הרב בן-ציון מוצפי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף בן ציון מוצפי)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הרב בן ציון מוצפי
לידה כ"ג בניסן תש"ו (גיל: 78)
ירושלים
מקום פעילות ירושלים
השתייכות חרדים ספרדים
תחומי עיסוק הלכה, קבלה, דרשות
תפקידים נוספים ראש ישיבת בני ציון וראש בד"ץ בני ציון
רבותיו הרב עזרא עטיה, הרב יהודה צדקה, הרב בן ציון אבא שאול, הרב שבתי אטון
חיבוריו עולמו של צדיק, שו"ת מבשרת ציון, ארחות ציון, יסוד ציון, עטרת ציון, ברית בציון, מקרא בציון, פסח בציון, פורים בציון, נחמת ציון, שופר בציון, סליחות תרחם ציון, סוכת ציון.
צאצאים חנה טופיק
https://www.doresh-tzion.co.il/

הרב בן־ציון מוצפי (נולד בכ"ג בניסן תש"ו, 24 באפריל 1946) הוא פוסק הלכה, דרשן ומקובל, מכהן כראש ישיבת 'בני ציון', וראש בד"ץ 'בני ציון', מחבר ספרי הלכה ודרש.

ביוגרפיה

נולד בירושלים למקובל הרב סלמן מוצפי. למד בתלמוד תורה 'תורת אהרון' בירושלים אצל הרב אפרים כהן, הרב שלום כהן והרב חיים שאול עבוד. כבר בגיל תשע נכנס ללמוד בישיבת 'פורת יוסף' אצל הרב מנצור בן שמעון הרב שבתי אטון והרב יהודה מועלם. בישיבה גבוהה למד אצל הרב עזרא עטייה, הרב יהודה צדקה, והרב בן ציון אבא שאול. בשנת ה'תש"ל נישא לשרה, לבית יעיש.

בשנת ה'תשל"ה עם פטירת אביו החל למסור שיעורים בישיבת 'בני ציון' שאותה ייסד אביו, תוך כדי שהוא מרחיב את הישיבה, מונה למשגיח בישיבת 'פורת יוסף', תפקיד בו שימש משנת ה'תשל"ו עד לשנת ה'תש"מ. בשנת ה'תשמ"ט התחיל למסור שיעורים שלושה ימים בשבוע בבית הכנסת מוסיוף.

בשנת ה'תשל"ח החל למסור שיעורים בבית הכנסת סודאי בחולון פעם בשבועיים, ומשנת ה'תשמ"ג מידי שבוע.

בשנת ה'תשס"א נוסד ברדיו עשר תוכנית מידי ליל שישי בשאלות ותשובות עם הרב, מעשר עד אחד בלילה, וכיום היא משודרת בכאן מורשת בשישי ב14:00.

בשנת ה'תשס"ה הקים את מערכת הכשרות בד"ץ 'בני ציון'.

בשנת ה'תש"ע התחיל להוציא את ספריו כשהראשון שבהם 'שו"ת מבשרת ציון'. באותה שנה הקימו תלמידיו את האתר דורש ציון בו מובאים שיעוריו ותשובותיו.

הרב מוצפי מתגורר בשכונת סנהדריה המורחבת בירושלים.

עמדותיו

שיטתו בהלכה

בהוראת אביו, פועל לשימור המנהגים הקדומים. כך למשל, הוא מעודד את הלימוד היומי בספר חוק לישראל[1]. כן הוא מתנגד לשינויי נוסח התפילה מטעמי דקדוק, כשאלה נוגדים את הנוסח המקובל[2].

דוגל בביטול מנהגים שונים שהושרשו בקרב יהודי עדות המזרח כאשר לדעתו מקורם בעמי ארצות או בעובדי אלילים, כמו מנהג החינא[3], או מנהג יום תענית דיבור שבו קוראים שלושה ספרי תהילים[4], מנהג אמירת "מזל טוב" בעת שבירת הכוס, או בעת שבירת חפץ בבית[5]. לדבריו טובת הנפטר ביום השנה היא, ללמוד תורה לעילוי נשמתו ולא סעודות[6].

אף שגדל בין חכמי הקבלה בירושלים הצטרף לשיטתו של הרב עובדיה יוסף שהספרדים וכל עדות המזרח קיבלו עליהם את הוראות רבי יוסף קארו בין לקולא בין לחומרא[7], ואין להורות או לנהוג ברבים נגד פסקיו[8], וכן כשיש מחלוקת בין קבלה להלכה הולכים אחרי ההלכה כיוון שדברי האר"י, דוברה הבולט של הקבלה, מכוונים ליחידים הראויים לכך[9]. כן הוא מתנגד ללימוד חכמת הקבלה שלא בהצנע[10].

