אבן בוץ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אבן בוץ
אבן בוץ מהחוף המערבי של העיירה ליים רג'יס בדורסט שבאנגליה
אבן בוץ מהחוף המערבי של העיירה ליים רג'יס בדורסט שבאנגליה
אבן בוץ מהחוף המערבי של העיירה ליים רג'יס בדורסט שבאנגליה
סוג הסלע סלע משקע
סביבת היווצרות ימית
הרכב מינרלי חרסית, קוורץ, פצלת השדה, כלוריט וביוטיט
תכונות וזיהוי סלע רך (לעיתים קשה) ופריך, חלק למגע, שצבעו משתנה שחור, לבן, חום, אפור, אדום, כתום וירוק

אבן בוץ היא סלע משקע דק גרגיר המורכב בעיקר מגרגירי טין ומגרגירי חרסית שמקורם מבוץ ומסלעי חרסית.

הגדרה

אין הסכמה כללית על ההגדרה של סלע כאבן בוץ, ויש המכלילים בה סלעי משקע דקי גרגיר אחרים דוגמת אבן טין, חרסית (Claystone) וחוואר תחת הכותרת "סלע בוץ".

ההגדרה הנפוצה לאבן בוץ היא סלע משקע קלאסטי. הבנוי מלפחות חמישים אחוז של כמות זהה של גרגירי טין וחרסית. גרגירי טין, או גם לוטיטים, מוגדרים כגרגרים שגודלם בין 1/16 מ"מ (0.063 מ"מ) ל-1/256 מ"מ (0.002 מ"מ) על פי סולם ונטוורת,[1] או בין 4 ל-8 על פי סולם פי (φ).[2] גרגירי חרסית, או גם פליטים, מוגדרים כגרגרים שגודלם קטן מ-1/256 מ"מ (0.002 מ"מ) על פי סולם ונטוורת או מעל ל-8 על פי סולם פי (φ). גודל זה לא מאפשר לראות את הגרגירים בעין בלתי מזוינת, אלא במיקרוסקופ בלבד. הגדרה אחרת דורשת שלפחות שליש מהסלע יהיה מגרגירי טין ושליש מגרגירי חרסית.

ארגיליט (Argillite) הוא סוג מיוחד של אבן בוץ.

היווצרות

תהליך ההיווצרות של אבן הבוץ מתחילה בשקיעה של משקעים דוגמת חרסית, טין ובוץ על קרקעית אגמים, קרקעית הים או באזורי גאות. הצטברות מתמשכת של משקעים מפעילה לחץ על המשקעים בתחתית שגורם לסילוק הנוזלים ולהתמצקות המשקעים.

65% מכלל סלעי המשקע על פני כדור הארץ עשויים מאבן בוץ.[3]

תיאור

אבן בוץ הוא סלע רך (לעיתים קשה) ופריך, חלק למגע, שצבעו משתנה: שחור, לבן, חום, אפור, אדום, ירוק וכחול. הרכב המינרלים באבן הבוץ משתנה והוא מכיל בדרך כלל מינרלי חרסית יחד עם קוורץ, פצלת השדה (אורתוקלז ופלגיוקלז) ומינרלים מקבוצת הנציצים (ביוטיט, כלוריט, מוסקוביט). לעיתים יש בסלע תחמוצות ברזל ואז הוא מקבל גוון אדמדם או כתום, לעיתים גונו שחור בשל תכולת פחמן או פיריט.[4] אבני בוץ שונים בצורה משמעותית מאבני חול בשל הנקבוביות הקטנות יותר שלהם והנטייה שלהם להכיל כמות משמעותית של חרסית. טעות מקובלת היא לזהות אבן בוץ כפצלים, אבל אין באבן בוץ את תכונת הפצילות והלוחות הדקים הנוצרים ממנה האופייניים לפצלים. הסיבה להיעדר שכבות או הפצילות באבן הבוץ היא ככל הנראה בשל המרקם המקורי או שאורגניזמים מתחפרים הפריעו לתהליך השיכוב בטרם הוא עבר הסתלעות.[5] כתלות בנסיבות היווצרותו יכולים להופיע באבן בוץ סדקים כמו שמופיעים במשקע חרסית חשוף לשמש.

שימושים

לא ניתן להשתמש באבן בוץ לבנייה בשל רכותה, אבל כמה שבטי אינדיאנים השתמשו באבני בוץ לגילוף ותכשיטים, שימושים שלרכותה של האבן היה דווקא יתרון. בני האנסאזי הקדומים השתמשו בארגיליט בגוונים של טורקיז וכתום לתכשיטים. בני ההאידה (Haida) מקולומביה הבריטית ידועים בגילוף מארגיליט מיוחד בצבע שחור המצוי במקום אחד בלבד באי גרהאם.[3]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אבן בוץ בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ צ'סטר ונטוורת (Chester K. Wentworth) הציע את השיטה למיון גרגירים של סלעי משקע ב-1922
  2. ^ ויליאם קרומביין (William Krumbein) הציע לפשט את סולם ונטוורת בעזרת שימוש בערך השלילי של הלוגריתם על בסיס 2. סיכום הגדלים על פי שתי השיטות מצוי ב-Sediment Grain Size Categories
  3. ^ 3.0 3.1 What Is Mudstone?, אם כי במקום אחר כלולים במספר זה כל הסוגים המוגדרים כסלע בוץ (כלומר גם אבן טין, חרסית, חוואר ופצלים).
  4. ^ Mudstone
  5. ^ באנגלית lithification תהליך שבו משקע רך הופך לסלע נוקשה


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

23133603אבן בוץ