הרב זאב גולד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף זאב גולד)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
זאב גולד
זאב גולד, 1948
זאב גולד, 1948
לידה 31 בינואר 1889
כ"ט בשבט ה'תרמ"ט
שצוצין, האימפריה הרוסית
פטירה 8 באפריל 1956 (בגיל 67)
כ"ז בניסן ה'תשט"ז
ירושלים, ישראל
מדינה ישראלישראל ישראל
תאריך עלייה ה'תרפ"ד
מקום קבורה בית הקברות סנהדריה, ירושלים
עיסוק המזרחי
חבר מועצת המדינה הזמנית
15 במאי 194814 בפברואר 1949
(39 שבועות ו־3 ימים)
תפקידים בולטים

הרב זאב גולד (כ"ט בשבט ה'תרמ"ט, 31 בינואר 1889 - כ"ז בניסן ה'תשט"ז, 8 באפריל 1956) היה רב ומנהיג יהודי במספר קהילות בארצות הברית. ממנהיגי תנועת המזרחי ומחותמי מגילת העצמאות.

ביוגרפיה

נולד בשצוצין שבאימפריה הרוסית לרב יעקב מאיר בן הרב אברהם מרדכי קרבצ'ינסקי, שהיה רבן של איזבלין (פול') שפלך גרודנו, קאפולי שבפלך מינסק, ובסוף ימיו של העיר מריאמפולה הסמוכה לקובנה. בצעירותו היה חבר קרוב של הרב חיים עוזר גרודזנסקי, והקפיד לשמור עמו על קשרי ידידות ולימוד. בגיל 18 נשא לאישה את יוכבד בת הרב משה רייכלר, וישב על כיסא הרבנות של חותנו בעיר יוטיקה. היגר לארצות הברית בגיל 18 ובכניסה לשם שינה את שמו ל"גולד" (שם המשפחה של אמו היה גולדואסר).

בארצות הברית חי ופעל שנים רבות. שימש כרב הקהילה בשיקגו, סן פרנסיסקו, בורו פארק בניו יורק ועוד. היה ממייסדי בית הספר תלמוד תורה בויליאמסבורג וממייסדי ישיבת תורה ודעת, בה שימש מספר שנים כנשיא הישיבה. בפעילותו הציונית היה חבר הנהלת הקונגרס היהודי העולמי ויו"ר כבוד של הקרן הקיימת לישראל באמריקה. השתתף בקונגרסים ציוניים החל בקונגרס הי"ג והיה חבר הוועד הפועל הציוני.

בשנת תרע"ג הופיע באספה של אגודת "תפארת מזרחי" בניו-יורק, אחת מהאגודות שהיוו את הניצנים הראשונים של "המזרחי" בארצות הברית, ומאז קשר את חייו בתנועה. בחורף תרע"ד, חדשים מספר לפני פרוץ מלחמת העולם הראשונה, הזמין את הרב מאיר בר-אילן, שהיה אז מזכיר המזרחי העולמי בברלין, לבוא לניו-יורק ולארגן את עבודת המזרחי בארצות הברית. בוועידת המזרחי הראשונה בארצות הברית קיבל על עצמו לעבור בארצות הברית "מחוף אל חוף" לשם ארגון סניפים ועריכת מגביות.

עלה לארץ ישראל בשנת תרפ"ד ומונה על ידי הרב אברהם יצחק הכהן קוק לרב נודד להעביר נאומים במושבות ובקיבוצים. היה ממייסדי הישיבה בכפר הרואה. מאוחר יותר היה חבר הנהלת הסוכנות היהודית וישב במשלחת היהודית לעצרת ארגון האו"ם בשנת 1946. בתפקידו בסוכנות עמד בראש המחלקה לפיתוח ירושלים.

נקרא לחזור לארצות הברית מטעם תנועת המזרחי, ובשנת תרצ"ב נבחר לנשיא הסתדרות המזרחי באמריקה. בתקופת נשיאותו יסד את סניפי המזרחי באמריקה הדרומית. שימש בתפקיד עד תרצ"ה, בה חזר לארץ ישראל, ושימש כיו"ר המרכז העולמי של המזרחי.

בשנות מלחמת העולם השנייה שהה באמריקה. לאחר גמר המלחמה כיהן מטעם המזרחי בהנהלת הסוכנות היהודית, בהתאם להחלטת הכינוס הציוני העולמי בלונדון, תש"ה. היה חבר המשלחת היהודית לעצרת האו"ם בשנת תש"ו. הופיע בפני ועדת החוץ של בית הנבחרים האמריקני, והצהיר על ההכרח להקמת מדינה יהודית בארץ ישראל. היה נציג התנועה במועצת המדינה הזמנית ונמנה עם חותמי מגילת העצמאות.

נפטר בירושלים בכ"ז בניסן תשט"ז, ונקבר בבית הקברות סנהדריה ליד חברו לתנועת המזרחי, הרב מאיר בר-אילן.

חתנו הרב דב כ"ץ היה מנהל בתי הדין הרבניים וכתב את סדרת הספרים "תנועת המוסר".

כתביו

  • "מה היה עזרא אומר"- קול קורא לאספת הרבנים הקונסרבטיבים לגבי עמדתם היהודית-דתית-לאומית.
  • שובה ישראל- על הנזק הכרוך בארץ ישראל חילונית.
  • ניבי זהב- עיונים בתורה ובעיות ישראל והעולם
  • זהב הארץ

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

זאב גולד29018530