שפן עצים מערבי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןשפן עצים מערבי
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: יונקים
סדרה: שפנאים
משפחה: שפניים
סוג: שפן עצים
מין: שפן עצים מערבי
שם מדעי
Dendrohyrax dorsalis
תחום תפוצה

שפן עצים מערבי (שם מדעי: Dendrohyrax dorsalis) הוא מין של שפן החי על עצים וקרוב משפחתו לסוג של שפן עצים מזרחי. כפי שמשתמע משמו הוא נפוץ במערב אפריקה.

סימני הזיהוי העיקריים שלו הם גבו השעיר, כתם פרווה לבן מתחת לסנטר ושיניים אחוריות תחתונות גדולות מעט יותר משאר השפנים. הוא בעל פרווה אפורה-לבנה וכמו רוב השפנים הוא איטי ובעל רגליים וזנב קצרים. אורכו 45–60 ס"מ ומשקלו 1–5 ק"ג.

השפן חי בטבע ביערות טרופיים, אזורים סבכים לחים ואזורים סלעיים שונים במערב אפריקה במדינות: בנין, קמרון, הרפובליקה המרכז אפריקאית, הרפובליקה של קונגו, הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, חוף השנהב, גינאה המשוונית, גבון, גמביה, גאנה, גינאה, גינאה ביסאו, ליבריה, ניגריה, רואנדה, סנגל, סיירה לאון, דרום סודאן, טוגו, אוגנדה וייתכן שגם בניז'ר.

שפן זה חי בבדידות או בקבוצות של 2–3 פרטים החיים במאורות בימים ויוצאים לטפס על עצים בלילות. הם בעלי כריות מתחת אצבעותיהם העוזרים להם לטפס. הם צמחונים וניזונים מעלים, פירות וזרעים על העצים ולעיתים נדירות יורדים לאכול עשבים. הם לא שותים לעיתים קרובות.

הם עשויים להיטרף על ידי עיטים, נצים, נמרים, תנים, סרוואל, חתול זהוב אפריקני ופיתון. הם גם ניצודים על ידי התושבים המקומיים. בכמה מרים נצפו כמה שימפנזות צדות שפנים אך הם לא הרגו אותם אלא השתעשעו איתם בקינם.

תת-מיני השפן הם:

  • D. d. dorsalis
  • D. d. emini
  • D. d. latrator
  • D. d. marmota
  • D. d. nigricans
  • D. d. sylvestris

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא שפן עצים מערבי בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
שפן עצים מערבי22381592