מרדכי בן-דוד
מרדכי בן דוד | |
מרדכי בן דוד | |
לידה |
16 באפריל 1951 (גיל: 73) ניו יורק |
---|---|
תקופת הפעילות | מ-1972 |
עיסוק | זמר |
סוגה | מוזיקה חסידית |
חברת תקליטים | מונה רוזנבלום |
מרדכי ורדיגר (Mordechai Werdyger; הידוע כמרדכי בן דוד, ובראשי תיבות מ.ב.ד; MBD; נולד בי' בניסן תשי"א, 16 באפריל 1951) הוא מלחין וזמר חסידי-אמריקאי, מגדולי הזמרים החסידיים ומפורצי הדרך למוזיקה החסידית החדשה.
ביוגרפיה
ורדיגר נולד בניו יורק. אביו היה החזן דוד ורדיגר. האב פתח את הקריירה המוזיקלית המשפחתית, ושימש כזמר חסידי בחסידות גור. הבן מרדכי אימץ לעצמו סגנון חדשני יותר.
בן דוד הוא מן הראשונים שפיתחו את סגנון המוזיקה החסידי החדש, נחשב גאון מוזיקלי ומכונה "מלך המוזיקה החסידית" (כינוי שהצמיד לו שדרן הרדיו מנחם טוקר). בראשית דרכו הושפע מסגנון הרוק העולמי, והחל משלהי שנות ה-90 התקרב יותר לסגנון החסידי המסורתי, בין השאר בהשפעת רבו האדמו"ר מריבניץ ולאחריו האדמו"ר רבי שמעון נתן נטע בידרמן מלעלוב.
כיום הוא נחשב לאחד מתלמידיו של המקובל הרב יצחק מאיר מורגנשטרן (שהוא חסיד ברסלב) ואף מחזיק כלכלית את הכולל שבראשותו. החל מ-2019 החל להתקרב אף להרב שאול אלתר, מנהיג קהילת פני מנחם.
עד ל-2018 התגורר בסי גייט שבברוקלין, ניו יורק.
בשנת 2012 נפגע ביתו, ובו אולפן ההקלטות הפרטי שלו, בסופת ההוריקן סנדי[1].
ב-2018 סיפר כי עשה עלייה לארץ ישראל ומתגורר בירושלים[2], הוא שוהה בישראל בעיקר בחגים ובהופעות אך במרבית השנה ממשיך להתגורר בסי גייט שבארצות הברית.
החל מתמוז תש"פ הוא מגיש תוכנית שבועית ברדיו קול חי מדי יום שישי ב14:00, התוכנית כוללת שירים סיפורים ראיונות והערות סביב פרשת השבוע.
סגנון מוזיקלי
מרדכי בן דוד נחשב פורץ הדרך למוזיקה החסידית החדשה, עד אליו המוזיקה היהודית היתה מבוססת על חזנות בלבד עם מעט מאוד אמני סולו. למעט שני אמנים מפורסמים שהקדימו אותו: שלמה קרליבך ובן ציון שנקר. מרדכי בן דוד ביסס את הקרירה שלו על אביו דוד ורדיגר ובחר לו את שם הבמה "מרדכי בן דוד". אך בניגוד לאביו שהקליט ניגונים (שירים) חסידיים קלאסיים עם שירה חזנית וכלי נגינה קלאסיים, בן דוד שילב שירה חסידית מסורתית עם טכניקות מוזיקה מודרניות ופופולריות. הוא הוכר כחדשן מוזיקלי וזכה לתמיכה ועידוד מהאדמו"ר ריבניץ'[3], מצידו בן דוד הקדיש לו את השיר "אוי רבי" באלבומו "אין עוד מלבדו" ואף שר שיר שכתבה הרבנית מריבניץ, "מי כעמך ישראל".
