דבלין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף דאבלין)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דבלין
Dublin
דבלין
דבלין
מדינה אירלנדאירלנד אירלנד
פרובינציה לנסטרלנסטר לנסטר
ראש העיר ניאל רינג
שטח 114.99 קמ"ר
אוכלוסייה
 ‑ במטרופולין 1,347,359 (2017)
קואורדינטות 53°20′34″N 6°15′58″W / 53.34278°N 6.26611°W / 53.34278; -6.26611
www.dublincity.ie

דַּבְּלִיןאנגלית: Dublin; באירית: Baile Átha Cliath) היא בירת אירלנד והעיר הגדולה ביותר במדינה. העיר שוכנת במרכז החוף המזרחי של אירלנד, בשפך נהר הליפי, במחוז דבלין. אוכלוסייתה של דבלין מונה כ-527,000 נפש (2011) בגבולותיה הרשמיים של העיר, אך רבים נוספים גרים בערי לוויין ובפרברים שלא נכללו במפקד זה. במחוז דבלין אוכלוסייה של כ-1.33 מיליון נפש.

היסטוריה

ההתייחסות הקדומה ביותר להתיישבות באזור דבלין היא בכתביו של תלמי (בשנת 140 לספירה לערך) אשר התייחס אל העיר כ"אבלנה". מקורותיה של העיר עצמה מגיעים למאה התשיעית, בהיאחזות הויקינגית "אן לין דוב" (הבריכה השחורה בגאלית), וההיאחזות הסמוכה "את' קליאת'" (יובל המשוכות). בשנים 1171-839 דבלין הייתה בירת ממלכת דבלין הוויקינגית, ובהמשך הנורדית-גאלית (אנ'). העיר כיום נושאת את הצורה האנגלית של השם הראשון והצורה האירית של השם השני - "באלי אהה קלי" (Baile Átha Cliath), קרי, "העיר ביובלו של נהר המשוכה", ובקיצור "אהה קלי". לאחר פלישת הנורמנים במאה השתים-עשרה, החליפה דבלין את גבעת טארה הקדושה כבירתה של אירלנד, כאשר מרכז הכוח באי כולו התרכז בטירת דבלין.

במהלך המאה השבע עשרה והמאה השמונה עשרה התפתחה העיר במהירות, והפכה ל"ממלכת דבלין", העיר המרכזית באי ואף אחת הערים הגדולות באימפריה הבריטית באותה תקופה, עם אוכלוסייה של יותר מ-130,000 נפש. מאז תחילת המעורבות האנגלית בענייני אירלנד, שימשה העיר כבירת האי, במצבים גאו-פוליטיים משתנים. משנת 1921 משמשת דבלין כבירת המדינה אירלנד (אייר) ששטחה משתרע על פני 26 מתוך 32 מחוזותיה של אירלנד ההיסטורית. מרידת חג הפסחא בשנת 1916 השאירה את העיר במצב בלתי יציב, ומלחמת העצמאות האירית, ולאחריה מלחמת האזרחים האירית (19191922), החריבו חלקים נרחבים מן העיר, וביניהם בניינים היסטוריים רבים. מדינת אירלנד החופשית שנוצרה במלחמות אלו, ודבלין בירתה, בנתה מחדש את הבניינים שנהרסו, וקבעה את הפרלמנט האירי בבניין לנסטר האוס בדבלין, אך לא פעלה לחידוש פני העיר, למודרניזציה של התשתיות, ולהפיכתה לבירה מודרנית. ההזנחה נמשכה גם לאחר מלחמת העולם השנייה, עד לשנות השישים אשר הביאו את תחילתו של מפנה. במהלך העשור האחרון של המאה ה-20, כחלק מהפריחה של כלכלת אירלנד, חל שיפור ניכר בתשתיות, ומערכת תחבורה חדישה הפכה את העיר לעיר אירופית מודרנית.

תשתית

תחבורה

דבלין היא מרכז מערכת התחבורה באירלנד. נמל דבלין הוא נמל הים החשוב במדינה. נמל התעופה של דבלין הוא נמל התעופה החשוב במדינה. בעיר נמצאות שתי תחנות הרכבת הגדולות תחנת יוסטון ותחנת קונולי, יוסטון מקשרת את העיר עם רוב הערים באירלנד, ודרך קונולי עוברים הקווים למחוז סלייגו ולעיר בלפסט שבצפון אירלנד. דבלין היא מרכז לרשת הכבישים באירלנד, והכביש הרב מסלולי M50 מקיפה סביב.

קו הרכבת הכבדה בדבלין (ה-DART) הוא קו הרכבת המחושמל היחיד במדינה. בנוסף פועלת רכבת קלה (LUAS) אשר החלה את פעולתה ביוני 2004. ל-LUAS שני קווים: הקו הירוק והקו האדום. שני הקווים מופרדים זה מזה, אך החיבור ביניהם נמצא בשלבי ביצוע.

תקשורת

RTÉ היא רשות השידור הממלכתית של אירלנד, ואולפניה מצויים בדבלין. TV3 היא רשת הטלוויזיה הפרטית היחידה באירלנד, ואולפניה אף הם בדבלין. משרדי הדואר המרכזיים, ומשרדי איירקום, חברת התקשורת האירית, וכן חברות הסלולר הראשיות אף הם ממוקמים בבירה, ואף מערכות העיתונים היומיים הגדולים ורשתות הרדיו המובילות.

