פורטל:מלחמת חרבות ברזל/מאמר נבחר/גלריה
ערך נבחר
לעריכה לחצו על המספר בכותרת ואחר כך "עריכה".
1
הפיצוץ בבית החולים הערבי אל-אהלי (אל-מַעְמַדַ֫אנִי) הוא פיצוץ שהתרחש במגרש חניה הסמוך לבית החולים הערבי אל-אהלי שבשכונת זייתון בעיר עזה ב-17 באוקטובר 2023 בשעה 18:59, במהלך מלחמת חרבות ברזל. הפיצוץ התרחש בחצר בית החולים, בעת שאלפי עקורים פלסטינים מצפון רצועת עזה חיפשו בו מקלט. לטענת החמאס, מספר ההרוגים בפיצוץ נע בין 200 ל-700 בני אדם, אולם ככל הנראה מספר זה נופח. לפי הערכה של קהילת המודיעין האמריקאית, מספר ההרוגים נע בין 100 ל-300, ככל הנראה קרוב יותר ל-100. באיחוד האירופי מעריכים כי מדובר בעשרות הרוגים.
מייד לאחר האירוע טען משרד הבריאות הפלסטיני, כי הפיצוץ נגרם כתוצאה מתקיפה אווירית ישראלית. דובר צה"ל הכחיש את הטענה והציג ראיות לפיהן הפיצוץ נגרם כתוצאה מכשל באחת הרקטות של הג'יהאד האסלאמי הפלסטיני ששוגרו לעבר חיפה. כלי תקשורת רבים שידרו את טענות החמאס כלשונן והאשימו את צה"ל בתקיפה. היו גם ממשלות שגינו את ישראל על התקיפה והתקיימו הפגנות נגד ישראל. מנגד, נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן אמר על סמך מודיעין אמריקאי שישראל לא אשמה בפיצוץ ושהוא נגרם על ידי רקטה פלסטינית. בעקבותיו ובעקבות הראיות שהציגה ישראל חלק מכלי התקשורת חזרו בהם מהאשמת ישראל אך רובם לא התנצלו.
2
החטיפה לרצועת עזה אירעה במסגרת מתקפת הפתע על ישראל שביצע ארגון הטרור חמאס בבוקר חג שמחת תורה ה'תשפ"ד, 7 באוקטובר 2023 ובעקבותיה החלה מלחמת חרבות ברזל. מתקפת הפתע הטרוריסטית כללה פשעי מלחמה רבים, חטיפה ומעשי טבח המונים ביישובים וקיבוצים רבים בעוטף עזה ובמסיבה ליד קיבוץ רעים.
המחבלים חטפו כ־251 אנשים מישראל לתוך רצועת עזה. חלק מהחטופים היו חיילים, אך רובם אזרחים – גברים, נשים, ילדים, זקנים ותינוקות. רוב החטופים אזרחי ישראל אך כ־138 מהם הם בעלי אזרחות זרה ממדינות שונות (חלקם בנוסף לאזרחות ישראלית). על פי ההערכה השבויים מוחזקים בעיקר בדרום רצועת עזה ומעריכים שחלקם נחטפו כשהם אינם בין החיים.
נכון ל-26 בנובמבר 2023 נותרו כ-195 חטופים ברצועת עזה.
3
בזירת יהודה ושומרון התקיימו תקריות אחדות במהלך מלחמת חרבות ברזל, מהן ביוזמת צה"ל או אזרחים ישראלים, ומהן ביוזמת פלסטינים. ארגוני הטרור הפלסטינים ביהודה ושומרון, בעיקר חמאס, הגבירו מאמצים להוציא פיגועים, ולגרום לתסיסה ציבורית על רקע אירועי המלחמה. במקביל לתקיפות חיל האוויר הישראלי ברצועת עזה, פעלו כוחות צה"ל למיגור וסיכול תשתיות הטרור ברחבי יהודה ושומרון.
4
מטרת הארגון של חמאס על פי אמנת חמאס היא הקמת מדינה פלסטינית אסלאמית תאוקרטית בשטחי ארץ ישראל, הכוללים את שטחי מדינת ישראל כולל יהודה, שומרון וחבל עזה, תחת המוטו: "אללה הוא תכליתה, הנביא הוא דמות המופת שלה, הקוראן הוא החוקה שלה, מלחמת הקודש היא דרכה, והמוות למען אללה הוא הנעלה במשאלותיה".
