אפלול

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןאפלול
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: יונקים
סדרה: עטלפים
תת־סדרה: דמויי נשפון
משפחה: נשפוניים
סוג: אפלול
מינים

23

שם מדעי
Eptesicus

האפלול (שם מדעי: Eptesicus) הוא סוג של עטלף קטן-בינוני במשפחת הנשפוניים ובו כ-24 מינים שנפוצים בכל היבשות מלבד אנטארקטיקה. הסוג הוקם בשנת 1820 על ידי הזואולוג הצרפתי קונסטנטין סמואל רפינסק ובמקור כלל 32 מינים שחלקם הועברו לבסוף לסוגים אחרים. מבחינה גנטית, האפלול קרוב בעיקר לסוגים אפלול מדומה ואריאלון. שמו המדעי מציין את הרגלו להשתמש בבתים כמקום לינה. 2 מינים בסוג זה מצויים בישראל: אפלול מצוי ואפלול הנגב.

תיאור ואנטומיה

אפלול צפוני.

הרמשן מתאפיין בגוף קומפקטי ושעיר, בראש גדול ורחב ובכנפיים קצרות, רחבות ומעוגלות. החרטום קצר, חרוטי ונפוח. האוזניים קצרות, אליפטיות ומופרדות היטב זו מזו. העיניים קטנות, האף בינוני ורחב והנחיריים בולטים. כנף הזנב ארוכה ורחבה, וקצה הזנב בולט מעט החוצה.

אורך הראש והגוף של מיני האפלול 35–92 מ״מ, אורך הזרוע 28–57 מ״מ ואורך הזנב 34–60 מ״מ; משקלם 8–35 גרם ומוטת כנפיהם עד 38 ס״מ.

הפרווה הרכה של האפלול ארוכה או קצרה בהתאם לאזור הגאוגרפי. צבעה הכללי נע בין חום-אפרורי לחום אוכרה, זהוב, בז׳, חאקי, כתמתם, אדמוני, ערמוני, חום כהה או שחור. אצל רבים מהמינים, הפרווה מורכבת ממספר צבעים כגון שחור וצהוב, כתום וחום או אדמוני וזהוב. הצד התחתון חיוור יותר מהעליון, ונע בין כתמתם חיוור לצהבהב, שנהב או לבנבן. אזור הכתף והמצח נוטה להיות בצבע כהה או עז. האוזניים והכנפיים בצבע שחור מבריק, שחור מפויח או חום כהה. הפנים עשויות להיות שחרחרות או ורודות. הרגליים והזרועות בצבע בורדו או ורוד.

תפוצה וביולוגיה

האפלולים מצויים ברוב העולם, ובכלל זה באוסטרליה, אפריקה, אסיה, אירופה והאמריקות. בהתאם לטווח התפוצה המכסה את מרבית העולם, בית הגידול של האפלולים הוא המגוון ביותר בקרב העטלפים ונע ממדבריות ליערות גשם טרופיים, סוואנות, טייגות או טונדרה ארקטית; אף על פי כן, רוב המינים מגלים העדפה לבתי גידול מיוערים.

האפלולים פעילים בלילה, ומבלים את שעות היום בקבוצות קטנות במערות, חללי עצים, בתים ובניינים. מעופם איטי למדי, והם נוטים לחפש את מזונם בסמוך לקרקע. התזונה שלהם מורכבת מחרקים דוגמת עשים וחיפושיות ולעיתים גם שבלולי יבשה. הם מאתרים את מזונם באמצעות איכון-הד בתדר של 25–55 קילוהרץ ומשמיעים גם קולות ציוץ ונקישה שמשמשים לתקשורת ביניהם. למרות שהאפלולים עשויים לנדוד דרומה עם בוא החורף, בדרך כלל הם נשארים לאורך השנה בשטח המחיה שלהם ונכנסים לתרדמת חורף עד בוא האביב.

הרבייה משתנה מאזור לאזור ועשויה להתרחש באביב, בקיץ, בסתיו או בחורף; כאשר הרבייה מתרחשת בסתיו או בחורף, הזרע מאוחסן עד בוא האביב. לפני ההמלטה, הנקבות מקימות בדרך כלל מושבות המוניות שבהן הן מגדלות את הגורים ללא מעורבות הזכרים. הנקבה ממליטה גור יחיד או תאומים והם גדלים במהירות ומסוגלים לעוף תוך חודש. הגמילה מתרחשת בגיל חודש וחצי. תוחלת החיים של האפלולים ארוכה יחסית ונעה בין 10 ל-20 שנה.

מינים

אפלול ארגנטינאי.
אפלול אמריקאי.
אפלול טאדיי.

בסוג זה כ-23 מינים:

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אפלול בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

אפלול31910302