הרב אשר וייס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף הרב אשר ויס)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הרב אשר זליג וייס
רבי אשר וייס
לידה ה'תשי"ג (גיל: 72 בערך)
ארצות הברית
מקום פעילות רמות, ירושלים
השתייכות חרדית-חסידית
תחומי עיסוק תורה, הלכה, עיון תלמודי
תפקידים נוספים גאב"ד דרכי הוראה, ראש ביהמ"ד דרכי תורה
רבותיו רבי יקותיאל יהודה הלברשטאם (האדמו"ר מקלויזנבורג)
חיבוריו מנחת אשר עה"ת, מנחת אשר יו"ד, מנחת אשר חו"מ, מנחת אשר אה"ע, מנחת אשר או"ח, מנחת אשר - שיחות ועוד
האתר הרשמי של הרב וייס

הרב אשר זליג וייס הוא גאב"ד דרכי תורה ומחבר ספרי מנחת אשר. משתייך לחסידות צאנז-קלויזנבורג.

הרב אשר וייס בכתיבת אות בספר תורה
מושב בי"ד מיוחד בראשות הרב וייס

ביוגרפיה

נולד בה'תשי"ג בארצות הברית למשה וייס, ניצול השואה סוחר נדל"ן ונצר למשפחת רבנים, אמו הייתה בת למשפחת גליק. למד במוסדות חסידות צאנז בארצות הברית. בשנת תשכ"ו עלתה המשפחה לישראל והתגוררה בקריית צאנז בנתניה. הוא למד במוסדות צאנז בקריה והתקרב לאדמו"ר רבי יקותיאל יהודה הלברשטאם, אביו רבי משה הכיר את הרבי כבר במחנה העקורים פלדפינג וסייע לו רבות בקבורת גופות היהודים שמתו ובשאר הפרויקטים של האדמו"ר.

בראשית שנות התשעים כיהן כראש ישיבת 'כתר ישראל' של חסידות סדיגורה, ומשנת ה'תשנ"ז הוא משמש ראש ישיבת 'מחנה אברהם' של חוג חת"ם סופר בבני ברק ורב קהילת טשכנוב בשכונת רמות ג' בירושלים. במקביל הוא עומד בראש כולל לדיינות ולהכשרת אברכים למורי הוראה בירושלים.

בשנת ה'תשס"ו ייסד את ישיבת 'דרכי תורה' ומאז הוא עומד בראשה. בשנותיה הראשונות כיהן בה לצדו גם הרב ברוך דב פוברסקי, ראש ישיבת פוניבז'.

הרב וייס מוסר שיעורים קבועים בסוגיות הלכתיות הקשורות לפרשת השבוע, כשהוא מסיים בדברי אגדה, לרוב על פרשת השבוע. השיעורים מתפרסמים בעלון שבועי, ולרוב אף בספריו "מנחת אשר". שיעוריו הקבועים בעברית הם בשעות הערב, ביום שלישי בבית וגן ירושלים, ביום רביעי בביהכנ"ס יוצאי חברון בסמטת האר"י בבני ברק, וביום חמישי בבית מדרשו ’’טשכנוב’’ ברמות ג’ בירושלים. כמו כן נוהג לצאת לחו’"ל מפעם לפעם למסירת שיעורים. כמו כן הוא מעביר שיעורים גם בישיבות של המגזר הדתי-לאומי: בישיבת תורת החיים, ובישיבת שדרות הוא מוסר שיעור אחת לשבועיים.

החל משנת תשע"ג הוא משמש כפוסק של בית החולים שערי צדק.

הוא יסד בית דין לדיני ממונות, במסגרתו עוסק רבות בבוררות ויישוב סכסוכים בין שכנים. בפסיקותיו בנושאים אלו מעניק הרב וייס משקל גם לחוק הישראלי[1].

הרב אשר וייס בחגיגת פורים בישיבת ההסדר בשדרות

משפחתו

הרב וייס היה נשוי לפסיה, (נפטרה בתשע"ח[2]) בתו של הרב ישראל אריה זלמנוביץ אשר כיהן כאב"ד עכו.

אחיו: הרב דב וייס, הוא חתנו של האדמו"ר מצאנז-קלויזנבורג ורב שכונת קריית צאנז בירושלים. הרב יהונתן בנימין וייס, רב ואב"ד במונטריאול. הרב חיים וייס, רב העיר ביתר עילית; הרב מרדכי דוד וייס (חתן אליהו אנגלנדר), רב בית המדרש "אורייתא" בלונדון; הרב אברהם יצחק וייס (חתן רבי בן-ציון רבינוביץ מביאלא), ראש כולל ביאלא בירושלים.

בנו, הרב בנימין וייס, מנהל את מוסדותיו ורב בית כנסת חיי נפש ירושלים.

חתניו: הרב אברהם בקרמן ראש ישיבת טשכנוב, הרב בנימין ביינוש רוזנבוים יו"ר "מכון מנחת אשר" והרב דוד וקסלשטיין רמ בישיבת סלונים לצעירים בירושלים.

סגנון שיעוריו

הרב וייס מוסר את שיעוריו בספרי הלכה ולמדנות. הוא מתנגד לעיסוק קונספטואלי מופשט במושגים התלמודיים כמקובל בשיטת בריסק. מדגיש את השימוש בסברה ישרה ובהיגיון על פני פלפולים מופשטים[3]. הוא אינו נרתע מפסיקה חדשנית, אף כשאינה תואמת את שיטת הפסיקה הקלאסית{[דרושה הבהרה].

ספריו

כל ספריו של הרב וייס נקראים "מנחת אשר" הספרים ראו אור מאז שנת תשמ"ז יוצאים במסגרת "מכון מנחת אשר" שמוציא גם חוברת שבועית משיעוריו.

בסדרת ספריו על התלמוד הבבלי נדפסו נכון ל-ה'תשע"ז, כרכים ובהם שיעורים על המסכתות: שבת, פסחים, גיטין, קידושין, בבא קמא, בבא מציעא, בבא בתרא, מכות, מסכת נידה והלכות נידה.

בסדרת על התורה מודפסים שיעוריו השבועיים הכוללים דיוני הלכה וענייני אגדה ומוסר, על סדר פסוקי פרשת השבוע. ו"הגדה של פסח - מנחת אשר".

כמו כן יצאו לאור שלושה כרכים "שו"ת מנחת אשר". "מנחת אשר - אמונה וביטחון".

בשנת 2021 הוציא כרך של "שו"ת מנחת אשר" העוסק בענייני מגפת הקורונה בישראל ובהשלכות ההלכתיות שלה[4].

בית הדין "דרכי הוראה" מדפיס לפני החגים חוברות ובהן חידושים מפרי עטם של חברי בית הדין, ביניהם מאמרים של הרב וייס [5].

תלמידיו

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ ראה: יחס דיינים לחוק ולפסיקה האזרחיים, פרופסור רון קליינמן, תחומין לו.
  2. ^ [1]ברוך דיין האמת הרבנית פסיה יענטה וויס ע"ה אשת גאב"ד 'דרכי תורה'
  3. ^ ראו כאן:https://minchasasher.com/he/אודות/
  4. ^ אתר למנויים בלבד מישאל ציון, לשים מסכה על השופר? ליטול לולב עם כפפות?, באתר הארץ, 28 ביולי 2021
  5. ^ קובץ דרכי הוראה ב'אוצר החכמה'