חצי הכדור הצפוני

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חצי הכדור הצפוני, ממבט מעל הקוטב הצפוני
חצי הכדור הצפוני מסומן בצהוב. ההמיספרות נראות כאן לא שוות מפני שאנטארקטיקה לא מוצגת בתרשים.

חצי הכדור הצפוני הקרוי גם בשם ההמיספירה הצפונית הוא חציו של כדור הארץ הממוקם מצפון לקו המשווה. בעבור כוכבי לכת אחרים במערכת השמש, חציים הצפוני מוגדר כחצי הכדור הפונה לכיוון השמימי של הקוטב הצפוני של כדור הארץ, ביחס למישור הקבוע (Invariable plane) של מערכת השמש.[1]

מאפיינים

בשל נטיית ציר הסיבוב בסיבוב כדור הארץ ב-23.439281°, החורף בחצי הכדור הצפוני נמשך מנקודת ההיפוך שמתרחשת בדצמבר ועד נקודת השוויון המתרחשת בחודש מרץ, בעוד שהקיץ נמשך מנקודת ההיפוך בחודש יוני ועד נקודת השוויון בספטמבר. התאריכים המדויקים משתנים מדי שנה בשל ההבדל בין השנה הקלנדרית לשנה האסטרונומית.

60.7 אחוזים מפני השטח של חצי הכדור הצפוני מכוסים במים, לעומת 80.9% בחצי הכדור הדרומי. כמו כן, 67.3 אחוזים מהשטח היבשתי על פני כדור הארץ נמצאים בחציו הצפוני.[2] שטחן של היבשות אירופה וצפון אמריקה מוכל כולו בחצי הכדור הצפוני של כדור הארץ, וכך גם יבשת אסיה ללא האיים המשתייכים אליה. מרבית שטחה של אפריקה וחלק קטן משטחה של אמריקה הדרומית נמצאים אף הם בחצי הכדור הצפוני.

בקווי הרוחב שנמצאים מצפון לקו המשווה, הצל של שעון שמש נע בכיוון השעון. בקווי הרוחב הללו, ניתן להבחין בשמש בכיוון דרום כאשר היא נמצאת בשיא הגובה בשעות הצהריים. באזור קו המשווה, מיקום השמש בשיא הרום תלוי בעונות השנה, ובתקופות מסוימות של השנה ניתן לראות את השמש בכיוון צפון, ישירות מעל הצופה, או בכיוון דרום. בחצי הכדור הדרומי, שמש הצהריים נמצאת בעיקר בצפון.

כאשר צופים בירח מחצי הכדור הצפוני, הוא נראה הפוך בהשוואה לצפייה בו מחצי הכדור הדרומי.[3] הקוטב הצפוני פונה לקצה המנוגד למרכז הגלקטי של שביל החלב. כתוצאה מכך, שביל החלב נראה דליל ועמום יותר בחצי הכדור הצפוני בהשוואה לחצי הכדור הדרומי.

גאוגרפיה ואקלים

האזור הארקטי הוא שמו של האזור הממוקם סביב הקוטב הצפוני (קו רוחב 90°). האקלים באזור מאופיין בחורפים קרים ובקיצים קרירים. שלג הוא המשקע הנפוץ באזור. באזור החוג הארקטי (קו רוחב 66°34′), ישנם מספר ימים בקיץ שבהם השמש לא שוקעת, ובחורף ישנם ימים שבהם היא לא זורחת. באזור הקרוב לקוטב, תקופה זו נמשכת מספר חודשים, ואילו באזורים שנמצאים מעט דרומה משך התקופה הוא מספר ימים.

בין החוג הארקטי לאזור חוג הסרטן (23°26′) נמצא אזור האקלים הממוזג. השינויים בין הקיץ לבין החורף באזור הם בדרך כלל מתונים - החורף לא קר בצורה קיצונית, והקיץ לא חם בצורה קיצונית. עם זאת, לעיתים מזג האוויר באזור הוא מאוד לא צפוי.

