קרב מת"ק עזה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הקרב במת"ק עזה
הכניסה למת"ק לאחר ההתקפה
הכניסה למת"ק לאחר ההתקפה
מערכה: מתקפת הפתע על ישראל
מלחמה: מלחמת חרבות ברזל
תאריך 7 באוקטובר 2023
קרב לפני קרב ארז
מקום מת"ק עזה
תוצאה 3 חיילים חטופים
הצדדים הלוחמים

ישראלישראל ישראל

חמאסחמאס חמאס

כוחות

אבדות

הרוגים:

  • 4 לוחמי גולני מפחת"ק 13
  • 3 חיילי מנהלת תיאום וקישור עזה
  • 1 לוחם איסוף מגדוד 414

עשרות מחבלים הרוגים

קְרָב מָתָ"ק עַזָּה פרץ ב-7 באוקטובר 2023 במהלך מתקפת הפתע על ישראל. במהלך הקרב פלשו עשרות מחבלי חמאס לעבר מנהלת התיאום והקישור לעזה. במהלך הקרב נהרגו שלושה מחיילי המת"ק, ושלושה אחרים נחטפו לרצועת עזה. נוסף לחיילי המת"ק, נהרגו בקרב 2 חיילי איסוף קרבי וכן 4 חיילים מפלוגת האבטחה של גולני ששהו במת"ק. ב-14 בדצמבר 2023 איתר צה"ל את גופותיהם של שניים מהחטופים, רון שרמן וניק בייזר במנהרה תת־קרקעית בג'באליה. לפי תחקיר צה"ל, לא ניתן לדעת אם נהרגו בידי שוביהם, או משחרור גזים רעילים מהפגזים שחיסלו את אחמד ע'נדור, מפקד החטיבה הצפונית של הזרוע הצבאית של חמאס, כחודש לפני כן.

רקע

בבוקר שבת שמחת תורה ה'תשפ"ד, 7 באוקטובר 2023, פתחו ארגוני הטרור חמאס והג'יהאד האסלאמי הפלסטיני במתקפת פתע על ישראל. בחסות שיגור אלפי רקטות, חדרו כ־3,000 מחבלים מרצועת עזה לעשרות יישובים ישראליים ומתקנים צבאיים באזור עוטף עזה ובסביבתו, תוך ניהול קרבות ירי נגד כוחות ביטחון מעטים. המחבלים ביצעו מעשי טבח ופגיעה בנשים, רצחו והרגו 1,150 בני אדם, מתוכם טבחו ב-779[1] אזרחים, וחטפו לרצועת עזה כ־251[2] אנשים, ובהם נשים, קשישים ותינוקות. בשעות הראשונות נלחמו נגדם כיתות הכוננות, שוטרי משטרת ישראל, לוחמי הימ"מ וחיילי צה"ל כשהם בנחיתות מספרית. בקרבות נהרגו כ־1,609[3] מחבלים בשטח ישראל, ובצד הישראלי נהרגו 301 חיילים, 55[4] שוטרים ו־10[5] אנשי שירות הביטחון הכללי.

מנהלת התיאום והקישור (מת"ק) לעזה אמונה על יישום המדיניות האזרחית של ממשלת ישראל כלפי רצועת עזה. היחידה כפופה למתאם פעולות הממשלה בשטחים. המת"ק ממוקם סמוך למעבר ארז. היחידה פועלת בתיאום עם נציגי הרשות הפלסטינית ברצועת עזה וכן מול ארגונים בינלאומיים כדי לתאם פעולות אזרחיות ברצועה, תחת שיקולי הביטחון של מדינת ישראל. המדיניות האזרחית מיושמת הלכה למעשה במדיניות תנועות תושבים, טובין, קידום פרויקטים ותשתיות חיוניות (מים, חשמל, ביוב ותקשורת). בין היתר, מתאמת היחידה את הפעילות והתנועות בשני המעברים הממוקמים בין ישראל לרצועת עזה, מעבר ארז, המהווה מעבר הולכי רגל ורכב ומעבר כרם שלום המשמש למעבר טובין וסחורות, אשר מופעלים על ידי רשות המעברים היבשתיים (רמי"ם) של משרד הביטחון.

