אטלנטה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אטלנטה
Atlanta
מדינה ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
מדינה ג'ורג'יהג'ורג'יה ג'ורג'יה
ראש העיר אנדרה דיקנס (המפלגה הדמוקרטית)
תאריך ייסוד 1837
שטח 350.48 קמ"ר
גובה 225-320 מטרים
אוכלוסייה
 ‑ במטרופולין 6,089,815 (2020)
 ‑ צפיפות 1,422.96 נפש לקמ"ר (2020)
קואורדינטות 33°45′18″N 84°23′24″W / 33.75500°N 84.39000°W / 33.75500; -84.39000
אזור זמן UTC -5
www.atlantaga.gov

אטלנטהאנגלית: Atlanta) היא בירתה של מדינת ג'ורג'יה שבארצות הברית והעיר הגדולה ביותר במדינה זו. אוכלוסיית אטלנטה מנתה בראשון ביולי 2021 כ-496,461 תושבים,[1] העיר מהווה את המרכז התרבותי והעסקי במטרופולין של אטלנטה שבשטחו מתגוררים כ-6 מיליון תושבים. היא מדורגת במקום ה-38 בדירוג הערים המאוכלסות ביותר בארצות הברית ובמקום השביעי מבחינת תמ"ג. אטלנטה היא מושב המחוז פולטון (Fulton). היא מכונה "העיר שביער" (The City in a Forest), בשל העובדה שהיא העיר המיוערת ביותר בארצות הברית (36% משטחה מכוסה בעצים).

למרות מיקומה הגאוגרפי-תרבותי במדינת הדרום העמוק, במהלך שנות ה-60 של המאה ה-20 אטלנטה שימשה כמרכז התארגנות חשוב למנהיגי התנועה לזכויות האזרח במאבקם נגד ההפרדה הגזעית שהונהגה בה ובדרום.[2] כיום, אטלנטה בעלת מוניטין של עיר ליברלית למדי עם אוכלוסייה מגוונת מבחינה אתנית.

היסטוריה

אטלנטה, ע"ש האוקיינוס האטלנטי אשר לחופו שוכנת ג'ורג'יה, נוסדה בשנת 1836 כצומת מסילות ברזל. בימי מלחמת האזרחים כבר שימשה כעיר מרכזית בדרום, וסבלה פגיעות קשות מצד צבא הצפון המנצח. היא פונתה מתושביה ונחרבה כמעט עד היסוד בשנת 1864. נפילת אטלנטה פגעה קשות במורל הדרום והייתה אחת מנקודות המפנה שהכריעו את גורל המלחמה.

לאחר סיום המלחמה שוקמה העיר בהדרגה, הוכרזה כבירת ג'ורג'יה, והתפתחה להיות מרכז המסחר והתעשייה של הדרום.

ב-1906 פרצו בעיר מהומות גזעיות בעקבות מתקפה של אמריקאים לבנים חמושים על אפרו-אמריקאים. המתקפה תוארה היטב בעיתונות, ביניהם Le Petit Journal, שתיאר את האירוע כ"טבח גזעי בשחורים". ההמון הלבן פרץ לבתים ועסקים של שחורים, גררו אותם מתוך המכוניות לרחוב. חלקם נתלו על מנורות רחוב, נדקרו או הוכו למוות. לפי הערכות המתקפה הובילה לרצח של מעל 25 אמריקאים שחורים.[3]

ב-1913 ליאו פרנק, יהודי אמריקאי, נפל קורבן לעלילה ומעשה לינץ' (הראשון שתועד כנגד יהודים בארצות הברית). הלינץ' הפך לאירוע מכונן בעליית הדור השני של ה-KKK. בעקבות זאת, מחצית מאוכלוסיית היהודים נטשה את מדינת ג'ורג'יה שהייתה שנייה רק למיסיסיפי מבחינת כמות מקרי הלינצ'ים שבוצעו בה.[4]

בשנות ה-60 של המאה ה-20 העיר הייתה מוקד מפגש חשוב למנהיגים רבים מתנועת זכויות האזרח האמריקאית, בזמן שאלו נאבקו נגד ההפרדה הגזעית שהונהגה בה ובמדינות הדרום. הסלוגן של המוחים בעיר היה "העיר עסוקה מדי בשביל לשנוא" (city too busy to hate). כעשור לאחר מכן בוטלה ההפרדה הגזעית וב-1973 נבחר ראש העיר האפרו-אמריקאי הראשון, מיינארד ג'קסון. בשנים אלו אטלנטה הפכה לעיר מודרנית; נמל התעופה התפתח, הוקמה רכבת תחתית ונבנה מרכז הכנסים השלישי בגודלו בארצות הברית. העיר המשיכה להתפתח במהירות בעשורים שאחרי.

