אקספוזיציה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף מצג)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אֶקְסְפּוֹזִיצְיָה (על פי ההאקדמיה ללשון העברית: מִקְדָּם[1]) ביצירות וספרות וקולנוע, כוללת את כל המידע הקודם לסצנה הראשונה של הסיפור, כרקע להתרחשויות העלילה.

המידע הניתן באקספוזיציה כולל פרטים כלליים על הזמן והמקום שהעלילה מתרחשת בהם ומידע ספציפי על הביוגרפיה, הקודמת לסצנה הראשונה, של דמויות המשחקות תפקיד בעלילה. המידע הנמסר, כמו גם אופן מסירתו, עשויים לכלול רמזים מטרימים החיוניים להבנת המשך הסיפור.

אקספוזיציה עשוי להימסר במרוכז בתחילת הסיפור לפני הסצנה הראשונה, אך גם אחריה, או במפוזר לאורך הסיפור כולו, דוגמת האקספוזיציה של הרומן אבא גוריו המשאירה פריטים מקדימים רבים ומוסרת אותם בהמשך הסיפור. טכנירה זו נועדה למשל ליצור מתח או הפתעה.

אקספוזיציה המפזרת במשך הסיפור ניתן ללקט ממשפטים רבים במהלכו. כל פריט מידע הנוגע דבר מה שאירע לפני הסצנה המובחנת הראשונה של הסיפור, הוא חלק מהאקספוזיציה.

לדוגמה: בסיפורו של ש"י עגנון, "הרופא וגרושתו", משפט הפתיחה הוא "כשנכנסתי לשמש בבית החולים מצאתי אחות רחמנייה בחורה בלונדינית, שהייתה אהובה על הכל וכל החולים סיפרו בשבחה". במשפט זה כמה פריטי אקספוזיציה. הוא מציג את הדמויות העיקריות בסיפור: המספר והאחות (שלדעתה מייחס המספר משקל רב). הוא מציג את בית החולים, שמתרחש בו חלק נכבד מעלילת הסיפור. עוד נרמז זמן ההתרחשות ("כשנכנסתי לשמש בבית החולים").

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

ערך זה הוא קצרמר בנושא ספרות. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

אקספוזיציה41297618Q18192550