הקרב במת"ק

בבוקר ה-7 באוקטובר שהו 18 לוחמי גדוד 13 של חטיבת גולני וכן כיתה של גדוד 414 של איסוף קרבי שתפקידם היה להגן על המת"ק. בנוסף היו בתורנות שבת במת"ק 25 מחיילי המת"ק הבסיס[6], רובם בפרופיל רפואי נמוך[7], הוכשרו לרמת רובאי מינימלית, וחלקם אף לא צוידו בנשק[8]. בשעה 07:14 העבירה מפקדת אוגדת עזה הנצורה במחנה רעים בקשה לטייסת 161 המפעילה כטמ"ם הרמס 450 ("זיק") לתקוף את מעבר ארז. מפעילי הכטמ"מ נדהמו לראות כי כוחות חמאס השתלטו על המעבר[9]. תיעוד במעבר מראה כי בשיא הקרבות אמבולנס וצוות של הסהר האדום הפלסטיני חדר למעבר ופינה מחבלים חמושים של חמאס[10].

במהלך ההתקפה המחבלים הצליחו לחדור למעבר ארז[11]. עשרות מחבלים פשטו על המעבר ואפשרו כניסה של עשרות טנדרים עם חמושים לתוך שטח ישראל. לאחר מכן התקדמו המחבלים לעבר מת"ק עזה. בסיס מנהלת תיאום וקישור נבנה צמוד לגדר המערכת, סמוך למעבר ארז.

עם הישמע האזעקות, חיילי המת"ק רצו אל המיגונית. הירי החריג גרם לקצין התורן, רס"ן עומאר חג'אג'רה, לעזוב את המיגונית לעבר החמ"ל, כדי לקבל תמונת מצב. בדרכו הבחין בחמישה מחבלים על גג מעבר ארז. כשהגיע לחמ"ל זיהה במצלמות חוליית מחבלים שהלכו לאורך החומה וירו לכל עבר. הוא רץ להזהיר את כוח גולני שתגבר את המת"ק. בדרך שמע פיצוץ עז, כשהמחבלים פערו פתח בחומת הבסיס. כשהגיע ללוחמי גולני, ראה שהם מוכנים לקרב, ועדכן אותם שהמחבלים כבר חדרו. לוחמי גולני פתחו באש לעבר המחבלים והרגו לפחות אחד מהם. בשעה 07:20 מחבלי חמאס פרסמו בשידור חי איך הם שובים שלושה מחיילי המת"ק, תמיר נמרודי, ניק בייזר ורון שרמן, תוך קריאות לכבוד מוחמד דף. בסרטון שהפיץ חמאס הם הובלו בכפייה מהמיגונית על-ידי מחבלים חמושים. בתיעוד נראים החיילים החטופים מבוהלים, אך כשהם בריאים וללא פציעות[12].

עקב הכרזה על חדירה לבסיס החיילים הונחו לעזוב את המיגוניות, ולהסתגר בחדרים או בחמ"ל. בינתיים, במצלמות הבסיס נצפו מחבלים בעמדת הש"ג. חג'אג'רה יצא לכיוון העמדה, אשר לפתע התפוצצה לנגד עיניו. המחבלים ירו טיל נ"ט על עמדת השמירה, וטיל נ"ט נוסף על השער. חג'אג'רה הותקל על ידי 5–8 מחבלים שפרצו את השער. במהלך קרב הירי נפצע מרסיסים ודימם מהראש והבטן. הוא המשיך בירי במטרה לעכב את המחבלים, כדי שחייליו יספיקו למצוא מסתור. לאחר שפגע בחלק מהם, נזרק לעברו רימון. החמ"ל הודיע למפקד המת"ק שהוא נהרג בקרב היריות. הרמת"ק ביקש סיוע וחילוץ ממפקד החטיבה הצפונית, אל"ם חיים כהן, אך בשלב זה כוחות החטיבה עסקו בחילוץ היישובים.

במקביל, המשיכו לוחמי גדוד 13 של חטיבת גולני בקרבות אש בלתי פוסקים להדיפת ובלימת המחבלים במת"ק וכן בשטח מעבר ארז.

