גוש קנה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
גוש קנה
נוף אופייני לגוש
נוף אופייני לגוש
מספר יישובים
מספר התיישבויות
7
12
מדינה ישראלישראל ישראל
מחוז יהודה ושומרון
חבל ארץ השומרון
בירת ההגוש
(והעיר הגדולה ביותר)
קרני שומרון
עיר אם אריאל
תאריך ייסוד 1976
על שם נחל קנה
שטח 30 קמ"ר
גובה 350 מטרים
אוכלוסייה
 ‑ בהגוש 21,043[1][2] (2024)
אזור זמן UTC +2
קרני שומרון ואחריה גינות שומרון מכיוון מצפה צבאים

גוש קנה[3] הוא גוש התיישבות ישראלי לאורך נחל קנה, בו מתגוררים 21,043 תושבים. יישוביו ושכונותיו נמצאים על ההרים משני עבריו של נחל קנה בתחום העובר בשמורת נחל קנה. השמורה, בה נוכחות יהודית נרחבת, מחברת את היישובים לגוש אחד.

הגוש נמצא בשומרון, והוא הקטן מבין שלושת הגושים מרכיבים את גוש אריאל. עיר האם שלו היא אריאל. לגוש שני גושים בנים: גוש קרני שומרון, המהווה את החלק הצפוני שלו, וגוש יקיר, המהווה את החלק הדרומי.

שבעת יישובי הגוש הם: קרני שומרון, מעלה שומרון, יקיר, נופים, חוות יאיר, עמנואל ואל מתן.[4][א] במניית שכונות קרני שומרון בנפרד אחת מהשנייה, שהרי הן מופרדות זו מזו, כולל הגוש 12 נקודות יישוב.

גובה הגוש הוא כ-350 מטרים מעל פני הים, ומחלקים ממנו ניתן לצפות על מישור החוף ועל מרכז האוכלוסייה של ישראל, ובין היתר על גוש דן.

במרכז הגוש נמצאת שמורת טבע נחל קנהשמורת טבע ייחודית לאורכו של נחל קנה, על שמו נקרא הגוש, הכוללת מעיינות רבים וארכאולוגיה. השמורה מהווה אתר פנאי ירוק ופתוח עבור תושבי הגוש ועבור תיירים, ומספקת נוף מרשים ליישובי הגוש.

אופיו של הגוש מעורב, וחיים בו בעיקר דתיים וחילונים. זאת פרט לעמנואל, החרדית.

הכבישים המרכזיים בגוש הם כביש 55, המחבר את יישוביו הצפוניים, וכביש 5066, המחבר את עמנואל וגוש יקיר לכביש 5 ולאריאל. בגוש כבישים פנימיים המקשרים את היישובים אל הכבישים המרכזיים. הכביש היחיד המקשר בין שני חלקי הגוש הוא כביש 5066.

ניתן להבדיל בין הגוש ובין השטחים הסובבים אותו על פי הצבע הירוק של הצמחייה הרבה שבשטחו. זאת בעוד באזורים שמסביב לגוש אין צמחייה כזאת.

סביבה

במרכז הגוש נמצאת שמורת נחל קנה, בה זורם נחל קנה. השמורה מהווה פארק אזורי עבור תושבי הגוש והתיירים בו. מצויים בו מעיינות רבים, ובריכות שחייה רבות, תצורות נוף ייחודיות, בהן תופעות קרסטיות מרשימות הכוללות מערות ומערת נטיפים, וארכאולוגיה, הכוללת אתרים היסטוריים, כמו חורבת שחאדה, ואתרים פרהיסטוריים, כמו מערת נחל קנה, בה כתובות פרהיסטוריות.

בגוש צמחייה מרובה, הצובעת אותו בירוק. ניתן להבחין בין שטח הגוש לאזורים שמחוצה לו על פי צבע זה. ההבדלים בין הגוש לסביבותיו נראים הן בתצלומי לוויין והן על הקרקע.

ביישובי ושכונות הגוש נמצאים פארקים מקומיים רבים.

תעשייה ומסחר

בגוש נמצאים חמישה אזורי תעשייה: אזור תעשייה קרני שומרון צפונית לקרני שומרון, פארק תעשייה עמנואל סמוך לכביש הגישה לעמנואל, אזור תעשייה מעלה שומרון במעלה שומרון, אזור תעשייה בתוך יקיר ואזור תעשייה נוסף בגבעה המרכזית של קרני שומרון.

סמוך לכניסה לקרני שומרון נמצא קניון השומרון. בהרבה מהיישובים והשכונות האחרים פזורים מרכולים מקומיים המשרתים אותם.

תיירות

בגוש טיילות ומצפים רבים, מהם ניתן לראות את הנוף המרשים של האזור. בין המצפים ניתן למצוא את מצפה יונתן,[8] מצפה שושנה[9] ומצפה עודד, בו נמצאים שרידים ארכאולוגיים בהם מבנה ואבן ריחיים.[10] שלושת המצפים פונים לכיוון שמורת נחל קנה ונחל קנה שבתוכה.

