מיזורי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מיזורי
Missouri
כינוי The Show Me State
מדינה ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
מושל מייק פרסון (המפלגה הרפובליקנית)
בירת המדינה ג'פרסון סיטי
העיר הגדולה קנזס סיטי
שפה רשמית אנגלית
תאריך ייסוד 10 באוגוסט 1821
סדר כניסה 24
שטח 180,693 קמ"ר (דירוג: 21)
 ‑ שטח ואחוז מים 2,101 קמ"ר 1.16%
גובה 240 מטרים
 ‑ הנקודה הגבוהה 540
 ‑ הנקודה הנמוכה 70
אוכלוסייה
 ‑ צפיפות 33.62 נפש לקמ"ר (דירוג: 30, 2010)
אזור זמן UTC -6
www.mo.gov

מיזוריאנגלית: Missouri להאזנה (מידעעזרה)) היא מדינה בארצות הברית. במקור חלק משטח שארצות הברית רכשה מצרפת במסגרת רכישת לואיזיאנה ב-1803.

במלחמת האזרחים האמריקנית היא הייתה בין מדינות האיחוד, אך המשיכה להתיר עבדות.

מיזורי גובלת בשמונה מדינות אחרות, ולצד מדינת טנסי, גובלות שתיהן במספר הרב ביותר של מדינות.

היסטוריה

עמים ילידים התיישבו באזור באלפי השנים שקדמו להגעת האירופאים.

המתיישבים האירופים הראשונים במיזורי היו קנדים צרפתים שהגיעו מאזור אלינוי והתיישבו במערב מיזורי בשנת 1750. עד מהרה ההתיישבות האירופית הפכה למרכז חקלאי משגשג.

עיר הבירה של מיזורי, סנט לואיס, נוסדה בידי סוחרי פרוות צרפתים בשנת 1764. בשנים 1764–1803 שלטו הספרדים באזור.

באותן השנים, סנט לואיס הפכה למרכז של סחר אזורי בפרוות. סנט לואיס סיפקה סחורות לאינדיאנים ואף לאירופה. התחבורה והמסחר לאורך נהר המיסיסיפי היוו תרומה חשובה לכלכלת המדינה. כעיר הגדולה הראשונה של האזור, סנט לואיס התרחבה מאוד לאחר המצאת אוניית הקיטור.

בשנת 1800 צרפת בהנהגתו של נפוליאון בונפרטה קנתה את האזור. שלוש שנים לאחר מכן, בשנת 1803 ארצות הברית קנתה את מיזורי כחלק מרכישת לואיזיאנה. אזור סנט לואיס היה נקודת המוצא והסיום של משלחת לואיס וקלארק.

טריטוריית מיזורי, שנקראה על שם נהר מיזורי, הופרדה מטריטוריה לואיזיאנה ב-1812, כדי להבחינה ממדינת לואיזיאנה.

במשך השנים, מתיישבים רבים מיקמו במיזורי (בעיקר סביב נהר המיזורי) עבדים אפרו-אמריקאים רבים, שעסקו בחקלאות.

ב-1819 נפרדה ממנה טריטוריית ארקנסו. בשנת 1821 מיזורי הפכה למדינה ה-24 בארצות הברית כחלק מפשרת מיזורי, וחמש שנים לאחר מכן בירת המדינה עברה מסנט צ'ארלס לג'פרסון סיטי.

במקור, גבולה המערבי של מיזורי היה אמור להיות קו ישר, אך בשנת 1836 התבצעה רכישת שטח משבטים ילידים, דבר שהפך את מיזורי למדינה הגדולה ביותר בארצות הברית באותן שנים.

בשנת 18381839 התקיים סכסוך בין מיזורי לאיווה (שגבלה בצפון מיזורי ולא הייתה מדינת עבדות). הסכסוכים הובילו למתיחות רבה ולהתייצבות מיליציות משתי המדינות לאורך הגבול.

בשנים 18301860 האוכלוסייה במיזורי גדלה מאוד, וכמעט הכפילה עצמה בכל עשור. רוב המהגרים למיזורי היו אמריקאיים, אך היו מהגרים רבים גם מאירלנד, ומגרמניה. מהגרים אלו, שהיו קתולים, הקימו מוסדות דת משלהם (במדינה שהייתה מאוד פרוטסטנטית). הסיבות העיקריות להגירה מאירופה היו תהפוכות מדיניות בגרמניה ורעב המוני באירלנד. רבים מהמהגרים התיישבו בערים. המהגרים הגרמנים פיתחו את תעשיית היין לאורך נהר המיזורי ובסנט לואיס עצמה.

