מטריצת תמורה
בתורת המטריצות, מטריצת תמורה היא מטריצה ריבועית בינארית שמכילה בדיוק אחדה אחת בכל שורה ובכל עמודה ואפסים בכל המקומות האחרים. כל מטריצה $ P $ כזאת מייצגת תמורה של $ m $ איברים, וכאשר מכפילים אותה במטריצה אחרת $ A $, גורמת לערבוב השורות (בכפל מלפני, כלומר $ PA $) או העמודות (בכפל מאחרי, כלומר $ AP $) של המטריצה $ A $.
כיוון שבמטריצת תמורה יש בדיוק אחדה אחת בכל שורה או עמודה, ניתן להיעזר בדימוי מתחום השחמט כדי להבין איך היא נראית; אוסף מטריצות התמורות נמצא בהתאמה חד-חד ערכית עם אוסף ההעמדות של $ m $ צריחים על לוח בגודל $ m\times m $ כך שאף אחד לא יאיים על השני, כאשר מיקומי הצריחים מתאימים למיקומי האחדות במטריצות התמורה. מקומבינטוריקה עולה שיש $ m! $ מטריצות תמורה, כגודל החבורה הסימטרית $ S_{m} $.
הגדרה
בהינתן תמורה $ \pi $ של $ m $ איברים,
- $ \pi :\lbrace 1,\ldots ,m\rbrace \to \lbrace 1,\ldots ,m\rbrace $
המיוצגת בסימון שתי שורות כ-
- $ {\begin{pmatrix}1&2&\cdots &m\\\pi (1)&\pi (2)&\cdots &\pi (m)\end{pmatrix}} $
ישנן שתי דרכים טבעיות לקשר בין תמורה למטריצת תמורה; כאשר מתחילים ממטריצת הזהות מסדר $ m\times m $, כלומר $ I_{m} $, אז ניתן לבצע תמורה על עמודות או שורות המטריצה, בהתאם ל-$ \pi $. מאמר זה ידון רק באחת מההצגות הללו, כאשר האחרת תוזכר רק אם יש הבדל ביניהן שיש להיות מודעים אליו.
למטריצת התמורה מסדר $ m\times m $, כלומר $ P_{\pi }=(p_{ij}) $, המתקבלת מערבוב העמודות של מטריצת הזהות $ I_{m} $, כלומר הפועלת כך שלכל $ i $, מתקיים $ p_{ij}=1 $ אם $ j=\pi (i) $ ו-0 אחרת, נתייחס כהצגת העמודות בערך זה. כיוון שהאיברים בשורה $ i $ כולם 0 למעט ה-1 שמופיע בעמודה $ \pi (i) $, ניתן לכתוב
- $ P_{\pi }={\begin{bmatrix}\mathbf {e} _{\pi (1)}\\\mathbf {e} _{\pi (2)}\\\vdots \\\mathbf {e} _{\pi (m)}\end{bmatrix}} $
כאשר $ \mathbf {e} _{j} $, וקטור בסיס סטנדרטי, מסמן וקטור שורה באורך $ m $ עם 1 במיקום ה-$ j $ ו-0 בכל מיקום אחר.
לדוגמה, מטריצת התמורה $ P_{\pi } $ המתאימה לתמורה: $ \pi ={\begin{pmatrix}1&2&3&4&5\\1&4&2&5&3\end{pmatrix}}, $, היא:
- $ P_{\pi }={\begin{bmatrix}\mathbf {e} _{\pi (1)}\\\mathbf {e} _{\pi (2)}\\\mathbf {e} _{\pi (3)}\\\mathbf {e} _{\pi (4)}\\\mathbf {e} _{\pi (5)}\end{bmatrix}}={\begin{bmatrix}\mathbf {e} _{1}\\\mathbf {e} _{4}\\\mathbf {e} _{2}\\\mathbf {e} _{5}\\\mathbf {e} _{3}\end{bmatrix}}={\begin{bmatrix}1&0&0&0&0\\0&0&0&1&0\\0&1&0&0&0\\0&0&0&0&1\\0&0&1&0&0\end{bmatrix}}. $
ניתן להבחין בכך שהעמודה ה-$ j $ של מטריצת הזהות $ I_{5} $ מופיעה כעת כעמודה ה-$ \pi (j) $ של $ P_{\pi } $.
תכונות אלגבריות
הכפלת $ P_{\pi } $ בווקטור עמודה g תערבב את השורות של הווקטור:
- $ P_{\pi }\mathbf {g} ={\begin{bmatrix}\mathbf {e} _{\pi (1)}\\\mathbf {e} _{\pi (2)}\\\vdots \\\mathbf {e} _{\pi (n)}\end{bmatrix}}{\begin{bmatrix}g_{1}\\g_{2}\\\vdots \\g_{n}\end{bmatrix}}={\begin{bmatrix}g_{\pi (1)}\\g_{\pi (2)}\\\vdots \\g_{\pi (n)}\end{bmatrix}}. $
שימוש חוזר בתוצאה הזאת מראה שאם $ M $ היא מטריצה במידות מתאימות, המכפלה $ P_{\pi }M $ היא פשוט תמורה של השורות של $ M $.
המטריצה ההופכית של מטריצה תמורה שווה למטריצה המשוחלפת שלה, כלומר: $ P_{\pi }^{-1}=P_{\pi ^{-1}}=P_{\pi }^{\mathsf {T}} $.
העקבה של מטריצת תמורה היא מספר נקודות השבת של התמורה. אם למטריצה יש נקודות שבת, אז היא ניתנת לכתיבה בצורה ציקלית כ-$ \pi =(a_{1})(a_{2})\dots (a_{k})\sigma $, כאשר $ \sigma $ היא תמורה ללא נקודות שבת, ו-$ e_{a_{1}},e_{a_{2}},\dots ,e_{a_{k}} $ הם וקטורים עצמיים של מטריצת התמורה (אלו הם וקטורי השבת).
כדי לחשב את הערכים העצמיים של מטריצת תמורה נתונה $ P_{\sigma } $, נכתוב את $ \sigma $ כמכפלה של תמורות ציקליות, כלומר $ \sigma =C_{1}C_{2}\cdots C_{t} $. יהיו האורכים של המחזורים הללו $ l_{1},l_{2}...l_{t} $ בהתאמה, ויהי $ R_{i}(1\leq i\leq t) $ אוסף הפתרונות המרוכבים של $ x^{l_{i}}=1 $ (כלומר שורשי היחידה מסדר $ l_{i} $). אז האיחוד של כל ה-$ R_{i} $-ים הוא אוסף הערכים העצמיים של מטריצת התמורות המתאימה. הריבוב הגאומטרי של כל ערך עצמי שווה למספר ה-$ R_{i} $-ים שמכילים אותו.
מתורת החבורות ידוע שכל תמורה ניתנת להצגה כהרכבה של חילופים. לפיכך כל מטריצת תמורה $ P $ ניתנת לפירוק כמכפלה של מטריצות אלמנטריות המחליפות שתי שורות, אשר לכל אחת יש דטרמיננטה 1-. לפיכך, מכפליות הדטרמיננטה מקבלים שהדטרמיננטה של כל מטריצת תמורה $ P $ היא 1 או 1- בהתאם לזוגיות התמורה.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- מטריצת תמורה, באתר MathWorld (באנגלית)
מטריצת תמורה32714907Q851512