נגב Zoo

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נגב Zoo
סוג גן חיות
מיקום ישראלישראל באר שבע, ישראל
תקופת הפעילות 1996 (מיקום נוכחי) – 18.10.2022
שטח 50 דונמים (50,000 מטרים רבועים)
מספר מינים 130
תצוגות עיקריות אריות לבנים, אגם עופות המים, תצוגת הזוחלים, חצר אפריקנית
מנהל זיו רשף

נגב Zoo (נקרא בעבר הגן הזואולוגי של באר שבע) היה גן חיות, בקריית מאיר בץ שבבאר שבע, מדרום לכביש הכניסה המערבי לעיר. הוא השתרע על שטח של כ-50 דונם[1]. בסוף שנת 2022, הגן נסגר לצמיתות לקראת העתקתו למיקום חדש תחת השם "מדבריום" שנפתח למבקרים בנובמבר 2023[2].

תכולה

בגן היו כ־130 מינים של יונקים, עופות וזוחלים. בין היונקים בלטו הפרסתניים, הקופים, החתוליים (בהם אריות), המכרסמים וחיות החווה. העופות חולקו בין חצרות ובין אגם לעופות מים כאשר הטווסים שוטטו חופשיים בגן. הזוחלים חולקו בין חצרות לבין ביתן אקווריומים. מחלקת הזוחלים יוצגה בגן על כל הסדרות שלה: בגן היה מספר מיני צבים, מספר לטאות, נחשים ותנינאים.

חלק מבעלי החיים בגן נולדו בשבי ורגילים לנוכחות בני אדם בקרבתם. חלק אחר מבעלי החיים הן חיות בר שהובאו לגן מהטבע על ידי פקחי רשות הטבע והגנים, וכן על ידי אנשים פרטיים, לצורך קבלת טיפול רפואי לאחר שנמצאו פצועים בשטח. בעלי חיים אלה קיבלו בגן טיפול רפואי ושיקום, לפי הצורך, וחלקם הושבו לטבע לאחר החלמתם.

הגן השתרע על שטח של 50 דונם. הוא הכיל אזורי תצוגה, פינת ליטוף, מדשאות, אזורי משחקים, כיתות לימוד, מזנון, משרד ומבני שירותים. מלבד התצוגה עברו בגן חוגי לימוד, סיורים מודרכים ופעילויות רכיבה על סוסי פוני.

מפת הגן
אריות לבנים בגן
ראמי סהרה ויען בגן החיות
נוטריות בגן
אליגטור אמריקאי בגן

היסטוריה

הגן התפתח מפינת חי שהקימה המורה מניה אוריאלי, בשנת 1954, בבית הספר שורשים שבשכונת נווה נוי. עם השנים החלה פינת חי זו לשרת גם קהל שלא קשור לבית הספר ולקבל סיוע תקציבי מעיריית באר שבע. בשנת 1977 קיבלה אוריאלי פרס ממשרד החינוך על ניהול פינת החי. בתקופה זו היא ניהלה את הפינה אם כי היא כבר הייתה גמלאית.

בשנת 1979 החליף דוקטור חיים סיון את אוריאלי בניהול כשהיא עברה להיות מגייסת הכספים העיקרית של פינת החי. בשנה זאת תרמה איירין קרייטמן מלונדון את הכספים שאפשרו לפינת החי להפוך לגן חיות. דהיינו, להתמקד במתן שירות לקהל הרחב ולהתמקם במשכן מרווח שתוכנן למטרה זו. משכן בשטח של כ-120 מטר מרובע.

בשנת 1983 הוקמה עמותה לגיוס כספים לגן החיות ברשות פרופסור ראובן יגיל. בשנת 1985 הועבר הגן לשטח של 1,000 מטר מרובע, ששימש קודם את מעברת חצרים. בתקופה זו הגן העסיק עדיין עובדים בתקן של שתיים וחצי משרות. על כן מרבית העבודה נעשתה בידי מתנדבים. מחלקת הניקיון של העירייה סייעה בהקמת משכן זה של הגן והוא נחנך בשנת 1986 במעמד ראש העיר, משה זילברמן.

בשנת 1991 החלה הקמת שכונת נווה זאב על מתחם הגן. משרד השיכון והעירייה הקימו את משכנו הרביעי והנוכחי של הגן. הבנייה ארכה שבע שנים והמשכן נחנך בשנת 1996.

גן החיות הופעל על ידי חברת "כיוונים" ומנהלו הוא זיו רשף.

בסוף 2022 גן החיות נסגר והכלובים נהרסו וכיום הוא נקרא מדבריום שהוקם ב-2023 לפארק חיות פתוח לחיות מדבר.

בעלי החיים שהיו בגן

בין בעלי החיים שהיו בגן:

יונקים

עופות

זוחלים

גלריה

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא נגב Zoo בוויקישיתוף

הערות שוליים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

נגב Zoo37899035Q2896297