בפועל, רס"ן חג'אג'רה נפגע מרסיסים, אך המשיך לירות בנשק האישי שלו, רובה M16 מקוצר, עד שנגמרה לו התחמושת. אז שלף את אקדח ה"גלוק 19" שלו, וירה לעבר המחבלים. כשהירי כבר לא הועיל, שב לחמ"ל להתחמש. כשעמד לצאת, חיילות החמ"ל ניסו להניא אותו מלפתוח את הדלתות, אשר ממוגנות מפני ירי. לפתע נשמעו צעקות חיילי האיסוף הקרבי שהפעילו את בלון התצפית בסמוך, כאשר המחבלים יורים לעברם. רס"ן חג'אג'רה הכניס אותם תוך שהוא מנהל קרב יריות קצר, אך הלוחם אור מזרחי[13] נפגע מירי התמוטט ונהרג. שני חיילים נוספים נכנסו פנימה ללא פגע, והחייל הרביעי, סמ"ר מקס רבינוב הגיע עם פציעה קשה בגפיים העליונות. חג'אג'רה קשר חוסמי עורקים לחייל הפצוע. הם נלחמו על חייו במשך שלוש שעות אך ללא הועיל. בסך הכל היו בחמ"ל 8 חיילים עם חג'אג'רה. המחבלים הצליחו לפגוע בקווי החשמל, קווי התקשורת ולשתק את מערכת המצלמות של החמ"ל. בשלב מסוים אחת מדלתות החמ"ל כבר לא נסגרה בגלל הפסקת החשמל. גם רשת הסלולר בעוטף עזה נפלה, כך שהחיילים בחמ"ל נותקו מכל תקשורת עם העולם החיצון.

בשעה 17:30 כוח יהל"ם וצנחנים שחרר את המת"ק. חיילי המת"ק אמיל סמוילוב[14], אור מלכה ולידור מקייס[15] נהרגו בפשיטה[16]. במהלך הפשיטה הציתו המחבלים את חדרי השינה ומקומות המסתור שמצאו החיילים. עם זאת נודעו מקרים בהם חיילים ניצלו ממוות, כמו חייל שעמד בחדר שירותים במרחק של מטר אחד משני מחבלים שלא הבחינו בו, או חייל אחר שנותר על גג אחד המבנים לאורך כל היום, עד שהגיע החילוץ.

בנוסף במהלך הקרב נהרגו מספר לוחמי גולני ביניהם:[17], סמ"ר רועי וייזר[18],סמ"ר דניאל משה דנינו[19],סמל אריאל ארז[20], וסמל אדיר טהר[21]. עם סיום השתלטות המחבלים על המעבר לקחו חלק מגופתו של סמל טהר וחטפו אותה לעזה[22].

לאחר הקרב

ב-14 בדצמבר 2023 לוחמים מעוצבת חצי האש ומיחידה 504 באגף המודיעין בפיקוד עוצבת הפלדה, איתרו במנהרת חמאס בג'באליה את גופות שניים מהחיילים שנחטפו מן המת"ק, ניק בייזר ורון שרמן[23]. למחרת יצאה הודעה לציבור עם זיהוי הגופות. ב-21 בדצמבר, חמאס פרסם סרטונים של החטופים כשהם בחיים ובמצב בריאותי תקין, בטענה שצה"ל הרג אותם[24].

תחילה נמסר למשפחתם שחיילי המת"ק נרצחו בידי שוביהם, מחבלי חמאס[7]. בבחינה פתולוגית לא נמצאו על גופם סימני חבלה או ירי[25]. לכן עלתה האפשרות שנהרגו כתוצאה נזק משני של הפצצות צה"ל[26][27]. במרחב סגור, כמו בתוואי תת-קרקעי של המנהרות, הפצצות שמטיל צה"ל משחררות גזים רעילים כתוצר לוואי[28]. בדו"ח הפתולוגי עלתה האפשרות שהחיילים נהרגו מאותם גזים, בעת המבצע שאירע חודש לפני כן לחיסול אחמד ע'נדור, מפקד החטיבה הצפונית של הזרוע הצבאית של חמאס[27]. מעיין, אמו של החייל רון שרמן סיפרה לימים כי, מתאם פעולות הממשלה בשטחים האלוף רסאן עליאן, סיפר לה אישית שצה"ל ידע בכל רגע נתון את המיקום של בנה. לטענתה צה"ל מנסה לטייח את ההחלטה להקריב את החיילים כדי לחסל את ע'נדור[29], תוך פרשנות קיצונית ל"נוהל חניבעל"[30]. אולם לפי תחקיר צה"ל, בחיסול ע'נדור לא היה מידע על המצאות חטופים במרחב, וצה"ל מצא את הגופות במהלך סריקות, ללא מודיעין מקדים[31]. בהודעת צה"ל נקבע כי בשל מצבן של הגופות לא ניתן לקבוע את סיבת המוות[32][33]. מרחק הזמן מהמוות ועד חילוץ הגופות, מקשה על איתור סימנים מזהים של הרעלת פחמן חד-חמצני[28]. צה"ל לא שלל שנהרגו מחנק או מהרעלה[34]. לדברי צה"ל ייתכן שנהרגו מפעולה של חמאס, או מהשלכות של תקיפת צה"ל.

