רבי מנחם ברודי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבה של קאליב
רבי מנחם ברודי
לידה כ"ב בשבט תר"כ
קלינווארדיין
פטירה ח' באב תרצ"ח (בגיל 78)
קאליב, הונגריה
מקום קבורה בית הקברות בקאליב
מקום מגורים קאליב
מקום פעילות הונגריה
רבותיו רבי יקותיאל יהודה טייטלבוים (ייטב לב)
חיבוריו באר מנחם
בת זוג מרים
אב אברהם
אם אסתר
קבר רבי מנחם בראדי בבית החיים בקאלוב

רבי מנחם ברודי (כ"ב בשבט תר"כ - ח' באב תרצ"ח) היה רבן של טאהש וקאליב, וראש הישיבה המפורסמת בקאליב.

ביוגרפיה

נולד בכ"ב שבט ה'תר"כ בקליינווארדיין לרבי אברהם בראדי, לימים רבה של ברזנה[1], ולאסתר בת רבי אברהם יצחק וינברגר, רבה של קליינווארדיין.

בילדותו התחנך ולמד אצל סבו רבי אברהם יצחק. בבחרותו נסע לסיגט ללמוד אצל רבי יקותיאל יהודה טייטלבוים (הייטב לב). לאחר מכן למד בחוסט, אצל רב העיר רבי יואל צבי ראטה, שהעריך מאוד את גדלותו התורנית[2].

נשא את מרים בתו של רבי משולם פייש סג"ל-לאווי הראשון מטאש. רבי משולם פייש כבר לא היה בחיים בעת האירוסין, וכך קיבל רבי מנחם את תפקיד הרבנות בעיירת טאש כמתנת נישואין, כממלא מקום חותנו, בתנאי שכאשר יגדל גיסו רבי אלימלך לאווי שהיה אז ילד יעביר אליו את תפקיד הרבנות, בטאהש כיהן ברבנות במשך תשע עשרה שנה, והרביץ תורה בישיבה שהקים.

רבנות

בשנת ה'תרס"ב לאחר פטירת רבי ישכר בעריש אברהם בנט רבה של קאלוב (בנו של רבי ישעיה בנט), הוכתר רבי מנחם לרבה של קאליב, שם כיהן ברבנות במשך שלושים ושבע שנה.

בהנהגתו התפרסמה הישיבה בקאליב בכל רחבי הונגריה, כשבחורים רבים מכל רחבי המדינה ומחוצה לה נהרו אליה ללמוד תורה מפי רבי מנחם. במצטבר למדו אצלו כ-12,000 תלמידים[3]. הוא היה חשוך בנים, ולכן התייחס לתלמידיו כבנים.

הקפיד מאוד על מנהגיה של דרך החסידות, כשבין השאר היה מדריך את תלמידיו לטבול במקוה מדי יום, ואף היה מכיר על פני הבחורים, מי לא היה במקוה באותו היום.

נפטר ביום ח' באב ה'תרצ"ח, ונטמן בבית החיים שבקאליב. את מקומו ברבנות מילא אחיינו וחתנו חורגו[4] רבי אשר לאווי בנו של רבי אלימלך לאווי (הראשון) מטאהש.

הנצחת זכרו

עקב כך שהיה חשוך בנים, פעלו תלמידיו להנציח את מורשתו לאחר השואה. בישראל הקים תלמידו רבי יצחק וינגרטן[5] שגם שימש כ'חוזר' בישיבה בקאליב, ישיבה וכולל לאברכים 'באר מנחם' על שמו ועמד בראשה עד לפטירתו. לאחר פטירתו כיהן בתפקיד זה בנו רבי פישל וינגרטן. כיום שוכן הכולל בשכונת מאה שערים שבירושלים.

בארצות הברית הקים תלמידו רבי לייבוש גראס את בית המדרש 'באר מנחם' בויליאמסבורג על שם רבו, וכן הדפיס את ספרו של רבו 'באר מנחם' בכמה מהדורות. לאחר פטירתו כיהן בנו רבי מנחם גראס כרב בית המדרש.

ספרו

רבי מנחם ברודי אב"ד קאלוב, באר מנחם, מהדורת שנת תשל"ו, באתר אוצר החכמה

תלמידים מפורסמים

לקריאה נוספת

  • עבודת הלויים, טאהש, חלק א', ערך רבי מנחם ברודי.
  • ד"ר טוביה (לאסלו) סילאג'י-ווינדט, הצדיק מקאלוב וקהילתו, (תרגם מהונגרית: יהודה אידלשטיין), תל אביב תשל"ה, עמ' 157-163

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ ראו אודותיו: הרב מו"ה אברהם ברודא, בשם הגדולים מארץ הגר-חלק א, מערכת א, עמוד ה, אות כ.
  2. ^ כתב אליו במכתב: "אהובי ידיד נפשי הרב המאור הגדול המופלא ומופלג בתורה וביראה הרוממת החו"ב כקש"ת מו"ה מנחם בראדי אב"ד בק"ק טאהש". המכתב מופיע בספר עבודת הלווים, בערכו.
  3. ^ רבי מנחם ב"ר אברהם, באתר Yuhrzeit.com
  4. ^ הוא נישא לבת אחיו רבי מרדכי לאווי שגדלה אצל רבי מנחם.
  5. ^ חתנו של רבי פישל ברנשטיין
  6. ^ ראו: הרב מו"ה חיים משולם פייש שפיטצער, בשם הגדולים מארץ הגר-חלק ב, מערכת ח, עמוד 378, מס' 69.