פורטל:מדע בישראל/מוזיאונים ומדע/רשימה
רשימה של מוזיאונים ומדע
לעריכת סדרות התמונות לחצו על המספר בכותרת ואחר כך "עריכה".
1

מוזיאון המדע בירושלים שוכן בגבעת רם בירושלים. מוצגות בו תערוכות מתחלפות בנושאי מדע וטכנולוגיה. חלק מהתערוכות אינטראקטיביות, ומזמינות את המבקרים לא רק לצפות במוצגים, אלא גם לגעת בהם ולהפעיל אותם. המוזיאון שואף להציג את המדע כחלק בלתי נפרד מן התרבות המודרנית ומקשר אותו לתופעות מחיי היומיום.
הוגה המוזיאון הוא פרופ' פיטר הילמן, מהמכון למדעי החיים של האוניברסיטה העברית. הילמן תכנן את המוזיאון כהמשך לפעילות "בית למדע פשוט" באוניברסיטה העברית מאז שנת 1980, במטרה לעורר את הסקרנות ולהעמיק את ההבנה בעולם הטבע והטכנולוגיה לקהל רחב, לבני הנוער ואפילו לילדים כדי להציג את המדע בדרך מושכת ופשוטה. המודלים שעמדו לנגד עיניו היו האקספלורטוריום בסן פרנסיסקו, שנפתח בשנת 1969 על ידי פרנק אופנהיימר, ומוזיאון המדע בטורונטו שבקנדה.
מאז פתיחת המוזיאון ביקרו בו כשני מיליון מבקרים, נבנו 17 תערוכות על ידי צוות המוזיאון (בממוצע נפתחת במוזיאון תערוכות קבע חדשה אחת בכל שנה), פותחו 500 מוצגים פעילים, הוצגו 24 תערוכות מתחלפות (חלקן תערוכות מיובאות מחוץ לארץ, וחלקן תוצרת הארץ), התקיימו 50 אירועים מיוחדים לקהל הרחב (כארבעה אירועים בכל שנה), ופותחו למעלה מ־130 תוכניות חינוכיות שונות, שיועדו למבקרים מגיל הגן ועד לגמלאים.
המוזיאון מארגן מדי שנה, ב-14 במרץ, תחרות עבודות מדעיות של בני נוער בשם תחרות מדענים צעירים.
2
מוזיאון ישראל הוא מוזיאון המציג יצירות אמנות, וממצאים מתחומי האתנוגרפיה והארכאולוגיה. המוזיאון נפתח בחודש מאי 1965. הוא המוזיאון הגדול בישראל, והוא אחד מבין עשרת המוזיאונים הגדולים ביותר בעולם.
המוזיאון שוכן בגבעת רם בירושלים בסמוך אל מוזיאון ארצות המקרא ואל הקריה הלאומית לארכאולוגיה של ארץ ישראל.
אגפי המוזיאון כוללים את היכל הספר, דגם ירושלים בסוף ימי בית שני, אמנות יהודית ויודאיקה, אגף האמנויות, אגף הארכאולוגיה, אגף הנוער וגן הפסלים.
3

יד ושם הוא מוסד להנצחת זכר השואה שהוקם בשנת 1953 על ידי מדינת ישראל בעקבות חוק מיוחד של הכנסת. המוזיאון ממוקם מעל הר הזיכרון בירושלים בצמוד אל חלקו המערבי של הר הרצל. בין אגפי המוסד פועלים: בית הספר המרכזי להוראת השואה, הארכיון והספרייה, המכון הבינלאומי לחקר השואה, מוזיאונים לתולדות השואה, מיזם דף עד, ואתרי זיכרון והנצחה כגון: אוהל יזכור, יד לילד, בקעת הקהילות, אנדרטת הקרון. בשנת תשל"ג 1973, זכה המוסד בפרס ישראל על מפעל חיים כאשר החלה ההוצאה לאור של פנקס הקהילות. בשנת תשס"ג 2003, זכה "יד ושם" בפרס ישראל על מפעל חיים – תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה.
4

