חסידות טריסק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חסידות טריסק
שורשים, סיווג והנהגה
קבוצה תנועת החסידות
התפלג מ חסידות צ'רנוביל
ארגונים ופעילות
מיקום מזרח אירופה
נכחדה בשואה

חסידות טריסק היא חסידות ווהלינית (אז האימפריה הרוסית, כיום אוקראינה), ענף מחסידות צ'רנוביל. אדמו"רי החצר כיהנו גם בפולין. לפני מלחמת העולם השנייה היא הייתה חסידות גדולה בת כעשרים אלף חסידים. החסידות נכחדה בשואה.

כיום מכהנים מספר צאצאים של השושלת, אך אין להם חצר של ממש.

הדור הראשון

החסידות הוקמה על ידי רבי אברהם מטריסק (תקס"ו - ב' בתמוז תרמ"ט), בנו החמישי של רבי מרדכי מצ'רנוביל. נישא לריקל, בתו של רבי יעקב אריה מקאוולא בנו של רבי מרדכי מנישכיז. כיהן כמגיד ואדמו"ר בעיר טוריסק אחרי פטירת אביו בשנת תקצ"ז. ספרו מגן אברהם הוא ספר יסוד של חסידות טריסק בפרט ושל חסידות צ'רנוביל בכלל.

חתניו של רבי אברהם היו: אחיינו רבי אפרים מרגליות (נכדו של השערי תשובה)[1], רבי שמואל מקרילוביץ, אחייניו: רבי ישראל בן רבי יצחק מסקווירא, רבי מרדכי מקוריסטשוב ורבי דוד ממקארוב.

הדור השני

על פי גזירת ממשלת רוסיה נאלצו רבי מנחם נחום ואחיו רבי מרדכי מקוזמיר לנסוע מהעיר טריסק בסביבות שנת תרמ"ה. רבי מנחם נחום עבר לעיר סלאוויטא, ואחר כך עבר לכפר קטלנה שליד בריסק שבליטא.

הדור השלישי

בניו של רבי מנחם נחום מטריסק-בריסק היו:

בניו של רבי יעקב אריה:

ניגוני טריסק

את ניגוני טריסק שהיו שרים החסידים בערב חג שבועות בעיירה הרוביישוב (שם נפטר הרבי מטריסק)[8]. העלה על הכתב החזן אברהם שטוקהמר, ושלח את תוויהם למכון ייוו"א שבוילנא טרם השואה[9].

לאחר השואה

מרבית חסידי טריסק נספו בשואה. צאצאי האדמו"רים המשיכו לכהן באדמו"רות בארץ ישראל, במערב אירופה ובארצות הברית.

בן נוסף של רבי מרדכי זוסיא, רבי שלום יוסף מטריסק פרוסקורוב (תרמ"ג - כ"ה בשבט תש"ה) חתן רבי יהושע השיל ממונסטריץ'. לאחר פוגרום בעירו בשנת תרע"ט עבר לארצות הברית והתגורר בבורו פארק. נישא ליענטע רייזיל, בתו של רבי יוסף דוד מבזיליה (נכד רבי שמואל אשכנזי חתן רבי יצחק מאיר מזינקוב) ובזיווג שני להרבנית זעלדא אלמנת רבי יצחק טברסקי בן רבי מנחם נחום מטולנא טולטשין, נקבר בבית הקברות בית דוד שבשכונת Elmont, קווינס, ניו יורק[10]. נינו הרב שריהו יונה טברסקי (נכד בנו הרב דוד חיים, בן לבנו הרב יצחק נחום מירושלים) משמש כאדמו"ר מטריסק במונטריאול, הוא חתנו של הרב יוחנן וואזנר דיין חסידות סקוירא במונטריאל.

אדמו"ר נוסף בשם טריסק היה רבי דוד מרדכי השיל-טברסקי מטריסק שטפנשט בארצות הברית. היה בנו של רבי יצחק מאיר השיל (חתן רבי אפרים מרגליות ממאציוב חתן רבי אברהם מטריסק) ונכדו של רבי שמואל מקרילוביץ חתנו של רבי אברהם מטריסק. היה חתנו של רבי פנחס הגר מבורשא (בזיווג ראשון חתנו של קרובו רבי מרדכי זוסיא מטריסק הוצלס יאס). נפטר בכ"ב בטבת תשכ"ד, נקבר באוהל ויז'ניץ בבית הקברות שומרי שבת בבני ברק.

בשנות ה-90 החל לכהן בירושלים הרב משה מרדכי אייכנשטיין (בן הרב דב בער ר"מ באיתרי, בן הרב מנחם צבי אייכינשטיין גאב"ד סנט לואיס, חתנו של רבי משה מרדכי מטריסק).

בית מדרשו של רבי יעקב אריה בבני ברק, נקנה על ידי הרב שמחה הכהן דויטש שהחל לכהן כאדמו"ר מטריסק על מקומו. בנו הרב יהודה אריה יוסף הקים בית מדרש וישיבה ברחוב בלוי בעיר.

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ נישא לבתו שיינא רייזא ולאחר פטירתה לאחותה מלכה. חתניו היו: משיינא רייזא; אחיינו רבי יצחק מאיר השל, רבי שלום יוסף מהוסיאטין ורבי אברהם דוב מרחמסטריווקא. ממלכה: אחיינו רבי משה (השני) מקוריסטשוב ואחיינו רבי מנחם נחום מחסידות מקארוב.
  2. ^ היה ידוע שכאשר נשלחו אליו אנשים על ידי אביו, תמיד נושעו האנשים בבקשותיהם.
  3. ^ בנו של רבי זאב מרחמסטריווקא וחתנו של רבי אברהם וינברג (השני) מסלונים
  4. ^ לפי מקור אחר נרצח בוורשה.
  5. ^ בזיווג ראשון היה נשוי לחוה בת רבי ישראל מסטולין. ראה על פרשת הגט כאן
  6. ^ ילדיו של רבי משה מרדכי היו: הרב אברהם יצחק (חתן רבי אלתר ישראל שמעון מנובומינסק) מלונדון, הרב אהרן דוד אב"ד גורשקוב (חתן דודו רבי זאב מקאוולא, חיבר ספר היחס מטשרנוביל ורוזין), הרב יוחנן אב"ד הרבישוב (חתן רבי ישכר דב רוקח מבעלז), ברוך מאיר, ריקל אשת הרב מנחם צבי אייכינשטיין מגזע זידיטשוב-חודורוב ורבי אהרן בן גיסו רבי מרדכי ישראל מחאטין.
  7. ^ חתניו היו רבי אברהם טברסקי רב באוסטראה שנרצח בשואה, רבי אברהם מרדכי שפירא מז'וריק (צאצא של רבי מרדכי מנישכיז) אף הוא נרצח בשואה עם משפחתו, ורבי אברהם יהושע העשיל ממחנובקה
  8. ^ רבי יעקב אריה לייב טברסקי
  9. ^ ברוך קפלינסקי, פנקס הרוביישוב, ארגון יוצאי הרוביישוב בישראל ובארצות-הברית, תשכ"ב 1962, תל אביב, "בשטיבל של טריסק" מאת אליהו גערטעל, עמוד 575
  10. ^ lizensk12, Rebbe Shalom Yosef Twersky | kevarim.com, ‏2007-12-03 (באנגלית אמריקאית)


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

חסידות טריסק33771354Q7844049