הדרך, באתר הארץ, 26 באוגוסט 2009
- מיכל פלטי, מה אכלו בארוחת השחיתות של השפים בישראל?, באתר הארץ, 7 בינואר 2010
- שגיא כהן, השף שלום קדוש חוגג 35 שנות פעילות קולינרית, באתר הארץ, 15 בינואר 2010
- גורמה, הקדוש והפסטה: המתכונים הנפלאים של שף שלום קדוש, באתר nrg, 10 במרץ 2010
- יוני חזיז, גאווה ירושלמית: השף שלום קדוש הצטרף ל"מטבח המדיני הבינלאומי", באתר "ירושלים נט", 14 באוגוסט 2011
- אילנה שטוטלנד, "כשהנשיא מיטראן ניגב את הרוטב בצלחת עם לחם-הרגשתי שהצלחתי", באתר מעריב אונליין, 9 במאי 2018
הערות שוליים
- ^ נתן רועי. "שף שלום קדוש התאהב ברמת הדסה". אתר הסוכנות היהודית. 13 באוגוסט 2014
- ^ יוסי זילברמן, הארוחה הרשמית של אובמה ונתניהו: ארטישוק ירושלמי והופעה של עידן רייכל, באתר "mako", 20 במרץ 2013
- ^ מערכת חדשות טובות, רופאים, מחנכים, אנשי צבא ושף: נבחרו יקירי ירושלים, באתר מאקו, 24 בינואר 2018
25427714שלום קדוש