רבי דוד משה פרידמן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
האדמו"ר מצ'ורטקוב
רבי דוד משה פרידמן
לידה 2 ביוני 1827
ז' בסיון תקפ"ז
פטירה 12 באוקטובר 1903 (בגיל 76)
כ"א בתשרי תרס"ד
חיבוריו דברי דוד
בת זוג
  • זיוו"ר: פייגא (טברסקי)
  • זיוו"ש: לאה רחל (פרידמן)
אב רבי ישראל מרוז'ין
אם שרה (לבית אפרתי)
חותן
האדמו"ר מצ'ורטקוב ה־הראשון
תרכ"התרס"ד
רבי דוד משה מצ'ורטקוב
קבר הרבי מצ'ורטקוב
חתימת רבי דוד משה

הרב דוד משה פרידמן מצ'ורטקוב (ז' בסיון תקפ"ז, 2 ביוני 1827 - כ"א בתשרי תרס"ד, 12 באוקטובר 1903) היה אבי חסידות צ'ורטקוב.

קורות חייו

נולד בז' בסיון תקפ"ז לרבי ישראל מרוז'ין ולשרה (בתו של רבי משה אפרתי). מילדותו היה ידוע כילד מוכשר, ואביו אמר עליו עוד בהיותו תינוק כי בקרבו מקננת נשמה גדולה שתקרב את לבבות ישראל לאלוקים. עם פטירת אביו בשנת תרי"א התיישב

בזולוטי פוטיק (פאטיק) ובשנת תרכ"ה עבר לצ'ורטקוב והקים שם את חצר חסידות טשורטקוב, הוא וחסידיו קנו את הארמון מידי הגרפה הרונימה בורובסקה. עם זאת, ההתיישבות בעיר יצרה מתיחות ניכרת עם רב העיר ותומכיו[1].

אורח החיים של החצר החסידית בצ'ורטקוב היה מפואר ומלכותי כדרך העבודה של חסידות רוז'ין, בשונה מרוב החצרות החסידיות. בארמון הייתה הפעילות התורנית, התרבותית והחברתית (כמו קבלת קהל, אירוח ועוד).

הרב פרידמן היה ידוע בעדינות נפשו, הטיף לאהבת ישראל בלי פשרות והתייחס בסלחנות לחרם שהכריז רבי חיים מצאנז על חסידות צ'ורטקוב. יהודי צ'ורטקוב התייעצו עמו בענייני חולין וקדושה וגם הגויים כיבדו אותו בגלל מעלותיו ומידותיו המיוחדות. הוא נפטר בהושענא רבא תרס"ד. אחרי מותו פורסמו דברי תורתו בספר "דברי דוד".

בין חסידיו בלטו רבנים מפורסמים, כגון הרב מאיר אריק והמהרש"ם מברז'אן. אף מבין חסידי סלונים היו שנהגו להסתופף בחצרו, ביניהם רבי מרדכי חיים סלאנים[דרוש מקור], ואף האדמו"ר, רבי שמואל וינברג מסלונים, היה מחסידיו. רבי שמשון צימרינג ובנו רבי דוד צימרינג (מחבר ספר 'מצור דבש') נמנו גם על חסידיו.

קברו של רבי דוד פרידמן נבנה על ידי אגודת "אהלי צדיקים". לפני מספר שנים[דרושה הבהרה] חולל הקבר ומצבתו נעקרה. האגודה בנתה קבר זמני.

משפחתו

בזיווג ראשון נשא את פייגא, בתו של רבי אהרן מטשרנוביל והיא אם ילדיו. לאחר שנפטרה, נשא את אחייניתו לאה רחל בת רבי שלום יוסף פרידמן מסדיגורה אלמנת רבי אברהם יהושע העשיל (מז'יבוז').

בניו:


קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא רבי דוד משה פרידמן בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ הדיפלומאט, הצופה, 14 באוגוסט 1938