המטבח הסורי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
לחם בעג'ין בצק אפוי עגול ודק, עליו בשר קצוץ, סלט ירקות קצוצים, עשבים ותבלינים מאכל סורי נפוץ בעיקר במסעדות ירושלמיות
טאבולה מאכל סורי שתפריטו הועתק למדינות נוספות

המטבח הסורי כולל את שלל מסורות ומנהגי הבישול של סוריה המודרנית, ומאגד בתוכו את מסורותיהם המגוונות של האנשים והעמים שהתיישבו בסוריה לאורך ההיסטוריה שלה. המטבח הוא בעל שורשים היסטוריים, ומתכונים רבים בו מתוארכים כבני המאה ה-13 לפחות. רבים מן המאכלים במטבח הסורי נפוצים גם במטבחים נוספים באזורי המזרח התיכון והלבנט, ובפרט מוכרים לציבור הישראלי כחלק מן המטבח הערבי בישראל.

המטבח הסורי משתמש בעיקר בחציל, קישוא, שום, בשר (בעיקר כבש), שומשום, אורז, גרגרי חומוס, פול, עדשים, כרוב, כרובית, עלי גפן, לפת כבושה, מלפפון, עגבנייה, זית, שמן זית, מיץ לימון, נענע, פיסטוק, דבש ופירות.

בראשית המאה ה-21 נהוג להגיש מבחר מתאבנים, יחד עם לחם ערבי, לפני המנה העיקרית של הארוחה הסורית. אחרי המתאבנים, ולפני המנה העיקרית, נהוג להגיש גם קפה, לצד מאכלים מתוקים (כדוגמת בקלווה) או פירות.

מאכלים

קובה

מנות עיקריות ומתאבנים

מנות ומאכלים סוריים נפוצים, בין שנהוגים כמתאבנים או כמנות עיקריות, כוללים:

מאכלים מתוקים

מאכלים מתוקים סוריים נפוצים, בין שנהוגים כקינוחים או כמאכלי רחוב, כוללים:

משקאות

המטבח היהודי הסורי

מאכלי יהודי חאלאב

המטבח החלאבי הוא 'אוכל איטי' שדורש לעיתים שעות רבות להכינו. הוא מתאים למזון המקומי של ישראל עם השפעות שהגיעו לאיזור לאורך מאות שנים דרך נתיב המשי מפרס והודו והשכנות תורקיה מצפון ועיראק ממזרח. האוכל החלאבי עבר יחד עם הקהילה היהודית שנפוצה לכל עבר לאירופה, אמריקה הצפונית ודרום אמריקה שם אפשר למצוא קהילות של יהודי סוריה השומרים על הצביון היחודי של העדה בשפתה וניגוניה ובעיקר במטבחה היחודי. לא פלא למצוא את אותם מתכונים בצורה מדוייקת מתקיימים בקהילה ניו יורקית של יהודים חלאבים[2]

קטאיף (בקדמת התמונה) שקצהו הושאר פתוח, ממולא קאימק, בזוק פיסטוק קצוץ, בתוספת פרי משומר, מוזלף מי ורדים
  • הקטאיף — אצל יהודי חלב נוהגים לאכול קינוח זה בחג החנוכה, אחרים מיהודי סוריה נוהגים לאכול אותו בט"ו בשבט ובארוחות חגיגיות נוספות.
  • מעודה - תבשיל בשר ותפוחי אדמה.

מאכלי יהודי א-שאם דמשק

קישוא ממולא הנקרא קוסה מחשי
  • מדיאס בג'יבני — פרוסות חציל "ממולאות" גבינה צפתית קשה ומטוגנות, מתכון המאכל המסורתי, כפי שמכינים אותו יהודי דמשק וצאצאיהם, חצילים וגבינת כבשים קשה ומלוחה, מתבלים בפלפל שחור, ומטגנים במחבת.
  • מדיאס בשר — מדיאס תפוחי אדמה שרוקנו אותם במרכזם או קישואים שרוקנו אותם במרכזם ממולאים בבשר בקר או עגל.
  • קוסה מחשי — קישואים ממולאים ומבושלים בעגבניות וברכז רימונים, קודם מטגנים את הקישואים ואז מבשלים.
  • ספיחה — מאפה בצק שטוח, בשר טחון וצנוברים.
  • וריז (אורז) — עם חמוד (תבשיל תפוחי אדמה, סלרי ולימון).
  • קובה בורגול — מגיע עם צנוניות טריות בשבתות בדרך כלל.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא המטבח הסורי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Jallab – A Refreshingly Sweet Summer Drink, Honest Cooking
  2. ^ [ראה https://sites.google.com/site/alizacooking סודות הבישול המטבח החלאבי של עליזה טרזי]


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32369285המטבח הסורי