אמריקה הדרומית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף דרום-אמריקה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ערך מחפש מקורות
רובו של ערך זה אינו כולל מקורות או הערות שוליים, וככל הנראה, הקיימים אינם מספקים.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

ערך מחפש מקורות
רובו של ערך זה אינו כולל מקורות או הערות שוליים, וככל הנראה, הקיימים אינם מספקים.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

אמריקה הדרומית
שטח 17,840,000 קמ"ר
אוכלוסייה 422,500,000
מדינות 12
אזור זמן UTC-2 עד UTC-5
ערים מרכזיות בוגוטה
בואנוס איירס
סאו פאולו
תמונת לווין של אמריקה הדרומית
מפה מדינית של אמריקה הדרומית
בארילוצ'ה שבארגנטינה

אמריקה הדרומית (מכונה לעיתים בטעות דרום אמריקה) היא יבשת הנמצאת מדרום ליבשת אמריקה הצפונית בחצי הכדור המערבי. בצפונה של היבשת עובר קו המשווה, ומשום כך רוב שטחה של יבשת אמריקה הדרומית נמצא במחצית הדרומית של כדור הארץ. אמריקה הדרומית שוכנת בין האוקיינוס השקט לאוקיינוס האטלנטי.

שטחה הוא 17,840,000 קמ"ר והיא היבשת הרביעית בגודלה, אחרי אסיה, אפריקה ואמריקה הצפונית. מבחינת אוכלוסייה היא היבשת החמישית בגודלה, אחרי אסיה, אפריקה, אירופה ואמריקה הצפונית.

היבשת הדרום אמריקנית כוללת גם מספר איים נוספים שרובם שייכים למדינות מהיבשת. הטריטוריות הקאריביות משתייכות גאוגרפית לאמריקה הצפונית (חוץ מטרינידד וטובגו).

המדינות הדרום אמריקאיות שגובלות בים הקריבי – הכוללות את קולומביה, ונצואלה, גיאנה, סורינאם וגיאנה הצרפתית – נקראות גם אמריקה הדרומית הקריבית.

היבשת מחולקת למספר אזורים שכוללים את הגינאות, החרוט הדרומי (צ'ילה, ארגנטינה, אורוגוואי וברזיל) ואת מדינות הרי האנדים, הכוללות את פרו, בוליביה ואקוודור.

ברזיל היא המדינה הגדולה ביותר באמריקה הדרומית, מבחינת שטח ומבחינת גודל האוכלוסייה.

התרבות הלטינו אמריקאית שאובה הן משורשים איבריים, מורשת מהתקופה הקולוניאלית, הן מהתרבות המערבית בכללותה, והן ממסורות אינדיאניות מקומיות. בחלק ממדינות היבשת מורגשות גם מסורות אפריקאיות, מורשת סחר העבדים הטרנס אטלנטי הממושך.

החלק של אמריקה הדרומית הוא גדול ומגוון ביותר, וכולל מינים רבים הייחודיים ליבשת כגון: יגואר, פומה, יגוארונדי, מיני הנמרון, זאב הרעמה, זאב היער, מיני שועל דרום אמריקני, שועל קטן-אוזן, דוב המשקפיים, טפיר הרים, טפיר ברזילאי, טפיר בירדי, איילים שונים כמו אייל הביצות, אייל הפאמפאס, אייל האנדים, מזאמה, פודו, למה, אלפקה, גואנקו, ויקוניה מצויה, סוגי הפקאריים, מכרסמים כמו הקפיבארה, המארה, הצ'ינצ'ילה, קופים רחבי-אף, אולינגיטו, דביבון סרטנים, דביבון לופת, דובי נמלים, עצלנאים, מרבית מיני הארמדיליים, פרפרים, דג הפיראניה, קיימנים, ועופות כמו קוניור גרין צ'יק, קריאמאים, קונדוריים או הראיים.

גאוגרפיה

גזרת החופים והאיים

צורתה של אמריקה הדרומית היא כעין משולש, אשר את בסיסו מהווים חופיה הצפון מזרחיים וקודקודו פונה דרומה לעבר יבשת אנטארקטיקה. בצפון נמצא הים הקריבי, ממזרח מקיף אותה האוקיינוס האטלנטי, ובעוד שהקצה הדרומי מגיע עד לאוקיינוס הקרח הדרומי, את גבולותיה המערביים תוחם האוקיינוס השקט.

