שבילים
קיבוץ שבילים היה קיבוץ שהוקם במרץ 1948,[1] על ידי תנועת הנוער הציוני על גבעה מול כפר הנוער עיינות בסמוך לנס ציונה, והתפרק ב-1950.
היסטוריה
הקיבוץ הוקם במטרה לשמש כמקום הכשרה לפליטים ניצולי השואה, בעיקר מפולין ומרומניה, שעלו לישראל אחרי מלחמת העולם השנייה.
הקיבוץ התפרק במאי 1950, לאחר שסיים את ייעודו כמקום הכשרה. בגבעה המשיכו להתגורר משפחות ובודדים עד שנת 1956, תוך שימוש בצריפים ובמתקנים שנותרו לאחר פירוק הקיבוץ. על הגבעה נותרו עד היום מגדל המים ומבנה מבטון בן ארבעה חדרים, ששימשו את קיבוץ שבילים. בקיבוץ היו כ-60 עד כ-80 חברים. הם עבדו בעבודות כפיים בשדות ובפרדסים הסמוכים לשבילים. בקיבוץ היו בית מלאכה להרכבת אטבי כביסה, לול, רפת, אורווה וגן ירק, שהיוו מקור תעסוקה נוסף של החברים. בנוסף לכך, עבדו חברי שבילים בעבודות משקי בית ובלולים של אנשי מושב בית עובד, בסמוך לשבילים. הקיבוץ ידע שמחות, חתונות ולידות, והיה בו הווי חברתי-חלוצי.
חברי קיבוץ שבילים היו כוח החלוץ והגרעין הראשוני בהקמת הקיבוצים: שורש (מושב) שבהרי ירושלים - באוקטובר 1948,[2] ותלמי יפה בסמוך לאשקלון – באפריל 1950;[3] וכן במשימת יישוב מחדש של קיבוץ מבטחים (מושב) שבנגב – במאי 1949. שלושת קיבוצים אלה התפרקו ובמקומם קיימים כיום מושבים.
במלחמת השחרור הגנו אנשי שבילים על הגבעה וסביבתה בעיקר כנגד פעולות איבה של תושבי הכפרים הערביים נבי רובין ואל-קובייבה (רמלה), שהיו באזור שבילים, וגם נגד מסתננים מצריים. מספר חברי הקיבוץ נפצעו, חלקם קשה, כשהיו במשימת יישוב מחדש של קיבוץ מבטחים. שקית עפר מאדמת קיבוץ שבילים הוטמנה בקברו של בנימין זאב הרצל, יחד עם שקיות עפר של כל היישובים במדינת ישראל, בעת הבאת עצמותיו לקבורה בירושלים באוגוסט 1949.[4]
הקיבוץ סיים את ייעודו במאי 1950 לאחר הקמת הקיבוצים שורש, מבטחים ותלמי יפה. חברי שבילים עברו בהדרגה לגור ביישובי קבע, ובעיקר בעיינות, בנס ציונה, בירושלים ובתל אביב.
פועלם של חברי קיבוץ שבילים היה חלק בלתי נפרד ממעשי החלוציות, הגבורה וההגנה בתקופת הקמת המדינה ולאחר מכן. פועלם של חברי הקיבוץ, פליטי השואה, סימל, בדומה לפועלם של פליטי שואה אחרים, את המעבר מהשואה לתקומה.
האתר הוכרז כאתר מורשת על ידי המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל ובשנים 2017-2018 שופץ המקום. במרץ 2018 נערך במקום טקס הסרת הלוט מהשלט של המועצה בהשתתפות חברי הקיבוץ ובני משפחות.
קישורים חיצוניים
- נחמן גלבוע, סבים, בנים,נכדים ונינים הגיעו כדי לזכור את הקיבוץ ההיסטורי של ניצולי השואה שנשכח באתר Mynet קיבוץ, 13 במרץ 2018
- אבי בן דוד, זוכרים את קיבוץ שבילים בעיתון 'כל נס ציונה', 16 במרץ 2018
- ארז שרווינטר, שבילים באמצע, עיתון 'ערים', 15 במרץ 2018
הערות שוליים
- ^ "שבילים", קבוצה חדשה של "הנוער הציוני" בבית עובד, הבוקר, 12 במרץ 1948
- ^ קב' "שבילים" עלתה על הקרקע אי-שם בהרים, דבר, 6 באוקטובר 1948
- ^ הוקם בדרום "תלמי יפה", יישוב חדש ע"ש לייב יפה , על המשמר, 14 באפריל 1950
- ^ מכתב למזכירות קבוצת שבילים בנושא הטמנת שקית עפר מאדמת הקבוצה בקבר הרצל
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] שבילים22797724