ניגון הופ קוזק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הוֹפּ קוֹזַק (נכתב ביידיש האפ קאזאק) הינו ניגון המיוחס לסבא משפולי, כאשר בשיא ההתרגשות היה קורא "הופ קוזק" - על-דרך הקוזקים שהיו מפורסמים בגבורתם ואומץ ליבם ועמדו תמיד בשורה הראשונה במערכת המלחמה.

הניגון מורכב משני חלקים. תחילה הוא איטי, ואז הופך למהיר יותר ויותר, עד שבשיא המהירות שרים "הופ קאזאק". ישנם כאלו שהלבישו לניגון את המילים של ברכה אחריתא ”גִּילָה רִנָּה דִּיצָה וְחֶדְוָה, אַהֲבָה וְאַחְוָה וְשָׁלוֹם וְרֵעוּת. מְהֵרָה ה' אֱלֹקֵינוּ יִשָּׁמַע בְּעָרֵי יְהוּדָה וּבְחוּצוֹת יְרוּשָׁלָיִם, קוֹל שָׂשׂוֹן וְקוֹל שִׂמְחָה, קוֹל חָתָן וְקוֹל כַּלָּה,”.

היסטוריה

הניגון הגיע על ידי הסבא משפולי[1] שהיה נוסע ממקום למקום באוקראינה ורוסיה הלבנה בכדי לאסוף כספים עבור פדיון שבויים וקירוב רחוקים. בשעת מסעותיו היה שומע ניגונים של איכרי השדה (חקלאות) וכשהיה מזהה ניגון מיוחד, היה מעבדו לניגון חסידי.

בחסידות חב"ד נהוג לשיר ניגון זה בסעודת שמחת תורה ובסעודת אחרון של פסח[2] וכן רבי מנחם מנדל שניאורסון ביקש מספר פעמים שינגנו את הניגון בהתוועדויות של פורים[3].

השיר מושר גם בחסידויות טשרנוביל, באירועים ושמחות של החסידות.

ניגון זה הוא ניגון כ"ד בספר הניגונים.

את השיר ביצע אברהם פריד באלבום מספר 13 שלו, והאלבום נקרא על שם השיר האפ קאזאק.

הדב המרקד

לפי המסורת בעזרת הריקוד הופ קוזק הציל הסבא משפולי יהודי ממוות[4].

במאה ה-18 באחד מנדודיו של הסבא משפולי הגיע לכפר, שבו משל פריץ, ובאחוזת הפריץ התגורר חוכר יהודי עני, שבאותה שנה לא היה לו כסף לשלם תמורת מגוריו. וכעונש על האיחור בתשלום השליך אותו הפריץ לבור הכלא. עד שיפרע חובו, ליהודים באותו כפר לא היה את הכסף הנדרש לפרוע את חובותיו.

אותו פריץ היה נוהג לערוך ביום הולדתו נשף, ובעיצומה של הארוע היה נוהג לערוך התחרות בריקוד בין אסירו היהודי כשהוא לבוש בפוחלץ של דב וכשהוא אחוז בשרשרת שקשורה לצווארו, לבין אחד המשתתפים. והיה, אם ריקודו של האסיר היה עדיף על ריקודו של המוזמן בקצב ובדיוק התנועות, היה האסיר זוכה לשחרור מן הכלא, ולפרס כספי, ואם לא, היה מושלך מאכל לכלבים[4]. (יש גרסאות מלקות[5], או עונש מוות[6]).

הסבא משפולי ששמע זאת חיפש דרך להציל את אותו יהודי, וכשמע ממנו שהוא אינו יודע לרקוד, וגם אינו מסוגל לרקוד מחמת חולשתו, וממילא צפוי לו העונש. החליט להתחלף איתו, ושכשיגע זמן הריקוד הוא ירקוד במקומו. בימים שקדמו לנשף התאמן הסבא משפולי בריקוד - אותם הריקודים שהיו נהוגים באירועים אלו.

בארוע, תחרות החלה לצלילי ניגון ה'קוזק' הסבא משפולי שהיה בתוך פוחלץ הדב, רקד היטיב יותר מיריבו [וגם כשעברה התזמורת לנגן פולקה העדיף ריקודו לעומתו הפריץ שהיה שיכור והחל להתעייף[7][5]], וכשעברה התזמורת לניגון מאזורקה כשלו רגליו של הפריץ מרוב ריקוד והוא השתטח על הרצפה, מיד דרש הסבא משפולי שניצח, מבעל האחוזה, ויתור על החוב ועל התשלום לעוד שנתיים קדימה, והוא בלית ברירה הסכים[6][4].

הסיפר פורסם על ידי הסופר יהודה יוּדְל רוזנברג שהרחיב מסורת זו בסיפור שהפך למפורסם מאוד, ובו תיאר כיצד למד הסבא את הריקוד מאליהו הנביא שהתגלה אליו, והציל בעזרתו יהודי שבוי ממוות אכזרי[4], בשנות השבעים פורסם כסיפורי ילדים בהוצאת ספריית מחניים[8]. בשנות התשעים הופק סרט 'הדב המרקד' בהוצאת גרינטק על ידי האחים גרובייס[9].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ הניגון "הופ קוזק" הקשור עם הסבא משפולי | חב"ד - אור אין סוף, באתר חב"ד - אור אין סוף, ‏18 ביולי 2012
  2. ^ לקוטי שיחות, אחרון של פסח תש"ד. וראו שיחת אחרון של פסח תש"ל.
  3. ^ ראו לדוגמא, לקוטי שיחות, פורים תשל"ב.
  4. ^ 4.0 4.1 4.2 4.3 רוזנברג, יהודה יודל בן ישראל יצחק, תפארת מהרא"ל משפאלי, תשי"א, עמ' סב-סו
  5. ^ 5.0 5.1 מלוקט משיחות לנוער, מה שסיפר לי סבא - ג, תשנ"ט, עמ' 111-118
  6. ^ 6.0 6.1 הניגון "הופ קוזק" הקשור עם הסבא משפולי, ‏תשע"ב
  7. ^ בגרסא אחת נוסף הריקוד הזה
  8. ^ הדב המרקד
  9. ^ האחים גרוביס הדב המרקד
ערך זה הוא קצרמר בנושא מוזיקה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות חב"דפדיה, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון GFDL