לפני מלחמת האזרחים האמריקנית, שיעורם של העבדים הוערך בקצת פחות מ-10% מאוכלוסיית מיזורי הכללית. עם תחילת המלחמה ופרישת מדינות הדרום מהאיחוד, האספה המחוקקת של מיזורי הצביעה בעד הישארות באיחוד. במהלך השנים שלאחר מכן, התקיימה בעיקר מלחמת גרילה בין כוחות האיחוד לבין צבא הקונפדרציה.

בין סיום מלחמת האזרחים ועד סוף מלחמת העולם השנייה הכלכלה של מיזורי הפכה מכלכלה חקלאית לתעשייתית.

בשנת 2014, מיזורי זכתה לתשומת לב עולמית בעקבות מותו של מייקל בראון, אפרו אמריקאי שנורה למוות על ידי קצין משטרה מקומי מעשה שגרר אחריו הפגנות ומהומות. מהומות אלו הובילו בסופו של דבר להתערבות המשמר הלאומי לבקשת המושל ג'יי ניקסון. חבר המושבעים במשפט פסק שלא להגיש כתב אישום נגד הקצין ומחלקת המשפטים של ארצות הברית הגיעה גם היא למסקנה לאחר חקירה מדוקדקת, כי הקצין חשש לחייו וירה כהגנה עצמית. עם זאת, בחקירה נפרדת, משרד המשפטים מצא גם כי משטרת פרגוסון נהגה ונוהגת באופן שיטתי בצורה מפלה כנגד השחורים בעיר ומשתמשת בכוח שאינו פרופורציונלי כנגד השחורים.

גאוגרפיה

מיזורי גובלת באיווה בצפון, אילינוי, קנטקי וטנסי במזרח, ארקנסו בדרום, אוקלהומה וקנזס במערב ונברסקה בצפון מערב. למיזורי ישנם שני מעברי גבול ימיים: בצפונה נהר מיזורי על גבול איווה, ובמזרחה נהר המיסיסיפי על גבולות אילינוי, קנטקי וטנסי. נהר נוסף חשוב במדינה הוא נהר ארקנסו.

טופוגרפיה

חלקה הדרומי-מזרחי של המדינה מכונה האזור הבוטיאלי של מיזורי, המהווה חלק ממישור אלבוויאליה של מיסיסיפי. אזור זה הוא החלק הנמוך ביותר והשטוח ביותר במדינה. הוא גם בין העניים ביותר, שכן הכלכלה שם היא בעיקר חקלאית. עם זאת הוא האזור הפורה ביותר בגידולי הכותנה והאורז.

במיזורי מגוון של צמחייה וחיות בר, ישנה כמות גדולה של מים מתוקים המגיעים מנהר מיסיסיפי, נהר מיזורי ועוד מספר אגמים ונהרות.

אקלים

במיזורי שורר בדרך כלל אקלים יבשתי לח עם קיץ קריר, עם חורפים וקיצים חמים, לחים ורטובים. בחלקה הדרומי של המדינה, במיוחד בבוטהיל, האקלים יותר סובטרופי ולח .בשל מיקומה של מיזורי, במרכז ארצות הברית מיזורי חווה לעיתים קרובות טמפרטורות קיצוניות. הטמפרטורה הגבוהה ביותר שנרשמה במיזורי היא 48 מעלות צלזיוס ב-14 ביולי 1954, והטמפרטורה הנמוכה ביותר שנרשמה היא -40 ב-13 בפברואר 1905.