באזור הטרופי (בין חוג הסרטן לבין קו המשווה) מזג האוויר בדרך כלל חמים במשך כל השנה. באזורים הללו העונה הגשומה מתרחשת בחודשי הקיץ, והעונה היבשה מתרחשת בחודשי החורף.

בחצי הכדור הצפוני, אפקט קוריוליס פועל בכיוון ימין ביחס לכיוון התנועה, ולכן עצמים הנעים על פני כדור הארץ נוטים לסטות מעט ימינה. כתוצאה מכך, זרימות אוויר אופקיות נוטות ליצור מערבולות ימיות (אנ') המסתובבות עם כיוון השעון.[4] רוחות הסחר נושבות ממזרח למערב בסמוך לקו המשווה, מצפון אליו. הרוחות מזיזות את המים, ויוצרות זרמים הנעים מערבה בהשפעת כוח קוריוליס. לאחר מכן הזרמים מתעקלים ימינה, לכיוון צפון. בסביבת קו הרוחב של 30 מעלות צפון, מערכת נפרדת של רוחות הנעות מערבה דוחפת את הזרמים חזרה מזרחה, ובכך מייצרת לולאה סגורה שנעה עם כיוון השעון.[5] בחצי הכדור הצפוני, זרמי האוקיינוסים הללו יכולים לשנות את מזג האוויר בצורה דרסטית.[6]

זרימת אוויר בכיוון השעון אופיינית למזג אוויר בלחץ גבוה בחצי הכדור הצפוני. לעומת זאת, אזורים שיש בהם אוויר בלחץ נמוך נוטים למשוך אליהם אוויר שנע נגד כיוון השעון. מסיבה זו, סופות טרופיות, שרובן מסיביות ונוצרות בלחץ נמוך, מסתובבות נגד כיוון השעון בחצי הכדור הצפוני.[7]

דמוגרפיה

נכון ל-2021, בחצי הכדור הצפוני חיים כ-6.8 מיליארד בני אדם שהם כ-86% מכלל האוכלוסייה האנושית של כדור הארץ, המונה 7.9 מיליארד אנשים.[8] כ-60% מאוכלוסיית העולם מתגוררים ביבשת אסיה (כ-4.5 מיליארד נכון ל-2017, ומתוכם כ-2.7 מיליארד בסין ובהודו לבדן).[9] 9.59% נוספים מתגוררים באירופה, ו-7.6% בצפון אמריקה. השאר מתגוררים בחציה הצפוני של אפריקה ובחלק הצפוני של דרום אמריקה.[10]

יבשות

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא חצי הכדור הצפוני בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ B. A. Archinal, M. F. A’Hearn, E. Bowell, A. Conrad, Report of the IAU Working Group on Cartographic Coordinates and Rotational Elements: 2009, Celestial Mechanics and Dynamical Astronomy 109, 2011-02-01, עמ' 101–135 doi: 10.1007/s10569-010-9320-4
  2. ^ Niles Eldredge, Life on Earth: A-G, ABC-CLIO, 2002, מסת"ב 978-1-57607-286-8. (באנגלית)
  3. ^ Does the Moon look different in the northern and southern hemispheres? (Beginner) - Curious About Astronomy? Ask an Astronomer, curious.astro.cornell.edu
  4. ^ National Oceanic and Atmospheric Administration US Department of Commerce, Boundary Currents - Currents: NOAA's National Ocean Service Education, oceanservice.noaa.gov (באנגלית אמריקאית)
  5. ^ National Geographic Society, Ocean Currents, National Geographic Society, ‏2019-07-01 (באנגלית)
  6. ^ How does the ocean affect climate and weather on land?, Ocean Exploration
  7. ^ Hurricanes: Science and Society: Primary Circulation, www.hurricanescience.org
  8. ^ klaus kästle- nationsonline.org, From the World's most populated countries to the least populated nations - Nations Online Project, www.nationsonline.org (באנגלית אמריקאית)
  9. ^ Population trends, UNFPA Asiapacific, ‏2014-12-02 (באנגלית)
  10. ^ Global population - distribution by continent 2019, Statista (באנגלית)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

חצי הכדור הצפוני32649368Q39061