אין בחופיה של אמריקה הדרומית הסתעפויות רבות ורק חלקו הדרומי של החוף המערבי מבותר מאוד על ידי מפרצים קטנים ועמוקים, הדומים לפיורדים. בכל זאת מצויים בחופיה מספר מפרצים הנוחים לעגינה שבסמיכות אליהם קמו ערי נמל גדולות וחשובות כמו ריו דה ז'ניירו בחוף המזרחי, ולפראיסו בחוף המערבי וקרטחנה בחוף הצפוני. בואנוס איירס, בירת ארגנטינה ועיר הנמל הראשית שלה, שוכנת על חופו הדרום מערבי של שפך הנהר לה פלאטה שהוא כעין מפרץ גדול, ואילו מונטווידאו, בירתה ועיר הנמל הראשית של אורוגוואי, שוכנת על חופו הצפון מזרחי של שפך הנהר הזה. עם ערי הנמל החשובות האחרות שקמו לחופי מפרצים קטנים, נמנות גם קייאו בפרו, גואיאקיל באקוודור וברנקיה בקולומביה.

כשם שקצה הדרומי של אמריקה הדרומית הוא העשיר ביותר במפרצים קטנים, כך הוא גם העשיר ביותר גם באיים קטנים. כאן גם מקומו של גדול האיים של אמריקה הדרומית, הנקרא בשם ארץ האש ("טיירה דל פואגו"). עם אייה החשובים האחרים של אמריקה הדרומית נמנים איי פוקלנד, שמקומם ממזרח לקצה הדרומי של היבשת, האי טרינידד, השוכן בסמוך לחופה הצפוני וכן איי גלאפגוס, הפזורים באזור קו המשווה ממערב.

דמוגרפיה

האוכלוסייה של אמריקה הדרומית מונה למעלה מ-433 מיליון תושבים. הם מפוזרים בעיקר בשוליים של היבשת כאשר מרכז היבשת כמעט ריק מאנשים. האוכלוסייה מורכבת בעיקר מצאצאים של אירופאים (בעיקר ספרדים, פורטוגזים ואיטלקים), אפריקאים ואינדיאנים. יש אחוז גבוה של מסטיסים שמשתנים מאוד בהרכב לפי מקום. שתי השפות העיקריות הן ספרדית ופורטוגזית, ואחריהן אנגלית, צרפתית והולנדית במספרים קטנים יותר.

דתות

הדת באמריקה הדרומית הוא מרכיב בעל השפעה רבה על כל מרחבי החיים, התרבות, האומנות והחוק. כיום בכל המדינות ביבשת יש הפרדה של הדת מהמדינה מה שמאפשר חופש דת לתושביה. עם זאת, בפרו וברפובליקה הדומיניקנית, הנצרות הקתולית משמשת כדת הרשמית. בשתי המדינות האלה יש חינוך דתי קתולי חובה.

הדת הדומיננטית באמריקה הדרומית היא הנצרות כאשר רוב הנוצרים הם נוצרים קתולים. לפי הערכות כ-83% מהאוכלוסייה הם נוצרים כאשר רובם קתולים עם מיעוט פרוטסטנטי, פנטקוסטלי ואוונגליסטי. השפעת כנסיות המיעוט גוברת ככל שגוברת ההשפעה של ארצות הברית ביבשת.

על אף התנצרותם של רוב האינדיאנים בתקופה הקולוניאלית נותרו עדיין קהילות קטנות של בני הדתות האינדיאניות והמערב-אפריקניות. מצד שני בקרב קהילות האינדיאנים והאפריקנים שהתנצרו נפוצה התופעה של שילוב טקסים ואלמנטים מהדתות המקוריות שלהן בפולחן הנוצרי הקתולי. התופעה הזו המכונה סינקרטיזם נתפסת כשלילית בעיני הממסד הקתולי, אך יכולתו למנוע את התופעה מוגבלת.

חוץ מהנצרות ישנן גם קהילות מוסלמיות, יהודיות, בודהיסטיות, הינדואיסטיות, בהאיות ושינטו.

חלוקה מדינית

מבחינת החלוקה המדינית באמריקה הדרומית יש 13 מדינות עצמאיות ושתי טריטוריות.

מדינות עצמאיות:

טריטוריות:

ראו גם

קישורים חיצוניים


יבשות ואזורים בכדור הארץ

אסיה

אפריקה

אירופה

אמריקה הצפונית

אמריקה הדרומית

אוקיאניה

אנטארקטיקה

אירואפרסיה

אירואסיה

אמריקה

אוסטרליה
יבשות קדומות:
רודיניהפנגיאהלאוראסיהגונדוונהלאורנטיה
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

38589703אמריקה הדרומית