גוש שער שומרון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
גוש שער שומרון
אלקנה ושערי תקווה, מיישובי הגוש
אלקנה ושערי תקווה, מיישובי הגוש
מספר יישובים 4
מדינה ישראלישראל ישראל
מחוז יהודה ושומרון
חבל ארץ השומרון
העיר הגדולה שערי תקווה
תאריך ייסוד 1977
שטח 7 קמ"ר
גובה 228 מטרים
אוכלוסייה
 ‑ בגוש 13,236[1] (2024)
אזור זמן UTC +2

גוש שער שומרון הוא גוש התיישבות במערב השומרון. מקור שמו של הגוש הוא במיקומו, בשער השומרון מכיוון גוש דן.

התנחלויות הגוש הם: אלקנה, שערי תקווה, עץ אפרים ומגן דן. לעיתים הגדרת הגוש כוללת גם את אורנית,[2] אך הגדרה זו מקובלת רק לעניין התחבורה, מאחר שאורנית מופרדת מהגוש על ידי גדרות ההפרדה המקיפות את עזון עתמה.

בכניסה לגוש צפוי לקום אזור תעשייה שער שומרון.

אופיו של הגוש מעורב, וחיים בו בעיקר יהודים דתיים וחילונים.

הגוש מוקף בגדר ההפרדה, למעט מכיוון דרום־מערב, שם הוא מתחבר עם כביש 5 העובר מדרום לו דרך מחלף שער שומרון. מחלף זה מהווה בפועל את הכניסה היחידה לגוש, כאשר הכבישים האחרים עוברים דרך עזון עתמה ומסחה.

הגוש הוא צמוד קו־ירוק, ומקיים רצף טרטוריאלי גאוגרפי ישיר עם יישובי חורשים וכפר קאסם שנמצאים מצידו השני של הקו, רצף הנקטע רק על ידי עזון עתמה וגדר ההפרדה המקיפה אותו. מרחקו של הגוש מראש העין, עיר גדולה בגוש דן, הוא כ-2 קילומטרים בלבד.

גורמים כמו מיקומו של הגוש במערב השומרון, קרבתו לצירי תחבורה עיקריים ולתחנת הרכבת ראש העין – צפון מקנים לו מצב תחבורתי טוב. הוא נחשב לחלק ממטרופולין תל אביב ולעיתים כחלק מרוחק של גוש 471.

ליד גדר ההפרדה הצפונית של הגוש זורם אחד מיובליו של נחל קנה, שאף עובר בתחום הגוש באורך של קילומטר אחד.

תחבורה

בגוש עובר רק כביש ממוספר אחד: כביש 505. הכביש עובר דרך אלקנה, ומקשר את יישובי הגוש אחד לשני ואותם לכביש 5.

כביש 505 מתחבר לכביש 5 במחלף שער שומרון, בתחום שממערב לגדר ההפרדה, וכך עוקף את הצורך של תושבי הגוש לעבור במעבר חוצה שומרון, שנוטה להיות פקוק,[3] עקב היותו המעבר הצה"לי המוביל לגוש אריאל, גוש שילה, לב השומרון ובקעת הירדן. מחלף זה מכיוון צפון משמש גם את תושבי אורנית, שכביש 5442 המקשר אותם למחלף מהווה את ציר התחבורה המרכזי שלהם. במחלף נמצא גם מסוף אורנית, מסוף מרכזי של האזור, המקשר אותו לגוש דן, לגוש אריאל, ולשאר חלקי הארץ. למעט מסוף זה, נמצאות בגוש 33 תחנות אוטובוס.

מיקומו של הגוש במערב השומרון, צמידותו לכביש 5, וקרבתו לכביש 6 ולתחנת הרכבת ראש העין – צפון, מקנים לו תחבורה טובה ויכולת גישה מהירה לחלקי גוש דן, כחלק מהמטרופולין. לדוגמה, זמן הנסיעה בין הכניסה לגוש לתל אביב נמוך מ-15 דקות.

במסגרת מסילת ראש העין–אריאל, המתוכננת לחבר בין גוש דן לגוש אריאל בעזרת רכבת, מתוכננת להבנות באלקנה, שבמרכז הגוש, תחנת רכבת.

סביבה

בגוש עובר שביל שער שומרון, מסלול טיולים העובר בין ראש העין לעץ אפרים באורך של כתשעה קילומטרים. השביל עובר בסמוך לפינת חי בה עדר של איילים נקודים, טווסים ועיזים, וממשיך לבולען שהיה מערה קדומה שתקרתה קרסה. בבולען פורחים צבעונים באביב. משם מתקדם השביל לטיילת הכניסה לשערי תקווה, בה נמצא ספסל באורך של 320 מטרים, המחזיק בשיא גינס על היותו הספסל הארוך בעולם.[4] בהמשך השביל נמצא משטח סלע, ששימש ככל הנראה כגורן עתיקה, ולאחר הגורן נמצאת ח'רבת סריסיה, חורבה ארכאולוגית. אתר נוסף הנמצא לאורך השביל הוא גבעת המגדל, שבפסגתה מתחם עתיקות קטן ללא שם, שרידי פסיפס לבן ובורות מים. בהמשך השביל ניתן להבחין באבן גבול מתקופת הקו הירוק. לאורך השביל מוקדי פריחה עונתיים.[5]

בגוש נמצאת גם טיילת המחברת את היישובים בו, אתר "הגורן" באלקנה, ממנה ירו הירדנים לעבר תל אביב בעזרת תותח במלחמת ששת הימים וגן נחלת הבנים, שהוא גן זיכרון לתושבי אלקנה שנפלו בעת שירותם בצה"ל ובפעולות איבה.[2]

חינוך

תנועת הנוער בני עקיבא פועלת בגוש בשלושה סניפים: באלקנה, שערי תקווה, ועץ אפרים.[6]

אולפנת השומרון נמצאת באלקנה שבגוש. האולפנה מחנכת ברוח הציונות הדתית. בסמוך לאולפנה נמצאת גם מכללת אורות ישראל, מכללה אקדמית ציונית-דתית להכשרת מורים.

בגוש נמצאת גם ישיבת מערב השומרון, ישיבה תיכונית. בישיבה כ-450 תלמידים, ונלמדים בה מקצועות קודש וחול.[7] ראש הישיבה הוא הרב אודי סט.[8]

הערות שוליים

  1. אוכלוסייה בעיריות, במועצות המקומיות והאזוריות וביישובים בעלי 2,000 תושבים לפחות - לפי טבלה חודשית של למ"ס עבור סוף מרץ 2025 (אומדן), בכל יתר היישובים - לפי טבלה שנתית של למ"ס עבור סוף 2023.
  2. ^ 2.0 2.1 שביל שער השומרון, באתר שערי תקווה
  3. בשל עומסי התנועה: מעבר חוצה שומרון ישודרג לשבעה נתיבים, באתר ערוץ 14, ‏ה' באב ה'תשפ"ג, 23 ביולי 2023
  4. עמיחי אתאלי, לנצח את גאודי: הקרב על שבירת שיא גינס, באתר nrg‏, 2 ביוני 2011
  5. שביל שער השומרון, באתר טבע ונופים בישראל
  6. מחוז שרון-שומרון, באתר בני עקיבא
  7. חזון בית הספר, באתר ישיבת מערב השומרון אורט ימ"ה אלקנה
  8. ישיבה תיכונית ימ"ה, באתר אלקנה
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

גוש שער שומרון40913226Q133810093