לא ידוע מה עלה בגורלו של חייל המת"ק תמיר נמרודי, שנחטף עם בייזר ושרמן והופרד מהם לאחר מכן[35][36]. כבר באוקטובר פרסם חמאס כי נמרודי נהרג בהפצצות חיל האוויר, אך ידיעה זו לא אומתה[37].

לוחית זיכרון אשר הניחה אמו של שרמן על קבר בנה, ונשאה בין היתר ביקורת על מחדל הממשלה, הוסרה על ידי משרד הביטחון ללא ידיעתה[26], על אף שאושרה קודם לכן על ידי קצינת מערך הנפגעים[38].

בדצמבר 2023 מספר חודשים לאחר הקרב, בתמרון הקרקעי בשכונת שוג'אעיה ראשו של לוחם גדוד 13 של חטיבת גולני סמל אדיר טהר נמצא בתוך תיק ב"כיכר פלסטין" לאחר שפלסטינים מקומיים ניסו למכור את ראשו בסכום של עשרת אלפים דולר[39].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קרב מת"ק עזה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ 100 ימי לחימה: 779 אזרחים נרצחו, 52,571 נפגעו, באתר ערוץ 7, 13 בינואר 2024
  2. ^ ישראל במלחמה - תמונת מצב, באתר המכון למחקרי ביטחון לאומי מעודכן ל-20 באוקטובר 2024
  3. ^ עמית סגל, ‏הבקשה של פיקוד הדרום בלילה שלפני הטבח - והסירוב, באתר ‏מאקו‏‏, ‏26 בפברואר 2024‏
  4. ^ אלון חכמון, ‏הותרו לפרסום שמותיהם של 55 שוטרים שנרצחו במתקפת הטרור, באתר מעריב אונליין, 18 באוקטובר 2023
  5. ^ ראיון של ראש השב"כ רונן בר לדני קושמרו, חדשות 12 – makoVOD (וידאו)
  6. ^ אתר למנויים בלבד יניב קובוביץ, בלי נשק, החיילים שאמונים על הסיוע לעזה נותרו חסרי אונים מול מתקפת חמאס, באתר הארץ, 30 בנובמבר 2023
  7. ^ 7.0 7.1 אתר למנויים בלבד נועה לימונה, "אני שמחתי שהורידו לו פרופיל, שלא יהיה קרבי. בדיעבד — זה מה שהרג אותו", באתר הארץ, 24 בינואר 2024
  8. ^ עשרות מחבלים מול חיילים בלי נשק: הסיפור הבלתי נתפס של מת"ק עזה, באתר חדשות 13, 18 בדצמבר 2023
  9. ^ רונן ברגמן, יואב זיתון, השעות הראשונות של השבת השחורה, באתר ynet‏, 12 בינואר 2024
  10. ^ מעבר ארז, בבוקר ה-7.10, בו ניתן לראות כיצד חובשי "הסהר האדום הפלסטיני״ סוחבים מחבל נוח'בה שנפצעה, סרטון בערוץ "חדשות NWS", באתר יוטיוב (אורך: 01:12)
  11. ^ חרבות ברזל: תיעוד של חמאס: כך פרצנו את הגדר וחדרנו לישראל מהאוויר ומהיבשה, באתר בחזית, ‏8 באוקטובר 2023
  12. ^ הארץ, תיעוד ממתקפת חמאס על בסיס מת"ק עזה, ‏30 בנובמבר 2023
  13. ^ סמ"ר מקס רבינוב ז"ל, באתר צה"ל
  14. ^ סמל אמיל סמוילוב ז"ל, באתר צה"ל
  15. ^ רב"ט לידור מקייס ז"ל, באתר צה"ל
  16. ^ אילנה שטוטלנד, ‏"כל החלומות הסתיימו בשנייה": בנות הזוג של חללי צה"ל משתפות בכאב ובגעגועים, באתר מעריב אונליין, 18 בנובמבר 2023
  17. ^ מפת הטבח ב־7 באוקטובר – פרויקט גיאו־ויזואלי לייצוג מקיף של הזוועות – מקומות, שמות ותמונות הנרצחים באתר oct7map
  18. ^ סמ"ר רועי וייזר ז"ל, באתר צה"ל