מיזורי ממוקמת גם בסמטת הטורנדו, דבר המוביל למזג אוויר קיצוני בצורה של סופות רעמים וסופות טורנדו קשות. סופת הטורנדו האחרונה במדינה שגרמה לנזק ונפגעים הייתה טורנדו ג'ופלין שארעה בשנת 2011, הטורנדו הרסה בערך שליש מהעיר ג'ופלין, הסופה גרמה לנזק של כ –3–3 מיליארד דולר, נהרג 159 בני אדם ונפצעו יותר מאלף. היה זה ה- EF5 הראשון שפגע במדינה מאז 1957 והקטלני ביותר בארצות הברית מאז 1947, מה שהפך אותה לטורנדו השביעית הקטלנית ביותר בהיסטוריה של אמריקה. בעיר סנט לואיס ובפרבריה היסטוריה של סופות טורנדו קשות במיוחד, כאשר האחרונה הזכורה התרחשה ב-22 באפריל 2011 בעוצמה של- EF4 שפגעה קשות בנמל התעופה הבינלאומי למברט-סנט לואיס. אחת מסופות הטורנדו הזכורות והקשות ביותר בתולדות אמריקה פגעה בסנט לואיס ב-27 במאי 1896, כאשר נהרגו לפחות 255 בני אדם ונזק כלכלי של 10 מיליון דולר (שווה ערך ל -3.9 מיליארד דולר בשנת 2009 או 4.65 מיליארד דולר כיום).

כלכלה

ב-2006 התוצר הכולל של מיזורי הוערך בכ-225.9 מיליארד דולר. ב-2006 ההכנסה הפרטית לנפש עמדה על 32,705 דולר שממקם את מיזורי במקום ה-26 בארצות הברית. התעשיות העיקריות הן תעשיית החלל, תעשיית כלי תחבורה, תעשיית התעופה, עיבוד מזון, תעשיית התאורה ובירה. מיזורי מדורגת שישית בארצות הברית בייצור חזיר, שביעית בייצור בקר ובין החמישה הגדולים בגידול פולי סויה. ב-2001 למיזורי היו 108,000 חוות, שנייה במספר אחרי טקסס. ענף החקלאות במיזורי מכניס לכלכת המדינה כ-33 מיליארד דולר ומייצר מכירות של כ-88 מיליארד דולר ולמעלה מ 378,000 משרות. בארות נפט במיזורי ייצרו 120,000 חביות נפט גולמי בשנת 2012.

מיזורי היא המדינה היחידה עם שני בנקים של הבנק הפדרלי - האחד בסנט לואיס והשני בקנזס סיטי.

שיעור האבטלה במדינה נכון ל- אפריל 2017 היה 3.9 אחוזים.

בשנת 2005 ביקרו במיזורי כ-16,695,000 תיירים בפארקים הלאומיים ובאזורי הבילוי האחרים בהיקף של 101,000 דונם (410 ק"מ 2 ), מה שהעניק לה הכנסות שנתיות של 7.41 מיליון דולר, 26.6% מהוצאות התפעול שלה.

ממשל ופוליטיקה

מיזורי היא רפובליקה ובה שלוש רשויות שלטון: מבצעת - מושל מדינת מיזורי, מחוקקת - המורכבת משני בתים: האספה הלאומית של מיזורי וסנאט מיזורי, ושופטת, בראשה עומד בית המשפט העליון של מיזורי. המדינה מאפשרת התערבות ישירה של האזרחים על ידי יוזמה אזרחית, משאל עם, Recall Election ואישור חוק. בירת המדינה הנוכחית היא ג'פרסון סיטי.

הרשות המבצעת במיזורי מורכבת מהמושל, סגן המושל, התובע הראשי, מזכיר המדינה, שר האוצר, State Controller, State treasurer, Insurance Commissioner, ושר החינוך. כל בעלי התפקידים נבחרים בנפרד לתקופה של ארבע שנים, ויכולים להיבחר לשתי קדנציות בלבד. ייתכן מצב בו ברשות המבצעת יושבים נבחרים ממפלגות שונות. הבחירות לתפקידים מתקיימות באותו הזמן. המושל הנוכחי הוא מייק פרסון, חבר המפלגה הרפובליקנית.

בבית המחוקקים 34 חברי סנאט הנבחרים לתקופה של ארבע שנים ו-163 חברי אספה מחוקקת הנבחרים לתקופה של שנתיים. בחירות נעשות מדי שנתיים, ומחצית מחברי הסנאט מועמדים לבחירה בכל מערכת בחירות.

בבית המשפט העליון של מיזורי שבעה שופטים, הממונים על ידי המושל ומאושרים על ידי בית המחוקקים. שיטת המשפט היא שיטת המשפט המקובל האנגלי, אך ישנה השפעה של המשפט האזרחי הספרדי.