מוזיאון ארץ ישראל הינו מוזיאון גדול בעיר תל אביב, המציג ממצאים העוסקים בארץ ישראל מתקופות שונות. המוצגים מתארים את רב התרבותיות שלה, בעבר ובהווה. המוזיאון הוקם במטרה לשלב ארכאולוגיה, תרבות ופולקלור מארץ ישראל, כשהמודל לתכנונו היו מוזאוני הארץ באירופה, המציגים היסטוריה בשילוב פולקלור ייחודי של כל מחוז ומדינה.
בשנותיו הראשונות פעל בתחומי המוזיאון גם מוזיאון למדע. במוזיאון ביתנים בתחומים שונים, כגון ארכאולוגיה, יודאיקה, פולקלור, מלאכה ואמנות ישראלית.
5
מוזיאון תל אביב לאמנות הוא אחד ממוזיאוני האמנות הגדולים והחשובים בישראל.
המוזיאון נוסד בשנת 1932, ובמשכנו המקורי, "בית דיזנגוף", נערכה בשנת 1948 הכרזת העצמאות של מדינת ישראל
במוזיאון מחלקות לאמנות ישראלית, לאמנות מודרנית, לאמנות עכשווית, לצילום, לרישום, להדפסים, לעיצוב, לאדריכלות ולאמנות מהמאה ה-16 עד המאה ה-19. נוסף על כל אלה, במוזיאון גן פסלים ואגף נוער.
6
מדעטק - המוזיאון הלאומי למדע, טכנולוגיה וחלל בחיפה, הוא אחד משלושה המוזיאונים למדע הפועלים בישראל (שני האחרים הם מוזיאון המדע בירושלים וגן המדע במכון ויצמן ברחובות). עד שנת 2006 נקרא "הטכנודע". המוזיאון פועל בבניין ההיסטורי של הטכניון, ועל שיחזורו ושימורו של הבניין זכה המוזיאון באות הוקרה מהמועצה לשימור מבנים ואתרי התיישבות.
במוזיאון פועל "מכון מדעטק לחינוך", המהווה מרכז תמיכה ללימודי מדע, טכנולוגיה וחלל לתלמידי בתי הספר והקהל הרחב. המכון מפעיל רשת של מעבדות בנושאים מדעיים וטכנולוגיים שונים, מקיים סדנאות לימודיות וחוגים לבני-נוער ומפעיל ניידות מדעים היוצאות אל יישובי הפריפריה. המרכז מפעיל כ־80 תוכניות לימודיות בתחומים שונים כמו פיזיקה ואסטרופיזיקה, כימיה, איכות הסביבה, מתמטיקה, רובוטיקה, גנטיקה, חשמל, אלקטרוניקה וטכנולוגיות של אבטחת מידע.
7
המוזיאון הימי הלאומי של מדינת ישראל הוא חלק ממוזיאוני חיפה. נושאו העיקרי של המוזיאון הוא תולדות הספנות באגןהים התיכון, בים סוף ועל גדות הנילוס ותצוגתו משקפת חמשת אלפים שנות היסטוריה ימית. אוסף המוזיאון הימי הלאומי הוא אחד מאוספי הארכאולוגיה הגדולים בארץ. האוסף מורכב מתת־אוספים שונים המבטאים את הקשר של האדם לים. כמו כן, קיבל אליו המוזיאון, בשנת 1997, את האוסף "מוזיאון חיפה לאמנות עתיקה" (עד 1995).
ספריית המוזיאון הימי הלאומי היא ספריית עיון מדעית מחקרית הכוללת למעלה מ־5,000 ספרים וכמה מאות כתבי עת בנושאים מגוונים.
לצד הדרכה לקבוצות, מקיים המוזיאון פעילות חינוכית בבתי ספר בחיפה, וקורסים בנושאי ארכאולוגיה ימית, טכניקות של קדרוּת קרמיקה, וסיורים בתל שקמונה.
8

מוזיאון רוקפלר הוא מוזיאון לארכאולוגיה של רשות העתיקות הנמצא בירושלים, מול שער הפרחים. במלחמת ששת הימים נערכו קרבות בתחומו של המוזיאון, אך המוזיאון על תצוגתו, מחסניו וספרייתו ניזוקו באופן מועט ביותר.
במוזיאון ממצאים מארץ ישראל ומאזור המזרח התיכון. בין הממצאים בולטים עצמות האדם הקדמון ממערות האדם הקדמון בכרמל, אוסף תכשיטי הזהב שנתגלו בתל אל-עג'ול ובבית שמש, אוצר שנהבי מגידו, מכתבי לכיש, תבליטי סטוקו מן הארמון האומיי מח'רבת מפג'ר שליד יריחו, ספיני עץ אומיים מהר הבית, ומשקופי אבן מגולפים מכנסיית הקבר שסותתו בממלכת ירושלים.
9

