ביקורי נשיאי ארצות הברית בישראל
מאז הקמת המדינה ביקרו שבעה (מתוך 14) נשיאי ארצות הברית מכהנים בישראל 13 פעמים.[1] הביקור הראשון נערך על ידי ריצ'רד ניקסון בשנת 1974 והאחרון על ידי ג'ו ביידן בשנת 2023. ביקרו בישראל גם הנשיאים ג'ימי קרטר, ביל קלינטון, ג'ורג' ווקר בוש, ברק אובמה ודונלד טראמפ. לא ביקרו בישראל אחרי ניקסון, הנשיאים ג'רלד פורד, רונלד רייגן וג'ורג' הרברט ווקר בוש. מרבית הביקורים יצאו לפועל מאז אמצע שנות ה-90, והם התרחשו בעיקר על רקע אירועים ותפניות ביחסי ישראל עם העולם הערבי והמשא ומתן בין ישראל למדינות ערב והפלסטינים, ובמטרה לקדם תהליכים אלו.
כיאה לביקור אישיות רמת דרג ולאור החשיבות של יחסי ישראל עם ארצות הברית זכו כל הביקורים לתשומת לב ציבורית ותקשורתית גבוהה בישראל והצריכו היערכות מיוחדת של רשויות המדינה לקבלתם, לרבות נקיטת סידורי ביטחון חמורים. הנשיאים המבקרים הגיעו לישראל בלויית פמליות גדולות (כמקובל בכל ביקורי הנשיאים מחוץ לארצם) ובכלל זה ליווי של מאות אנשי ביטחון אמריקאיים. ארצות הברית גם הטיסה כלי רכב רבים ואף מסוקים לישראל לקראת הביקורים השונים.
גם לפני הקמת מדינת ישראל ביקרו מספר נשיאים בארץ ישראל, או תכננו לבקר בה, בעיקר מטעמים דתיים. אברהם לינקולן תכנן לבקר בארץ ישראל, אך רציחתו מנעה את מימוש התוכנית. כשני עשורים אחריו, לקראת סוף המאה ה-19, ביקר בארץ ישראל יוליסס ס. גרנט מעט לאחר סיום כהונתו. הנשיא תאודור רוזוולט ביקר בארץ ישראל כנער, בשנת 1873, במסגרת טיול משפחתי.[2]
ביקור ריצ'רד ניקסון
הנשיא ניקסון היה הראשון בנשיאי ארצות הברית שביקר בישראל. הביקור בן היומיים (16 עד 17 ביוני 1974) התקיים 26 שנים לאחר כינון היחסים בין שתי המדינות. היה זה בשלהי כהונת ניקסון, פחות מחודשיים לפני שהתפטר מתפקידו בעקבות פרשת ווטרגייט.
ניקסון קיים בביקורו ישיבות עבודה עם ראש הממשלה יצחק רבין, שנכנס לתפקידו שבועיים קודם לכן, ועם חלק משרי ממשלתו. בין הצדדים נדונו בקשות ביטחוניות, מדיניות וכלכליות שונות שהעלתה ישראל. כמו כן ביקר ניקסון במשכן הנשיא ובביתה של ראש הממשלה לשעבר גולדה מאיר. לאחר הביקור יצא הנשיא ניקסון לירדן.
ביקור ג'ימי קרטר
הנשיא קרטר ביקר בישראל במרץ 1979, במטרה להניע את המשא ומתן על הסכם השלום בין ישראל למצרים, אשר נקלע לקשיים. על פי הסכמי קמפ דייוויד מספטמבר 1978 היה על הסכם שלום להיחתם תוך שלושה חודשים לאחריהם, אולם השיחות הגיעו שוב למבוי סתום. בתחילת מרץ החליט קרטר לצאת בעצמו לקהיר וירושלים כדי ליישב את המחלוקות שנותרו. ב-8 במרץ בא קרטר למצרים ובמוצאי שבת, 10 במרץ, הגיע לישראל לביקור בן שלושה ימים ששילב אירועים טקסיים עם משא ומתן. עם הסכמות של ראש הממשלה מנחם בגין שהושגו רק בסוף הביקור שב קרטר למצרים וקיבל את הסכמת נשיא מצרים אנואר סאדאת להן. ב-26 במרץ נחתם הסכם השלום בוושינגטון.
