הרב שבתי רפפורט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הרב שבתי רפפורט
הרב רפפורט, 2010
הרב רפפורט, 2010
הרב רפפורט, 2010
לידה ג' בניסן ה'תש"י (גיל: 74)

הרב שבתי אברהם הכהן רפפורט (נולד ג' בניסן ה'תש"י 21 במרץ 1950) הוא רב ישראלי ששימש במשך למעלה מעשרים שנה כראש ישיבת ההסדר שבות ישראל באפרת שבגוש עציון ולאחר מכן ראש בית המדרש ("הכולל") של המכון הגבוה לתורה באוניברסיטת בר-אילן למשך עשור.

קורות חייו

נולד בשנת תש"י (1950) בירושלים, נצר למשפחת רבנים מיוחסת. מצד אביו הוא צאצא ישיר של הש"ך ואמו היא בתו של האדמו"ר (השני) מסוכטשוב, רבי שמואל בורנשטיין.

בצעירותו למד בישיבה התיכונית "נתיב מאיר", ולאחר מכן בישיבת מיר בירושלים, אצל ראשי הישיבה רבי חיים שמואלביץ ורבי נחום פרצוביץ. בתקופה זו, השלים תואר ראשון במתמטיקה.

נישא בארצות הברית לרבקה טנדלר, בתו של הרב משה טנדלר, מראשי ה"ישיבה יוניברסיטי" וחתנו של רבי משה פיינשטיין. למד אצל הרב פיינשטיין במשך כמה חודשים לאחר נישואיו לנכדתו, ונסמך על ידו לרבנות. הרב רפפורט ערך חלק מכתבי הרב פיינשטיין, ביניהם שלשה מכרכי שו"ת "אגרות משה", וחלק מספרי "דברות משה" על התלמוד.

לאחר שחזר לישראל, לימד בכולל סוכוטשוב בירושלים ושימש כר"מ בישיבת הר עציון. מאוחר יותר הוזמן לעמוד בראש ישיבת שבות ישראל באפרת, שם הוא שימש כראש ישיבה במשך עשרים שנה, יחד עם מייסד הישיבה הרב יהושע בן מאיר.

הרב רפפורט ערך, יחד עם הרב אברהם אבא וינגורט, את המהדורה החדשה של שו"ת "שרידי אש" לרבי יחיאל יעקב וינברג (תשנ"ט).

הרב רפפורט ידוע במקוריותו ובידענותו הרבה בכל ענפי התורה, כמו גם בבקיאותו במדעים שונים, רפואה, פילוסופיה, מתמטיקה והיסטוריה. חידושיו המפורסמים בהלכה עוסקים בתחומים הנוגעים לרפואה ולטכנולוגיה. היה מהתומכים העיקריים בחידוש מצוות הטלת פתיל תכלת בציצית ואף היה מעורב בגילויים בתחום.

באלול ה'תשס"ח (2008) החל הרב רפפורט כראש בית המדרש של המכון הגבוה לתורה באוניברסיטת בר-אילן, תפקיד בו שימש עד אלול תשע"ח (2018), אז הוחלף על ידי תלמידו הרב ד"ר יהודה אלטשולר.

החל משנת תשע"ט מעביר הרב רפפורט שיעורים שבועיים בהלכה וגמרא בישיבת ההסדר בתקוע.

פרסומים

  • קובץ שפתי כהן, גבעות, תש"ס
  • מאמרים בכתבי עת תורניים שונים, בעברית ובאנגלית
  • לשיטת הלימוד של מרן הגה"ק בעל אבני נזר, בתוך: "מראה הדשא", ירושלים תשס"ד, עמ' רעא-ש.

מתלמידיו המשמשים ברבנות

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הרב שבתי רפפורט בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

שבתי רפפורט31759609Q6933056