המוזיקה של בן דוד היא מוזיקה חסידית המתפרסת על מנעד רחב של סגנונות: החל משירי רגש לירים מאוד, ניגונים מהירים, בלדות וגם יצירות. רוב שיריו מבוססים על פסוקים ומאמרי חז"ל אבל ברוב אלבומיו הוא נהג לשלב לפחות שיר אחד ביידיש[4]. ולעיתים גם שיר בעברית. רוב שיריו עוסקים בנושאים יהודיים כמו קדושת שבת והצפיה למשיח. מבחינת סוגה מוזיקלית הוא כולל פולק ג'אז פופ ומעט רוק.
את מרבית שיריו הלחין מרדכי בן דוד בעצמו אך עם זאת לאורך כל הקרירה שלו עבד בן דוד גם עם מלחינים נוספים. במשך שנות השמונים והתשעים עבד בעיקר עם מונה רוזנבלום שהלחין בשיתוף עם בן דוד שירים רבים וגם עיבד את רוב האלבומים. מ.בד עבד גם בשיתוף פעולה עם מעבדים ומלחינים נוספים בהם ישראל לאם משה לאופר יוסי גרין ברוך צייט אייבי רוטנברג אלי לאופר, בשנות האלפיים את רוב שיריו מעבדים הצמד אלי קליין ואיצי ברי.
מרדכי בן דוד נחשב אחד משלושת ענקי הזמר החסידי יחד עם אברהם פריד ויעקב שוואקי. שלשתם מתיחדים בגוון קול ערב ונדיר.
היחודיות הבולטת בשירתו של מ.ב.ד היא הרגש שבה, וכן ההטיות הרבות המכונים "קנייטשים" אותם הוא משנה ומגוון בתחכום יחודי, בכל מקטע בשיר החוזר על עצמו בשנית.
קריירה מוזיקלית
בתחילת דרכו, בטרם התפרסם, קרא לעצמו על שם אביו "בן דוד". שירו הראשון שהופץ הוא "ממקומך", בתקליט שהוציא אביו בשנות ה-70 בשם "מעליצער עונג שבת - דוד ומרדכי בן דוד ורדיגר". בן דוד הופיע בקביעות בהופעות של ארגון "האסק" האמריקאי, מספר פעמים יחד עם הזמר אברהם פריד.
אחדים משיריו ידועים אף במגזר הכללי, ובהם "משיח משיח" ו"אנחנו מאמינים בני מאמינים". בראיונות הוא מספר שבעיניו השיר הנחשב ביותר שלו הוא "אודך" (1978).
בן דוד הוציא עשרים ושמונה אלבומי מקור. ותשעה אלבומי אוסף ואלבומי הופעה. את עשרים ושלושה האלבומים הראשונים הפיצה חברת גל פז.
החל משנת 2004 עבר להפיץ את אלבומיו באמצעות משה-מונה רוזנבלום, הוא גם עיבד את רוב אלבומיו המוקדמים. באלבומו "צעקה" את רוב השירים עיבדו הצמד אלי קליין ואצי ברי. באלבומים והסינגלים האחרונים המפיק ומי שאחראי בעיקר על בחירת השירים הוא בנו הזמר יידל ורדיגר[5].
שירים שונים של מרדכי בן דוד המועלים ליוטיוב זוכים למיליוני צפיות אף על פי שחלק מקהל היעד שלו אינו מחובר לרשת האינטרנט. ערוץ היוטיוב של בן דוד מונה למעלה מ-33 מיליון צפיות (נכון לניסן תשפ"א) ומעל 75 אלף עוקבים. בן דוד לא מפיק קליפים בכלל, ומלבד אלבום ההופעה קומזיץ שכולל את צילום המופע, שיריו שמועלים ליוטיוב כוללים את עטיפת האלבום בלבד. יוצא מן הכלל הוא השיר שבת אין מעז'בוז' שהופק לו קליפ[6].
