מרים א. פרגוסון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מרים א. פרגוסון
Miriam A. Ferguson
לידה 13 ביוני 1875
מחוז בל, טקסס, ארצות הברית
פטירה 25 ביוני 1961 (בגיל 86)
אוסטין, טקסס, ארצות הברית
מקום קבורה בית הקברות של מדינת טקסס, אוסטין, טקסס, ארצות הברית
מדינה ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
השכלה אוניברסיטת מרי הרדין-בלייר
מכללת סאלאדו
עיסוק פוליטיקאית
מפלגה המפלגה הדמוקרטית
בן זוג ג'יימס פרגוסון (1944-1899)
מושלת טקסס ה־29 וה־32
17 בינואר 193315 בינואר 1935
(שנתיים)
סגן מושלת טקסס אדגר ויט
20 בינואר 192518 בינואר 1927
(שנתיים)
סגן מושלת טקסס בארי מילר
הגברת הראשונה של טקסס
19 בינואר 191525 באוגוסט 1917
(שנתיים)
תחת מושל טקסס ג'יימס פרגוסון
→ אליס מרל קולקוויט
וילי קופר הובי ←

מרים אמנדה וואלאס "מא" פרגוסוןאנגלית: Miriam Amanda Wallace "Ma" Ferguson;‏ 13 ביוני 187525 ביוני 1961) הייתה פוליטיקאית אמריקאית, אשת המפלגה הדמוקרטית, שכיהנה כמושלת טקסס ה-29 וה-32 בשנים 1925 - 1927 ובשנים 1933 - 1935. היה הייתה האישה הראשונה שנבחרה כמושלת טקסס, והאישה השנייה בכל מדינות ארצות הברית שהושבעה כמושלת, לאחר נלי טיילו רוס, שנבחרה יחד איתה כמושלת ויומינג, אך הושבעה לתפקיד כשבועיים לפניה. טרם כהונתה כמושלת, הייתה פרגוסון הגברת הראשונה של טקסס, כאשר בעלה, ג'יימס פרגוסון, כיהן כמושל טקסס בשנים 1915 - 1917.

ראשית חייה

מרים אמנדה וואלאס נולדה במחוז בל שבטקסס, כבתם של ג'וזף לפסלי "ג'ו" וואלאס ושל אלייזה אלמירה (לבית גריסון) וואלאס. היא למדה בסאלדו קולג' ובקולג' ביילור לנשים. בגיל 24 נישאה וואלאס לג'יימס אדוארד פרגוסון, עורך דין במקצועו. טקס הנישואים התקיים בחווה של אביה של מרים ליד בלטון שבמחוז בל, טקסס.

מקור הכינוי שלה "מא" (Ma) הגיע מראשי התיבות של שמה הפרטי ושמה האמצעי, ומהעובדה שבעלה היה ידוע בכינוי "פא" (Pa). לשניים נולדו שתי בנות, וידה (Ouida) וולאס פרגוסון, ודוריס (Dorrace) ואט פרגוסון. [1]

ג'יימס פרגוסון כיהן כמושל טקסס בשנים 1915 - 1917. בראשית תקופת כהונתו השנייה הוא נחקר על ידי התובע הכללי של טקסס, דן מודי (שבאופן מקרי ירש את מרים פרגוסון בתפקידה כמושלת לאחר תום תקופת כהונתה הראשונה), על צעדים שננקטו על ידיו כלפי אוניברסיטת טקסס באוסטין.[2] הסנאט של טקסס הדיח אותו, הרשיע אותו בעשרה סעיפי אישום, ומנע ממנו להחזיק שוב במשרה בממשל המדינה.

