פרשת וירא

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
וירא
פסוקים בראשית, י"ח, א' - כ"ב, כ"ד
מספר פסוקים 147
תוכן שלושת המלאכים בבית אברהם, מהפכת סדום ועמורה, בנות לוט, לידת יצחק, גירוש הגר וישמעאל, עקדת יצחק
עשה (0)  לא תעשה (0)
הפטרה
ספרדים מלכים ב', ד', א'-כ"ג
אשכנזים, תימנים ואיטלקים מלכים ב', ד', א'-ל"ז

פרשת וַיֵּרָא היא הפרשה הרביעית בספר בראשית. היא מתחילה בפרק י"ח, פסוק א' ומסתיימת בפרק כ"ב, פסוק כ"ד. הפרשה עוסקת בהמשך תיאור קורות חייו של אברהם אבינו ובן אחיו לוט.

הפרשה מספרת על: ביאת המלאכים ובשורתם לשרה על ההולדת בנם, מעללי העיר סדום והפיכתם, בריחת לוט ובנותיו, גירוש הגר, וניסיון אברהם אבינו בעקדת יצחק.

נושאים בפרשה

צחוקה של שרה

ערך מורחב – שלושת המלאכים בבית אברהם

הפרשה נפתחת בסיפור בו האלוקים הוציא חמה מנרתיקה, כדי לגרום שלא יבואו אורחים לאברהם[1]. ביקור שלושת המלאכים בבית אברהם. לבסוף הוא רואה שאברהם מצטער בכך, והוא שולח לו את שלושת מלאכים - מיכאל, גבריאל, ורפאל אל אברהם. אברהם מאכיל ומשקה אותם, ולאחר מכן רפאל מרפא את אברהם ומיכאל מבשר לו כי עתיד להיוולד לו בקרוב בן. שרה, ששומעת את הדברים, צוחקת, וה' שואל את אברהם: "למה זה צחקה שרה... הייפלא מה' דבר?!".

בשאלת ה' אל אברהם יש שינוי, במקור אומרת שרה "ואדוני זקן" כשהיא מתכוונת לאברהם בעוד כשה' פונה אל אברהם הוא אומר "למה זה צחקה שרה לאמר האף אמנם אלד ואני זקנתי", מכאן למדו חז"ל שניתן לשנות בשביל השלום.

המלאכים עוזבים את אברהם והולכים לסדום, כדי להחריב אותה וכדי להציל את לוט ומשפחתו.

סדום ובנות לוט

ה' מספר לאברהם על כוונתו להפוך את הערים, ואברהם מנהל דו-שיח ארוך עם ה' במטרה להציל את הערים, אך לשווא. המלאכים באים לסדום מתארחים בביתו של לוט. באמצע הלילה דורשים אנשי העיר מלוט שיוציא אליהם את האורחים "ונדעה אותם". לוט מסרב, והמלאכים לוקחים אותו ואת משפחתו ועוזבים את העיר. ה' הופך את סדום והערים שלידה וממטיר עליהן גופרית ואש מהשמים.

לוט נמלט אל העיר צוער, אולם אשתו שהביטה אחורה הופכת לנציב מלח. לוט עוזב את צוער ושוהה במערה עם שתי בנותיו. הן מצדן בטוחות שלא נשאר איש בעולם שיוכלו להוליד ממנו ילד, ולכן הן משכרות את אביהן ומולידות ממנו ילדים, שמהם יצאו העמים עמון ומואב.

לידת יצחק וגירוש הגר וישמעאל

ערך מורחב – גירוש הגר וישמעאל

אברהם עובר לגור בעיר גרר, שם נלקחת שרה לבית המלך אבימלך. ה' בא לאבימלך בחלום ומצווה עליו להחזיר את שרה לאברהם. אבימלך נוזף באברהם על שטען ששרה היא אחותו.

שרה מולידה בן, ואברהם מל אותו וקורא לו יצחק. לפי דרישתה של שרה ובהסכמת ה', מגרש אברהם את הגר וישמעאל למדבר. הגר תועה במדבר וישמעאל קרוב למות, ואז נגלה אליה מלאך ה', מראה לה באר מים ומבטיח לה כי ישמעאל יהיה לגוי גדול.

אברהם ואבימלך כורתים ברית, ואברהם משתקע בבאר שבע.

ערך מורחב – ברית אברהם ואבימלך

עקדת יצחק

ערך מורחב – עקדת יצחק

בסוף הפרשה מסופר על עקדת יצחק: ה' מצווה את אברהם להעלות את בנו לעולה. אברהם לוקח את יצחק והולך לארץ המוריה, שם מראה לו ה' את המקום שבו יבנה את המזבח. אברהם עוקד את יצחק ומניף את המאכלת על בנו, ואז עוצר בעדו מלאך ה' ומורה לו "אל תשלח ידך אל הנער... עתה ידעתי כי ירא אלוקים אתה". אברהם מבחין באיל הנאחז בסבך ומעלה אותו לעולה במקום יצחק, וה' מבטיח לו שוב ריבוי זרע ואת ירושת ארץ ישראל. אברהם ונעריו חוזרים לבאר שבע, ושם מתבשר אברהם על הילדים שנולדו לנחור אחיו, בהם בתואל אבי רבקה.

הפטרה

מפטירים בספר מלכים ב', פרק ד', פסוקים א'-ל"ז (הספרדים, ק"ק פפד"מ וק"ק פוזנא מסיימים בפסוק כ"ג). בהפטרה מסופר, בין השאר, על ההבטחה שהבטיח אלישע הנביא לאישה השונמית על הבן שיוולד לה.

בנוסח רומניא הפטירו ספר ישעיהו, פרק ל"ג, פסוק י"ז עד פרק ל"ד, פסוק י"ג. קראים מפטירים בספר ישעיהו, פרק ל"ג, פסוק י"ז - פרק ל"ה, פסוק י'.

אירועים

בשל הזכרת אלון מורה בפרשה, הונהג בה אירוח המוני ביישוב אלון מורה[דרוש מקור].

קישורים חיצוניים

הטקסט:

  • ויקיטקסט פרשת וירא, באתר ויקיטקסט
  • פרשנות:

    הערות שוליים

    1. ^ כיוון שהיה חולה והאלוקים לא רצה שיטרידוהו בכך שיצטרך להכניס אותם לביתו
    הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
    רשימת התורמים
    רישיון cc-by-sa 3.0

    29749992פרשת וירא