קרטר התקבל בשדה התעופה על ידי בכירי המדינה והתקיים טקס ממלכתי. למחרת בואו, בהפסקות בין השיחות המדיניות, ביקרו קרטר ואשתו במשכן הנשיא בירושלים, במוסד יד ושם ובקברי הרצל וז'בוטינסקי בהר הרצל, והשתתפו בתפילת יום א' בכנסייה הסקוטית בירושלים. רוזלין קרטר ביקרה במרכז קליטה. בערב השתתפו קרטר ואשתו בארוחת ערב ממלכתית במשכן הכנסת בהשתתפות 500 מוזמנים. למחרת, יום צאתו מישראל, נאם קרטר במליאת הכנסת, וביקר בהיכל הספר במוזיאון ישראל.
ביקורי ביל קלינטון
הנשיא ביל קלינטון ביקר בישראל מספר שיא של ביקורים – ארבעה במספר. ריבוי הביקורים ביטא בעיקר את היחסים המיוחדים שהיו לממשלו עם יצחק רבין וממשלתו ואת מעורבותו הרבה של קלינטון בשיחות השלום בין ישראל לבין הפלסטינים.
ביקורו הראשון של קלינטון בישראל נערך באוקטובר 1994, מיד לאחר חתימת הסכם השלום בין ישראל לירדן. במהלכו ביקר ביד ושם ונשא נאום במליאת הכנסת.
ביקורו השני של קלינטון היה לצורך השתתפותו בהלוויית יצחק רבין ב-6 בנובמבר 1995. אז נשא בהר הרצל נאום הספד לרבין.
קלינטון ביקר בישראל בשלישית בחודש מרץ 1996, במטרה מוצהרת לאשש את תהליך השלום עם הפלסטינים, שנפגע בעקבות סדרת הפיגועים שהתרחשו בישראל. יש הטוענים כי הגיע גם במטרה לסייע לשמעון פרס לנצח את בנימין נתניהו בבחירות לראשות הממשלה.[דרוש מקור]
ביקורו הרביעי והאחרון של קלינטון היה בחודש דצמבר 1998 כשנפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, זמן קצר לאחר חתימת הסכם ואי. במהלכו ביקר קלינטון במצדה וכן יצא לעזה, שם נאם בפני המועצה הלאומית הפלסטינית.
ביקורי ג'ורג' ווקר בוש
הנשיא ג'ורג' ווקר בוש ביקר בישראל פעמיים.
ביקור ראשון
ביקורו הראשון (9 עד 11 בינואר 2008) נועד לקדם את המשא ומתן לשלום בין ישראל לבין הרשות הפלסטינית בעקבות ועידת אנאפוליס, שנערכה בנובמבר 2007. בוש נפגש עם ראש הממשלה אהוד אולמרט ונשיא המדינה שמעון פרס. והקדיש את יום ביקורו השני לביקור ברשות הפלסטינית. כמו כן השתתף בארוחת ערב שנערכה לכבודו וביקר ביד ושם ובכנסיות בכפר נחום ובהר האושר שבגליל.