הוא תומך בשימור מנהגי עדות המזרח הקדמונים. כך, הא מתנגד לשימוש בחדר ייחוד[11], וכן מורה לעשות שבועה חמורה בחופה[דרושה הבהרה][12].

הוציא לאור את ספר "שפתי צדיקים" של אביו שערך מחקר רחב על מיקום קברי הצדיקים בארץ ישראל. פסקיו בענייני קברי צדיקים נדפסו בספרו מבשרת ציון, שם הביא מקורות ועניין העלייה לקברי צדיקים.

בניסן ה'תשפ"ב כתב מדריך כללי לבחירת שם, שנדפס בספרו 'ברית ציון'. לעניין שינוי השם דעתו שאין כיום כח להחליף שם אלא להוסיף שם[13].

השקפתו

בדומה לרוב רבני ישיבת 'פורת יוסף', עמדתו ביחס למדינה קרוב יותר ל"עדה החרדית הספרדית". למרות זאת בשנת ה'תשע"ד תמך באופן לא רשמי במפלגת שס[14], עם זאת הוא עצמו לא הצביע, דבר שנמשך במערכות הבחירות הבאות. בשנת ה'תשע"ז תקף בחריפות את הפגנות הפלג הירושלמי[15]. בשנת ה'תשס"ב ניהל מאבק נגד החטיבות החרדיות בצה"ל, ובעקבות זאת נחקר בחשד להסתה, חקירתו עוררה סערה ואף נידונה בכנסת[16]. בשנת ה'תשע"ח עם חידוש שטר חמישים שקלים פסק שאין להסתכל עליו שכן מופיעה עליו תמונתו של שאול טשרניחובסקי שהיה נשוי לגויה[17].

וכן אין לשנות ממסורת אבותינו בישיבות כמו שלא לזנוח את לימוד ההלכה בסדרי הישיבה, זמן חורף אמור להתחיל בכ"ה תשרי, וזמן קיץ בכ"ה ניסן[18], כמו כן גם אין לשים פתיל תכלת בציצית שאין ראינו לגדולי הדור ששמו, ועוד שבספר הזוהר כתוב שלא יתגלה התכלת לפני ביאת המשיח[19].

הוא נאבק בתופעת הבאבות המבטיחים ישועות תמורת תשלום, דבר שהוא מגדיר כ"גניבת דעת"[20].

בשנת ה'תש"פ יצא הרב יחד עם עוד רבנים נגד ארגון הידברות, לאחר שפתחו אתר הכרויות[7], הרב תקף אותם על שורת בעיות רוחניות שעורר הארגון לשיטתו.

הוא תומך בהקשבה לדעת הרופאים[21], דבר שהתבטא בעת התפרצות מגפת הקורונה אז תקף את אלו שאינם חובשים מסכה ואף פסק שאינם מצטרפים למניין[22], וכן כינה את מתנגדי החיסונים "ערלי לב" ו"אכזרים"[23].

סמל הישיבה

מוסדותיו

ישיבת בני ציון

ערך מורחב – ישיבת בני ציון

עם פטירתו של אביו מונה לראשות ישיבת 'בני ציון' שנוסדה בבגדאד בשנת ה'תרפ"ח. הוא הרחיב אותה וקבע בה שיעורים יומיים בהלכה ובקבלה, וכן פתח בה כולל אברכים ללימודי דיינות ושחיטה. הישיבה שוכנת ברחוב יונה 15 בירושלים. כיום הרב עומד בראשה ומגיע בליל שני ושישי למסור שיעורים בקבלה וזוהר הקדוש, תחתיו מכהן כראש הכולל והישיבה בנו הרב יחזקאל.

בד"ץ בני ציון

ערך מורחב – בד"ץ בני ציון
חותמת הבד"ץ

בשנת ה'תשס"ה לאחר עליית מחירי הבשר בכדי להוזיל את המחיר לבני התורה, ייסד הרב בן ציון מערכת כשרות אותה קרא על שם הישיבה. מנהל הבד"ץ הוא בנו הרב סלמן מוצפי. כיום לבד"ץ השגחה על בשרים ועופות של חברת "וואל דאן", וכן על שמן זית, מצות, יינות, ואתרוגים.

דורש ציון

הרב מוצפי מוסר שיעורים רבים בכל רחבי הארץ. שיעוריו הקבועים הם בבית הכנסת מוסיוף שלושה ימים בשבוע. השיעורים נמסרים לסירוגין בנושאים מוסר, הלכה, ופרשת שבוע[24], ובבית הכנסת סודאי בחולון ביום רביעי, במקומות אלו הוא מוסר את השיעורים בקביעות למעלה מארבעים שנה, נוסף על שיעוריו הקבועים בישיבת בני ציון.