למיזורי 10 קולות (אלקטורליים) - 2 סנאטורים ו-8 חברי בית הנבחרים, בבחירות לנשיאות ארצות הברית. נציגיה בסנאט של ארצות הברית הם רוי בלאנט וג'וש האולי הרפובליקנים. נציגיה בבית הנבחרים הם (נכון לקונגרס ה-117): קורי בוש, אן וגנר, בליין לוטקמאייר, ויקי הרצלר, עמנואל קליוור, סם גרייבס, בילי לונג וג'ייסון סמית'. הארי טרומן, נשיא ארצות הברית ה-33 (1884–1972), הוא יליד מיזורי והאדם היחידי מן המדינה שנבחר לתפקיד. טרומן החל את תפקידו הציבורי כשופט במחוז ג'קסון, והמשיך לשרת את מיזורי בסנאט של ארצות הברית למשך עשר שנים, עד שנבחר לסגן הנשיא לצדו של פרנקלין דלאנו רוזוולט ב-1944. לאחר פרישתו מן הנשיאות שב להתגורר באינדפנדנס.

במשך שנים ארוכות מיזורי הוגדרה כמדינה מתנדנדת ללא תמיכה במפלגה באופן קבוע וגורף. למדינה הייתה תמיכה ארוכת שנים יותר מכל מדינה אחרת בארצות הברית בתמיכה במועמד לנשיאות שלבסוף גם נבחר לאחר שהצביעה בעד המועמד הנבחר בכל הבחירות בין השנים 1904 ל-2004, למעט מקרה אחד יוצא מן הכלל בבחירות לנשיאות בשנת 1956, כאשר המועמד הדמוקרטי עדלי סטיבנסון הפסיד למועמד דווייט אייזנהאואר למרות שגבר עליו במיזורי. עם זאת, בשנים האחרונות מספר אזורים במדינה החלו לתמוך בצורה מובהקת וקבועה בצד הימני של המפה הפוליטית ולכן המדינה כבר איננה נחשבת לכל כך חשובה במערכות הבחירות כמו שהייתה בעבר. תושבי מיזורי הצביעו פעמיים נגד הנשיא הדמוקרטי ברק אובמה, שניצח ב-2008 וב-2012 אז הצביעו התושבים בעד המועמד הרפובליקני מיט רומני בהפרש של כמעט 10%.

חוקי אלכוהול וטבק

מיזורי ידועה בזכות היחס המתירני שלה ביחס לאלכוהול ואפילו אחד מהכינויים הלא רשמיים של המדינה הוא "מדינת Show-Me".[1] כתוצאה מכך, מיזורי היא אחת המדינות עם צריכת האלכוהול הגבוהה ביותר ממדינות ארצות הברית. מחקר שנקרא "חופש ב-50 המדינות" שנערך ב-2013 על ידי מרכז מרקטוס באוניברסיטת ג'ורג 'מייסון, דירג את מיזורי במקום ה-3 באמריקה בחופש בצריכת אלכוהול ומספר 1 בחופש בצריכת טבק (מספר 7 באופן כללי). המחקר מציין כי "משטר האלכוהול של מיזורי הוא מהפחות מגבילים בארצות הברית, ללא חוקים ועם מיסים מתחת לממוצע".[2]

החוק במיזורי קובע שאסור למעסיק לסרב להעסיק או לפטר עובד מכיוון שהאדם משתמש כדין באלכוהול ו / או במוצרי טבק כשהוא או היא לא בעבודה.

מצביעי מיזורי דחו בשלושה משאלי עם נפרדים בשנת 1910, 1912 ו-1918 לאסור ולהחמיר תקנות אלכוהול והם לא חלו כלל במיזורי עד שנת 1934.

כיום, חוקי אלכוהול נאכפים על ידי ממשלת המדינה, ואסור על סמכות משפטית מקומית לחרוג מחוקי המדינה הללו. במיזורי אין איסור כלל על מכירת שתיית אלכוהול או איסור על שתייה בפומבי, (מה שמאפשר מכירת אלכוהול אפילו לבתי מרקחת ולתחנות דלק). כמו כן, חוקי המדינה מגנים על אנשים מפני מעצר או על עונש פלילי בגין שיכרון בציבור.

החוק במיזורי אוסר במפורש על כל סמכות שיפוטית לשנות הגדרת המדינה למדינה יבשה. (כלומר, לחוקק חוקים האוסרים למכור אלכוהול או לצרוך אותו במקומות מסוימים) החוק במיזורי מאפשר גם במפורש להורים ולאפוטרופוסים לאפשר לילדיהם לצרוך אלכוהול.