בשמורת נחל קנה עצמה ישנם מספר מוקדים תיירותיים, כמו המעיינות הרבים שלה והבריכות הפתוחות לרחצה, הנופים בה, הארכאולוגיה שלה, הכוללת שרידים פרהיסטוריים ושרידי יישוב יהודי קדום בחורבת שחאדה, המערות שנמצאות בתחומה, ביניהן מערת נחל קנה, שהיא מערת נטיפים, והתופעות הקרסטיות הייחודיות בשמורה, בהן דולינת אל מחפוד.[11]

אל מתן, אחד היישובים בגוש הנמצא בשלבי בנייה והתפתחות, נמצא בסמוך לשמורת הטבע האזורית, ומיקומו מאפשר כניסה לטיולים בה בקלות. בהתאם, ניתנת בו האפשרות להקמת מיזמים תיירותיים.[12]

תחבורה

את חלקי הגוש מקשר כביש 5066, העובר בסמוך לעמנואל, יחד עם כביש מקומי לאלוני שילה[13] ודרכו לגוש קרני שומרון (צפון הגוש), וכביש 5062 לגוש יקיר (דרום הגוש). הכביש גם מקשר את הגוש דרומה, לגוש מערבא, אריאל ולכביש 5 המרכזי. מצפון, מתקשר הגוש על ידי כביש 55 שעובר בצפון גוש קרני שומרון לקדומים ולגוש דן. מתוקף היותו של מרכז הגוש שמורת טבע, אין בו כבישים, ונסיעה פנימית בגוש עלולה להתארך מאוד בגלל שהכביש המקשר היחיד בין חלקיו נמצא סמוך לקצהו המזרחי.

הגוש מקושר על ידי תחנות אוטובוס רבות הנמצאות בכל תחומיו, למעט בחוות יאיר, ברמת גלעד, במצפה צבאים ובאל מתן. האוטובוסים מקשרים את הגוש לאריאל, גוש דן, קדומים, גוש שער שומרון ולשאר מדינת ישראל, דרך תחנות נוספות ביישובים הקרובים לדרכים.

קשיי התחבורה בין גוש יקיר שבדרום הגוש לגוש קרני שומרון שבצפונו, גורמים לכך שעיר האם של גוש יקיר היא אריאל, המרוחקת כ-10 דקות ממנו.

הגוש כולו מרוחק כחצי שעה מגוש דן, בשימוש בכבישים 5 ו-55. הגוש מהווה חלק ממטרופולין תל אביב.

חינוך

תנועת הנוער בני עקיבא פועלת בגוש בשמונה סניפים: קרני שומרון, מעלה שומרון, יקיר, נוה מנחם, נופים, גינות שומרון, חוות יאיר ואלוני שילה.[14] בנופים ובמעלה שומרון פועלים גם סניפים של תנועת הנוער בית"ר.[15] בגינות שומרון פעל שבט של הצופים בשם "עמירים".

בגוש נמצאת ישיבת ההסדר קרני שומרון.

בגוש חמישה בתי ספר יסודיים דתיים (ברקאי, משואה, לפידים ושני בתי ספר נפרדים לבנים ולבנות בהשפעת חב"ד הנמצאים בעמנואל). בית ספר אחד בגוש פונה לציבור החילוני (רימו"ן). בתי הספר היסודיים הפונים לציבור החרדי נמצאים בעמנואל, ואלו הם: תלמוד תורה אשכנזי המשתייך לרשת החינוך העצמאי, תלמוד תורה לקהילה הכלל חסידית ותלמוד תורה של רשת בני יוסף. ביישוב נמצאים גם בתי ספר יסודיים לבנות: בית ספר בית יעקב של רשת החינוך העצמאי, בית ספר של מעיין החינוך התורני, בית ספר כלל חסידי ובית ספר שמיועד לחסידות סלונים.[14]

נמצאות בגוש שתי ישיבות תיכוניות: ישיבת השומרון וישיבת הליכות עולם. לציבור החרדי, קיימים בעמנואל תיכון בית יעקב, לבנות. חלק מבתי הספר החרדיים בגוש חולקים את המבנים שלהם.[15]

בעמנואל נמצאת גם ישיבה קטנה.

ביאורים

  1. למרות שמעלה שומרון ואל מתן מאוחדים למועצה מקומית קרני שומרון, הם נחשבים ליישובים בפני עצמם.[5][6][7]

הערות שוליים

  1. אוכלוסייה בעיריות, במועצות המקומיות והאזוריות וביישובים בעלי 2,000 תושבים לפחות - לפי טבלה חודשית של למ"ס עבור סוף מרץ 2025 (אומדן), בכל יתר היישובים - לפי טבלה שנתית של למ"ס עבור סוף 2023.
  2. עבור חוות יאיר חישוב האוכלוסייה הוא לפי מספר המשפחות כפול 6
  3. אורלי הררי, עולים מדרגה - בשומרון תתאפשר גלישת אינטרנט של 5000 מגה, באתר ערוץ 7, 5 בפברואר 2023
  4. אורנית עצר, "בשומרון שומרים על נחל קנה", באתר ערוץ 7, 24 בספטמבר 2010
  5. מעלה שומרון, באתר לגור ביו"ש
  6. מעלה שומרון תאוחד עם קרני שומרון, באתר ערוץ 7, 7 בספטמבר 2020
  7. אל מתן, באתר הרי זהב
  8. מצפה יונתן, באתר מסבירן קולי
  9. מצפה שושנה, באתר מסבירן קולי
  10. פינות חמד ביקיר, באתר יקיר
  11. שמורת טבע נחל קנה, באתר רשות הטבע והגנים
  12. אל מתן, באתר המתיישבים
  13. מתנחלים מקימים כבישים ומאחזים לא חוקיים בהיקף חסר תקדים בחסות המלחמה, באתר שלום עכשיו, ‏23 בנובמבר 2023
  14. מחוז שרון-שומרון, באתר בני עקיבא
  15. מוקדי התנועה, באתר בית"ר
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

גוש קנה40899592Q133830902