חגיגות 60 שנות עצמאות לישראל
ביקורו השני של בוש בישראל (14 עד 16 במאי 2008) נערך חדשים מעטים לאחר הביקור הראשון, לכבוד יום העצמאות השישים של המדינה. בוש נפגש עם ראש הממשלה אולמרט והנשיא פרס ונאם במליאת הכנסת ובוועידת הנשיא בירושלים. כמו כן ביקר בוש עם אשתו במצדה ובמוזיאון ארצות המקרא והם קיימו קבלת פנים במוזיאון ישראל. הגברת בוש ורעיית ראש הממשלה עליזה אולמרט ביקרו בתחנת טיפת חלב ובית ספר דו-לשוני בירושלים ובמנהרת הכותל. כמו בביקורו הראשון עשה בוש את דרכו אל ירושלים וממנה בטיסה במארין 1 שהובא ארצה עבורו. במהלך הביקור הבהיר בוש לראש הממשלה אולמרט ולשר הביטחון אהוד ברק את התנגדותו לכך שישראל תתקוף את מתקני תוכנית הגרעין האיראנית.[3]
ביקורי ברק אובמה
ביקור רשמי
הנשיא אובמה הגיע לישראל לביקור בן שלושה ימים (20 עד 22 במרץ 2013).
בנמל התעופה בן-גוריון הוצגה לאובמה תערוכה של מערך ההגנה האווירית ובה סוללות כיפת ברזל, קלע דוד, חץ 2 וחץ 3. אובמה פגש לשיחות את ראש ממשלת ישראל נתניהו, את הנשיא פרס (שהעניק לו את עיטור נשיא מדינת ישראל) ואת נשיא הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס (בביקור שערך ברמאללה). כמו כן ביקר אובמה במוזיאון ישראל, ביד ושם ובכנסיית המולד בבית לחם, הניח זרים על קברי הרצל ויצחק רבין והשתתף בשתי סעודות ערב רשמיות. הוא נאם את נאומו העיקרי בביקור זה בפני סטודנטים מהאוניברסיטאות בישראל, בבנייני האומה בירושלים. מישראל יצא אובמה לירדן.
הלווית שמעון פרס
ב-30 בספטמבר 2016 הגיע הנשיא אובמה לישראל לביקור בזק כדי להשתתף בהלוויית שמעון פרס שנערכה באותו יום בירושלים, והיה בין נושאי ההספדים לפרס במהלך הטקס. מיד לאחר ההלוויה עזב אובמה את ישראל.
ביקור דונלד טראמפ
הנשיא טראמפ הגיע לישראל לביקור בן יומיים (22 עד 23 במאי 2017) במסגרת מסעו הראשון מחוץ לארצות הברית לאחר בחירתו לנשיא. מלווים בולטים אל הנשיא בנסיעה היו רעייתו מלאניה, בתו איוונקה, ובעלה ג'ארד קושנר.
לאחר שביקר בערב הסעודית, נחת מטוסו בנמל התעופה בן-גוריון, ונערכה לו קבלת פנים בנוכחות רוב צמרת המדינה. משם יצא טראמפ בטיסת מסוק לירושלים, ושם ביקר במשכן הנשיא ופגש את הנשיא ראובן ריבלין. בהמשך ביקר טראמפ בכנסיית הקבר ובכותל המערבי, בביקור ראשון בכותל של נשיא ארצות הברית מכהן.[4] הביקור הוגדר כ"פרטי", ולא התלוותה אליו משלחת ישראלית רשמית. קיבל את פניו בכותל המערבי הרב שמואל רבינוביץ, רב הכותל המערבי והמקומות הקדושים. הנשיא ורעייתו הקפידו על קדושת המקום בכותל המערבי, הוא וחתנו התפללו בעזרת הגברים, ואילו רעייתו ובתו התפללו בעזרת הנשים, את פניהן קיבלה הרבנית יעל רבינוביץ רעייתו של רב הכותל. לאחר מכן נפגשו הנשיא טראמפ וראש הממשלה נתניהו במלון המלך דוד. מאוחר יותר מסרו שני המנהיגים הצהרות לתקשורת במעון ראש הממשלה, שבו אירחו נתניהו ואשתו את טראמפ ורעייתו לארוחת ערב.