באשר לטבק (נכון ליולי 2016), למיזורי יש את מחיר המיסים הנמוך ביותר לסיגריות בארצות הברית, במחיר של 17 סנט לחפיסה. במשאלי עם שנערכו במדינה בשנת 2002, 2006, 2012, ופעמיים בשנת 2016 בחרו להשאיר את המחיר כמו שהוא. בשנת 2007, פורבס הגדיר את המטרופולין הגדול ביותר של מיזורי, סנט לואיס, "העיר הטובה ביותר למעשנים באמריקה".[3]

על פי נתוני המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן, בשנת 2008 היה במיזורי האחוז הרביעי הגבוה ביותר של מעשנים מכלל מדינות ארצות הברית עם 24.5%. אף על פי שגיל המינימום לעישון במיזורי לרכישה והפצה למוצרי טבק הוא 18, ניתן לחלק מוצרי טבק לאנשים מתחת לגיל 18 כל עוד הם בני משפחה.

באוקטובר 2008, סקר ממלכתי לבריאות ושירותים בכירים במיזורי מצא כי רק 27.5% מהמיזורים תומכים באיסור עישון בברים ומסעדות. החוק במיזורי מתיר למסעדות, ברים, באולינג וכדומה, שיושבים בהן פחות מ-50 איש, להחליט על מדיניות העישון שלהם בעצמן כולל ללא הגבלה.

דמוגרפיה

מפקד אוכלוסין בארצות הברית מעריך את אוכלוסיית מיזורי בכ-6,137,428 נכון ל-1 ביולי 2019, גידול של 2.48% מ מפקד של שנת 2010.

בשנת 2004 דווח על 6.6 אחוזים מאוכלוסיית המדינה כצעירים מגיל  5, 25.5 אחוז צעירים מגיל 18, ו- 13.5 אחוזים 65 ומעלה. הנקבות היו כ-51.4 אחוז מהאוכלוסייה. 81.3 אחוזים מתושבי מיזורי היו בוגרי תיכון (יותר מהממוצע הארצי), ו-21.6 אחוזים היו בעלי תואר ראשון ומעלה. 3.4 אחוז מהאוכלוסייה היו ילידי חוץ, ו -5.1 אחוזים דיווחו שהם אינם דוברים אנגלית בבית.

קבוצת האוכלוסייה הכי גדולה במיזורי מורכבת מצאצאי גרמנים, המהווים 25.6% מכלל התושבים. הקבוצה השנייה היא צאצאי אירים, עם 13.9% ממניין האוכלוסייה, ולאחריהם צרפתים (13.3%), אמריקאים (10%) ואיטלקים (3.5%). אלו המציינים כי מוצאם הוא "אמריקאי" הם בעיקרם ממוצא אנגלי, אך שורשיהם נטועים בצפון אמריקה זמן רב, ובמקרים מסוימים עוד מן המאה ה-17 וראשית הקולוניות הבריטיות באמריקה.

קנזס סיטי היא ביתם של קהילות מהגרים גדולות וצומחות מאמריקה הלטינית, בעיקר ממקסיקו וקולומביה, כמו כן ממדינות באפריקה (כגון סודאן, סומליה ניגריה ) ומדרום-מזרח אסיה כולל סין והפיליפינים.

בשנת 2010 היו במיזורי 2,349,955 משקי בית, שיעור הבעלות על הבית היה 70.0 אחוזים. ההכנסה הממוצעת למשק הבית לשנת 2010 הייתה 46,262 דולר, או 24,724 דולר לנפש. בשנת 2010, 14.0 אחוזים (1,018,118) מתושבי מיזורו חיו מתחת לקו העוני.

קבוצות דתיות במיזורי[4]
נוצרים
פרוטסטנטים אוונגליסטים 36%
פרוטסטנטים אחרים 22%
קתולים 16%
מורמונים 1%
נוצרים אחרים 2%
דתות אחרות
בודהיסטים 1%
אחר 2%
חסרי סיווג דתי 20%
קבוצות גזעיות במיזורי[5]
לבנים לא-היספאנים 81%
שחורים 11.6%
היספאנים 3.5%
אסייתים 1.6%
אמריקאים ילידים 0.6%
מעורב 2.1%
קבוצות מוצא אתני במיזורי[6]
גרמנים 25.6%
אירים 13.9%
צרפתים 13.3%
אמריקאים 10%
איטלקים 3.5%
שפות מדוברות במיזורי[6]
אנגלית 93.9%
ספרדית 2.6%
אחר 3.5%

