רבי יהודה הכהן סקלי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי יהודה הכהן סקלי
לידה ה'תרס"ז
פטירה ח' בכסלו ה'תשל"ד (בגיל 66 בערך)

רבי יהודה הכהן סקלי (ה'תרס"ז - ח' בכסלו ה'תשל"ד) היה רב וספרא דדיינא חרדי מרוקאי. ממקימי עולה של תורה בשכונת עיר גנים. חמיו של אריה דרעי יו"ר תנועת ש"ס.

ביוגרפיה

רבי יהודה הכהן סקלי (סקילי) נולד בדבדו עיר הכהנים במרוקו בשנת ה'תרס"ז. משפחת סקלי מיוחסת עד צדוק הכהן ומקור שמם 'סקלי' הוא מלשון אמתי (אורגינל) דהיינו כהנים אמתיים[1]. דעה אחרת סוברת כי שמו הערבי של האי סיציליה הוא סקילי ובני המשפחה היגרו מהאי לעיר סביליה שבספרד ובשנת (1931) כאשר החלו פרעות ביהודי ספרד המשפחה היגרה למרוקו והתיישבה בדבדו[2].

בילדותו סבלה משפחתו מעוני ואת שכר הלימוד לתלמוד תורה שילם מעבודתו כמלמד ילדים אחרים. כמו כן את מסכת ביצה שלמד מצא בקרעי דפים בגניזה והדביקם יחד. כשבגר עבר מעיר הולדתו לפס, שם למד אצל רבי אהרן. ובהמשך כיהן כספרא דדיינא[3] בבית הדין בקזבלנקה תחת אב בית הדין רבי שלום משאש[4], מתוקף תפקיד זה היה עורך את החופות, ומספרים שהעיד על עצמו פעם אחת שיש לו 17 חופות לערוך בערב אחד. הוא היה מארח בביתו את השד"רים שהיו מגיעים למרוקו והם ידעו שבביתו אפשר לסמוך על הכשרות.

בשנת ה'תש"א נשא לאשה את שמחה בתו של רבי משה הרוש מהעיר ספרו שבמרוקו כשהוא בן 34 והיא בת 16.

בשנת ה'תשכ"ד בגרה בתו הבכורה, ורבי יהודה רצה שתתחנך כראוי ולכן החליט שתלמד בסמינר בצרפת אך כדי להקל עליה את המעבר היגר עם כל משפחתו לצרפת, שם כיהן כרבה של רוני סו בואה. בשנת ה'תשכ"ז נפטרה אשתו הראשונה כשהיתה בת 42 והוא גידל את ילדיו בגפו.

בשנת ? עלה לארץ ישראל והתגורר בשכונת עיר גנים בירושלים שהיתה שכונה חלשה ברמה רוחנית, שם עסק רבות בחיזוק היהדות ובעזרה למוסדות הקיימים. והיה לומד בישיבת פורת יוסף. בארץ נישא רבי יהודה בשנית עם אסתר. הוא החזיק בביתו ספרייה ובה ספרים קדמונים ונדירים. רבי יהודה צדקה, רבי בן ציון אבא שאול ורבי יוסף עדס היו מגיעים לביתו ללמוד עמו ולהשתמש בספריו הרבים.

בשנותיו האחרונות חלה ובח' בכסלו ה'תשל"ד בהיותו כבן 70, נפטר רבי יהודה הכהן סקלי ונטמן בהר המנוחות בירושלים. הוא הותיר אחריו יתומים שלא נישאו ומינה את בנו שלמה לפקח על נישואי הבנות לאנשים כשרים ויראי שמיים. בנותיו גדלו בבית היתומות וינגרטן ובתו יפה נתמכה על ידי בני הזוג איסר ואסתר ורדרבר, ניצולי שואה עריריים מניו יורק.

פעולותיו

רבי יהודה פעל רבות למען חיזוק התורה והטהרה, עוד בהיותו במרוקו ובצרפת ובעיקר בארץ ישראל, בין פעולותיו ניתן למנות:

משפחתו

הנצחתו

לאחר פטירתו הוציא חתנו הרב אליהו אלחרר ספר 'קובץ חידושי תורה יהודה יעלה' לזכרו, בספר נכתבו גם קורות חייו ופועלו, הספר יצא לאור על ידי הוצאת יריד הספרים[5].

הערות שוליים

  1. ^ תור הזהב המוסף התורני של הדרך גליון 65 עמוד י'
  2. ^ מקור השם 'כהן סקילי' באתר בית התפוצות
  3. ^ תפקיד שדרש שליטה בכל חושן משפט ואבן העזר והעיד עליו רבי בן ציון אבא שאול שאפשר לבוחנו במבחן סיכה על כל אבן העזר
  4. ^ שהעיד על עצמו שמעולם לא חזר בו מפסק דין שלו חוץ מפעמיים ופעם אחת היתה בגלל הערתו של רבי יהודה
  5. ^ הרב אליהו אלחרר, יהודה יעלה, באתר היברובוקס