מושלת טקסס

תקופת כהונתה הראשונה

בבחירות למשרת מושל טקסס של 1924, שהתקיימו שבע שנים לאחר הדחתו והרשעתו של בעלה, התמודדה פרגוסון בהצלחה על מועמדות המפלגה הדמוקרטית לתפקיד, וזכתה בתמיכתו הגלויה של בעלה, שעליו היא אמרה שהיא תראה בו כיועצה הקרוב.[3] במהלך מסע הבחירות אמרה פרגוסטון לבוחריה שהם יקבלו "שני מושלים במחיר של אחד".[4] נאומיה בעצרות הבחירות כללו את הצגתו של בעלה בפני קהל השומעים ומתן אפשרות עבורו לעלות על הבמה.[5] סיסמת בחירות נפוצה אז הייתה "אני בעד מא, ואין לי דבר נגד פא" (Me for Ma, and I Ain't Got a Durned Thing Against Pa).[6] פטריסיה ברנסטין מהעיתון יוסטון כרוניקל ציינה, "מעולם לא היה ספק לאף אחד בשאלה מי באמת ניהל את העניינים כאשר מא הייתה המושלת".[7]

לאחר ניצחונה בבחירות המקדימות, הביסה פרגוסון את ג'ורג' סי. ביוט, עורך דין בולט ודקאן אוניברסיטת טקסס באוסטין שעלה כמועמד המפלגה הרפובליקנית החזק ביותר שהתמודד בטקסס מאז תקופת השיקום. בשל שחיתות שנתגלתה במהלך תקופת כהונתו של בעלה, ושהסתיימה בהדחה, חצו אלפי בוחרים את הקווים הפוליטיים בבחירות הכלליות והצביעו עבור ביוט. בדרך כלל השיגו הרפובליקנים בין 11,000 ל-30,000 קולות בבחירות למשרת המושל, אך ביוט גרף כמעט 300,000 קולות, רבים מהם של נשים ושל סופרג'יסטיות.[5] טקסס עדיין הייתה אז מדינה דמוקרטית בדפוסי ההצבעה שלה, ופרגוסון קיבלה 422,563 קולות (58.9 אחוזים) מול 294,920 הקולות (41.1 אחוזים) של ביוט. בבחירות הכלליות זכה ביוט בתמיכתו של המושל לשעבר ויליאם הובי, שב-1917 ירש את ג'יימס פרגוסון, וב-1918 נבחר בזכות עצמו לתקופת כהונה מלאה.

עם בחירתה כמושלת, הייתה פרגוסון לאישה הראשונה שנבחרה כמושלת טקסס. היא גם הייתה האישה השנייה בארצות הברית שהושבעה כמושלת, והראשונה שנבחרה בבחירות כלליות. באותו יום בו היא נבחרה, נבחרה גם נלי טיילו רוס כמושלת ויומינג. רוס הייתה אלמנתו של מושל ויומינג הקודם, ויליאם רוס שנפטר לפני מועד הבחירות, והיא הושבעה לתפקידה כשבועיים לפני פרגוסון, ובכך הייתה לאישה הראשונה שהושבעה כמושלת בכל מדינות ארצות הברית. פרגוסון הייתה כאמור השנייה.

ב-1926, התמודד דן מודי, שכתובע הכללי של טקסס ניהל את החקירה נגד ג'יימס פרגוסון, מול מרים פרגוסון בסיבוב השני של הבחירות המקדימות של הדמוקרטים. הוא הביס אותה והושבע כמושל הבא והיה אז צעיר מושלי טקסס עד אז.[8] פעילות הסופרג'יסטיות הייתה גורם מרכזי לתבוסתה של פרגוסון, שכן נשים אלו תמכו במודי ואף השתתפו במסע הבחירות שלו.[5]

תקופת כהונתה השנייה

ב-1932 התמודדה פרגוסון שוב על תפקיד המושלת. בבחירות המקדימות היא ניצחה בקושי כאשר ההתמודדה מול המושל המכהן רוס סטרלינג, ולאחר מכן הביסה בקלות את מועמד הרפובליקנים אורוויל בלינגטון בבחירות הכלליות ביחס קולות של 521,395 (61.6 אחוזים) מול 322,589 (38.1 אחוזים). הייתה זו שנת ההצלחה של הדמוקרטים כאשר פרנקלין דלאנו רוזוולט נבחר לנשיאות. בלינגטון השיג תוצאה טובה יותר בהשוואה למועמדים הרפובליקנים בטקסס באותה שנה, אך לא טובה יותר מאשר התוצאה של ביוט מול פרגוסון ב-1924.[4]