מוזיאון בתי האוסף לתולדות צה"ל עוסק בהיסטוריה הצבאית של מדינת ישראל, וכולל אמצעי לחימה ששימשו את המחתרות בתקופת המנדט ואת צה"ל. המוזיאון מנוהל בידי יחידת המוזיאונים של משרד הביטחון. ב-1959 הורה דוד בן-גוריון להקים מוזיאון לתולדות צה"ל כלי נשק ואמצעי לחימה שונים נאספו ונאגרו. לקראת חגיגות ה-40 למדינת ישראל הוחלט להציג את הפריטים שנאספו לציבור. קהל רב נהר לצפות בתצוגה, ועקב כך הוחלט להפכה לתצוגת קבע, וב-1991 נחנך המוזיאון. בנוסף, כולל המוזיאון פריטים שאינם צבאיים, כמו מתנות שניתנו לשרי ביטחון והרמטכ"לים וכן רכבי השרד של שרי הביטחון.
10
המוזיאון הפתוח תפן נפתח בשנת 1985, והוא כולל גלריה לאמנות המציגה תערוכות מתחלפות, "המוזיאון ליהדות דוברת גרמנית - מרכז מורשת הייקים", אוסף מכוניות קלאסיות, ו-"מוזיאון אומנות התעשייה". לצד המוזיאונים פועלים מפעלים של כ-30 חברות ומפעלים. בנוסף, בשטח המוזיאון נמצא גן פסלים מן הגדולים בישראל. המוזיאון נועד להמחיש את הקרבה שבין קידמה טכנולוגית יצירתית ובין מכלול היצירה התרבותית.
11

בית מינץ - מוזיאון לתולדות גדרה והביל"ויים הוא המוזיאון של גדרה, השוכן במבנה לשימור, הנקרא "בית מינץ", מבנה ששימש בעבר למגורים וכבית עם - בו בוצעו חגיגות המושבה, הוצגו סרטים ונערכו מופעים. ב-1986 שוחזר המבנה והיה למוזיאון המושבה. בכניסה לבית אוסף עתיקות שנמצאו במקום, ביניהם כתובת בעברית ובבית העם הישן מוזאון אתנוגרפי, הכולל כלי עבודה חקלאיים ואוסף של כלי בית לבשול, לאפיה, ללינה ועוד. בקומה השנייה מוצגות תערוכות אמנות מתחלפות.
12
המוזיאון לאמנות האסלאם הוקם בשנת 1974 נושאו העיקרי הוא מחקר אמנות האסלאם, והצגת מוצגים של אמנות האסלאם לציבור הרחב. המוזיאון ממוקם בירושלים, בקרבת תיאטרון ירושלים ומשכן נשיאי ישראל.
המוזיאון מציג כלי חרס, טקסטיל, תכשיטים ומוצגים נוספים של אמנות אסלאמית מכל רחבי ארצות האסלאם - מספרד שבמערב ועד הודו שבמזרח. בין היתר מוצגים במוזיאון משחקים (שחמט, דומינו וקלפי משחק), כלי נשק, כגון חרבות וקסדות, בדים ושטיחים, תכשיטים וחפצי זכוכית.
13
גן המדע על שם קלור הוא מוזיאון מדע בלב מתחם מכון ויצמן למדע ברחובות.
הוקם במטרה לקרב ילדים, בני נוער ומבוגרים למדע, ולהדגים תופעות טבע בדרך חווייתית. בגן מתקנים ומוצגים הממחישים עקרונות מדעיים ותופעות טבע תוך כדי משחק והתנסות, ומתקיימות בו תערוכות מתחלפות בנושאים מדעיים ואמנותיים הנושקים למדע. בגן ובסביבתו נערכות גם רבות מהפעילויות של פסטיבל המדע, חגיגה של מדע, תרבות וטכנולוגיה, ובחגים ובחופשות מתקיימות בו פעילויות מיוחדות למשפחות ולציבור הרחב.
14
מוזיאון ארצות המקרא ירושלים הוא מוזיאון לממצאים ארכאולוגיים המצוי בגבעת רם שבירושלים, בסמוך למוזיאון ישראל ובצמוד אל הקריה הלאומית לארכאולוגיה של ארץ ישראל. במוזיאון ישנם מוצגים ארכאולוגיים החל מהתקופה הפרה היסטורית ועד התקופה הביזנטית. המוצגים מתמקדים בארץ ישראל בתקופת המקרא ובארצות המזרח הקדום (מוצגים מפרס ומבבל וכן מוצגים אכדיים, שומריים, ארמיים ומצריים). במוזיאון מוצג אחד האוספים החשובים בעולם והמקיפים ביותר של חותמות עתיקים.
15

מוזיאון הכט הוא מוזיאון לארכאולוגיה ואמנות באוניברסיטת חיפה. במוזיאון תצוגות קבע העוסקות בארכאולוגיה של ארץ-ישראל, תעשיות ומלאכות, של פניקים בחוף הצפוני של ארץ ישראל בתקופת המקרא; אחד ממוצגיו הוא הספינה העתיקה ממעגן מיכאל. כמו כן, המוזיאון מכיל תצוגות קבע בתחום האומנות: ציור צרפתי, אמנות יהודית מאמצע המאה ה-19 וראשית המאה ה-20 ואוסף אוסקר גז. המוזיאון מפרסם כתב עת בשם "מכמנים" כבמה לפרסום חפצים נבחרים מאוסף המוזיאון, ולדיון בסוגיות שונות במחקר הארכאולוגיה של ארץ ישראל.