מגה-פאונה
מגה-פאונה (הלחם בסיסים של יוונית עתיקה ולטינית: חיות גדולות) היא פאונה המורכבת מבעלי חיים גדולים במיוחד. הגדרת "גדולים" אינה מוחלטת, ונעה בין בעלי-חיים בעלי משקל גדול יותר מ-40 או 100 קילוגרמים.[1] עם זאת, המונח משמש בדרך כלל במחקר לבעלי חיים בטבע הגדולים מבני האדם (למעט בעלי-חיים מבויתים).
מגה-פאונה בולטת במיוחד, היא המגה-פאונה של הפליסטוקן, כאשר מרבית היונקים בתקופה זו היו גדולים יותר ממקביליהם כיום. מרביתם אלפי שנים לפני זמננו.[2]
חלק מהחיות שבקבוצה (בעיקר יונקים גדולים) זו הם בעלי אסטרטגיית רבייה K, בה יצורים גדולים מאריכי ימים מולידים פחות ולדות ומטפלים בהם לאורך יותר זמן עד הבגרות אך יש להם פחות טורפים בבגרותם. עם זאת האדם פוגע ברבים מהם ואסטרטגיית רבייה זו מקשה עליהם להתאושש. זאת בנוסף לאתגרים נוספים שגורם גופם הגדול כמו שרידה של בצורת, רעב ושינויים אקולוגים קיצוניים, אשר גרמו למינים גדולים בכל התקופות להיכחד במהירות רבה מאלה של מינים בעלי גוף קטן יותר. כמו כן, יש מספר סיבות נוספות, כגון אובדן בתי גידול, שנגרם בגלל ההתרחבות של התרבות האנושית מתרחבת, והעדר גיוון גנטי, כך שכאשר מין מתחיל להתמעט בפרטים, יש מאגר קטן יותר של בני זוג זמינים, ולעיתים קרובות חוסר מקביל בגיוון גנטי. לדוגמה, אוכלוסיית הצ'יפ האפריקאית של היום סובלת מגיוון גנטי נמוך במיוחד, ולכן היא עלולה לחוסר הגמישות לשרוד.
מגה-פאונה לפי קבוצות
- קבוצה סינאפסידה
- מחלקה יונקים
- קבוצה יונקי כיס
- סדרה קנגוראים
- קנגורו אדום הוא הגדול והכבד שבקבוצה, ומשקלו 85 ק"ג ואחריו המינים קנגורו אפור מזרחי וקנגורו אפור מערבי ששוקלים 60 ק"ג. הקנגורו הנכחד פרוקופטודון הגיע למשקל של 230 ק"ג ואריה הכיס הטורף הגיע למשקל 160 ק"ג. הגדול מכל חיות הכיס היה הדיפרוטודון שמשקלו הגיע עד לכ-3 טון.
- סדרה קנגוראים
- קבוצה אפרותריה
- סדרה שנבובאים
- המין היחיד בסדרה - השנבוב יכול לשקול עד 80 ק"ג.
- סדרה בעלי חדק
- שלושת מיני הפילים הם חיות היבשה הגדולות ביותר ביבשה כיום ובראשם המין פיל סוואנה אפריקני ששוקל עד 6–10 טונות, אולם קרוביו - הממותה והמסטודון - הגיעו למשקל רב יותר. הגדולה מכולם הייתה ממותת הערבות ששקלה 14 טונות.
- סדרה התחשאים
- הגדול בתחשאים כיום הוא תחש הנהרות הקריבי שמשקלו מגיע עד לכ-1,500 ק"ג. אולם פרת הים של שטלר הייתה ככל הנראה גדולה פי כמה, עד כ-8 טונות, עד שהוכחדה בידי אדם זמן קצר לאחר גילוייה.
- סדרה שנבובאים
- על-סדרה דלשינאים
- סדרה הארמדילאים
- הגדול שבארמדילאים החיים הוא ארמדיל ענק ששוקל עד 52 ק"ג. בעבר היו מיני הגליפטודוניים, ארמידלאי ענק שהזכירו את מיני האנקילוזאורים, וחיו בדרום אמריקה וגם לצפון אמריקה במהלך אירוע ההחלפה האמריקנית הגדולה. הגדול שבהם היה הדואדיקורוס שמשקלו הגיע ל-2,300 ק"ג.