בשנת ה'תשע"ז הוצאת יפה נוף הוציאה את השיעורים שנמסרים מידי יום חמישי בבית הכנסת 'מוסיוף' בפרשת השבוע, כסדרת ספרים 'דורש ציון', בשנת ה'תש"פ הוציא מכון בני ציון הגדה של פסח, ולאחר מכן סדרת ספרים על 'פרקי אבות', משיעורים אלו.

כיום השיעורים מתפרסמים בערוצי יוטיוב ואתרים שונים, נוסף על קווי שיעורים דוגמת קול הלשון.

בתקופת ערוצי הקודש שיעוריו היו מושמעים בערוצים השונים כמו "כל האמת", ו"קול הנשמה", תוכנית בולטת שנוסדה אז ב"רדיו עשר" היא תוכנית שאלות ותשובות בהשתתפות המאזינים כל יום חמישי בין עשר לאחת בלילה, לאחר התמסדות הרדיו עבר לשדר ברדיו רשת מורשת בהגשת אבישי בר אושר בכל ערב שבת.

לוגו המכון

בעקבות זאת ועם הקמת אתר "דורש ציון" החל לענות שאלות ותשובות דרך האתר, כיום זהו אחד מאמצעי הקשר המרכזיים של הרב מול הציבור. דבריו מובאים תכפות גם באתר כיכר השבת[25], כמו כן בכל שבוע מביאים מספר עלונים שבועיים שאלות מהאתר[26].

מכון בני ציון

בשנת ה'תש"ע בהשפעת הרב עובדיה יוסף[27], החל להוציא את ספריו שכוללים מנהגים הלכות ואגדות, לצורך כך הקים את מכון "בני ציון" שמחזיק תלמידי חכמים שעורכים את כתביו לדפוס, אותו מכון אף מוציא את כתביו של אביו הרב סלמן מוצפי לאור, המכון מוציא גם את הסידורים "קול ציון" ואת שיעוריו.

פעילות המכון, הפעלת האתר, וארגון השיעורים, חוסה תחת העמותה 'דורש ציון'[28].

טהרת הבית

מפעל בולט נוסף שהתפרסם בשמו של הרב הוא ארגון "טהרת הבית" שבונה מקוואות בכל הארץ, ופועל להגברת המודעות לציבור המסורתי לטהרת המשפחה, תחת הסיסמה "אם אין טהרה אין יהדות", ומנוהל בידי בנו הרב יחזקאל. תחת הארגון פועל בד"ץ לענייני מקוואות בנשיאותו של האב.

ספריו

ספריו

משנת ה'תש"ע, עיקר עיסוקו של הרב כחלק משליחותו לשמר מנהגי הדור הקודם הוא כתיבת ספריו, וכך גם בצורת בניין ספריו הקפיד להיצמד לדרך הקדומה, כמו כתיבת ההקדמה המנוסחת בחרוזים ומסיימת בפסוק הקשור לקטע הנכתב, כפי דרכם של חכמי המזרח. בתחילת כל ספר מובא "מעשה רב" ובו ההלכות והמנהגים שהובאו בספר מאביו ומרבותיו חכמי פורת יוסף בירושלים כמו הרב עזרא עטייה, והרב בן ציון אבא שאול.

החלק הפנימי של הספר בנוי בצורה של הלכה ככותרת ומקורות תחתיו, בספרים הרב מרבה לפרש פיוטים ותפילות, מטרת הספרים להנגיש מנהגי הקבלה והפשט בעיקר אלו הפחות ידועים. בחלק מהספרים בתחילת הספר הובאו דרושים שנכתבו ע"י הרב ונמסרו בציבור. הספרים יוצאים על ידי מכון בני ציון.

שיעוריו שיצאו לאור

  • קדושת בתי כנסיות - הלכות והנהגות בעניין בית כנסת, מיוסד ע"פ דרשת הרב. ה'תשס"א[30][7]
  • דורש טוב לעמו - סיפורים שונים ונדירים ומעשיות על גדולי הדור מאוצרו של הרב מוצפי.
  • דורש ציון - מלוקט מדרשותיו ושיעוריו על פרשיות השבוע, בהוצאת 'יפה נוף', תשע"ז, ה' חלקים.
  • הגדה של פסח לספר בציון - הגדה של פסח עם הלכות ביאורים וסיפורים, תשע"ח, הוצאת מכון "בני ציון".
  • שערי ציון - על פרקי אבות מתוך דרשותיו, כרך א' כסליו תש"פ, כרך ב' פרקים ג-ד אדר תש"פ, כרך ג' פרקים ה-ו, מנחם אב תש"פ. הוצאת מכון "בני ציון".
  • ימלוך בציון - שיעורי הרב על ראש השנה, תמוז ה'תשפ"ג. הוצאת מכון בני ציון.
  • הגדה של פסח נספרה בציון - מלוקט משיעוריו ודרשותיו, התשפ"ד. הוצאת מכון בני ציון
  • קול ציון - ביאור התפילות על פי ספריו

בשנת ה'תשע"ט החל "מכון בני ציון" לערוך את "קול ציון" סדרה של סידורים בנוסח ובפירוש כמו שהביא הרב מוצפי בספריו ובשיעוריו, מבנה הסידור בצורה של פירוש בתוך המילים, פשט, רמז, וסוד, בגופנים שונים, והערות בתחתית העמוד "באר ציון". המוציא לאור הוא חתנו הרב טולידאנו.