הערים הגדולות

מפת צפיפות האוכלוסין של מדינת מיזורי
הערים הגדולות במיזורי (נתוני 2013)[7]
דירוג שם העיר אוכלוסייה חלק ממטרופולין
1 קנזס סיטי 467,007 קנזס סיטי
2 סנט לואיס 318,416 סנט לואיס
3 ספרינגפילד 164,122 ספרינגפילד-בראנסון
4 אינדפנדנס 117,240 קנזס סיטי
5 קולומביה 115,276 קולומביה
6 לי סאמיט 93,184 קנזס סיטי
7 אופאלון 82,809 סנט לואיס
8 סנט ג'וזף 77,147 סנט ג'וזף
9 סנט צ'ארלס 67,569 סנט לואיס
10 סנט פיטר 54,842 סנט לואיס
11 בלו ספרינגס 53,294 קנזס סיטי
12 פלוריסאנט 52,363 סנט לואיס
13 ג'ופלין 50,789 ג'ופלין
המטרופולינים הגדולים במיזורי (נתוני 2014)[8]
דירוג שם המטרופולין אוכלוסייה מיקום
1 סנט לואיס 2,806,207 מזרח מיזורי
2 קנזס סיטי 2,071,133 מערב מיזורי
3 ספרינגפילד-בראנסון 452,297 מערב מיזורי
4 ג'ופלין 176,141 מערב מיזורי
5 קולומביה 172,717 מזרח מיזורי
6 סנט ג'וזף 127,431 מערב מיזורי

השכלה

בתי ספר יסודיים ותיכונים

במיזורי יש חוק לימוד חובה מגיל שבע עד שבע עשרה, ועל כן, חובה מצד כל הורה או אפוטרופוס או כל אדם אחר שיש לו משמורת על ילד בגילים אלו לוודא שהילד נרשם, נוכח ולומד באופן קבוע בבית ספר. נוכחות חובה מסתיימת כאשר הנער מגיע לגיל 16. עם זאת, בגילי חמש עד שבע אין חובה להירשם לבית ספר אך במידה והם נרשמים, חובה על ההורה או על האחראי עליו לדאוג שיגיע למוסד בו הוא לומד באופן קבוע.

מכללות ואוניברסיטאות

האוניברסיטה הגדולה במיזורי היא אוניברסיטת מיזורי, עם למעלה מ-35,000 סטודנטים. אוניברסיטאות נוספות גדולות במדינה הן אוניברסיטת מיזורי – קנזס סיטי, אוניברסיטת מיזורי –סט. לואיס, ומיזורי אוניברסיטת המדע והטכנולוגיה ברולה.

סמלי המדינה

סמלי מדינת מיזורי
דגל סמל מוטו כינוי
דגל מיזורי
Flag of Missouri
סמל מיזורי
Seal of Missouri
"רווחת האנשים צריכה להיות החוק העליון"
"Salus populi suprema lex esto"
"מדינת הראה-לי"
"Show-Me State"
עץ פרח ציפור חיה
קרנית פלורידה
Cornus florida
עוזרר
Hawthorn
כחל מזרחי
Eastern bluebird
פרד
Missouri mule

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Show Me State, www.sos.mo.gov
  2. ^ #11 Missouri in Overall Freedom, www.freedominthe50states.org (באנגלית)
  3. ^ Best Cities For Smokers - Forbes.com, web.archive.org, ‏2010-05-31
  4. ^ "Missouri", Religious Landscape Study, Pew Research Center
  5. ^ "U.S. Census Bureau Data". U.S. Census Bureau. 2010. Retrieved 2011-07-13.
  6. ^ 6.0 6.1 American FactFinder - Results
  7. ^ "Annual Estimates of the Resident Population for Incorporated Places: April 1, 2010 to July 1, 2013". census.gov. May 2014. Retrieved June 3, 2014.
  8. ^ "Table 1. Annual Estimates of the Population of Metropolitan and Micropolitan Statistical Areas: April 1, 2010 to July 1, 2014" (CSV). 2014 Population Estimates. United States Census Bureau, Population Division. March 2015. Retrieved March 26, 2015.


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

מיזורי34843843Q1581