אקווריום ישראל
למעלה: האקווריום המרכזי. למטה: סמליל אקווריום ישראל. | |
סוג | אקווריום ציבורי |
---|---|
מיקום | ירושלים, ישראל |
תקופת הפעילות | יוני 2017 – הווה (כ־7 שנים ו־33 שבועות) |
שטח | 6.5 דונם |
מספר פרטים | אלפים |
וטרינר ראשי | ד"ר ליז קאופמן |
Israel-Aquarium.org.il |
אקווריום ישראל על שם משפחת גוטסמן (בשלב ההקמה נקרא: ים לי-ם[1] ובאנגלית: Sea Israel) הוא אקווריום ציבורי הממוקם בירושלים, סמוך לגן החיות התנ"כי שנחנך ב-19 ביוני 2017. זהו האקווריום היבשתי היחיד במזרח התיכון והיחיד בעולם שבמרכזו בעלי חיים ימיים, שמקורם בים סוף והים התיכון.
האקווריום מתמקד בסביבה הימית של ישראל - בכנרת, בים המלח, בים סוף ובים התיכון. האקווריום נבנה על ידי גן החיות התנ"כי וממוקם בסמוך לגן, אך עומד כאטרקציה תיירותית נפרדת. האקווריום נפתח לקהל הרחב בספטמבר 2017[2][3].
היסטוריה ובניית האקווריום
בשנת 2008, עם סיום תהליכי התכנון והעברת שטח ההרחבה אל גן החיות התנ"כי, החל תהליך של תכנון עתיד גן החיות, כולל שטח ההרחבה[4]. בתהליך לימודי ארוך ומשותף, ששיאו היה כינוס הוועדה הזואולוגית הבין לאומית של גן החיות הוחלט שפרויקט "העוגן" הראשון בשטח ההרחבה של גן החיות התנ"כי יהיה - האקווריום. ההחלטה על פיתוח האקווריום נבעה מכמה סיבות - במקביל לדיון על הפיתוח העתידי של גן החיות, הושלמה ואושרה התוכנית הלאומית לשמירת המגוון הביולוגי בישראל[5]. המלצה בולטת בתוכנית זו הייתה להקים את האקווריום הראשון בישראל, לטובת קידום המודעות הציבורית לשימור בתי הגידול והסביבה הימית בארץ. במקביל, השאיפה הייתה שהאקווריום יקדם גם את הקמת גרעיני הרבייה ונושאי החינוך, הלימוד והמחקר בתחום זה. המלצות תוכנית זו, שנכתבה על ידי המשרד להגנת הסביבה, אומצו על ידי ממשלת ישראל.
כדי להקים את האקווריום בירושלים. הוחלט כי האקווריום יתמקד בהצגת בתי הגידול והסביבה הימית של ישראל. למיזם הוענק השם הזמני "Sea Israel" או "ים לי-ם" לאחר השלמת תהליך התכנון הראשוני, בשיתוף עם חברת אוקלהומה ביי (OK Bay), למיזם חברו יחדיו משפחת גוטסמן מניו יורק שתרמה 11 מיליון דולר ותורמים נוספים מישראל ומהעולם. יחד עם השקעת משאבים מהקרן הזמינה של גן החיות ובסיוע עיריית ירושלים ומשרד התיירות וסך הכול עלות ההקמה נאמדת בכ-100 מיליון ש"ח. המיזם כולו תוכנן על ידי האדריכל לני רביב ממשרד "רביב – טל", יחד עם חברת OK Bay.
התצוגות באקווריום נבנו במחשבה גם על הבילוי עבור הגיל הרך, בחלק מהתצוגות יש חלונות צפייה המותאמים לגובה של ילדים, בחלק מהתצוגות ניתן להיכנס לאמצע התצוגה ולצפות בה מבפנים ועוד.
התצוגות ובעלי החיים
האקווריום בנוי על שטח של כ-6,500 מ"ר. הוא כולל כניסה ומשרדים, מרכז חינוכי הכולל אודיטוריום וכיתת לימוד. המסלול כולל גלריות שונות:
אולם הכניסה
אולם הכניסה כולל עמדת מידע וחדר תאי אחסנה. באולם זה התצוגה הראשונה באקווריום - תצוגת התלהקות (Schooling) ובה מאות דגים השוחים לכיוון ימין ומסמנים את התחלת המסלול.
גלריית ארבעת הימים
גלריית ארבעת הימים היא מתחם המוקדש לארבעת הימים של ישראל, והוא מחולק לתצוגות המאפיינות כל ים בנפרד:
- תצוגת ים הכנרת בה מוצגים מיני הדגים אמנון הירדן (Oreochromis aureus) ובינית ארוכת ראש (Luciobarbus longiceps). בנוסף, תפאורת התצוגה עוצבה בהשראת סלעי הבזלת השחורים של סביבת הכנרת, וזוהי תצוגת המים המתוקים היחידה באקווריום ישראל.
