יער להב
יער לַהַב הוא יער נטוע בדרום ישראל הממוקם בין הנגב הצפוני לדרום שפלת יהודה ודרום הרי חברון.
היער ניטע בשנת 1952 על ידי הקרן הקיימת לישראל ושטחו כיום הוא 30,000 דונם. היישובים הסמוכים אליו הם דביר, להב, להבים ואשכולות.
היער ממוקם בגובה 400-550 מטר מעל פני הים ושורר בו אקלים ערבתי, כמות המשקעים השנתית הממוצעת בו היא כ-250 מ"מ.
רוב העצים בו הם עצי מחט (אורן ירושלים, אורן הצנובר, ברושים), אקליפטוסים, שיטים ואשלים. בנוסף מצויים ביער עצים רחבי עלים (אלה אטלנטית, שיזף מצוי, חרוב מצוי, אלת הבוטנה – פיסטוק) ועצי בוסתן (זית ותאנה), המתאימים לאקלים המדברי.
בתחילת הסתיו פורחת ביער החלמונית, ובעונת האביב פורחים בו כלניות, נרקיסים וצבעונים.
ביער שוכן מגוון רחב של בעלי חיים, בין היונקים ניתן למצוא בו תן זהוב, שועל מצוי, דרבן מצוי, צבי ארצישראלי וצבוע מפוספס.
"יער דבירה" הוא החלק הצפוני בגוש יערות להב. הוא משתרע על פני 17 דונם וניטע ברובו בראשית העשור האחרון של המאה ה-20. השיטה בה ניטע היער מכונה "סוואניזציה". בשיטה זו יוצרים מדרגות, תלמים ותלוליות באדמה. מבנים אלו מאטים את הזרימה של מי הגשמים על גבי הקרקע ומאפשרים להם לחלחל ולהיאגר בעומק הקרקע. גוש יערות להב מקשר בין הרי יהודה והנגב לבין אזור השפלה והאזור הים תיכוני. על כן, הוא משמש בית גידול לבעלי חיים רבים כגון: מכרסמים, שועלים, תנים,צבאים, דרבנים, חרדונים וזאבים. בנוסף, היער ממוקם על אחד מצירי נדידת הציפורים החולפות בישראל. עצי היער מספקים לציפורים מזון ומחסה.
בשטח היער שוכן מרכז ג'ו אלון, העוסק בתרבות הבדואים בישראל. במרכז היער ישנו חניון לשימוש המטיילים והנופשים במקום. החניון קרוי על שם חברת התרופות טבע, שתרמה את הכספים להקמתו.
אתרים ביער ובסביבתו
- חורבות מגדלית: אתר ארכאולוגי מהתקופה הביזנטית. באתר נמצאו מערה ששימשה למגורים, יסודות מבנים, חצר סגורה מוקפת גדר אבנים לכינוס הצאן ובורות מים.
- חורבת זעק: אתר ארכאולוגי רב תקופתי, בו נתגלו שרידים המתוארכים החל מתקופת הברונזה (לפני כ-4,000 שנים) ועד לתקופה הערבית המאוחרת. באתר מערכת מערות מסתור מימי מרד בר כוכבא.
- דרך נוף נחל שקמה: דרך רכב העוברת לאורכו של נחל שקמה, מהגדולים שבנחלי מישור החוף. לאורך גדות הנחל ניטעו עם השנים עצים רבים על ידי קק"ל .
קישורים חיצוניים
- אילן גטניו, נווה מדבר, באתר ישראל היום, 27 באפריל 2012
- אודי נתן, יערות להב: ברוכים הבאים לשער הכניסה לנגב, באתר ynet, 4 במאי 2012
- תיאור סיור מפורט ביער להב
- יער דבירה באתר קק"ל
- יער דבירה ב ynet
- מסלול טיול ביער דבירה
- שיטת הסוואניזציה
יער להב21499013