תקופת כהונתה השנייה של פרגוסון הייתה פחות שנויה במחלוקת בהשוואה לזו הראשונה. נפוצה שמועה שחוזים לסלילת כבישי המדינה ניתנו רק לחברות שפרסמו בעיתון של פרגוסון "פרגוסון פורום". ועדה של בית הנבחרים חקרה את השמועות, אך לא הוגשו שום האשמות.[9] השפל הגדול אילץ הן את הממשלה הפדרלית והן את ממשלת המדינה לקצץ בכוח האדם ובמימון של גופי הממשל שלהן, והטקסס ריינג'רס לא הוחרגו מכלל זה. מספר הקצינים בכוח אכיפה זה הופחת ל-45, ואמצעיי התחבורה היחידים שניתנו לאנשי הכוח היו אישורי מעבר ברכבות או שימוש בסוסיהם הפרטיים. המצב החמיר עבור הריינג'רס כאשר הם השתלבו בפוליטיקה ב-1932 ותמכו פומבית במושל רוס סטרלינג בהתמודדותו לתקופת כהונה שנייה מול פרגוסון. מיד לאחר השבעתה בינואר 1933, היא המשיכה לשחרר משירותם את כל אנשי הריינג'רס שבשירות. אנשי הסוכנות חוו גם קיצוץ בשכרם ובתקציבם על ידי בית המחוקקים של טקסס, ומספרם הופחת עוד יותר ל-32 איש. התוצאה הייתה שטקסס הפכה למקום מקלט עבור גנגסטרים רבים מתקופת השפל הגדול שנמלטו מהחוק, כמו בוני וקלייד, משין גאן קלי, פריטי בוי פלויד (אנ') וריימונד המילטון (אנ'). המינוי החפוז של ריינג'רים רבים שלא היו כשירים כדי לעצור את הפשיעה הגוברת הוכח כלא יעיל.[10]

חוסר הארגון הכללי של מערכת אכיפת החוק בטקסס שיכנע את חברי בית המחקקים שהיה צורך בתיקון יסודי של מערכת הביטחון הציבורית, ולצורך כך הם שכרו את שירותיה של חברת ייעוץ משיקגו. הדוח שהופק על ידי החברה כלל מסקנות מדאיגות רבות, אך עובדות היסוד הבסיסיות היו פשוטות: רמת הפשיעה בטקסס הייתה גבוהה במיוחד, והאמצעים של המדינה להילחם בה סבלו ממימון חסר, ממחסור בכוח אדם, מרפיון, מחוסר ארגון וממיושנות. המלצת היועצים, בנוסף להגדלת המימון, הייתה להנהיג ארגון כולל מחדש של סוכניות אכיפת החוק של המדינה, במיוחד למזג את הריינג'רס עם משטרת התנועה תחת סוכנות חדשה שנקראה מחלקת הביטחון הציבורי של טקסס (Texas Department of Public Safety). לאחר התלבטות, אישר בית המחוקקים את ההצעה. ההחלטה להקמת הסוכנות החדשה התקבלה ב-1935 בתקופת כהונתו של המושל החדש, ג'יימס אולרד, ובתקציב ראשוני של 450,000 דולר. המחלקה הפכה למבצעית ב-10 באוגוסט אותה שנה.[11]

השקפותיה ומדיניותה

"פרגוסוניזם" (Fergusonism), כפי שקרוי הסוג של הפופוליזם של פרגוסון, נותר סוגיה שנויה במחלוקת בטקסס. כמושלת, התמודדה פרוגוסון עם כמה מהסוגיות הקשות של אותה תקופה. על אף העובדה שבעלה היה תומך חוק היובש, זיהתה פרוגסון את עצמה עם מתנגדי חוק היובש ("הרטובים") במאבק על האיסור על צריכת האלכוהול. היא התנגדה לפעילות הקו קלוקס קלאן, שלאחר 1925 שקע עקב שערוריית רצח לאומני ועינוי שבוצע על ידי נשיא האירגון ד. ק. סטיבנסון.

