האולנד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
האולנד
Howland Island
תצלום לוויין של האי האולנד
תצלום לוויין של האי האולנד

לחצו כדי להקטין חזרה

יפןאיי מריאנה הצפונייםפלאומיקרונזיהמזרח טימוראינדונזיהאטול מידווייהוואיאטול ג'ונסטוןוייק (אי)פפואה גינאה החדשהאיי מרשלנאורוקיריבטיפולינזיה הצרפתיתפיטקרןטוקלאואיי קוקאיי שלמהנורפוקניו זילנדונואטוטובאלוואליס ופוטונהטונגהניואהאוסטרליהסמואהסמואה האמריקניתפיג'יהאולנדבייקראטול פאלמירהשונית קינגמןג'רוויסקלדוניה החדשהיפןאנטארקטיקהרוסיהאי הפסחאאלסקהקנדהמקסיקוארצות הבריתקוריאה הצפוניתקוריאה הדרומיתהרפובליקה העממית של סיןטאיוואןוייטנאםלאוסקמבודיהתאילנדהפיליפיניםהרפובליקה העממית של סיןסינגפורמלזיהברוניי
ממשל
משטר שמורת טבע המנוהלת על ידי שירות הדגה וחיות הבר של ארצות הברית
גאוגרפיה
יבשת אוקיאניה
שטח יבשתי[1] 1.60 קמ"ר (246 בעולם)
אזור זמן UTC -12
היסטוריה
הקמה ארצות הברית
חוק איי הגואנו 1857
שונות
מפת האי האולנד

האי האולנדאנגלית: Howland Island) הוא אטול בלתי מיושב צפונית לקו המשווה במרכז האוקיינוס השקט כ־3,100 ק"מ דרומית־מערבית להונולולו. האי נמצא בחצי הדרך בין הוואי לאוסטרליה, והוא טריטוריה של ארצות הברית.

כיום מהווה האי שמורת טבע המנוהלת על ידי שירות הדגה וחיות הבר של ארצות הברית.

כלכלה

באי לא מתנהלת פעילות כלכלית.

היסטוריה

שרידי שבילים באי מעידים על נוכחות של מבקרים פולינזים באי, אולם כאשר ארצות הברית השתלטה על האי בשנת 1857 (לאור חוק איי הגואנו), היה האי בלתי מיושב. מצבורי הגואנו באי ניכרו במהלך המאה ה-19. במהלך שנת 1935, נעשה ניסיון התיישבות באי על ידי מתיישבים מהוואי, אולם ההתיישבות ננטשה בתחילת מלחמת העולם השנייה.

האי אמור היה לשמש תחנת תדלוק לאמיליה ארהארט בטיסתה סביב לעולם בשנת 1937, אולם היא מעולם לא הגיעה אליו, ועקבותיה אבדו.

במהלך מלחמת העולם השנייה הופצץ האי על ידי חיל האוויר של יפן. בהפצצה זו נהרגו שניים מהמתיישבים. שני המתיישבים האחרים פונו בשנת 1942. האי שימש בסיס של צבא ארצות הברית, אך נעזב לאחר המלחמה.

כיום הכניסה לאי אסורה, ומותרת רק באישור משרד הדגה והבר של ארצות הברית.

גאוגרפיה

האי ממוקם בצפון האוקיינוס השקט. צורתו מוארכת והוא פונה לכיוון צפון. האקלים באי משווני, עם מושקעים מועטים. פני השטח נמוכים ומכוסים חול. סביב האי שונית אלמוגים. גובהה של הנקודה הגבוהה באי 3 מטרים מעל פני הים.

באי אין מקורות מים מתוקים וצומחים בו רק שיחים נמוכים. האי משמש אתר קינון עבור עופות ימיים.

ממשלת ארצות הברית הכריזה על אזור כלכלי של 200 מילים ימיים סביב האי, ומים טריטוריאליים של 12 מילים ימיים סביב האי.

האי נמצא באזור זמן 12-UTC.

תחבורה

באי אין מעגנים או נמלים. השוניות המקיפות את האי מהוות מכשולי ניווט המסכנים את כלי השייט הבאים אל האי. במערב האי קיים מקום עגינה אפשרי אחד לסירות.

בשנת 1937 הוקם באי מסלול נחיתה. במסלול זה הייתה אמורה אמיליה ארהארט לנחות לתדלוק בטיסתה האחרונה. המסלול הופצץ ונהרס ברובו על ידי חיל האוויר היפני במלחמת העולם השנייה.

באי נמצאת נקודת ניווט הנקראת אור ארהארט. נקודת הניווט נפגעה במלחמת העולם השנייה אולם נבנתה מחדש לאחר המלחמה.

רפובליקת האולנד בייקר וג'רוויס

רפובליקת האולנד, בייקר וג'רוויס הייתה[דרושה הבהרה] מתיחת רשת[3] לפיה קיימת רפובליקה דמיונית בשם זה. לצורך המתיחה הוקמו מספר אתרי אינטרנט המתארים את הרפובליקה הממוקמת, לכאורה על האיים האולנד, ג'רוויס ובייקר (בפועל טריטוריות של ארצות הברית). האתרים שמשו בסיס לתרמית[דרושה הבהרה] של סטפן אבוט אשר ייצר היסטוריה חלופית לאיים בלתי מיושבים אלה.

אבוט יצר באינטרנט אתר רשמי של האיים המתאר אותם כאיים מיושבים ואתרי תיירות מועדפים. אבוט אף יצר דף המתאר את המדינה הלקוח לכאורה מאתר ספר העובדות העולמי של ה-CIA. באתרי האינטרנט הוצעו גם תעריפי טיסה לאיים וכן תיאורים של ממשלת המדינה ואף "דיווחי חדשות" עדכניים. לאחר מספר חודשים הורד אתר האינטרנט.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא האולנד בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ דירוג שטח יבשתי - מתוך אתר Worldometer, כפי שפורסם ב-28 במאי 2021
  2. ^ מדד הפיתוח האנושי לשנת 2022 בדו"ח שפורסם ב-2024 על ידי אתר מינהל הפיתוח (UNDP) של האומות המאוחדות
  3. ^ באתרים שונים מתייחסים לרפובליקה כפרויקט מציאות חלופית או בהקשר של מושג המדינה לכאורה




הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

39003827האולנד