ספרים שהוציא הרב לאור

הרב מחזיק בספרי אביו חכם סלמן מוצפי ומוציאם לאור על ידי "מכון בני ציון", בין הספרים שכבר הוציא:

בצעירותו, הרב מוצפי תרגם מערבית כמה מספרי רבי יוסף חיים, בין הספרים שתרגם:

משפחתו

אחיו הרב יהודה מוצפי, היה ראש ישיבת מנחת יהודה[31].גיסיו, הרב דוד בצרי, ראש ישיבת השלום, והרב אברהם טופיק, מראשי ישיבת 'פורת יוסף' גאולה

גיסיו מצד אשתו, הם הרב שמואל פנחסי, רב שכונת מחנה יהודה, והרב מנחם בצרי, מייסד מוסדות 'סוכת דוד'.

אשתו של הרב מוצפי, שרה, כתבה את הספר "חכמת נשים" העוסק במוסר לנשים.

בניו

חתניו

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ הקדמה לספריו 'פסח בציון' ו'תורה בציון', ראיון למוסף 'קולמוס' של עיתון משפחה, סוכות תשע"ט גיליון 168.
  2. ^ תשובה באתר דורש ציון
  3. ^ תשובה באתר דורש ציון, חופת ציון עמ' ר.
  4. ^ יסוד עמ' סד-סה
  5. ^ נחמת ציון יד, חופת ציון שצו- תב
  6. ^ תשובה באתר דורש ציון
  7. ^ 7.0 7.1 7.2 תשובה באתר דורש ציון (הקישור אינו פעיל)
  8. ^ קבלת הוראות מרן, מאגר השאלות. באתר דורש ציון. (הקישור אינו פעיל)
  9. ^ הרב בן ציון מוצפי, קו' ההוראה והפסיקה, שו"ת מבשרת ציון חלק א, באתר אוצר החכמה (צפייה חופשית – מותנית ברישום)
  10. ^ יסוד ציון פ"ח סעי' ה, עמ' רפב-רפו, תורה בציון עמ' ער.
  11. ^ תשובה באתר דורש ציון, חופת ציון עמוד רכה
  12. ^ חופת ציון עמ' שמו-שמח
  13. ^ ברית ציון עמוד שעג
  14. ^ תשובה באתר דורש ציון
  15. ^ רבי בן ציון מוצפי נגד הפגנות 'הפלג הירושלמי': "עוון גדול" באתר כיכר השבת
  16. ^ פרוטוקול הדיון באתר הכנסת
  17. ^ ישי כהן, ‏הרב מוצפי: אסור להסתכל על שטר חמישים שקלים, באתר כיכר השבת, 2 בדצמבר 2017
  18. ^ תשובה באתר דורש ציון
  19. ^ תשובה באתר דורש ציון
  20. ^ תשובה באתר דורש ציון, חופת ציון עמ' שכו, יסוד ציון עמ' קמו
  21. ^ תשובה באתר דורש ציון
  22. ^ ישי כהן, ‏הפוסק הבכיר: "מי שמגיע לבית כנסת ללא מסכה - רוצח", באתר כיכר השבת, 23 ביוני 2020
  23. ^ ישי כהן, ‏רבי בן ציון מוצפי על מתנגדי החיסונים: "ערלי לב ואכזרים", באתר כיכר השבת, 23 בפברואר 2021.
  24. ^ פסח ה'תשפ"ב, כתבה על בית הכנסת מוסיוף. עיתון בקהילה
  25. ^ ישי כהן, כתבות על הרב בן ציון מוצפי, באתר כיכר השבת.
  26. ^ משכן שילה, תהילה לדוד, קרבנו לעבודתך, פניני הפרשה, ועוד
  27. ^ סיפור הדברים, יסוד ציון עמ' רעט.
  28. ^ עמותת דורש ציון באתר גיידסטאר
  29. ^ הרב בן ציון מוצפי, עטרת ציון, באתר אוצר החכמה
  30. ^ עמוד 1 בקונטרס, באתר היברו בוקס.
  31. ^ הרב יהודה מוצפי הלך לעולמו, באתר ערוץ 7
  32. ^ הרב יצחק עטיה בית הכנסת מוסיוף, באתר ערוץ היוטיוב של בית הכנסת מוסיוף


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0