הרב אברהם סלים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף אברהם סלים)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הרב אברהם סלים
הרב אברהם סלים בכינוס יסוד לקו יעוץ בצוותא
הרב אברהם סלים בכינוס יסוד לקו יעוץ בצוותא
לידה ד' באב ה'תרצ"ח
מדינה ישראלישראל ישראל
תפקידים נוספים חבר מועצת חכמי התורה
ראש ישיבות מאור התורה

הרב אברהם סלים (נולד בד' באב ה'תרצ"ח 1938) הוא ראש ישיבות 'מאור התורה' הגדולה והקטנה בירושלים, חבר מועצת חכמי התורה וממנהיגי הציבור החרדי ספרדי.

ביוגרפיה

נולד בירושלים, לרבי נתן סאלם מנהל תלמוד תורה מגן דוד, ולמזל לבית בביוף, גדל בשכונת הבוכרים עד למלחמת השחרור אז עברה משפחתו לשכונת מקור ברוך. למד בתלמוד תורה של אביו, ולאחר מכן למד בישיבת קול תורה בירושלים, בהמלצת דודו הרב עזרא עטיה ממנו הושפע רבות ואף למד עמו בחברותא באותה תקופה. לאחר מכן למד בישיבת פוניבז' בבני ברק, שם התקרב מאד לרבו הרב שך.

נשא את מלכה פנינה בתו של רבי בן ציון הכהן רבין אב בית דין בתל אביב ורבה הראשי של יהדות בוכרה, ולאחר נישואיו חזר לירושלים ולמד בישיבת מיר. לאחר מכן למד לימודי הלכה בכולל של מכון הארי פישל, ובשנת ה'תשכ"ו הוסמך להוראה על ידי רבי יוסף שלום אלישיב ורבי שמואל אהרן יודלביץ.

בשנת תשל"ט מונה לר"מ בישיבת פורת יוסף בשכונת קטמון בירושלים ושימש בתפקיד במשך שלוש שנים. בין תלמידיו באותה התקופה היה גם הרב יצחק יוסף[1].

הקמת מוסדות מאור התורה

בשנת תשמ"ג פתח כולל להוראה במבנה התלמוד תורה של אביו מגן דוד ברחוב דוד ילין בירושלים. בחודש אלול תשמ"ד הקים את הישיבה לצעירים מאור התורה, ובשנת תשנ"ג הקים את הישיבה הגדולה בראשה הוא עומד עד היום, ובצוות הר"מים מכהנים גם בניו וחתניו.

הרב סלים מוסר בישיבה שיעורים כלליים, שיעורים יומיים לשיעור ג' ושיחות בליל שבת, ומשמש כבעל תפילה בימים הנוראים בנוסח יהודי ארם צובה.

הנהגה ציבורית

הרב סלים היה בין ראשי הישיבות הספרדיות שפרשו מתנועת ש"ס והקימו את תנועת מרביצי תורה שהייתה מזוהה עם תנועת דגל התורה, ובמשך שנים רבות אף הורה להצביע לדגל התורה.

במהלך השנים חלה התקרבות בין הרב סלים לתנועת ש"ס, ולקראת הבחירות לכנסת העשרים וחמש בשנת ה'תשפ"ג פורסמה הוראתו יחד עם הרב שלמה ידידיה זעפראני להצביע לתנועת ש"ס. בניסן תשפ"ג מונה לכהן כחבר מועצת חכמי התורה של ש"ס[2], כאחד מזקני ראשי הישיבות, לאחר שקיבל את ברכתו של רבי גרשון אדלשטיין למהלך[3]. פועל בשיתוף פעולה עם מנהיגי הציבור החרדי ליטאי הרב דוב לנדו, והרב משה הלל הירש[4]. עומד בנשיאות סמינר הישן בירושלים, ומוסדות רבים ברחבי הארץ.  

באב תשפ"ג התפרסם על סדרת פגישות חשאיות המתקיימות בביתו עם ראשי ישיבות נוספים יחד עם יו"ר ש"ס אריה דרעי והשר חיים ביטון[5]. באלול תשפ"ג הורה על הרצה בנפרד של מועמד ש"ס יהודה בוטבול לראשות עיריית אלעד, שזכה בראשות העיר[6]. כמו כן, מינה ועדת רבנים בראשות הרב שלמה ידידיה זעפראני לבחון במי תתמוך מפלגת ש"ס בבחירות לראשות עיריית בית שמש[7], באדר תשפ"ד הכריע כי מפלגת ש"ס תתמוך בשמואל גרינברג לראשות העיר בית שמש, ובכך הוכרעו הבחירות לטובת גרינברג[8].

בקיץ תשפ"ד השתתף במסע גדולי הדור לארה"ב עבור קרן עולם התורה[9].

משפחתו

מתגורר בשכונת מקור ברוך בירושלים, נשוי ואב לתשעה.

בניו:

  • הרב נתן, ר"מ בישיבה הקטנה ועומד לצידו של אביו בהחזקת הישיבה.
  • הרב חזקיה, ר"מ בישיבה הגדולה ועומד לצידו של אביו בהחזקת הישיבה.
  • הרב אליהו, ר"מ בישיבה הקטנה.

חתניו:

גיסו הוא רבי פנחס הכהן רבין מראשי העדה הבוכרית.

ספריו

קישורים חיצוניים

הערות שוליים