ביום השני לביקור נפגש טראמפ בבית לחם עם נשיא הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס. לאחר מכן ביקר ביד ושם והניח זר באוהל יזכור, ונאם את הנאום המרכזי של הביקור במוזיאון ישראל. הוא שב לנמל התעופה בן-גוריון במסוק, ועזב את ישראל עם פמלייתו אחר הצהריים, בדרכו לביקור בוותיקן.
ביקורי ג'ו ביידן
ביקור רשמי
הנשיא ביידן הגיע לביקור ראשון כנשיא בישראל ב-13 ביולי 2022 למשך שלושה ימים.[5] במהלכו נפגש הנשיא עם ראש הממשלה יאיר לפיד,[6] נשיא המדינה יצחק הרצוג,[7] וראש האופוזיציה בנימין נתניהו.[8][9] ביום הראשון לביקורו לאחר טקס קבלת הפנים,[10] הוצגו לפניו באזור נמל התעופה בן-גוריון מערכות הגנה, ובהם מערכת מגן אור.[11] מנמל התעופה נסע ביידן לביקור ב"יד ושם", שם הוא פגש 2 ניצולות שואה.[12]
ביום השני הוא חתם עם ראש הממשלה לפיד על "הצהרת ירושלים" שבה הצהיר כי "ארצות הברית מחויבת במלוא עוצמתה למנוע איראן גרעינית",[13] וקיים שיחת ועידה מרובעת של קבוצת I2U2 עם מנהיגי ישראל, איחוד האמירויות הערביות והודו. בערב קיבל במשכן הנשיא את עיטור נשיא מדינת ישראל מהנשיא הרצוג,[14] והשתתף בטקס פתיחת המכביה העשרים-ואחת.[15]
ביום השלישי ביקר ביידן בבית חולים אוגוסטה ויקטוריה במזרח ירושלים, ובבית לחם שם נפגש עם מחמוד עבאס וביקר בכנסיית המולד.[16] עם תום הביקור ביידן נפרד מראשי מדינת ישראל בנמל התעופה בן-גוריון, והמריא לג'דה שבערב הסעודית.[17]
ביקור תמיכה במלחמת חרבות ברזל
ביידן ביקר בשנית בישראל כנשיא ארצות הברית, ב-18 באוקטובר 2023 במהלך מלחמת חרבות ברזל כאות הזדהות עם מדינת ישראל בעקבות מתקפת הפתע על ישראל. ביידן התקבל בנתב"ג על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא המדינה יצחק הרצוג.[18] לאחר מכן קיים פגישה אישית עם ראש הממשלה ופגישה עם קבינט המלחמה במלון דיוויד קמפינסקי תל אביב.[19] כמו כן נועד עם נציגי משפחות החטופים לעזה.[20]
ראו גם
- ביקורי נשיאי צרפת בישראל
- יחסי ארצות הברית–ישראל
- ביקורי ראשי ממשלות בריטניה בישראל
- ביקורי נשיאי רוסיה בישראל
- ביקורי ראשי ממשלת ישראל בבית הלבן
קישורים חיצוניים
- ירון דרוקמן, קלינטון והסבון, בוש על האופניים. נשיאים בארץ, באתר ynet, 6 בפברואר 2013
- אלינור פוקס, כל ביקורי הנשיא, באתר מאקו, 14 במרץ 2013
- עופר אדרת, 5 נשיאים מכהנים מתוך 12 ביקרו בישראל, באתר הארץ, 20 במרץ 2013
- דניאלה רגב, מהסיפתח של ניקסון ועד הפרידה של אובמה מפרס. נשיאי ארה"ב בישראל, באתר ynet, 20 במאי 2017
- ביקור הנשיא ניקסון:
- חיפוש ביקור הנשיא ניקסון בעיתונות יהודית היסטורית