פרגוסון תוארה כ"שמרנית כלכלית", אך גם קידמה את הנהגתם של מס המכירות המדינתי ומס ההכנסה לתאגידים.[4] לעיתים קרובות היא צוטטה בהתבטאות לכאורה על הדו-לשוניות בבתי הספר בטקסס: "אם האנגלית טובה דייה לישו המשיח, היא צריכה להיות טובה דיה לילדי טקסס".[9] וריאציות של הצהרה זו תוארכו ל-1881, ולעיתים קרובות נעשה בהן שימוש כדי ללעוג לחוסר ההתקדמות לכאורה של נוצרים אנונימיים שונים. פרגוסון לא הייתה זו שהגתה את המשפט הזה.[12]

במהלך שתי תקופות כהונתה כמושלת, העניקה פרגוסון כמעט 4,000 חנינות, רבות מהן לטובתם של אנשים שהורשעו בהפרת חוקי היובש.[13] ב-1930, בתקופה שבין שתי תקופות הכהונה שלה, פרסמה מזכירת המדינה של טקסס ג'יין י. מקלום, עלון שבו נמתחה ביקורת על החנינות הרבות שהעניקה פרוגוסון.[14] אף על פי שמעולם לא הייתה לכך הוכחה, נפוצו שמועות שהחנינות ניתנו בתמורה לתשלומים במזומן לבעלה של פרגוסון. ב-1936, עבר במשאל עם תיקון לחוקת טקסס ששלל ממושל המדינה את הסמכות לחנינות והעביר אותה למועצת חנינות עצמאית וא-פוליטית.[13]

מספר חוקי עבודה עברו במהלך שתי תקופת הכהונה של פרוגסון.[15][16]

לאחר כהונתה כמושלת

למעט ניסיון בלתי מוצלח של פרגוסון להחליף את המושל המכהן וילברט או'דניאל ב-1940, נותרו בני הזוג בלתי פעילים בפוליטיקה לאחר 1935.

ג'יימס פרגוסון נפטר משבץ מוחי ב-1944. מרים א. פרגוסון נפטרה באוסטין ב-25 ביוני 1961 כתוצאה מאי-ספיקת לב, בגיל 86. היא נטמנה בבית הקברות של מדינת טקסס.

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מרים א. פרגוסון בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. "Miriam Amanda". geni_family_tree.
  2. Bishop, Curtis (August 31, 1953). "Mrs. Jane McCallum Still Fights for Old Ideals – Recognition of Women". The Austin Statesman.
  3. The Texas Politics Project - Governors of Texas Miriam A. Ferguson
  4. ^ 4.0 4.1 4.2 John D. Huddleston (June 12, 2010). "Ferguson, Miriam Amanda Wallace". Handbook of Texas Online. Texas State Historical Association.
  5. ^ 5.0 5.1 5.2 "Votes for Women! – Aftermath". www.tsl.texas.gov. Texas State Library - TSLAC. p. 2.
  6. The Rise and Impact of Texas Governor Miriam A. Ferguson, Texas Happens.
  7. Bernstein, Patricia (January 21, 2021). "Opinion: Congress should learn from Texas' history of executive pardons". Houston Chronicle.
  8. "Junior Chamber Honors Youngest Texan Governor (1936)". Texas Archive of the Moving Image. Archived from the original on March 31, 2019.
  9. ^ 9.0 9.1 JANNA ZEPP, Miriam A. ‘Ma’ Ferguson: First Woman Texas Governor Was Born in Salado, Tex Appeal Magazine, July 31, 2022.
  10. Texas Rangers from the Handbook of Texas Online
  11. Texas Department of Public Safety from the Handbook of Texas Online
  12. Zimmer, Benjamin (April 29, 2006). "Ma Ferguson, the apocryphal know-nothing". Language Log. University of Pennsylvania.
  13. ^ 13.0 13.1 Texas State Libraries and Archives Commission: "Pardons and Paroles"
  14. McCallum, Jane Y. (July 21, 1930). "Do Such Acts of Fergusonism Assure Your Home, Your Sister and Your Friends Safety...? (Campaign pamphlet)". Dallas News
  15. Title: Labor Legislation of 1925 : Bulletin of the United States Bureau of Labor Statistics, No. 403, P. 49-51.
  16. Steen, Ralph W. (1979) "Governor Miriam A. Ferguson," East Texas Historical Journal: Vol. 17: Iss. 2, Article 5 , P .15.


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

מרים א. פרגוסון41306784Q449664