  19. ^ סמ"ר דניאל משה דנינו ז"ל, באתר צה"ל
  20. ^ סמל אריאל ארז ז"ל, באתר צה"ל
  21. ^ סמל אדיר טהר ז"ל, באתר צה"ל
  22. ^ מירב שלמה מלמד, הסיפור הבלתי נתפס של הלוחם הירושלמי שנהרג בעזה ונקבר פעמיים, באתר mynet‏ ירושלים, 29 בדצמבר 2023
  23. ^ יעל צ'כנובר, אילנה קוריאל, רון שרמן וניק בייזר, שנחטפו בחיים לרצועת עזה, נהרגו, באתר ynet, 15 בדצמבר 2023
  24. ^ מערכת וואלה חדשות‏, הטרור הפסיכולוגי של חמאס: פרסם סרטון של 3 חטופים שגופותיהם חולצו, באתר וואלה!‏, 21 בדצמבר 2023
  25. ^ איתי בלומנטל כרמלה מנשה, צה"ל: לאחר בדיקה פתולוגית, לא ניתן לקבוע את סיבת המוות של רון שרמן, ניק בייזר ואליה טולדנו, באתר כאן – תאגיד השידור הישראלי, 17 בינואר 2024
  26. ^ 26.0 26.1 אדוה דדון, ‏אימו של רון שרמן ז"ל ממשיכה במסע לחקר האמת: "המדינה והצבא בגדו בנו", באתר ‏מאקו‏‏, ‏4 בפברואר 2024‏
  27. ^ 27.0 27.1 אתר למנויים בלבד מאמר המערכת, מוות מיותר ושאלות קשות, באתר הארץ, 22 בינואר 2024
  28. ^ 28.0 28.1 יובל אברהם, מקורות: "הצבא יודע שפצצות במנהרות יכולות לפזר גזים רעילים", באתר "שיחה מקומית", 30 בינואר 2024
  29. ^ דסק קשת 12, ‏"אני אומרת שהוא נהרג בנוהל חניבעל. לא סביר שהם לא ידעו", באתר ‏מאקו‏‏, ‏10 במאי 2024‏
  30. ^ רונן ברגמן, נוהל חניבעל: מאחורי הפקודה הכי שנויה במחלוקת בצה"ל, באתר ynet, 13 ביוני 2024
  31. ^ אורי סלע‏, "ניסו להקריב את הבן שלי?": אמו של החטוף שנרצח מחריפה את ההאשמות אחרי הודעת צה"ל, באתר וואלה!‏, 17 בינואר 2024
  32. ^ צה"ל על מות החטופים: לא ניתן לקבוע את סיבת המוות; אמו של שרמן: בני הורעל, באתר מעריב אונליין, 17 בינואר 2024
  33. ^ אמיר בוחבוט, אורי סלע‏, אמו של רון שרמן מאשימה את צה"ל: "בני הורעל"; דו"צ: "לא ניתן לקבוע סיבת מוות", באתר וואלה!‏, 17 בינואר 2024
  34. ^ אתר למנויים בלבד יניב קובוביץ, צה"ל: לא ברור ממה מתו החטופים שרמן, בייזר וטולדנו; ייתכן שנחנקו או הורעלו, באתר הארץ, 17 בינואר 2024
  35. ^ חדשות הבוקר, ‏"סרטוני החטיפה קשים מאוד. המבט שלו בעיניים הולך איתי בלילות", באתר ‏מאקו‏‏, ‏24 במרץ 2024‏
  36. ^ אשר אטדגי, עשרות בתי ספר חגגו יום הולדת עצוב לתמיר נמרודי שנמצא בשבי (וידאו), באתר mynet‏ כפר סבא, 16 בנובמבר 2023
  37. ^ זמן אמת, שירתו יחד, נחטפו יחד - ותועדו בסרטון מטלטל, באתר כאן – תאגיד השידור הישראלי, 31 באוקטובר 2023 בדקה 16:15
  38. ^ אבן על ליבה של האומה - בראשית, באתר בראשית, ‏22 באפריל 2024
  39. ^ סמל אדיר טהר הי"ד נפל ב-7.10: "הם ניסו למכור את הראש שלו תמורת 10 אלפים דולר", סרטון בערוץ "עכשיו 14", באתר יוטיוב (אורך: 14:09)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

קרב מת"ק עזה39716860Q126599426