רבי שרגא שמואל שניצלר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי שרגא שמואל שניצלר
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
לידה תרמ"ט
דרטשקא הונגריה
פטירה כ"ז בתשרי תש"מ (בגיל 90 בערך)
מקום קבורה הר המנוחות ירושלים
תאריך עלייה תש"י
בת זוג בלומה
אב רבי ברוך יהודה
אם חייה

רבי שרגא שמואל שניצלר (תרמ"ט - כ"ז בתשרי תש"מ) היה רב חסידי במספר כפרים וערים בהונגריה, ביניהן העיר טשאבא.

ביוגרפיה

נולד בדרטשקא שבהונגריה לרבי ברוך יהודה וחיה שניצלר, מגזע רבי שמואל שמלקה הורוביץ מניקלשבורג. בהיותו בן שלוש נפטר אביו, והוא נשלח על ידי אמו ללמוד אצל רבו של בעלה, רבי נפתלי הירצקא הלוי זילברמן מראצפרט עד לפטירתו בשנת ה'תרנ"ח, אז שב לבית אמו.

בגיל 11 נסע לקאליב שם למד בישיבתו של רב העיר, רבי מנחם ברודי, ומאוחר יותר[דרושה הבהרה] למד בסאטמר בישיבתו של רבי יהודה גרינוולד, במשך כשבע שנים.

נשא את בלומה (נפטרה י"ב באלול ה'תש"ה) בת רבי שלום גרינפלד, רבה של יארמע (סטורוז'ניציה). לאחר חתונתו מינהו רבו רבי יהודה גרינוולד, לרבה של פרטילמה שהיתה בגלילות העיר סאטמר שתחת רבנותו. לאחר שנתיים עבר לפישפקלדאן (בהונגרית: Püspökladány) (אנ'), במחוז היידו-ביהר בצפון מזרח הונגריה שם כיהן כשוחט, ומאוחר יותר הוכתר לרב העיר, בתפקיד זה שימש עד השואה[1].

לאחר השואה, מונה לרבה של טשאבא, שם התחבב על כל בני העיר, לרבות גויי העיירה[2]. היה מקורב לרבי יששכר דב רוקח האדמו"ר מבעלזא, ולאחר פטירתו היה בקשר עם בנו רבי אהרן רוקח מבעלזא והתייעץ עמו בנושאים שונים[3][4].

בשנת תש"י עלה לישראל והתיישב בירושלים. בעצת רבו רבי אהרן רוקח, דחה הצעות רבנות כדי שיוכל ללמוד תורה ללא טרדת הרבנות[5]. בזיווגו השני נשא את גיטל בת רבי ברוך רייכפעלד רב באונגוואר.

נפטר בכ"ז בתשרי ה'תש"מ, ונקבר בהר המנוחות בירושלים.

ספריו

לפני מלחמת העולם השניה ערך ספר בשם זובחי הזבח על הלכות שחיטה ובדיקה, וכן ספר פירורי שולחן על הלכות הנצרכות מדי יום, אולם עם פרוץ המלחמה אבדו הספרים שכבר היו מוכנים לדפוס[6].

בשנת תשמ"א, שנה לאחר פטירתו, הוציא נכדו, הרב משולם שלום וינברגר, את דברי תורתו בספר ברכות שמואל[7]. בתחילת הספר הדפיס קונטרס עטרת שמואל[8] על תולדות רבי שרגא שמואל.

צאצאיו

הערות שוליים

  1. ^ נכדו רבי שלום משולם וינברגר, קונטרס 'עטרת שמואל' בספר 'ברכות שמואל', פרק ז'.
  2. ^ נכדו רבי שלום משולם וינברגר, קונטרס 'עטרת שמואל' בספר 'ברכות שמואל', פרק י"ב.
  3. ^ בעת שחלה קשות בשנת ה'תשי"ב שלח את נכדו רבי שלום משולם אל רבי אהרן לבקשו שיברכו שיבריא, רבי אהרן ברכו ברפואה שלמה, ואכן בניתוח קשה שעבר בליל פסח באותה שנה, חלם במהלך הניתוח שרבי אהרן מברכו שיבריא, ותוך תקופה קצרה חזר לאיתנו.
  4. ^ הרב בן ציון גרוסמן, צנצנת המן חלק ד', דוד חיים זילברשלג, תשע"ה
  5. ^ נכדו רבי שלום משולם וינברגר, קונטרס 'עטרת שמואל' בספר 'ברכות שמואל', סוף פרק י"ג.
  6. ^ נכדו, רבי משולם שלום ויינברגר, קונטרס עטרת שמואל, בספר ברכות שמואל.
  7. ^ ברכות שמואל, באתר אוצר החכמה.
  8. ^ עטרת שמואל, באתר אוצר החכמה.
  9. ^ הוא בעצמו גם נכדו, דרך אמו עטל בתו של רבי שרגא שמואל