- 100 אלף תושבי ירושלים קידמו פני ניקסון בתשואות, דבר, 17 ביוני 1974, המשך
- כך הוכנה ההודעה המשותפת, דבר, 18 ביוני 1974
- בטקס ממלכתי נפרדה ישראל מנשיא ארצות הברית, דבר, 18 ביוני 1974
- חן מלול, היסטוריה בתמונות: הפעם הראשונה שביקר אותנו מיסטר פרזידנט, "הספרנים": בלוג הספרייה הלאומית, 22 במרץ 2017
- ביקור הנשיא קרטר:
- חיפוש ביקור הנשיא קרטר בעיתונות יהודית היסטורית
- קארטר כרע ברך על קבר הרצל, דבר, 12 במרץ 1979
- "עם חוזה או בלעדיו - ארצות הברית תמיד תהיה לצד ישראל", דבר, 13 במרץ 1979
- רועי מנדל, "בגין, תשובתך לא מספקת". כשנשיא ארצות הברית לחץ, באתר ynet, 17 במרץ 2013
- מדוע לא פורסמה הודעה משותפת לפני צאתו של קארטר, דבר, 14 במרץ 1979
- עכשיו או לעולם לא: ביקורו הגורלי של נשיא ארצות הברית ג'ימי קרטר בישראל, מרץ 1979 – בדרך להסכם שלום בין ישראל למצרים, באתר "ישראל - הסיפור המתועד" של ארכיון המדינה
- ביקורי הנשיא קלינטון:
- יצחק בן חורין, "ביל קלינטון סירב לשים סיכה על הכיפה ביד ושם", באתר ynet, 19 במרץ 2013
- ביקורי הנשיא בוש:
- תני גולדשטיין, בוש בישראל: הידידות היא ערובה לבטחונכם, באתר ynet, 9 בינואר 2008
- ביקור הנשיא בוש בישראל, ינואר 2008, באתר משרד ראש הממשלה
- ביקור הנשיא בוש בישראל, מאי 2008, באתר משרד ראש הממשלה
- נאום הנשיא בוש במליאת הכנסת, מאי 2008, באתר הכנסת
- סיכום ביקורו של בוש בישראל - בתמונות, באתר נענע10, 17 במאי 2008
- ביקורי הנשיא אובמה:
- מסע הנשיא אובמה למזרח התיכון 2013, באתר הבית הלבן (באנגלית)
- ביקור הנשיא אובמה, באתר משרד ראש הממשלה
- טיים-ליין של ביקור אובמה, באתר אייפק
- אובמה בירושלים: אתם לא לבד, אבל די לכיבוש, באתר ynet, 21 במרץ 2013
- אובמה נפרד מישראל, המריא מנתב"ג לירדן, באתר וואלה!, 22 במרץ 2013
- תם ונשלם: כך נראה ביקור אובמה בישראל, באתר וואלה!, 23 במרץ 2013
- "תודה רבה, חבר יקר". ההספד המלא של נשיא ארצות הברית, באתר ynet, 30 בספטמבר 2016
- ביקור הנשיא טראמפ:
- אסף קמר, ביקור בכותל, סלפי עם חזן ונפנוף ממלניה. סיכום ביקור טראמפ, באתר ynet, 25 במאי 2017
- "ישראלים ופלסטינים רוצים תקווה, סכסוכים לא יימשכו לנצח". הנאום המלא של טראמפ, באתר ynet, 23 במאי 2017
הערות שוליים
- ^ עופר אדרת, 5 נשיאים מכהנים מתוך 12 ביקרו בישראל, באתר הארץ, 20 במרץ 2013
- ^ איתי מאירסון, הוא היה אנטישמי מדופלם וגזען עם תעודות. ואז הוא הגיע לעמק יזרעאל, באתר הארץ, 1 ביוני 2022
- ^ פצצת ענק ומל"טים לריגול: כך כמעט תקפה ישראל באיראן, באתר ynet, 4 בספטמבר 2019
