סוכר מחזר
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים.
| ||
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים. |
סוכר מחזר הוא כל סוכר אשר, בתמיסה בסיסית, יוצר אלדהיד חופשי לנוע. דבר זה מאפשר לסוכר לתפקד כגורם מצמצם, לדוגמה בתגובת מייאר ובתגובת בנדיקט.
סוכרים מחזרים כוללים גלוקוז, פרוקטוז - יחזר רק אם פחמן מס' 1 ופחמן מס' 2 חופשיים, גליצראלדהיד, לקטוז, אראבינוז ומלטוז. כל החד-סוכריים המכילים קבוצות אלדהיד ידועים כאלדוזיים (Aldoses). לעומתם, סוכרוז ידוע כסוכר "לא מחזר" מכיוון שהטבעת הימינית שלו היא פרוקטוז שפחמן 2 לא חופשיי לנוע.
על מנת לקבוע הימצאות של סוכר מחזר משתמשים בריאגנט על שם סטנלי בנדיקט. אם אכן זהו סוכר מחזר, התמיסה תהפוך צבעה לירוק, כתום או אדום. ניתן להשתמש גם בתמיסה על שם פאלינג, היות ששתי התמיסות מכילות יוני נחושת (II), אשר מצומצמים למשקע אדום של תחמוצת הנחושת (I) בעת חימום התמיסה. דרך נוספת לבדיקת הימצאות סוכרים מחזרים בתמיסה היא בשיטת Bernfeld. בשיטה זאת מוסף לתמיסה ראגנט סמנר שצבעו במצב הלא מחוזר הוא צהוב, כאשר ישנם סוכרים מחזרים בתמיסה ראגנט הסמנר מחוזר וצבעו הופך לחום. את עוצמת הצבע ניתן לקרוא במכשיר הספקטופוטומטר באורך גל של 540nm וע"י כך לקבוע כמותית את נוכחות הסוכרים המחזרים בתמיסה
סוכר מחזר מתקבל כאשר הפחמן האנומרי שלו חופשי. היות שסוכרים נוצרים במבנה שרשרת וכן במבנה טבעת, ייתכן כי נוצר שיווי משקל כימי בין שני החומרים. כאשר קבוצות ההידרוקסיל של ההמי–אצטל או הקטאל חופשיה ע"ע אינה נעולה, אינה קשורה לקבוצת סוכר אחרת, צורת האלדהיד (או הקטו-) [ע"ע מבנה שרשרת] פנויה לצמצום איוני הנחושת (II). כאשר הסוכר מחומצן, קבוצת הפחמן הקרבונילי (קבוצת אלדהיד או קטון) מומרת לקבוצת פחמן קרבוקסילי.
21666985סוכר מחזר