- סדרה פילוסאים
- הגדול בפילוסאים הוא דוב נמלים גדול ששוקל מעל 40 ק"ג. העצלנים המודרניים קטנים בהרבה מקרוביהם הנכחדים - עצלני קרקע שממדיהם הגיעו עד לדומה לפילים, כמו למשל המגתריום שגובהו הגיע ל-6 מטרים ומשקלו ל-4 טונות והארמותריום ששקל 3 טונות.
- סדרה הארמדילאים
- על-סדרה אאוארכונטוגליריים
- סדרה פרימטים
- כיום הפרימט הגדול ביותר הוא גורילה מזרחית וגורילה מערבית, שמשקלם 150–250 ק"ג. אולם בעבר מינים גדולים אף יותר התקיימו, כמו הלמור הענק ששקל עד 240 ק"ג והגיגנטופיתקוס שיש המעריכים שגובהו הגיע עד ל-3 מטרים ושקל עד 600 ק"ג. גם בקרב הסוג אדם נמצאו מינים גדולים יותר מהאדם המודרני. כך למשל גובהו הממוצע המוערך של המין הומו היידלברגנסיס הוא כ-2.1 מטרים.[3]
- סדרה מכרסמים
- הגדולה במכרסמים היא קפיבארה מצויה ששוקלת 65 ק"ג ואחריה בונה קנדי ששוקל מעל 40 ק"ג. בעבר התקיימו מכרסמים גדולים בהרבה, כמו בונה ענק שנכחד בעת העתיקה ושקל עד 200 ק"ג. בתקופות קדומות יותר התקיימו מינים גדולים אף יותר, כמו הג'וספורטיגסי שמשקלו הגיע ככל הנראה אף ל-1,000 ק"ג.
- סדרה פרימטים
- על-סדרה לאורסיאתריה
- סדרה טורפים
- הגדול במיני הטורפים המודרניים הוא פיל ים דרומי ששוקל עד 4 טונות ואורכו 7–8 מטרים ואחריו המין פיל ים צפוני 3.5 טונות ואחריו הניבתן ששוקל מעל 1,800 ק"ג.
- הגדול בטורפי היבשה הוא דוב לבן שמגיע למשקל מקסימלי של 900 ק"ג ודומה לו מאוד דוב חום קודיאק ששוקל עד 800 ק"ג. בעבר היו דובים גדולים יותר כמו הארכתותריום ששקל מעל 2 טונות ודוב קצר-פנים ששקל 1 טון.
- הגדול בבני קבוצת דמויי חתול הוא הטיגריס ששוקל עד 350 ק"ג בתת-המין הסיבירי ואחריו האריה ששוקל עד 250 ק"ג. בעבר היו חתולים גדולים יותר כמו אריה אמריקני ששקל 360 ק"ג. הגדול בכולם היה טיגריס שנחרבי ששקל עד 400 ק"ג אצל המין Smilodon populator.
- סדרה מפריטי פרסה
- כל בני קבוצה זו שייכים למגה-פאונה. הגדול שבהם הוא קרנף רחב-שפה ששוקל עד 3,600 ק"ג ואחריו קרנף הודי ששוקל עד 3 טונות. בעבר היו מינים גדולים בהרבה והגדול שבכולם היה הפרצרתריום שמשקלו הגיע ל-20 טונות והיה היונק היבשתי הגדול ביותר אי-פעם.
- סדרה מכפילי פרסה
- סדרה לווייתניים
- בני הסדרה הם הגדולים שבחיות שחיו אי-פעם וכולם שייכים למגה-פאונה. הגדול ביותר הוא לווייתן כחול ששוקל מעל 170 טונות ואורכו מעל 30 מטרים ואחריו לווייתן מצוי ששוקל עד 120 טונות ואורכו 27 מטרים. הגדול בלווייתני השיניים הוא ראשתן גדול-ראש שאורכו עד 18 מטרים ויכול לשקול מעל 150 טון, אך בדרך כלל קטן מהלווייתן המצוי. בעבר היה לווייתן גדול נוסף - לווייתן מלווילי שדמה בגודלו לראשתן והגיע לאורך של 17.5 מטר.
- סדרה טורפים
- קבוצה יונקי כיס
- קבוצה פליקוזאוריה
- הגדול בבני הקבוצה היה הקוטילורוניצוס שהגיע לאורך 6 מטרים ושקל עד 2 טון.