בחודש ניסן תשפ"א (2021), עם חגיגת יובל שנות יצירה למרדכי בן דוד, הפיקה תחנת הרדיו המוזיקלית החרדית "קול חי מיוזיק" משדר "בוחרים מ.ב.ד." (השם באוירת יום הבחירות לכנסת ה24 שהתקיים באותו יום) במהלך כל אותו היום הושמעו בתחנה שירי מרדכי בן דוד בלבד. בסיום אותו יום התרחש מצעד בו נבחר האלבום משיח כאלבום הטוב ביותר של מרדכי בן דוד בכל הקרירה. כחודש מאוחר יותר ערכה תחנת הרדיו קול ברמה סקר בו דורג אותו אלבום כאלבום הטוב ביותר במוזיקה החסידית בכל הזמנים.
במצעד שנערך על ידי קול פליי ואתר המחדש דורג שני במצעד "גדול הזמר החסידי בכל הזמנים" אחרי אברהם פריד[7].
פרויקטים עתידיים
בניסן ה'תשפ"א פרסם בן דוד את "בני חורין" הסינגל הראשון מתוך אלבום שלם מלחניו של חזקיה וייס שישיר בן דוד עצמו, האלבום מתעתד לצאת בסוף תשפ"א-תחילת תשפ"ב כשאחריו מתכנן בן דוד להוציא את אלבום האלפן הפרטי שלו[8].
בערב ר"ה הת'שפ"ד שיתף פעולה עם הזמר ישי ריבו בשיר "אתה זוכר".
חייו האישיים
בן דוד נשוי לאסתר, ולהם 2 ילדים: בתו נשואה לאיש העסקים החרדי מאיר גורביץ', ובנו הוא הזמר יידל ורדיגר.
אחיו הוא הזמר מנדי ורדיגר ואחיינו הוא הזמר ישראל ורדיגר.
הופעות ופוליטיקה
הופעות
בראשית דרכו היה מרבה להופיע בהופעות. הופיע כשני עשורים בהופעות המאורגנות על ידי הארגונים האסק ואהל, הופיע גם בהופעות בישראל, הפופולריות הגוברת של שיריו והופעותיו כמו גם הופעות של אמנים נוספים, גרמה לגדולי הרבנים החרדיים לצאת בקול קורא מיוחד, האוסר הופעות מעורבות כליל. גם אם לא רוקדים בהופעות אלו אלא הישיבה מעורבת. בשלהי שנות ה-90 הפחית את הופעותיו ובראשית שנות האלפיים פסק להופיע אף בהאסק[9] בתשע"ג שב להופיע בהאסק לאחר שסיכם עם המארגנים על הפרדה במופע.
בישראל מיעט להופיע בשל איסור רבנים על "ערבי שירה" החל מ-2015 החל להופיע בהופעות לגברים בלבד במסגרת קומזיצים לבני ישיבות, בהשפעת אחד המפיקים שלו, שלום וגשל, זכו ההופעות הללו להסכמה של יו"ר "משמרת הקודש והחינוך" מרדכי בלוי[10].
בינואר 2017 התייחס בביקורתיות לנשיא ארצות הברית היוצא ברק אובמה בהופעה בירושלים וכינה אותו "כושי". דבריו עוררו הדים ודווחו בעיתונים מרכזיים בארצות הברית[11].
שירים הנושאים מסרים פוליטיים
יש משיריו של בן דוד הנושאים מסרים פוליטיים. ב-1984 הוציא אלבום הנקרא בעברית ”סימן טוב“ אך באנגלית פורסם בשם "Hold on" (החזק מעמד) על שם שיר הנושא, שנכתב על אסיר ציון נתן שרנסקי.
ב-1985 הוציא אלבום הנקרא בעברית "אני מאמין" אך באנגלית פורסם בשם "Let My People Go" (שלח את עמי) על שם שיר הנושא, שנכתב על אסירי ציון נתן שרנסקי ואידה נודל.
ב-1986 בלט השיר "ירושלים אינה למכירה" (Yerushalaim Is Not For Sale) נגד סניף האוניברסיטה המורמונית שנבנתה בירושלים בהר הצופים.
