פרימטים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המונח "פרימאט" מפנה לכאן. לערך העוסק בתואר כבוד של בעל תפקיד קהילתי בכיר, ראו פרימוס (תואר).
קריאת טבלת מיוןפרימטים
מקבץ של תמונות פרימטים
מספר משפחות של פרימטים, משמאל למעלה עם כיוון השעון: דאובנטוניים, קופיפים, לוריסיים, מרמוסטיים, קופים בעלי זנב, הומינידיים, גיבונים, קופי עכביש, צבוסיים, למוריים.
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: יונקים
אינפרא־מחלקה: שיליניים
על־סדרה: אאורצונטיים
סדרה: פרימטים
שם מדעי
Primates
תחום תפוצה
תפוצת הפרימטים למעט האדם

תפוצת הפרימטים למעט האדם

פרימטים (שם מדעי: Primates, קופאים) הם סדרה במחלקת היונקים הכוללת למעלה מ-200 מיני קופים, קופיפים וקופי אדם. הסדרה מחולקת לארבע תת-סדרות:

קופים צרי-אף וקופים רחבי-אף שייכים לאותה אינפרא-סדרה: אנתרופואידים. שאר הפרימטים לעומתם מכונים קיפופים.

פירושה בעברית של המילה הלטינית "פרימט" הוא "ראשון במעלה". את המונח טבע קרלוס ליניאוס משום שעל פי שיטתו המוטעית כלול בסדרה זו גם האדם, "נזר הבריאה", כדברי ליניאוס, אשר אינו יותר מאשר "קוף מפותח".

כך קרא ליתר היונקים "השניים במעלה" ולשאר בעלי החיים "השלישיים במעלתם". בדמיון האנטומי הרב שבין האדם לקופים הבחינו כבר הקדמונים, כמו אריסטו וגלנוס.

מובן כי למרות שיטתם של לינאוס וחבריו אין כל השוואה בין האדם בעל הבחירה הנברא בצלם אלוקים, ובין בעל חיים מפותח ככל שיהיה.

אנטומיה

אצל הפרימטים הראייה היא החוש המפותח ביותר. יש להם ציפורניים, שתי בלוטות חלב בלבד ולרוב נולד צאצא אחד בכל המלטה. בנוסף, מלבד הקואלות, הם בעלי החיים היחידים בטבע בעלי טביעות אצבע.

המין הגדול ביותר בסדרה הוא גורילה מזרחית (Gorilla beringei) ששוקלת עד 205 ק"ג. הקטן ביותר הוא למור עכברי של מאדאם ברטה (Microcebus berthae) ששוקל עד 30 גרם.

טקסונומיה

גלריה

ראו גם

קישורים חיצוניים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

24787036פרימטים