ישיבת דרך חיים (שעלבים)
ישיבה קטנה לאומית | |
---|---|
תקופת הפעילות | 2003–הווה (כ־22 שנים) |
מייסדים | הרב מתניה אריאל |
שכבות לימוד | ט-יב |
מספר כיתות | 4 |
בעלי תפקידים | |
ראש הישיבה קטנה לאומית | הרב מתניה אריאל |
תלמידים | |
כ-120 | |
מיקום | |
מיקום | קריית חינוך שעלבים |
ישיבת דרך חיים (מכונה "גמזו") היא ישיבה קטנה לאומית המונה כ-120 תלמידים בראשות הרב מתניה אריאל[1], ובנשיאות הרב יעקב אריאל. הישיבה ממוקמת בקריית חינוך שעלבים.
שלוחה של הישיבה בשם "ישיבת עוז והדר" הוקמה בשנת ה'תשפ"א וממוקמת בעיר חדרה.
תולדות הישיבה
הישיבה הוקמה באלול תשס"ג (2003), כישיבה קטנה שבה נלמדים לימודי קודש בלבד. היא הייתה הישיבה הקטנה הלאומית הראשונה במרכז הארץ, בין היתר במטרה להנגיש מוסד כזה לקהלים נוספים. עם הקמתה קבלה הישיבה מכתבי תמיכה מהרב אברהם אלקנה שפירא[2], הרב מרדכי אליהו[3], הרב זלמן נחמיה גולדברג והרב יעקב אריאל, שמשמש כנשיאה ומורה דרכה.
הישיבה הייתה אמורה לקום במושב גמזו, אולם בתחילת שנת הלימודים הראשונה עברה לקריית חינוך שעלבים. למרות זאת, היא עדיין מכונה בשם "גמזו". מסיבות תקציביות ואחרות הישיבה מוכרת באופן רשמי כמסלול תורני בתוך הישיבה התיכונית בשעלבים, אך למעשה היא מתנהלת באופן עצמאי.
נכון לשנת ה'תשפ"ג לומדים בישיבה כ-120 תלמידים (כ-30 בכיתה, כיתה אחת בכל שכבת גיל), והיא בין הישיבות הקטנות הלאומיות הגדולות. היא מסרבת בעקביות להגדיל את מספר הכיתות על אף הביקוש, מתוך עיקרון לשמור על אוירה חברתית חמימה ומשפחתית, ולא המונית. כמענה לצורך והביקוש ההולך וגובר הוקמה ישיבת "עוז והדר" בחדרה, כשלוחה של הישיבה.
רוב בוגרי הישיבה ממשיכים בישיבות גבוהות; בעיקר לישיבת מרכז הרב, וגם לישיבות הר המור ובית אל. מעטים ממשיכים לישיבות הסדר.
אחת לכמה שנים הישיבה מוציאה חוברת מאמרים מאת הרבנים והתלמידים בשם מדרך עץ החיים, עד שנת ה'תשפ"ג יצאו שישה כרכים.
מידי שבועיים מוציאים תלמידי הישיבה עלון תורני בשם 'תורת חיים', המכיל כ-25 עמודים. העלון מכיל בעיקר מאמרים תורניים מבחורי הישיבה (לרוב בהלכה, אך גם בעיון ובתנ"ך), ובנוסף דבר תורה מאחד מרבניה, שו"ת עם גדולי הדור, חידושים והערות על המסכת הנלמדת, ביוגרפיית גדולי ישראל, ועוד.
ישיבת עוז והדר
בשנת ה'תשפ"א (2020) הוכרז כי בשנת הלימודים ה'תשפ"ב (2021) תפתח שלוחה לישיבה בשכונת הדר בחיפה בשם "ישיבת הדר חיפה". בשל אילוצים טכניים הוקמה השלוחה לבסוף בחדרה, בשם "ישיבת עוז והדר".
בראשה עומד הרב יאיר בר לוי[4], בוגר ישיבת דרך חיים בעצמו, ובכך לראשונה עומד בוגר ישיבה קטנה לאומית בראשות ישיבה קטנה לאומית.
נכון לשנת תשפ"ג הישיבה מונה כ-40 תלמידים (כ-20 בכל שכבה).
דרכה החינוכית של הישיבה
עם הקמת הישיבה הקים ראש הישיבה, הרב מתניה אריאל, את עמותת 'ישיבה קטנה לאומית' שנועדה להפיץ את רעיון הישיבות הקטנות במגזר הדתי לאומי. הוא פרסם בעיתונים ובכתבי עת מאמרים המבססים רעיון זה. במאמריו, הוא מצטט מדברי רבנים במאתיים השנים האחרונות שעודדו מסגרות דומות, בדגש על רבנים מהציונות הדתית. הוא ערך מחקר מקיף על שיטת הרב קוק בנושא זה, והוא מסיק שהרב קוק ראה בישיבה תיכונית פתרון של בדיעבד, והעדיף מסגרת של ישיבה קטנה[5].
לדברי ראשיה, מטרת הישיבה להעמיד תלמידים וגידולם לתורה ויראת שמים במטרה לבנות בקרבם עולם מושגים ישיבתי, כך שלימוד התורה והתפתחותם הנפשית והרוחנית יהיו בראש מעיינם. נוסף לזה שואפת הישיבה ליצור אוירה ציבורית של אהבת תורה ושאיפה להתקדמות רוחנית בקרבם של בני הנוער.