- תצוגת הים התיכון בה נמצאים שני כרישי גלדן כלבי ודגי ספרוס זהוב. בנוסף, התצוגה עוצבה בהשראת קיסריה שחלקים ממנה שקועים תחת מימיי הים התיכון.
- תצוגת הים האדום העגולה בה שוחים עשרות דגי זהרון הדור וזהרון מקרין האופייניים לים האדום.
- תצוגת ים המלח היא תצוגה יבשה (חסרת בעלי חיים), בה ניתן ללמוד על ים המלח הייחודי ועל הבעיות הנובעות מהתייבשות הים.
תצוגת חוף הים התיכון
תצוגת חוף הים התיכון מציגה את חוף הים הישראלי המחולק לשני בתי גידול - חוף הים הסלעי וחוף הים החולי, ומאפשרת להציץ "מעל ומתחת" למים. בנוסף, זוהי התצוגה היחידה באקווריום, המכילה גם חלק מעל המים בה ניתן לראות את הגלים המתנפצים על החוף. בתצוגה ניתן לראות מספר מינים בהם הדגים: סיכן משויש (Siganus rivulatus), טווסון ים תיכוני (Thalassoma pavo), אפוגון ים-תיכוני (Apogon imberbis), שישן מסורטט וסרגוס מסורטט.
גלריית התגליות ע"ש שרובר
בגלריית התגליות ניתן לראות תצוגות שונות המבקשות להציג תופעות ייחודיות של בתי הגידול הימיים:
- הבריכה הפתוחה - שנמצאת במרכז המתחם היא בריכה פתוחה ורדודה שבה ניתן להאכיל טריגון חד-אף וגיטרנים צעירים, צאצאי נקבות מתצוגת הים התיכון.
- כל שאר התצוגות סובבות את הבריכה הפתוחה:
- התצוגה הראשונה - שבה ניתן לראות ספינה טרופה ושרביטית להקנית (Heniochus diphreutes).
- התצוגה השנייה - שבה ניתן לראות סוסוני ים.
- התצוגה השלישית - שבה ניתן לראות אבנון מגושם.
- בתצוגות האחרות ניתן למצוא חשמלן משויש, פיתיונאיים ומורנת אף-עלה.
גלריית הים התיכון
מתחם גלריית הים התיכון מתחלק לשלוש תצוגות:
- בתצוגה הראשונה ניתן לראות דגי מאכל של הים התיכון כמו הבורי.
- בתצוגה השנייה ניתן לראות דגי ים שונים כמו: דקר המכמורת, טריגוניים ומורנה ים תיכונית (Muraena helena).
- תצוגת הים התיכון היא תצוגת הים הפתוח ובה האקווריום הגדול ביותר בפארק (1,500,000 ליטר מים) ובו ניתן לראות עשרות דגים, צבי ים וכרישים מהים התיכון. לאקווריום יש שתי נקודות תצפית; מנהרה תת-מימית ואולם גדול עם חלון ענק באורך של 17 מטרים ובגובה של חמישה מטרים. בין מיני בעלי החיים שנמצאים באקווריום נמצאים נכון ל-2018:
- גיטרן מובהק (Rhinobatos rhinobatos) - 2 נקבות, ולהן כשישה צאצאים הנמצאים בתצוגת הבריכה הפתוחה.
- טריגון נקוד - 2 פרטים.
- כריש חול נמרי - 2 זכרים. אחד מהם הוא בוניטו שאורכו הוא מטר וחצי ועתיד לגדול עד לאורך של שלושה מטרים. בעבר חשבו שבוניטו הוא נקבה שקראו לה לוליטה, עד שגדלה ואחד המטפלים גילה את הזוויג האמיתי של הכריש[6].
- צב ים ירוק - 4 פרטים - "ים", "נס", "אורי" ו"ניק", אשר הובאו מהמרכז הארצי להצלת צבי ים שבמבואות ים. הצבים עתידים להצטרף לגרעין רבייה, עקב פציעתם שאינה מאפשרת את השבתם חזרה לים.
תעלת סואץ
בחיבור שבין תצוגת הים התיכון לתצוגת הים האדום מוקרן סרט על בניית תעלת סואץ, על ההשפעות הסביבתיות שלה וכן על הגירה לספסית של מינים מים סוף לים התיכון.
גלריית הים האדום א'
גלריה זו מאפיינת את הים האדום ומציגה דגים שונים. הגלריה מחולקת למספר תצוגות:
- תצוגת השושנונים - ובה מאות פרטים של דגי שושנון כתום מזויף, שהובאו מחוות גידול מהערבה. בנוסף לחלון הזכוכית, ישנו חרוט תצפית הנמצאת בתוך האקווריום. לצידם ישנו אקווריום של דגי קרנפון ססגוני (Naso lituratus).
- תצוגת האלמוגים - ובה אלמוגים חיים המגיעים מאילת, שם נאספו בשיתוף עם רשות הטבע והגנים, על מנת להגן עליהם מפני עבודות פיתוח הנעשות במפרץ אילת.
