פורטל:בוטניקה
בוטניקה הוא ענף של מדעי החיים החוקר את עולם הצומח. הבוטניקה עוסקת בכל ההיבטים של חיי הצמחים, ביניהם התפתחות, גדילה, רבייה וחילוף החומרים.
תחומי המחקר הכלליים בבוטניקה כוללים את מיון עולם הצומח, מורפולוגיה של צמחים, שהוא תחום העוסק בתיעוד ותיאור הצמחים וגיאובוטניקה העוסקת בחקר תפוצת הצמחים בכדור הארץ.
כלנית מצויה (שם מדעי: Anemone coronaria) היא מין צמח ממשפחת הנוריתיים, אחד מכ-120 מינים של הסוג כלנית, והיחיד הצומח בר בארץ ישראל. הכלנית היא צמח מוגן וקטיפתו אסורה. לפי סקר שערכה החברה להגנת הטבע, הכלנית היא הפרח המוכר והאהוב ביותר בקרב הישראלים.
הכלנית היא גאופיט רב-שנתי. בעולם היא נפוצה בעיקר באזורים בעלי אקלים מתון או קריר בחצי הכדור הצפוני, מספרד מזרחה ועד תוך אסיה וצפון אפריקה כאשר היא משגשגת בייחוד בארצות הים התיכון: יוון, טורקיה, סוריה, לבנון וארץ ישראל. בארץ ישראל הכלנית נפוצה מצפון הארץ עד הר הנגב ופורחת בדרך כלל בחודשים ינואר עד אפריל. לעתים מספר פרטים מקדימים ופורחים כבר בדצמבר.
פרחי הכלנית מופיעים במספר צבעים: אדום (הנפוץ ביותר), לבן או גוני סגול הנעים מסגול-כחול לסגול-ורוד. צבע הכלנית מושפע מריכוז הפיגמנטים האדומים – ככל שהאדומים מעטים יותר, צבעים אחרים יוכלו לבלוט. סוג הקרקע שעליה צומחת הכלנית עשוי להשפיע על ריכוז הפיגמנט, ולכן נראים לעתים שדות כלניות שבהם כל הפרחים באותו הצבע.
יער גשם טרופי (באנגלית: Tropical Rainforest), הידוע גם בשם יער משווני לח, הוא מערכת אקולוגית הנפוצה באזור קו המשווה. יערות הגשם הטרופיים הם ירוקי עד, וגדלים בהם בעיקר עצים רחבי עלים ובגובה שונה שצמרותיהם יוצרות כמה רבדים אופקיים. יערות גשם טרופיים, המשתרעים על שטחים נרחבים סביב קו המשווה, יוצרים את אחת המערכות האקולוגיות המורכבות ביותר על פני כדור הארץ.
יערות גשם טרופיים מהווים רצועה רחבה משני צידי קו המשווה, באזורים החמים והלחים של כדור הארץ. הם משתרעים על פני שלושה גושים עיקריים. הגוש הגדול מכולם נמצא באגני האמזונאס ובאורינוקו שבאמריקה הדרומית. הגוש השני שוכן במערב אפריקה והגוש השלישי נמצא בדרום מזרח אסיה. שטחם הכולל של כל יערות הגשם הטרופיים הוא כעשרים מיליון קמ"ר (יותר משמינית מהשטח היבשתי של כדור הארץ).
בארץ ישראל יש שפע של צמחי בר ולחלקם הגדול פרחים צבעוניים ויפים. בעת שאנו מטיילים ומשוטטים בשבילי הארץ, אנחנו נהנים מהפריחה ומצלמים, אבל גם רוצים פעמים רבות לדעת מהו שמו של הפרח שראינו. הדרך הקלה לאפשר זיהוי והגדרה מהירים של פרח היא לפי הצבע שלו. כאן ניתנת גלריה של צמחי ארץ ישראל ממוינת לפי צבע הפרח. ייתכנו פרחים שישויכו למספר קטגוריות כגון כלנית מצויה שמופיעה בצבעי אדום, לבן, סגול, כחול וורוד, או פרחים שהגדרת צבעם יכולה להיות משויכת ליותר מקבוצה אחת כמו למשל תורמוס ארצישראלי שאפשר להגדירו כשייך לקבוצת הפרחים הלבנים וגם הורודים. פרחים רבים הם בעלי גוונים שנעים בין כחול דרך כחול כהה לסגול ובין סגול בהיר לוורוד כך שמומלץ לחפש פרחים בצבעים אלו בכל שלוש הקטגוריות (כחול, סגול וורוד). שימו לב שפרחים כמו נרקיס מצוי וקחוון משויכים לפרחים בצבע לבן-צהוב. כל גלריה מסודרת לפי סדר האלפבית.
חקר הצומח: אקולוגיה של צמחים - מורפולוגיה של צמחים - פיזיולוגיה של הצמח - פיטוגאוגרפיה- צורות חיים של צמחים
מיון הצומח: עשבי תיבול - פירות - צמחי ארץ ישראל - צמחי המקרא - צמחי מרפא - צמחייה טרופית ביערות גשם - שיחים
על המחקר: בוטנאים - גנים בוטניים- כאן אפשר למצוא ערימה של קצרמרים בתחום הבוטניקה שרק מחכים שירחיבו אותם.
- מה שווים בוטניקה - דף בקשת ערך ובוטניקה - ערכים חסרי תמונות אם לא מתייחסים אליהם?
- ישנם ערכים שאי אפשר שיישארו במצבם הנוכחי וצריך לעבור עליהם ולתקן אותם בהקדם, ראו "ערכים דורשי שיפור".
רשימת הערכים המבוקשים | |
---|---|
|
מצאו ערכים לשיפור בנושא בוטניקה: לשכתוב • לעריכה • להשלמה • קצרמרים • חדשים • דורשי מקור • לפישוט •
בלי תמונה (יש לגלול את המסך כלפי מטה)