ב-1994 הוציא את השיר "חברון מאז ולתמיד" במחאה על וויתורים ישראליים בהסכם אוסלו.
ב-1999 הוציא את השיר "עד מתי" (נכתב על ידי חיים ולדר) המוחה נגד הסתה המכוונת לדעתו נגד הציבור החרדי, הגורמת לשנאת אחים. הוא שילב שמות של פוליטיקאים כטומי לפיד ויוסי שריד, בתוך השיר "לפיד של אש קוצף ורועש, שורף ומבעיר את העיר, לא מותיר שריד, תקווה ואחווה, להפריד בכל מחיר, מלחמת אחים, רק להשמיד ת'עבר גם העתיד כשאח נגד אח, המנצח תמיד מפסיד"
ב-2012 הוציא את השיר למען שחרור האסיר שלום רובשקין: אחדות למען הצדק בהשתתפות הרבה זמרים חסידים ידועים.
עיבודים לשירים אחרים
חלק משיריו של בן דוד הם עיבוד מחודש לשירים של אמנים אחרים, יהודים ולא יהודיים:
- יידן מהאלבום ירושלים: לא למכירה הוא עיבוד לDschinghis Khan שזכה באירווזיון 1980.
- שיר לשלום הוא עיבוד לMy Melody of Love של בובי וינטון.
- 'הנה לא ינום מתוך האלבום "הנני" מבוסס על "Mamy Blue", שהלחין במקור כותב השירים הצרפתי Hubert Giraud בשנת 1970.
- אבא יקר ב"ירושלים לא למכירה (1988) משתמש במלחן מהשיר "Little Boy and the Old Man", שנכתב על ידי הזמר והיוצר Wayne Shanklin.
- הגשר של בוא יבוא בתוך האלבום אפשר לתקן שיצא בשנת 2006 לקוח מהגשר של Love Me Do של הצמד לנון-מקרטני מ1963.
בנוסף, "וכל מאמינים" שיר הנושא של אלבום באותו שם, הוא עיבוד מחודש ל"טוב להודות" של שלמה קרליבך.
דיסקוגרפיה
- ניגונים חסידיים (1973)
- הנני (1974)
- נשמה (1975)
- אוהבי השם (1977) (I'd Rather Pray and Sing)
- וכל מאמינים (1979) (Songs of Rosh Hashana)
- משיח במהרה יבוא (1980)
- זכרונות (1981)
- בהופעה חיה (1981)
- רק שבת אחת (Just One Shabbos) (1981)
- איך האב געווארט (יידיש) (1982)
- מעגל השנה (1982)
- סימן טוב (1984) (Hold On)
- אני מאמין (1985) (Let My People Go)
- ירושלים לא למכירה (Yerushalaim Is Not For Sale) (1986)
- כולנו יחד (1987) (MBD and Friends)
- מהרה יבנה המקדש (1988) (Yerusholayim Our Home - לכבוד יום-טוב)
- האלבום הכפול (1990)
- solid MBD (יצא ב-1990)
- משיח (1992)
- תמיד בשמחה (1994) (Always Happy)
- ניגוני בית אבא (1996) (Once Upon a Niggun)
- אין עוד מלבדו (1997)
- האוסף האנגלי (1998)
- לולא תורתך (1999) (We Are One)
- מאמינים בני מאמינים (2001)
- קומזיץ (2003)
- עד מתי (3 שירים) (2004)
- אפשר לתקן (2006)
- האוסף האידישאי (2007)
- כולם אהובים (2009)
- פלטינה (2009) (Platinum Collection)
- כיסופים (2011)
- אלבום הסינגלים (2016)
- צעקה (2017)
- השפעות אויף א גאנצע וואך (2022)
סינגלים
- סימן טוב וכיצד (1989)
- משיח (1992)
- חברון לתמיד (1996)
- יש אמונה (2001)
- עורה (2005)
- ענווים ענווים (2008)