- קבוצה תראפסידה
- גדול הטורפים בקבוצה היה האנטאוזאורוס שהגיע למשקל 600 ק"ג ולאורך 5-6 מטרים והאינוסטרנסביה שהגיע לאורך 3 מטרים ולמשקל 600 ק"ג. הגדול שבבני הקבוצה היה הליזוביצ'יה שהגיע למשקל 9 טונות.
- מחלקה יונקים
- קבוצה זוחלים
- קבוצה דינוזאורים
- סדרה בעלי אגן דמוי עוף
- הגדול בסדרה זו היה ההדרוזאור שאנטונגוזאורוס ששקל 16 טון ואורכו היה 16.5 מטרים. הגדולים שבצרטופסים היו האאוטריצרטופס והטריצרטופס שהגיעו לאורך 9 מטרים ושקלו 6–12 טונות. הגדולים בקבוצה תיראופורה היו הסטגוזאורוס ששקל 5 טונות ואורכו הגיע ל-9 מטרים והאנקילוזאורוס ששקל עד 6 טונות ואורכו הגיע ל-9 מטרים.
- סדרה בעלי אגן דמוי לטאה
- הגדולים שבסדרה זו היו בני קבוצת הזאורופודה הענקיים שהיו הגדולים בחיות שהלכו על היבשה. הגדול שבהם היה הארגנטינוזאורוס שאורכו המוערך בין 30 ל-40 מטרים ומשקלו 70–100 טונות. זאורופודים עצומים נוספים היו הפוארטזאורוס ששקל 80–100 טונות והפטגוטיטאן ששקל מעל 70 טונות ואורכו היה 37 מטרים. הגדול שבתרופודים הוא הספינוזאורוס שהגיע למשקל 9–20 טון ולאורך של עד 18 מטרים. אחריו היה הגיגאנוטוזאורוס ששקל 13 טון, הקרכרודונטוזאורוס ששקל 15 טון והטירנוזאורוס ששקל עד 9 טון.
- סדרה בעלי אגן דמוי עוף
- מחלקה עופות
- תת-מחלקה עופות קדומים חסרי שיניים
- הגדול שבעופות המודרניים הוא המין יען מצוי שיכול להגיע למשקל 155 ק"ג ויען סומלי ששוקל עד 130 ק"ג ואחריהם קזואר מצוי שמשקלו עד 85 ק"ג. כמה מהעופות שנכחדו היו גדולים עוד יותר כמו הדינורמיס, מעופות המואה. הגדול מבני הקבוצה היה הוורומבי ממשפחת האפיאורניים ששקל עד 782 ק"ג.
- קבוצה דמויי תרנגול
- הגדול במיני הקבוצה הוא תרנגול הודו מצוי שבתת-המין המבוית מגיע למשקל של 40 ק"ג. מינים נכחדים היו גדולים יותר כמו הגסטורניס שגובהו היה 2 מטרים ושקל 100 ק"ג. הגדול ביותר היה הדרומורניס שהגיע לגובה 3 מטרים ושקל עד 650 ק"ג והיה הכבד שבעופות.
- סדרה קריאמאים
- בעבר היו בסדרה זו מיני עופות האימה שחיו באמריקה הדרומית, והיו גבוהים מיענים. הגדול שבהם היה הברונטורניס ששקל עד 400 ק"ג והקלנקן שהגיע לגובה 3 מטרים.
- סדרה פינגווינאים
- הגדול במיני הפינגווינים הוא פינגווין קיסרי שמגיע לגובה של 122 ס"מ ולמשקל 45 ק"ג. בעבר היו פינגווינים גדולים יותר כמו האיקדיפטיס שגובהו היה 1.5 מטרים והאנטרופורניס שגובהו הגיע ל-1.8 מטרים ושקל 90 ק"ג. הכבד שבכולם היה הפכידיפטיס ששקל עד 100 ק"ג וגבהו היה 160 ס"מ.
- הגדול שבעופות המעופפים היה הארגנטוויס, קרוב רחוק של עופות הקונדור שמוטת כנפיו הגיע ל-7 מטרים ומשקלו ל-70 ק"ג. גם הפלאגורניס היה גדול מאוד עם מוטת כנפיים של 6.5 מטרים ומשקל של 40 ק"ג. להשוואה מוטת כנפיו של הגדול בעופות המעופפים הקיימים, אלבטרוס נודד הוא רק 3.5 מטרים.
