הפסקת חשמל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הפסקת חשמל או העלטה או החשכהאנגלית: Blackout) היא אובדן קצר או ממושך של יכולת לספק חשמל לאזור מסוים. הגורמים העיקריים להפסקות חשמל בבתים פרטיים, הם פעולת מבטח או ממסר פחת עקב תקלה. הפסקות חשמל נרחבות יותר נגרמות בשל עבודות תחזוקה (הפסקות יזומות), קצרים או פגיעה בקווי מסירת חשמל, תקלות בשנאים או בחלקים אחרים של המערכת. במקרים נדירים, תקלות שכאלה יכולות להשאיר יישובים ואף מדינה שלמה ללא חשמל. במקרים נדירים וקיצוניים יותר, הפסקת החשמל עלולה להיגרם גם עקב בעיות בפעילותה של תחנת כוח שלמה.

להפסקות החשמל השפעה שלילית משמעותית בעיקר במקומות שבהם בטיחות הציבור נמצאת בסכנה. כתוצאה מכך, מוסדות כגון בתי חולים ומפעלים המחזיקים ציוד שאסור להפסיק את פעולתו באמצע (כמו מכונות הנשמה) דואגים להתקין מקורות גיבוי, כגון גנרטור או מכשיר אל-פסק, אשר מתחילים לפעול אוטומטית כאשר זרם החשמל החיצוני פוסק. מערכות קריטיות אחרות, כגון טלקומוניקציה, נדרשות לכוח חירום נוסף.

סוגים של הפסקת חשמל

הפסקות חשמל מתאפיינות בתופעות שונות, הנוגעות למשך והשפעתה של הפסקת החשמל:

נפילת מתח
הפסקת חשמל ארוכת טווח

נפילת מתח היא אובדן רגעי של כוח שבדרך כלל נגרם על ידי פגם זמני של קו מתח גבוה. העברת חשמל מתחדשת באופן אוטומטי אם סיבת התקלה נעלמה באמצעות מערכות "חיבור חוזר אוטומטי". במידה וסיבת התקלה לא נעלמה, מתרחשת תופעה הנקראת "חיבור חוזר לא מוצלח" ונדרשת בדיקה לסיבת התקלה על ידי אנשי התחזוקה. נפילת מתח רגעית או ירידת מתח רציפה יכולים לגרום לירידה בעוצמת האור של נורות חשמל, לבעיות בתפקוד של ציוד, תקלות בציוד או אפילו פעולה שגויה במערכות (כגון מחשב). הפסקת חשמל (העלטה או החשכה, מאנגלית "Blackout") מתייחסת לאובדן מוחלט של אספקת חשמל לאזור, והיא הצורה החמורה ביותר של הפסקת חשמל. הפסקות חשמל עשויות להימשך בין מספר דקות עד מספר שעות בהתאם לאופי של הפסקת החשמל, והתצורה של רשת החשמל.

הגנה על מערכת החשמל

בכל רשתות החשמל קיימות הגנות על מנת למנוע עומס יתר של רכיבי הרשת אשר עלול לפגוע בהם קשות. חלקים של המערכת נוהגים לנתק את עצמם משאר המערכת באופן אוטומטי במצב של עומס יתר, בדומה לפעולת נתיכים במשקי בית. ברשת מסועפת, ניתוק רכיב כלשהו יגרום להעברת העומס לרכיבים אחרים. במידה וגם הם יכנסו לעומס יתר הם עלולים להתנתק. שרשרת תקלות מסוג זה עלולה להביא להחשכה אזורית נרחבת ולעיתים אף להחשכה ארצית. עם זאת, במידה ומערכות ההגנה לא ינתקו את המרכיב המועמס מעבר ליכולתו, הוא עלול להנזק ולהוביל להשפעה חמורה יותר על יכולת אספקת החשמל.

הגנה על מערכות מחשב מפני הפסקות חשמל

מערכות מחשבים והתקנים אלקטרוניים אחרים מכילים מעגלים הרגישים לאובדן נתונים או לנזק לחומרה. מצב זה יכול להיגרם בעקבות הפסקות חשמל, נפילות ועליות של מתח החשמל. התקנים כאלו כוללים ציוד רשתות ונתונים, מקרני וידאו, מערכות אזעקה ומחשבים. על מנת להגן עליהם, ניתן להשתמש במערכת אל-פסק אשר מסוגלת לספק מתח חשמלי באופן זמני במקרה של הפסקת חשמל רגעית, או במקרים של עליות וירידות מתח (אירועים בהם מתח עלול לגדול או לפחות לכמה שניות או לזמן רב), אשר עלול לגרום נזק לחומרה. כאשר מתח החשמל חוזר, המערכת ממשיכה לספק מתח להתקנים למשך מספר שניות לפני שהיא מעבירה אותם בחזרה למתח החשמל של רשת החשמל כדי להגן מפני נחשולי מתח שעלולים להתרחש עם חזרת החשמל. להפסקות חשמל ארוכות, נעשה שימוש בגנרטורים אשר מתחילים לפעול מיד עם תחילת הפסקת החשמל. במקרה זה מערכות האל-פסק, מספקות מתח זמני בזמן שהגנרטורים מתחילים לעבוד ולספק מתח קבוע, כדי למנוע את הפסקת פעולת הציוד כתוצאה מפרק הזמן שבו הפסקת החשמל מתחילה ועד שהגנרטורים מופעלים ומתחילים לספק חשמל.

דוגמאות להפסקות חשמל במהלך ההיסטוריה

הפסקות חשמל בישראל

על פי נתוני רשות החשמל, בין השנים 1996–2018 משך הזמן הכולל (לאורך כל השנה) בו לא הייתה אספקת חשמל נע בין 350 ל-150 דקות לצרכן (בממוצע).[3]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הפסקת חשמל בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

הפסקת חשמל37729154Q828827