- ^ קובי נחשוני, אלישע בן קימון, מורן אזולאי, איתמר אייכנר, שחר חי, אחיה ראב"ד, יואב זיתון ואלכסנדרה לוקש, לראשונה בהיסטוריה: נשיא אמריקני מכהן בכותל, באתר ynet, 22 במאי 2017
- ^ ביקור נשיאותי: הנשיא ביידן הגיע לישראל | מבצע שידורים מיוחד, נבדק ב-2022-07-15
- ^ קובי אטינגר, הפגישה המדינית בין לפיד לביידן תמה; "מושקעים בביטחון", באתר כיכר השבת, 14 ביולי 2022
- ^ ביידן מתקבל בטקס חגיגי בבית הנשיא בירושלים | משדר מיוחד, נבדק ב-2022-07-15
- ^ ביידן נפגש עם נתניהו: "נבטיח שלישראל יהיה נשק עוצמתי", באתר וואלה!, 9 במרץ 2022
- ^ יוסי נכטיגל, זה מה שאמר הנשיא ביידן לנתניהו, באתר כיכר השבת, 13 ביולי 2022
- ^ ליאור בן עמי, נשיא בשיא החום, באתר "ידיעות אחרונות", 13 ביולי 2022
- ^ עדו בן פורת, מגן אור ושרביט קסמים: זה מה שביידן ראה בנתב"ג, באתר ערוץ 7, 13 ביולי 2022
- ^ יורי ילון, עם כיפה על ראשו: ביידן ביקר ביד ושם ושוחח ממושכות עם ניצולות שואה, באתר ישראל היום, 13 ביולי 2022
- ^ אריאל כהנא, תמיר מורג, ארה"ב: "לא נאפשר לאיראן להשיג נשק גרעיני - נשתמש בכל רכיבי העוצמה הלאומית כדי להבטיח זאת", באתר ישראל היום, 14 ביולי 2022
- ^ יורי ילון, ביידן קיבל מהרצוג את עיטור הנשיא: "כל עוד ארה"ב כאן לא תהיו לבד", באתר ישראל היום, 14 ביולי 2022
- ^ צפו: ביידן הגיע לתת כבוד, המכביה ה-21 יצאה לדרך בטקס חגיגי, באתר וואלה!, 14 ביולי 2022
- ^ נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, מסיים את ביקורו בישראל ובבית לחם, באתר כיכר השבת, 15 ביולי 2022
- ^ אלון חכמון, ביידן: "נעניק סיוע של 100 מיליון דולר לרשת בתי החולים במזרח ירושלים", באתר מעריב אונליין, 15 ביולי 2022
- ^ גילי כהן, שרון עידן ולירן כוג'הינוף, נשיא ארה"ב ג'ו ביידן נחת בישראל, באתר כאן – תאגיד השידור הישראלי, 18 באוקטובר 2023
- ^ ביידן הצהיר לצד נתניהו: "נראה שלא אתם אחראים לפיצוץ בביה"ח בעזה", באתר ynet, 18 באוקטובר 2023
- ^ ביידן נפגש עם משפחות החטופים: זה מה שהבטיח להם, באתר אייס, 18 באוקטובר 2023
ביקורי נשיאי ארצות הברית בישראל37623987Q7861205
- ביקורים דיפלומטיים בישראל
- 1974 בישראל
- 1979 בישראל
- 1994 בישראל
- 1995 בישראל
- 1998 בישראל
- 2008 בישראל
- 2013 בישראל
- 2017 בישראל
- 2022 בישראל
- 2023 בישראל
- נשיאות ריצ'רד ניקסון
- נשיאות ג'ימי קרטר
- נשיאות ביל קלינטון
- נשיאות ג'ורג' ווקר בוש
- נשיאות ברק אובמה
- נשיאות דונלד טראמפ
- נשיאות ג'ו ביידן
- יחסי ארצות הברית – ישראל
- יחסי ארצות הברית – הרשות הפלסטינית