- תת-מחלקה עופות קדומים חסרי שיניים
- קבוצה דמויי תנינאים
- הגדולים במיני התנינים הם תנין הים ששוקל 1–2 טונות וארכו מגיע ל-5.5 עד 7 מטרים ותנין היאור ששוקל 450–1090 ק"ג ומגיע לאורך של 4.5–6.5 מטרים. בעבר היו תנינים גדולים יותר ביניהם הפורוסזאורוס, הסרקוסוכוס, הגריפוסוכוס והמורסוכוס והדיינוסוכוס שאורכם הגיע ל-10–12 מטרים ומשקלם ל-5–8.5 טונות.
- סדרה פטרוזאוריה
- הפטרוזאורים היו המעופפים הגדולים ביותר מעולם. הגדולים שבהם היו הקוואצלקואטלוס, הארמבורג'יאניה וההטצגופטריקס שמוטת כנפיהם הייתה 10–13 מטרים ומשקלם עד 250 ק"ג.
- סדרה קשקשאים
- הגדולה שבקשקשאים המודרניים היא אנקונדה כהה ששוקלת עד 200 ק"ג ואורכה עד 6 מטרים ופיתון מרושת שאורכו עד 8 מטרים ומשקלו 120 ק"ג. בעבר היה מין גדול יותר - הטיטאנובואה שאורכו היה 15 מטרים ומשקלו מעל טון ופיתון מים דובודינגאלה שאורכו היה 10 מטרים. הגדולה בלטאות היא לטאת כוח ענק מהאי קומודו ששוקלת 160 ק"ג ואורכה 3 מטרים. בעבר היו מינים גדולים כמו המגלניה מאוסטרליה ששקלה 400 ק"ג ומיני המוסזאוריים הימיים שהגדול שבהם, המוסזאורוס שאורכו הגיע ל-18 מטרים ומשקלו ל-20 טון.
- סדרה פלזיוזאוריה
- הגדול שבפלזיוזאורים הנכחדים היה הפליוזאורוס שאורכו הגיע ל-15 מטרים ומשקלו ל-45 טונות. מינים גדולים נוספים היו הקרונוזאורוס שהגיע לאורך 12 מטרים ושקל 11 טונות והאלאסמוזאור שאורכו הגיע ל-13 מטרים.
- סדרה איכתיוזאוריה
- הגדול שבאיכתיוזאורים הנכחדים היה השסטזאורוס שהגיע לאורך 21 מטרים ודומה לו היה השוניזאורוס. שניהם שקלו 20 טונות והיו מהגדולים שבזוחלים הימיים.
- סדרה צבים
- הגדול שבצבים החיים הוא צב ים גילדי ששוקל עד 900 ק"ג ואחריו המינים צב גלאפגוס ששוקל מעל 450 ק"ג וצב יבשה ענק ששוקל עד 400 ק"ג. הצב הגדול ביותר שחי אי-פעם היה הארכלון ששקל עד 2,200 ק"ג ואחריו הסטופנדמיס שאורכו הגיע ל-3.3 מטר והפרוטוסטגה ששקל 450 ק"ג. צב היבשה הגדול ביותר היה צב האטלס ששקל 2 טון והמיאולניה ששקל 1 טון. הגדול שבצבי המים המתוקים הוא צב אליגטור מצוי ששוקל עד 110 ק"ג.
- קבוצה דינוזאורים
- מחלקה דו-חיים
- הגדולה שבדו-חיים החיים היא סלמנדרת ענק סינית שאורכה מגיע ל-150 ס"מ ומשקלה עד 50 ק"ג. בעבר התקיימו דו-חיים גדולים בהרבה כשהגדול ביותר היה הפריונוסוכוס שהגיע לאורך 9 מטרים. גם הקולסוכוס הגיע לאורך מרשים של 5 מטרים ושקל חצי טונה.
- מחלקה בעלי סנפירים בשרניים
- הגדול שבבני הקבוצה המודרניים הוא המין לטימריה אפריקנית, דג בעל סנפירים בשרניים וגדולים ששוקל עד 80 ק"ג ואורכו עד 2 מטרים. בעבר היו בקבוצה זו מינים גדולים בהרבה שהגדול שבהם היה הריזודוס שהגיע לאורך 7 מטרים.
