מסכה רפואית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שלושה מנתחים חובשים מסכות רפואיות
חבישת מסכה רפואית בטוקיו, יפן, 2010

מסכה רפואית (נקראת גם מסכה כירורגית או מסכת מנתחים או נשמית כירורגית) היא מסכה המשמשת מנתחים ואנשי רפואה אחרים בעת טיפול בחולים, ומיועדת ללכוד חיידקים ונגיפים הנפלטים מהפה ומהאף של הצוות הרפואי.

בריכוזי אוכלוסייה צפופים במזרח אסיה, נעשה לעיתים שימוש במסכות דומות, אך פשוטות וזולות יותר, גם מחוץ למתקני רפואה, וזאת על מנת למנוע הפצה של מחלות מידבקות כגון צינון. ביפן, חולים נוהגים לחבוש מסכות רפואיות במקומות ציבוריים, כדי למנוע הדבקת אחרים.[1]

שימוש במסכות רפואיות היה נפוץ בסין, בהונג קונג, בווייטנאם ובטורונטו, קנדה בעת התפרצויות של מחלת הסארס, ביפן בעת מגפת שפעת העופות ב-2007, בארצות הברית ובמקסיקו סיטי בעת מגפת שפעת החזירים ב-2009, ובהדרגה בכל העולם בעת מגפת הקורונה החל מ-2019.

מסכות רפואיות מודרניות עשויות מנייר או מבד לא ארוג, ומיועדות לשימוש חד-פעמי.

יעילות

מסכות רפואיות פשוטות מגנות על החובשים אותן מהתזות של נוזלי גוף על הפה והאף. הן גם מזכירות לעוטים אותן שלא לגעת בפה או באף עם ידיים שנגעו במשטח מזוהם, כדי לא להעביר נגיפים או חיידקים. הן יכולות גם להפחית את הפיזור של טיפות מידבקות (מכילות נגיפים או חיידקים) שנוצרות בעת שיעול או עיטוש. המסכות הרפואיות לא מיועדות להגן על החובשים אותן משאיפה של חלקיקים כאלה. המסכה הרפואית תלכוד חלק מהחלקיקים, אבל היא הרבה פחות יעילה מאשר מסכת סינון אוויר, שמיועדת למטרה זו.

בפרסום בנוגע להתפרצות שפעת החזירים ב-2009, כתב המרכז לבקרת מחלות ומניעתן האמריקאי:[2]

מידע על היעילות של מסכות רפואיות ושל מסכות סינון אוויר להשתלטות על השפעת בריכוזי אוכלוסייה, הוא מאוד מוגבל. לכן, קשה להעריך את היעילות הפוטנציאלית שלהן בריסון הפצת נגיף שפעת החזירים בסביבות כאלה. [...]
בשימוש נכון, מסכות רפואיות ומסכות סינון אוויר יכולות לעזור להפחית את הסיכון של הידבקות בשפעת, אך יש להשתמש בהן בכפיפה אחת עם אמצעי מניעה אחרים, כגון הימנעות ממגע קרוב ושמירה על היגיינת ידיים טובה.

בתהליכי אישור נמצאות מסכות רב פעמיות מבד המכיל נחושת מחומצנת, שהורגת נגיפים ביעילות רבה יותר, כך לטענת המייצרים.[3]

סוגים

מסכה כירורגית

מסכה כירורגית
מסכה כירורגית סטנדרטית בעלת חוטי קשירה

מסכה זו עשויה מכמה שכבות בד, המתחברות מאחור באמצעות חוטים לקשירה, או גומיות המוצמדות לאוזניים.

מסכה N95

מסכת N95
חבילת מסכות חד פעמיות ממגפת הקורונה.
ערך מורחב – מסכה N95

מסכה בתקן N95, תקן המגדיר אותה כחוסמת 95% לפחות מהנגיפים.

מסכה N95 היא מסכת סינון אוויר שחובשים על הפנים, העומדת בתקן N95 לסינון אוויר של המנהל האמריקאי לבטיחות ולבריאות תעסוקתית (אנ') (NIOSH). עמידה בתקן זה מעידה כי המסכה מסננת לפחות 95% מהחומר החלקיקי אשר באוויר, אך היא אינה עמידה לשמנים כמו מסכות העומדות בתקן P95. מסכה זו היא מסנן חלקיקים נפוץ, ומנגנון פעולת הסינון שלה מבוסס על מסנן אוויר (אנ') מכני (אנ'), מנגנון המגן מפני חומר חלקיקי אך לא מגז או אדים.

שימוש במסכה רפואית במגפת הקורונה

עם התפרצות נגיף הקורונה בעולם (SARS-CoV-2) בשנת 2020, החל שימוש נרחב במסכות מסוגים שונים לצמצום החשיפה לנגיף ומניעת ההדבקה והורגש מחסור עולמי במסכות וציוד מיגון לצוותים רפואיים.

ארגון הבריאות העולמי הנחה תחילה להשתמש במסיכות רק למי שנדבק בנגיף, במטרה לצמצם את ההפצה שלו, או לאנשים שמטפלים ובאים במגע הדוק עם אנשים שנדבקו.[4] אך עם גילוי האפשרות להדבקהאסימפטומטית הארגון חזר בו והנחה לעטות מסכות גם למי שאין תסמינים של המחלה. בעקבות זאת בחלק מהמדינות הנחו את כל תושביהן להשתמש במסכות במרחב הציבורי. בישראל, משרד הבריאות חייב את התושבים, החל מ-12 באפריל 2020, להשתמש במסכות במרחב הציבורי.[5]

מגפה זו העלתה את המודעות הציבורית לשימוש בכלי רפואי זה, ואת החשיבות שלו.

השפעה סביבתית

השימוש העולמי הנרחב במסכות החד פעמיות במהלך המגפה יצר רמת זיהום סביבתי חסרת תקדים, עם למעלה ממיליארד מסכות שהגיעו לאוקיינוס.[6]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מסכה רפואית בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

מסכה רפואית31245905