רבי נסים מויאל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי נסים מויאל
לידה 6 באפריל 1935
ג' בניסן ה'תרצ"ה
פטירה 22 בינואר 2018 (בגיל 82)
ו' בשבט ה'תשע"ח
ירושלים, ישראל
חיבוריו מנחת עני (סדרת ספרים), מלא העומר מן, שמן למאור
ישיבתו של הרב מויאל, מוסדות "כרם שלמה - למען שמו באהבה"
המצבה על קברו של הרב ניסים מויאל

הרב ניסים מויאל (ג' בניסן ה'תרצ"ה, 6 באפריל 1935ו' בשבט ה'תשע"ח, 22 בינואר 2018) היה מקובל ישראלי ממוצא מרוקאי, מייסד וראש מוסדות "כרם שלמה – למען שמו באהבה" בקריית גת, ומחבר.

ביוגרפיה

האוהל שהוקם על קברו של הרב נסים מויאל

נולד באליג (או איליר) שליד אגדיר שבמרוקו, לרב שלמה ולרחל. סבו הרב מסעוד מויאל, היה מקובל גדול ומפורסם ונרצח בשנת 1905. בצעירותו למד בסניף ישיבת תומכי תמימים ליובאוויטש במרקש, הוא נסמך לרבנות במרוקו, ולמד קבלה ממקובלים חשובים[דרושה הבהרה].

בשנת 1958 נישא לסימי, בתו היתומה של הרב ניסים בוגנים שנרצח. הוא קיבל גם היתר לעסוק בשחיטה, שבה עסק במקביל ללימודיו התורניים לפרנסתו.

הרב ניסים מויאל בהיותו בן 23

בשנת 1961 ארגן קבוצה של יהודים לעלייה לארץ ישראל, הוא נכלא בשל כך למשך זמן מה, והגיע לישראל ב-1962 עם משפחתו. זמן מה התגוררו באשקלון ולאחר מכן השתקעו בקריית גת, מקום מגורי חלק ממשפחתה של סימי.

עד 1981 עסק הרב מויאל בעיקר בלימוד עצמי, בשנה זו פגש נדיב שתרם את בית הקרקע שלו ברחוב אלישע בקריית גת לצורך הקמת ישיבה וכולל אברכים. הוא העמיד ראש כולל וקיבל אברכים ללימודים. הוא עצמו לא נשא תפקיד פעיל בבית המדרש, אך מעת לעת ישב ללמוד בו לצד האברכים. המוסד נקרא "כרם שלמה - למען שמו באהבה" והוא עמותה רשומה, הרב מויאל נהג לקבל בחדרו אנשים לעצה ולברכה ולנסוע ברחבי הארץ לגיוס כספים עבור החזקת הכולל. הוא נהג שלא לקבל כסף מהמדינה[1].

ברבות הזמן התפתחה סביב המוסדות קהילה גדולה של חוזרים בתשובה מבני העיר ומחוצה לה, והרב מויאל הקים מסגרת נוספת מיוחדת לחוזרים בתשובה וכולל אברכים מיוחד לנשואים, בהשפעתו ולאורו הקים חתנו, המרצה הרב ישראל נח ברגר מוסדות נוספים מלבד חיזוק הקיימים.

ב-1998 זכו המוסדות בהקצאת קרקע מעיריית קריית גת ברחוב הגבורה 9, הוא גייס תורמים ובנה במתחם בית כנסת גדול ושלושה כוללי אברכים. חלק מבוגרי המוסדות הקימו בעצמם מוסדות תורניים בקרית גת.

נפטר ב-22 בינואר 2018[2]. תנועת ש"ס ומועצת חכמי התורה הוציאו הודעת אבל, והרב יצחק יוסף, והשר אריה דרעי היו בין מספידיו. נקבר בבית העלמין בקרית גת. למרות ששנים רבות לפני כן קנה הרב חלקת קבר בהר הזיתים שבירושלים, הוא חזר בו בסוף ימיו וביקש להיקבר בקרית גת, בסמוך למוסדות שהקים.

במלאת 11 חודשים לפטירתו, הוציא בנו, הרב נתנאל ספר לזכרו בשם "מעשה נסים", שמרכז את סיפור חייו. באירוע שנערך ביום זה לזכרו במוסדותיו השתתפו שר הפנים אריה דרעי וחלק מגדולי הרבנים הספרדים.

לרגל שנתיים לפטירתו, החליטה עיריית קריית גת להנציח את פועלו הכביר של הרב נסים מויאל בעיר ושינתה את שמו של הרחוב בו שוכנים המוסדות שהקים מרחוב "הגבורה" לרחוב "הרב נסים מויאל".

רחוב הרב נסים מויאל

משפחתו

הרב מויאל היה נשוי לסימי, ואב ל-8 ילדים.

  • בנו הרב שמעון, ראש מוסדות "אור שלמה".
  • חתנו הרב ישראל נח ברגר שנשוי לבתו רבקה, הוא ראש מוסדות "ישמח משה ומרגלית' בקרית גת.
  • חתנו הרב שמעון בן אבו שנשוי לבתו לימור, הוא ראש הכוללים לאברכים.

ספריו

  • מנחת עני - סדרת ספרים על התנ"ך
  • מלא העומר מן - על פרקי אבות
  • שמן למאור - חידושים על הש"ס

לקריאה נוספת

  • ראיון שנערך עם הרב ניסים מויאל בלשכתו, "עונג שבת", יום ליום[דרושה הבהרה]
  • מעשה ניסים, עיתון משפחה, חג הסוכות ה'תשע"ז
  • אביאל חיים חורי, שעשה ניסים, בנו הרב שמעון מספר על תהליך הקמת המוסדות של אביו. 'תור הזהב', ד' שבט תשע"ט, גיליון 72.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

31462782ניסים מויאל