תנועת חמאס הוגדרה כארגון טרור על ידי מדינות רבות ובהן ישראל, ארצות הברית, הממלכה המאוחדת, האיחוד האירופי, קנדה, אוסטרליה, ירדן, יפן, נורווגיה ופרגוואי. מנגד, היא מוגדרת כתנועה פוליטית לגיטימית על ידי איראן, רוסיה, טורקיה, סין ורוב מדינות ערב על פי הצהרות פומביות, תנועת חמאס מחולקת לשלוש זרועות:
- זרוע פוליטית-מדינית;
- זרוע צבאית המכונה "גדודי עז א-דין אל-קסאם" שהיא וה"מוראביטון" נאבקות בישראל באמצעות ביצוע פעולות טרור;
- זרוע אזרחית ("דעוה"), הפועלת לרווחת הציבור הרחב, בהפעלת מרפאות, מתן צדקה, חלוקת מזון, הקמת בתי ספר ובהשפעת פעילות הרווחה מגייסת תומכים רבים לחמאס.
בפועל, כל הזרועות האלה משמשות במישרין או בעקיפין לאותן מטרות, שהוגדרו באמנת חמאס, ובראשן חיסול מדינת ישראל.
5
הרפובליקה האסלאמית של איראן (בפרסית: جمهوری اسلامی ايران, ג'וֹמְהוּרִי-יֶה אֶסְלַאמִי-יֶה אִירַאן; להאזנה (מידע • עזרה)) היא רפובליקה אסלאמית-שיעית בעלת מיעוט סוני הנמצאת במערב אסיה, והיא כיום בעלת משטר תיאוקרטי טוטליטרי. היא גובלת באפגניסטן ובפקיסטן במזרח, בטורקמניסטן בצפון-מזרח, בארמניה ובאזרבייג'ן בצפון-מערב, בעיראק ובטורקיה במערב. למדינה קו חוף עם הים הכספי בצפון, ועם המפרץ הפרסי יחד עם מפרץ עומאן בדרום. לאיראן היסטוריה עתיקת יומין, החל מהאימפריה הפרסית שהוקמה על ידי כורש בשנת 550 לפני הספירה. שפתה הרשמית של איראן היא הפרסית.
6
ההפוגה במלחמת חרבות ברזל הייתה הפוגה בין מדינת ישראל לארגון הטרור חמאס שהחלה ב-24 בנובמבר 2023 בשעה 7:00 בבוקר והסתיימה ב-1 בדצמבר ב-5:42 בהפרת הפסקת האש וחידוש האש לעבר עוטף עזה. שני הצדדים חתמו על הסכם הפוגה של שמונה ימים לשם שחרור מחבלים פלסטינים מבתי הסוהר בישראל ושחרור ילדים ונשים שנחטפו לרצועת עזה במתקפת הפתע על ישראל. במסגרת ההפוגה התחייב ארגון חמאס לשחרר 50 חטופים בפעימות של מינימום 10 חטופים ביום בתמורה ל-150 אסירים פלסטינים המוחזקים בישראל וכניסת סיוע הומניטרי הכולל דלק ומזון לרצועת עזה. הצדדים הסכימו שניתן יהיה להאריך את ההפוגה, בתמורה לשחרור חטופים נוספים, עד עשרה ימים ממועד סיום הפעימה הראשונה, ואם תוצע עסקה נוספת תצטרך הממשלה לדון בה ולאשר אותה מחדש.
לקראת סוף היום הרביעי הודיעה קטר כי הושג הסכם להארכת הפסקת האש ביומיים נוספים, בתמורה לשחרור 20 חטופים ישראלים. במהלך היום החמישי דווח, כי הושגה הסכמה עקרונית להאריך את הפסקת האש ביומיים נוספים, בתמורה לשחרור 20 חטופים ישראלים נוספים.
העסקה החלה להתממש ב-24 בנובמבר, ועד 29 בנובמבר שוחררו במסגרתה 73 ישראלים, 23 תאילנדים ופיליפיני שנחטפו מישראל כנגד שחרור 210 אסירים פלסטינים, שחלקם ריצו מאסרים באשמת פעילות טרור. גם לאחר העסקה, עדיין נותרים נכון ל-1 בדצמבר כ-136 חטופים.
בצה"ל מכונה המבצע לקליטת החטופים בישראל דלתות שמיים, ובמסגרתו הכשיר צה"ל נקודות קליטה ראשוניות, בהן סופקה מעטפת רפואית וליווי. לאחר מכן השבים מן השבי המשיכו לבתי החולים לצורך בדיקה רפואית כללית מחשש לתסמונת חידוש הזנה, ונפגשו שם עם בני משפחותיהם.