המטבח המונגולי
המטבח המונגולי מושפע מהאקלים היבש והקר של המדינה ומזמינות המוצרים שבו. הוא מתאפיין בהסתמכות על בשר, שומן בעלי חיים ומוצרי חלב ובשימוש מצומצם בירקות ובעשבי תבלין. בשל הקרבה הגאוגרפית לרוסיה ולסין יש בו גם השפעות של מטבחי שתי ארצות אלו.
הנוודים במונגוליה מכלכלים את עצמם בבשר, שומן וחלב שמקורם בחיות המשק שלהם - בקר, סוסים, גמלים, כבשים ועזים, וכן מבשר ציד. התפריט המונגולי מכיל כמות גדולה של שומן בעלי חיים, הדרוש למתן אנרגיה בתנאי מזג האוויר הקשה השורר במדינה, בה יורדת הטמפרטורה עד לכ-40 מעלות צלזיוס מתחת לאפס.
הנוודים החיים מחוץ לערים מספקים את צורכיהם בעצמם במידה רבה. תיירים ימצאו לצידי הדרכים בתי נוודים (נקראים גר) המשמשים כמסעדות פשוטות. בעליהם מבשלים את המזון על גבי תנורי מתכת פשוטים, המוסקים בעצים או בצואת בעלי חיים מיובשת.
בשר עובר בישול, משומר בייבוש לעונת החורף (מנה הנקראת בורץ (Borts)) או משמש כמרכיב בהכנת מנות מרק וכיסונים ממולאים.
המנה הנפוצה ביותר באזורי הכפר היא תבשיל מבשר כבש שבדרך כלל אין בו מרכיבים נוספים. בערים שכיח מאד למצוא בתי אוכל המגישים כיסונים ממולאים - בוז (Buuz), חושור (Khuushuur) ובאנש (Bansh). הכיסונים ממולאים בבשר ומבושלים באידוי, או שהם מבושלים במים או מטוגנים בטיגון עמוק בשומן כבש. מנות אחרות הן נזיד או מרק המשלבים בשר עם אורז או עם אטריות.
שיטת בישול בלתי שכיחה השמורה לאירועים חגיגיים היא בישול בשר באמצעות אבנים לוהטות, שחוממו על גבי אש. האבנים ונתחי הבשר מונחים בתוך כלי סגור ובו מים, או שהאבנים מונחות בתוך חלל בטנן של עז או מרמיטה שהוכנו לבישול.
בשר סוס נאכל במונגוליה וניתן להשיגו ברוב חנויות המכולת.
חלב בעלי החיים משמש להכנת מנות שונות. החלב מחומם כדי להפריד ממנו את השומן, והנוזל הנותר מעובד לסוגים שונים של גבינות, יוגורט, קפיר וליקר חלבי. המשקה הנפוץ ביותר מחלב הוא איראג, המופק מחלב סוסה או חלב נאקה שהותסס.
דגן מקובל הוא שעורה, שעוברת טיגון או הלתתה. הקמח המתקבל ממנה נצרך כדייסה ביחד עם חלב וסוכר או עם תה. מקובל לשתות תה מעורב בחלב ובמלח, אשר ניתן להופכו למרק על ידי תוספת של אורז, בשר וכיסונים.
קינוח מונגולי נפוץ הוא בורצוג (Boortsog), שהוא מעין סופגניה המכילה קמח, חלב, ביצים ושומן ומטוגנת טיגון עמוק בשומן.
בזכות ההשפעה הרוסית הפכה הוודקה למשקה פופולרי, שלו מספר מותגים מקומיים. מותג בולט הוא צ'ינגיס וודקה, הקרויה על שמו של ג'ינגיס חאן.
קישורים חיצוניים
26651417המטבח המונגולי