חינוך

דבלין היא מרכז החינוך באירלנד. בעיר ממוקמות שלוש אוניברסיטאות: האוניברסיטה של דבלין (אשר הוקמה בידי המלכה אליזבת הראשונה, ונקראה שנים רבות "טריניטי קולג'"); האוניברסיטה הלאומית של אירלנד; ואוניברסיטת "דבלין סיטי", שהוקמה לאחרונה ומתמחה בתחומים הקשורים בתעשייה. מכון דבלין לטכנולוגיה הוא מכללה טכנית מודרנית, אך אינו אוניברסיטה. כמו כן קיימות בעיר מכללות רבות נוספות. הספרייה הלאומית של אירלנד, אשר הוקמה ב-1877, גם היא שוכנת בעיר.

ממשל

ממשל עירוני

העיר דבלין מנוהלת על ידי מועצת העיר, בראשותו של ראש העיר, אשר נבחר לתקופה של שנה, ומתגורר ב"מנשן האוס" שהוא מעונו של ראש העיר מאז 1715. מועצת העיר דבלין מתרכזת בשני מבנים עיקריים, האחד הוא בנייני מועצת העיר (לשעבר "הבורסה המלכותית") ומשרדים רבים נוספים מצויים ב"משרדי העירייה" השנויים במחלוקת שנבנו בשנות השבעים המאוחרות על אתר ארכאולוגי מן התקופה הוויקינגית. ההחלטה של החברה הכלכלית לעיר דבלין לבנות את המשרדים באתר זה הייתה אחת השנויות במחלוקת בהיסטוריה של העיר, ויצרה מערבולת פוליטית, אשר בין היתר סייעה לקידום הקריירה של מרי רובינסון, לימים נשיאת הרפובליקה של אירלנד. הבניינים מכונים בידי תושבי אירלנד "הבונקרים" בשל חזותם הקודרת. כיום אין עוררין על כך שהקמת הבניינים הייתה טעות קשה.

מחוז דבלין

שטחו של המחוז הכולל את דבלין הוא 922 קמ"ר, וכולל כ-1.27 מיליון תושבים (2011). בשנת 1994 חולק מחוז דבלין לארבעה מחוזות אדמיניסטרטיביים. העיר דבלין היא אחד מהם, על אף שפורמלית אינה מוגדרת כמחוז.

על אף שאין הסכמה באשר לגבולותיה של "דבלין רבתי" ניתן לומר שהם כוללים את כל העיר, המחוז, וחלקים מהמחוזות הסמוכים ויקלו, קילדייר, ומית'.

ממשל לאומי

הפרלמנט של הרפובליקה של אירלנד מורכב מנשיא אירלנד ומשני בתי פרלמנט: הבית העליון, הוא הסנאט, והבית התחתון הוא הדאיל. כל השלושה יושבים בדבלין. משכן הנשיא בדבלין מכונה Áras an Uachtaráin, בפארק הגדול בעיר, פניקס פארק. מושבם של שני בתי הפרלמנט הוא ב"לנסטר האוס" משכן אצולה לשעבר בצד הדרומי של העיר, המשמש למטרה זו מאז ייסודה של מדינת אירלנד החופשית ב-6 בדצמבר 1922.

בנייני הממשלה האירית שוכנים ב"בנייני הממשלה" בניין גדול אשר תוכנן על ידי האדריכל הידוע אסטון ווב. בנייני הפרלמנט האירי הישן (מהתקופה שלפני 1800) שוכנים בבניין "קולג' גרין".

תרבות

דבלין היא מרכז תרבותי באירלנד. עוד במאה ה-19 התקיימו בעיר שלוש תערוכות בינלאומיות גדולות, בשנים 1853, 1865 ו 1874. כמה מוזיקאים ואומנים ידועי שם יצאו מדבלין, והתפרסמו בעולם כולו. "דבלינאים" היא אנתולוגיה של סיפורים קצרים מאת ג'יימס ג'ויס אשר מיקם אף את ספרו המונומנטלי יוליסס בעיר, ושזר בו פרטים רבים הנוגעים לעיר. ב-1991 נבחרה על ידי האיחוד האירופי להיות בירת התרבות של אירופה לשנה זו.

בעיר ממוקמים גם מוזיאון ההדפסים הלאומי של אירלנד, שלושת בנייני המוזיאון הלאומי של אירלנד ומוזיאון ספריית צ'סטר ביטי.

מרכז המבקרים של "גינס", בו מייצרים את הבירה שהפכה למותג המסמל את אירלנד בעולם כולו, הוא אחד האתרים המתוירים ביותר באירלנד.

אתרים מפורסמים נוספים

ערים תאומות

ארצות הבריתארצות הברית סן חוזה, ארצות הברית (מ־1986)

הממלכה המאוחדתהממלכה המאוחדת ליברפול, הממלכה המאוחדת (מ־1986)

ספרדספרד ברצלונה, ספרד (מ־1998)

הרפובליקה העממית של סיןהרפובליקה העממית של סין בייג'ינג, הרפובליקה העממית של סין (מ־2011)

קישורים חיצוניים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32620534דבלין