בישיבה לומדים במשך שלוש שנים לימודי קודש בלבד. עם זאת הישיבה מכירה בחשיבות ובצורך שבלימודי החול, ומאפשרת בשנה הרביעית לימודי חול בזמן של סדר צהרים ולעיתים גם סדר ערב, והוצאת תעודת בגרות. הישיבה מעודדת את רוב התלמידים להוציא תעודת בגרות, ולמרות המסלול המצומצם, אחוז הזכאים לבגרות עומד על מעל 90%, רבים מהם ברמה גבוהה במתמטיקה ואנגלית.
כחלק מבניית עולם מושגים ישיבתי, החלוקה לכיתות בישיבה אינה מכונה 'כיתה' כי אם 'שיעור' (כיתה ט' היא שיעור א', כיתה י' היא שיעור ב', וכן הלאה), חדרי השיעורים מכונים 'חדר"ש' ולא 'כיתה', תלמידי כיתה ח' הבאים לבדוק את הישיבה מכונים 'שבו"ש' ולא 'טרמ"ח', ועוד.
מורה דרכה של הישיבה בסוגיות שונות הוא הרב יעקב אריאל - מחשובי הפוסקים בציבור הדתי לאומי, לשעבר רבה הראשי של רמת גן, ודודו של מייסד הישיבה הרב מתניה. הישיבה מזוהה עם דרכה של ישיבת מרכז הרב, רוב הר"מים בישיבה הם בוגרי ישיבה זו, וכן חלק גדול מהבוגרים ממשיכים לישיבה זו.
סדרי הלימוד בישיבה
עיקר הלימוד בישיבה נעשה בלימוד עיון בסדר בוקר, ובקיאות בסדרי צהריים וערב, כבישיבות גבוהות.
לאחר התפילה מתקיים סדר קצר בחומש ורש"י על פרשת השבוע. לפני סדר בוקר מתקיימים שיעורי אמונה, ובסופו סדר תנ"ך. בתחילת סדר צהריים מתקיים סדר מוסר, ובסופו סדר הלכה במשנה ברורה. בסדר ערב לומדים הבחורים משיעור א' בחברותא עם בחורים משיעורים ב' ו-ג' כאשר החברותא הבוגר מכונה "אבא" והחברותא הצעיר מכונה "בן".
שבת ישיבה מתקיימת אחת לשבועיים, במתכונת 'שבת כן - שבת לא'.
הצוות החינוכי
- הרב מתניה אריאל (בנו של הרב ישראל אריאל) - ראש הישיבה ומייסדה. למד בישיבת שבי חברון, ובישיבות התיכוניות שעלבים וחיספין. לפני הקמת הישיבה כיהן כר"מ בישיבה הקטנה במעלה חבר.
- הרב אריה רוזנברג - ראש בית המדרש. למד בישיבת בני עקיבא נחלים ובישיבת מרכז הרב.
- הרב אריאל בן דוד - ר"מ שיעור א'. למד בישיבת מרכז הרב.
- הרב מתן צברי - ר"מ שיעור ב'. למד בישיבות הר המור ורמת גן, ובכולל "ארץ חמדה".
- הרב אליהו יוסף - ר"מ שיעור ג'. למד בישיבת ההסדר שעלבים.
- הרב נתנאל שושן - ר"מ שיעור ד'. למד בישיבת כרם ביבנה.
הר"מים בסדר צהריים הם (ע"פ סדר השיעורים): הרב יוסף ישראלי, הרב יאיר רוזנבלום, הרב יואב אהרון, והרב אריה רוזנברג.
הר"מים בסדר ערב הם (ע"פ סדר השיעורים): הרב יוסי לבנוני, הרב מרדכי ברקוביץ' והרב דני כי טוב[6].
הרב יואל קטן והרב מאיר ברקוביץ' מעבירים שיעור שבועי בישיבה, ובעבר גם הרב מיכה הלוי.
מנהל הישיבה הוא אביתר צדק, ובנוסף עובדים בישיבה מזכיר, מנהל תפעול, מנהל פנימייה ומדריכים.
קישורים חיצוניים
- אתר האינטרנט הרשמי של ישיבת דרך חיים
- סרט תדמית של הישיבה, באתר יוטיוב
- מאמרים מחלק ג' של חוברת "מדרך עץ החיים" שמוציאה הישיבה, באתר רמבי"ש
- הרב מתניה אריאל, לימוד תורה בגיל הנעורים צוהר גיליון ט (חורף תשס"ב) עמ' 119–134
- הרב מתניה אריאל, ישיבה קטנה? דעת הרב קוק, באתר ערוץ 7, 21 בנובמבר 2002.
- ישיבת דרך חיים, באתר גיידסטאר ישראל
- ישיבת דרך חיים (שעלבים), דף שער בספרייה הלאומית
הערות שוליים
- ^ ישיבת "דרך חיים" - צוות הישיבה, באתר הרשמי של הישיבה
- ^ מכתב ראשון מתשס"ג מכתב שני אלול תשס"ד.
- ^ מכתב מכסלו תשס"ג.
- ^ "אנו רואים בשנים האחרונות שינוי מגמה בחיפוש ישיבות בקרב תלמידי כיתות ח". הרב יאיר בר לוי עונה לשאלות ההורים., באתר ערוץ 7, 8 במרץ 2021
- ^ לימודי החול בישיבת הרב קוק ביפו - לכתחילה או בדיעבד?, הרב מתניה אריאל, אסיף ב; משנתו של הראי"ה קוק זצ"ל בדבר הגיל הראוי לעיסוק בלימודי חול, ויישומה בישיבת "תורת ירושלים" המעיין תמוז תשע"ד עמ' 34–57.
- ^ ישיבת "דרך חיים" - צוות הישיבה, באתר ישיבת דרך חיים
ישיבת דרך חיים (שעלבים)36255197Q42302404