- עורה (2008)
- לבדו - משפחה (2008)
- עומדות היו (2012)
- יחד שבטי ישראל (2012)
- אפפוני (2013)
- נקום (2015)
- בשיר וקול תודה (2015)
- ובמקהלות (2015)
- בואי בשלום (2017)
- בעניין השמחה (2018)
- כדאי רבי שמעון (2019)
- די (2020)
- השתא הכא (2021)
- אתה זוכר (2023)
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ציטוטים בוויקיציטוט: מרדכי בן דוד |
- מרדכי בן-דוד, באתר שירונט
- מרדכי בן-דוד, באתר iTunes (באנגלית)
- מרדכי בן-דוד, באתר Spotify
- מרדכי בן-דוד, באתר MusicBrainz (באנגלית)
- שגיאה ביצירת תמונה ממוזערת: מרדכי בן-דוד, באתר Deezer
- מרדכי בן-דוד, באתר Discogs (באנגלית)
- מרדכי בן-דוד, באתר Tab4u
- מרדכי בן-דוד, באתר Genius
- ידידיה מאיר, שירת חייו שירת חיינו
- מילים לשירים של מרדכי בן דוד מאתר "שירונט"
- נתנאל לייפר, מרדכי בן דוד תוקף: "זה הזוי, שלטון יהודי שרודף את הדת", באתר כיכר השבת, 28 באוגוסט 2019
- השיר די באתר יוטיוב
- ישראל רוזן, עולם המוזיקה מצדיע – 70 שנה למלך המוזיקה החסידית, באתר המחדש
הערות שוליים
- ^ צפו בוידאו: מרדכי בן דוד: "קיבלתי מכה קשה", כיכר השבת, 12. 11. 5
- ^ אליעזר חסיד, בן דוד חשף בהופעה: "למה אני עם חליפה", באתר בחדרי חרדים, 3 באוקטובר 2018
- ^ Rosengarten, Gittel Chany (17 ביולי 2013). "לחיות עם הכוכב" . משפחה משפחה ראשונה . עמ '14–20 . אוחזר ב- 16 באוקטובר 2013
- ^ כל השירים הללו נאספו באלבום "האוסף האידישאי"
- ^ נתנאל לייפר, מרדכי בן דוד - "צעקה": ביקורת אלבום, באתר כיכר השבת, 6 ביוני 2017
- ^ שבת אין מעזבוז' בביצוע מרדכי בן דוד, סרטון באתר יוטיוב
- ^ הצבעתם והשפעתם // אברהם פריד הוא גדול הזמר החסידי, באתר המחדש
- ^ מגזין קול פליי 12 עמוד 60
- ^ לאיפה נעלם מרדכי בן דוד ?'
- ^ נתנאל לייפר, מרדכי בן דוד: פעם הרב בלוי היה נלחם בנו, היום הוא עוזר, באתר כיכר השבת, 21 באוגוסט 2017
- ^ ישראל כהן, מרדכי בן דוד העליב את ברק אובמה - "הכושי יילך הביתה", באתר כיכר השבת, 5 בינואר 2017
מרדכי בן-דוד | ||
---|---|---|
אלבומים | ||
אלבומי אולפן | ניגונים חסידיים • הנני • נשמה • אוהבי השם • וכל מאמינים • משיח במהרה יבוא • זכרונות • בהופעה חיה • רק שבת אחת • איך האב געווארט • מעגל השנה • סימן טוב • אני מאמין • ירושלים לא למכירה • כולנו יחד • מהרה יבנה המקדש • האלבום הכפול • solid MBD • משיח • תמיד בשמחה • ניגוני בית אבא • אין עוד מלבדו • האוסף האנגלי • לולא תורתך • מאמינים בני מאמינים • קומזיץ • עד מתי • אפשר לתקן • האוסף האידישאי • כולם אהובים • פלטינה • כיסופים • אלבום הסינגלים • צעקה • השפעות אויף א גאנצע וואך | |
סינגלים | יש אמונה • משיח משיח |
מרדכי בן-דוד26175192