- מחלקה מקריני סנפיר
- סדרה חדקנאים
- קבוצה תמים גרמיים
- הכבד שבבני הסדרה הוא דג האליגטור ששוקל עד ל-148 ק"ג ואורכו עד 3 מטרים. בעבר היו מינים גדולים בהרבה והגדול שבהם היה הגדול שבדגי הגרם מעולם - הליידסיסתיס שהגיע לאורך 22 מטרים ושקל 25–30 טונות והיה הגדול שבדגי הגרם מעולם.
- סדרה טרפוניים
- הגדול שבטרפוניים הוא גדול-עין אטלנטי ששוקל עד 161 ק"ג.
- סדרה צלופחאים
- הכבד שבצלופחים הוא קונגר אירופי ששוקל מעל 100 ק"ג ואורכו 3 מטרים.
- קבוצה אוסטאוגלוסומורפיים
- הגדול בבני הסדרה החיים הוא הפיררוקו שאורכו 2–3 מטרים ומשקלו 250–300 ק"ג. בעבר היו בקבוצה מינים גדולים יותר והגדול שבהם היה הקסיפקטינוס מתקופת הקרטיקון שאורכו הגיע ל-6 מטרים.
- סדרה קרפיונאים
- הגדול בבני הסדרה הוא קרפיון סיאמי ענק ששוקל עד 300 ק"ג ואורכו מעל 3 מטרים.
- סדרה חריתאים
- הגדול שבחריתאים הוא דג טיגריס גולייתי שאורכו 1.5 מטרים ושוקל עד 50 ק"ג. הגדול שבפיראניים הוא הטמבקוי ששוקל עד 40 ק"ג.
- סדרה שפמנונאים
- הגדול שבבני סדרה זו הוא שפמנון המקונג שהוא דג המים המתוקים הגדול ביותר. אורכו מגיע לשלושה מטרים ומשקלו ל-293 ק"ג.
- סדרה זאבי נהר
- הגדול בסדרה זו הוא המין זאב נהרות מוסקי ששוקל עד 45.5 ק"ג ואורכו עד 1.8 מטרים.
- סדרה סלמונאים
- הגדול בבני הסדרה הוא סלמון סיבירי ששוקל מעל 100 ק"ג ואורכה מעל 2 מטרים. הגדולה בסלמונים הנאכלים היא אלתית גמלונית ששוקלת מעל 60 ק"ג. המין הנכחד אלתית רסטרוסוס הגיע לאורך 2.6 מטר ולמשקל של קרוב ל-200 ק"ג.
- סדרה למפיריים
- הארוך שבבני סדרה זו הוא דג משוט ענק שיכול להגיע לאורך של 11 ואף 17 מטרים ושוקל עד 270 ק"ג והוא הארוך שבדגי הגרם. דומה לו במשקלו המין ירחוני מלכותי ששוקל עד 270 ק"ג.
- סדרה חכאים
- הגדול בבני הסדרה הוא חכאי גמלוני ששוקל עד 58 ק"ג ואורכו עד 2 מטרים.
- סדרה בקלאים
- הגדולה בבני הסדרה הוא בקלה אטלנטית ששוקלת עד 96 ק"ג.
- סדרה נפוחיתאים
- הגדול בבני הסדרה הוא דג הגרם הגדול בעולם - דג שמש מגובשש ששוקל מעל 2 טונות ואורכו עד 4.6 מטרים.
- סדרה סוליתאים
- הכבד שבסוליתאים הוא המין לשונון פסיפי ששוקל בכמה פרטים מעל ל-363 ק"ג ואורכו 3 מטרים. דומה לו מאוד הלשונון האטלנטי ששוקל עד 320 ק"ג.
- סדרה עקרבנונאים
- הגדול בסדרה זו הוא ארילפיס זוניפר ששוקל מעל 90 ק"ג ואורכו 1.8 מטרים.
- סדרה דקראים
- הגדולים בבני סדרת הדקראים הגדולה היא מקאירה כחולה שאורכה 5 מטרים ומשקלה מעל 800 ק"ג ומפרשן שחור שאורכו 4.5 מטרים ומשקלו עד 750 ק"ג ואחריהם טונה כחולת-סנפיר אטלנטית ששוקלת עד 670 ק"ג, דג-החרב שמשקלו עד 650 ק"ג ודקר ענקי ששוקל מעל 600 ק"ג.