ב-1996 נערכו בעיר המשחקים האולימפיים, דבר שמחק את שאריות תדמיתה כעיר דרומית נחשלת והעמידה בשורה אחת עם החשובות והמבוססות בערי צפון אמריקה.

ערך מורחב – אולימפיאדת אטלנטה (1996)
מוזיאון הציקלורמה של אטלנטה

במרץ 2021 התרחש בעיר פיגוע הירי בו נהרגו 8 אנשים.


ערך מורחב – פיגוע הירי באטלנטה (2021)

גאוגרפיה

העיר ממוקמת על רכס בגובה ממוצע של 300 מטרים מעל פני הים, ופני השטח הרריים למדי.

קו הרקיע של אטלנטה

מבחינה אורבנית מתחלקת העיר לשלושה חלקים עיקריים:

  • דאונטאון (Downtown) - דרום העיר הכולל את המרכז ההיסטורי ומרכז העסקים הראשי
  • באקהד (Buckhead) - אזור השכונות הצפוניות המבוססות
  • מידטאון (Midtown) - השטח שבין שני הנ"ל

דמוגרפיה

באופן טיפוסי לערי הדרום הוותיק של ארצות הברית, האוכלוסייה האפרו-אמריקאית (אנ') מהווה למעלה ממחצית תושבי העיר. זאת בניגוד לשיעור האפרו-אמריקאים במדינת ג'ורג'יה שאינו מגיע ל-30%. הסיבה לכך היא שמבחינה היסטורית וביחס לערים אחרות שיעור האפרו-אמריקאים שהצליחו באטלנטה מבחינה פוליטית, כלכלית וחברתית גבוה. בהקשר זה, כינוי נפוץ לעיר הוא Black mecca.

אוכלוסיית היהודים בעיר היא כשבעים אלף איש, לפי הערכת הקונסוליה הישראלית בעיר, והיא מרוכזת בעיקר בצפונה של העיר.

חלוקה אתנית:

  • כ-50.3% ממוצא אפריקאי (שחורים)
  • כ-37.7% ממוצא אירופי (לבנים)
  • כ-12% ממוצא אסייתי, היספני, ילידים אמריקאים, ואחרים כולל שני גזעים.[5]

נכון לשנת 2016, ההכנסה החציונית למשק בית בעיר הייתה $53,843.[6]

כלכלה ועסקים

כעיר מרכזית וצומת דרכים ראשי לאזור דרום ארצות הברית, הייתה אטלנטה משחר ימיה עיר סחר חשובה. בעשורים האחרונים זכתה העיר לפריחה כלכלית, וכיום יושבים בה ובפרבריה מטות כמה מענקי הכלכלה האמריקאית והעולמית - ביניהם רשת CNN, קוקה-קולה, דלתא איירליינס, UPS, הום דיפו, בלסאות' ואחרים.

שדה התעופה של אטלנטה הוא מהגדולים בארצות הברית ובעולם כולו, ובעל כמות התנועה (נחיתות והמראות) הרבה ביותר בעולם, עקב כך שנמל זה הוא בסיס האם של חברת התעופה השנייה בגודלה בעולם, דלתא איירליינס. באופן טבעי הנמל מהווה צומת קישור מרכזי לתנועת נוסעים ומטענים בין צפון לדרום ארצות הברית ובין החוף המזרחי לחוף המערבי.

ב-2004 דורגה העיר על ידי מגזין פורבס במקום החמישי ברשימת הערים בעלות איכות החיים הגבוהה ביותר בארצות הברית.

העיר מהווה אחד המרכזים של תעשיית ההיי-טק של ארצות הברית. ממשוקמות בה משרדים ומטות של חברות גדולות אך גם חברות סטארט אפ וחברות קטנות דוגמת אלגוסק.

אקלים

האקלים באטלנטה הוא סובטרופי. החורף קריר עד קר, עם שלג קל בשיאו. הקיץ חם ולח. עונות המעבר נעימות לרוב, אך עשויות להיות הפכפכות. גשם וסופות רעמים הם תופעה שכיחה בכל עונות השנה.

ערים תאומות

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Atlanta, Georgia Population 2020 (Demographics, Maps, Graphs), worldpopulationreview.com
  2. ^ "Who's right? Cities lay claim to civil rights". @politifact (באנגלית). נבדק ב-2018-09-16.
  3. ^ להרחבה, ראו ערך Atlanta race riot (באנגלית).
  4. ^ "Hundreds more were lynched in the South than previously known: report". ajc. נבדק ב-2018-09-17.
  5. ^ "Atlanta, GA". Data USA. נבדק ב-2018-09-16.
  6. ^ "Atlanta, GA". Data USA. נבדק ב-2018-09-16.


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

אטלנטה35429769Q23556