תצוגת המדוזות
גלריה זו מציגה מינים שונים של מדוזות כמו אורליה כחולה וקסיופאה (Cassiopea), ארנבות ים, קיפודי ים, כוכבי ים ותמנונאים.
גלריית הים האדום ב'
במתחם זה ישנם גם מספר תצוגות:
- תצוגת הענק של הים האדום שעומקה 2 מ' ואורכה 25 מ' המציגה את שוניות האלמוגים של הים האדום ובה זנבתן מנומר, כריש שחור-סנפירים, יולית ים סוף, דפדוף הפסים, טווסון אילתי, פזית ים סוף, פיקסון ים-סופי, רבנצרן אדום שן (Odonus niger), דו-שן קוצני (Diodon holacanthus), אלמוגית שחורה (Dascyllus trimaculatus), נפוחיתיים ועוד.
- תצוגת הלובסטרים - בה ניתן לראות מספר מחושתנים.
- תצוגת המורנות - בה ניתן לראות מיני מורנות כמו ניבן ענקי, ניבן מנומר (Gymnothorax undulatus) וניבן היערה (Gymnothorax favagineus).
- תצוגת המים העמוקים - בה ניתן לראות שתי נקבות של טריגון כד אף ושני פרטים של דקרי ענק.
תצוגת הקונכיות והצדפות
בתצוגה מוצג אוסף של 1,000 קונכיות וצדפות מכל העולם. האוסף כולל קונכיות בגודל של מילימטרים בודדים ועד קונכיות בגודל של כ-60 ס"מ.
תצוגת המגוון הביולוגי ובית הפרפרים ע"ש הילרי טיש
תצוגה זו מציגה בעלי חיים שונים מסביבות יערות גשם טרופיים, ובה בעיקר פרפראים ופרוקי-רגליים נוספים. בתצוגה נמצאים כ-15 מיני פרפרים טרופיים, כאשר במרכזה שני ארונות הגחה ייעודיים מהם ניתן לצפות בהגחת פרפרים מהגלמים. בין פרפרים אלה:
- זנב סנונית בלוס (Battus belus)
- מטבעונית הכתם (Catonephele numilia)
- פרפר זברה (Colobura dirce)
- עלעל כחול-מגוון (Prepona laertes)
- מורפו כחול (Morpho peleides)
- מורפו לבן (Morpho polyphemus)
- מקסיקני כחול-כנף (Myscelia ethusa)
- נימפית העצים (Idea leuconoe)
- מלכת היער (Euxanthe wakefieldi)
- פרפר מתופף (Parthenos sylvia)
- כחלון הפסים (Myscelia cyaniris)
- ארגמנית מנוקדת (Tithorea tarricina)
- קיסרית שולי-להבה (Charaxes protoclea)
- נימפה עטלפית (Hypna clytemnestra)
- נזרית אדומה (Hypolimnas usambara)
- טיגריס קיסרי (Consul fabius)
לצד התצוגה נמצאים ארבעה מתחמים: מתחם העוסק בחקיינות והסוואה בטבע, ובה מקלונים כמו מקלון וייאטנמי (Medauroidea extradentatum), מתחם בנושא יחסי גומלין בין מינים בו דבורי דבש, מתחם בנושא מיחזור ופירוק בו רב-רגל שחור ותיקן לוחש ומתחם העוסק ביחסי החקלאות לבין חרקים ובו חגבאים כמו ארבה המדבר (Schistocerca gregaria) וחיפושיות כמו נחושתית סנגלית (Pachnoda marginata).
בתרבות
אקווריום ישראל צולם במהלך העונה השלישית של הסדרה מנאייכ, במהלכה החוקרים והנחקרים הגיעו אל מאחורי הכלובים כדי לתחקר את תיקי פרשת רוה"מ בסודיות.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- אתר האינטרנט הרשמי של אקווריום ישראל
- ניר חסון, יש כרישים בירושלים: האקווריום היבשתי הראשון במזרח התיכון, באתר הארץ, 15 ביוני 2017
- איילת שני, בניגוד למה שחושבים, דגים יכולים לזהות אנשים, באתר הארץ, 1 בפברואר 2018
הערות שוליים
- ^ קיצור לירושלים
- ^ צפו בהדמיה: כך ייראה האקווריום הגדול במזרח התיכון - שיוקם בירושלים, נבדק ב-2017-06-14
- ^ יעל פרידסון, יש ים בירושלים: האקווריום החדש בבירה, באתר ynet, 28 במאי 2017
- ^ "אקווריום ענק יוקם בגן החיות התנ"כי - וואלה! חדשות". וואלה! חדשות. אורכב מ-המקור ב-2017-08-14. נבדק ב-2017-06-14.
- ^ התוכנית הלאומית לשמירת המגוון הביולוגי בישראל
- ^ זו לא גברת, זה אדון: הכרישה מאקווריום ישראל בירושלים התגלתה כזכר
אקווריום ישראל38537140Q30321431