- מחלקה דגי סחוס
- סדרה זנבתנאים
- הגדול בבני סדרת הזנבתנאים הוא למעשה הדג הגדול בעולם - הכריש אוכל הפלנקטון כריש לווייתני ששוקל מעל 21 טונות ואורכו 12.65 מטרים.
- סדרה דמויי עמלץ
- סדרה כרישאים
- הגדול בכרישאים הוא כריש טיגרי ששוקל עד 900 ק"ג ואחריו פטישן פגום-חרטום ששוקל עד 600 ק"ג.
- קבוצה בעלי קוץ
- הגדול בבני הקבוצה הוא ישנונן גרינלנדי שאורכו מעל 6 מטרים ושוקל 1,400 ק"ג. ארוך ממנו המין שש-זים אפור שיכול להגיע לאורך 8 מטרים ולשקול 800 ק"ג.
- קבוצה בטאים
- הגדולה שבבטאים היא מנטה ענק שיכולה להגיע למוטת סנפירים של 7 מטרים ולמשקל של 2,300 ק"ג ואחריה מנטת השונית שאורכה מעל 5 מטרים ושוקלת עד 1,500 ק"ג.
- סדרה זנבתנאים
- מחלקה בעלי שריון
- הגדול במחלקה נכחדת זו היה הטיטאניקטיס שהיגע לאורך של 8 מטרים גם הדנקליאוסטיוס היה גדול מאוד והגיע לאורך 6 מטרים ולמשקל 1 טון.
- מחלקה סילוניות
- הגדול בבני הקבוצה שהוא חסר החוליות הגדול בעולם הוא דיונון עצום שאורכו יכול לעלות מעל 14 מטרים והוא שוקל 800 ק"ג. הדינון הענק מגיע לאורך דומה ושוקל 100 ק"ג. הסילונאי הגדול ביותר שהיה מעולם הוא האמוניט Parapuzosia seppenradensis שחי בקרטיקון שמשקלו הגיע ל-1,455 ק"ג וקוטרו הגיע ל-2.5 מטר.
- מחלקה צדפות
- הגדולה שבצדפות היא צדפת ענק שאורכה מגיע עד 120 ס"מ ומשקלה עד 200 ק"ג. בעבר היו מינים מהסוגים Inoceramus וPlatyceramus שהגיעו לרוחב של 3 מטר.
- מערכה פרוקי-רגליים
- הגדול שבפרוקי הרגליים אי-פעם היה עקרב הים מתקופת הדבון, היקלופטרוס שהגיע לאורך 2.5 מטרים והיה יצור ימי טורף ואחריו הפטריגוטוס שהגיע עד אורך 1.7 מ'. בתקופה קודמת, הקמבריון, היה האגירוקאסיס, מראשוני פרוקי הרגליים שהגיע לאורך 2 מטרים. הגדול בפרוקי הרגליים היבשתיים היה הארתרופלאורה שהגיע עד לאורך 2.3 מטר.
- קבוצה צורבים
- הגדולה שבצורבים היא מדוזת רעמת האריה ששוקלת 150 ק"ג ואורך זרועותיה מגיע ל-40 מטרים. המדוזת-ענק יפנית היא הכבדה ביותר ומגיעה למשקל 220 ק"ג. הארוכה שבצורבים היא סיפונופורה ענקית שיכולה להגיע לאורך מרשים של 50 מטרים.
- מחלקה Anopla
- התולעת הארוכה ביותר היא תולעת שרוך הנעל שהיא היצור הימי הארוך בעולם ומגיעה לאורך של 55 מטרים.
גלריה
מינים נכחדים
מינים קיימים
-
היפופוטם ליד תנין היאור
הערות שוליים
- ^ Johnson, C. N. Determinants of Loss of Mammal Species during the Late Quaternary 'Megafauna' Extinctions: Life History and Ecology, but Not Body Size, Proceedings of the Royal Society, יוצא לאור על ידי החברה המלכותית.
- ^ Pleistocene Animals of the Midwestern U.S
- ^ Professor Lee Burger, University of Witwatersrand, Our Story: Human Ancestor Fossils, 25.10.2007
מגה-פאונה34119555Q730371